Vive le Cinéma!​

Vive le Cinéma!

Ook dit jaar kent Film by the Sea weer een competitieprogramma met Franstalige films onder de naam Vive le Cinéma. Acht Franstalige films dingen mee naar de Prix TV5MONDE.

Het programma wordt ondersteund door TV5MONDE, Institut Français, Assemblee Nationale, Alliance Française.

Bekijk de speeltijden en locaties op de website van Film by the Sea.

De films in de competitie

Openingsfilm!!

Aznavour, le regard de charles

Regie: Marc di Domenico, Charles Aznavour

In 1948 kreeg Charles Aznavour een 16mm filmcamera van Edith Piaf, Het was zijn eerste camera die hij sindsdien altijd bij zich had. Tot 1982 schiet hij vele rollen vol. Het filmmateriaal is zijn persoonlijke dagboek. Aznavour filmt zijn leven, een leven als een film. Hij filmt altijd en overal. Momenten en gebeurtenissen, plaatsen waar hij optreedt, zijn vrienden, liefdes en narigheid.. Een paar maanden voor zijn dood, bekeek hij het materiaal met Marc di Domenico. En besloot er een film van te maken, zijn film.

 

Deux

Regie: Filippo Meneghetti

Madeleine en Nina wonen tegenover elkaar in hetzelfde pand in een Frans provinciestadje. Alleen een smalle gang scheidt hun appartementen. Handig, want ze zijn toch vaak bij elkaar – een stuk vaker dan hun omgeving doorheeft. Ze hebben al jaren een geheime relatie, de twee dames op leeftijd, en hebben vergevorderde plannen om hun oude dag samen in het buitenland door te brengen. Daarvoor moeten ze wel hun appartementen verkopen, maar Madeleine aarzelt. Ze weet niet hoe ze het haar zoon en dochter moet vertellen. Haar kinderen geloven dat haar man, die al lang overleden is, de enige liefde was in haar leven.

 

Marona

Regie: Anca Damian

“Iedereen heeft recht op liefde en een lekker bot.” Dat vindt Marona, een snoezige straathond met een hartvormig neusje. In haar laatste momenten denkt ze terug aan haar leven. Aan de schattige puppy die ze ooit was en aan alle mensen waar ze onvoorwaardelijk van heeft gehouden: een acrobaat, een bouwvakker en een klein meisje dat beloofde om er altijd voor haar te zijn.


Au coeur du cinéma avec Cinenews.be

Le milieu de l'horizon

Regie: Delphine Lehericey

1976. Een zomer van extreme hitte en droogte in heel Europa. In een bescheiden familieboerderij voelt de 13-jarige Gus goed dat de hitte niet alleen een impact heeft op de dieren en gewassen, maar ook op het gedrag van de volwassenen om hem heen. Zijn moeder, met wie hij een sterke band heeft, verlaat het gezin voor een andere vrouw. Zelf verzet hij zich tegen het werk dat hij moet verrichten op de boerderij. Toch zal hij het werk moeten doen in de plaats van zijn vader, die zich opsluit in zijn kamer. Uiteindelijk is dit ook voor Gus de tijd van de eerste grote emoties, die hij beleeft met typische onbeholpenheid.

Deze hete zomer is de zomer van zijn eerste levenslessen, die het toneel vormt van de afbrokkelende wereld van de jongeman: de traditionele boerenwereld die wordt getroffen door de droogte, die van zijn geruïneerde vader, die van zijn gezin met het uiteenspatten van de relatie van zijn ouders.

In enkele maanden tijd laat hij de onschuld van zijn kindertijd voorgoed achter zich.

Kuessipan

Regie: Myriam Verreault

KUESSIPAN, naar de roman van de Canadese schrijfster Naomi Fontaine, volgt twee meisjes die opgroeien als vriendinnen in een Inuitgemeenschap in Québec. Mikuan komt uit een liefdevol gezin. Ze gaat een mooie carrière buiten haar geboortestad tegemoet. Shaniss zit opgezadeld met de brokstukken van een ongelukkige jeugd. Ze hebben elkaar beloofd altijd bij elkaar te blijven, wat er ook gebeurt, maar naarmate ze ouder worden, komen de verschillen naar boven drijven. Shaniss voelt meer afstand als Mikuan verliefd wordt op een blanke jongen en begint te dromen van een ander, beter leven.

Police

Regie: Anne Fontaine

Virginie, Erik et Aristide, trois flics parisiens, se voient obligés d’accepter une mission inhabituelle : reconduire un étranger à la frontière. Sur le chemin de l’aéroport, Virginie comprend que leur prisonnier risque la mort s’il rentre dans son pays. Face à cet insoutenable cas de conscience, elle cherche à convaincre ses collègues de le laisser s’échapper.

Un triomphe

Regie: Emmanuel Courcol

Un acteur en galère accepte pour boucler ses fins de mois d’animer un atelier théâtre en prison. Surpris par les talents de comédien des détenus, il se met en tête de monter avec eux une pièce sur la scène d’un vrai théâtre. Commence alors une formidable aventure humaine. Inspiré d’une histoire vraie

Petit Pays

Regie: Eric Barbier

In 1993 woont de tienjarige Gabriel in Burundi, samen met zijn Franse vader – een ondernemer – en zijn Rwandese moeder en zusje Ana, in een comfortabele wijk met expats. Zijn dagelijks leven wordt grondig verstoord wanneer het kleine Afrikaanse land bruut verscheurd wordt door een historisch conflict. Het geweld overspoelt het land.

De jury

Wim Millenaar (voorzitter)

Wim Millenaar is al vanaf zijn achtste geobsedeerd door film. Toen hij familie in Cannes kreeg te wonen, begon deze passie zich vooral te richten op de Franse film. Hij volgde -naast zijn opleiding tot leerkracht- een theater-regieopleiding. Hij heeft vijf jaar bij de KRO gewerkt en zet zich nu in voor de Alliance Française Coeur de Zélande in Goes. Daarnaast is hij ambulant begeleider van kinderen problemen in het onderwijs.

Anneke Stroo

Anneke Stroo houdt van de Franse film omdat die dicht op de huid zit en voor het subtiele gaat. Tijdens haar werk als docent beeldende vorming heeft ze altijd haar passie -kinderen in aanraking brengen met cultuur- kunnen uitdragen en nu zet ze zich in voor cultuur in haar woonplaats Kapelle.

Christophe Mourot

Als geboren Fransman is Christophe Mourot opgegroeid met film, literatuur en cultuur. Daarnaast zit de liefde voor film bij hem in de familie. Tijdens zijn studententijd in Nancy zat hij bijna even vaak in het filmtheater als in de collegezaal. Hij kwam naar Nederland en begon meteen met een cursus Nederlands om daarna aan de Universiteit in Tilburg te studeren. Nu is hij docent Frans bij onder andere de Alliance Française Coeur de Zélande.