Over de Alliance Française
Utrecht

Geschiedenis Alliance Française

De Alliance Française (opgericht in 1883), die haar hoofdzetel in Parijs heeft, is een wereldwijde non-profit organisatie. Zij heeft als doel de Franse taal en cultuur en ook de Franstalige culturen te bevorderen en te verspreiden.

Er zijn 33 zelfstandige Alliances in Nederland met ongeveer 7000 cursisten die Frans studeren op allerlei niveaus, begeleid door Franstalige docenten.

De Alliances in Nederland zijn aangesloten bij de federatie Alliance Française des Pays-Bas (AFPB), opgericht in 1888. De landelijke activiteiten vindt u hier.

De Alliance-Française Utrecht (AFU), opgericht in 1894, vierde op 14 november 2019 haar 125-jarig bestaan. Op 23 juni 2023 huldigde Zijne Excellentie de heer François Alabrune Ambassadeur van Frankrijk bij het Koninkrijk der Nederlanden onze nieuwe kantoren in het hart van Utrecht in. 

De Alliance Française Utrecht biedt

Taalcursussen op verschillende niveaus van beginners tot gevorderden en voor verschillende doelgroepen: groepslessen, conversatie, literatuur, Delf, privélessen, ateliers, maar ook cursussen “à la carte” voor bedrijven. Ook (Nederlandse) taallessen voor Frans- en anderstaligen! Voor liefhebbers van het chanson is er ook een koor.

Culturele activiteiten voor leden en cursisten:  filmavonden, lezingen, chansons, theater, kunst en wij spelen in op Franse (muzikale) feestdagen. We organiseren cafés français (gratis), spelletjesavonden en pubquizzen. Met verenigingen en organisaties in Utrecht zoals de Cercle van de universiteit, boekhandel Broese en bibliotheken onderhouden wij contacten om samen projecten te organiseren.

Voorjaarsreis: per bus (4 à 5 dagen) naar interessante culturele bestemmingen in Frankrijk is altijd een groot succes.