2024, Janvier

Entre-Nous_logo_03

Mot du Président

Beste studenten van de Alliance Française Zoetermeer,
Namens het bestuur van Alliance Française Zoetermeer wil ik iedereen een gelukkig, gezond en succesvol nieuwjaar toewensen. Het is fijn om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te blikken naar wat 2024 ons zal brengen. Samen hebben wij een goed jaar ervaren en ik ben blij om te zien hoe onze vereniging blijft groeien en bloeien.
In 2023 hebben wij met trots een verscheidenheid aan culturele evenementen en taalcursussen georganiseerd. Deze activiteiten hebben niet alleen onze kennis van de Franse taal en cultuur verdiept, maar hebben ook bijgedragen aan het versterken van de relaties binnen onze organisatie. Of het nu ging om een filmavond, een wijnproeverij of een optreden van Les Copains, wij hebben genoten van de rijke diversiteit die de Franse cultuur te bieden heeft.
Laten wij ook even stilstaan bij de prestaties van de culturele commissie en de inzet die iedereen heeft getoond om van onze vereniging een levendige en boeiende gemeenschap te maken. Jullie zijn de drijvende kracht achter al onze successen en ik ben dankbaar voor alle toewijding en enthou¬siasme.
Nu richten wij onze blik op 2024, vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Wij zullen blijven streven naar het bieden van boeiende evenementen en cursussen die aan onze liefde voor de Franse taal en cul¬tuur kunnen bijdragen.
Ik nodig jullie allen uit om, indien mogelijk, actief deel te nemen aan onze activiteiten, suggesties te delen en nieuwe ideeën aan te dragen. Samen vormen wij de kracht van de Alliance Française Zoetermeer en ik geloof dat 2024 een jaar van groei, samenwerking en vreugde kan zijn.
Laten wij de komende maanden omarmen met openheid, nieuwsgierigheid en een gezamenlijke passie voor alles wat met de Franse cultuur te maken heeft. Moge dit nieuwe jaar gevuld zijn met succes, gezondheid en vooral veel plezier voor ons allemaal.
Bonne année et bonne santé à tous!
Gijsbert van der Toorn
Président
Janvier 2024

Van de Culturele Commissie

La fête des Rois
Une tradition très populaire en France …. et aussi aux Pays-Bas: à Zoetermeer.
Le 6 janvier, c’est l’Epiphanie: c’est la manifestation de Dieu. Il s’agit des trois Mages, les trois rois de trois continents: l’Europe, l’Afrique et l’Asie.
Les trois rois s’appellent:
  • Melchior, avec l’or, le symbole de la royauté;
  • Gaspard, avec l’encens, le symbole de la divinité;
  • Balthazar, avec le myrrhe, le symbole de la mortalité.
Zo leerden we donderdagavond 11 januari van het nieuwe jaar, de eerste les weer na de kerstvakantie. Een leuke start!
Alle cursisten kwamen rond kwart over acht bij elkaar om de mooie presentatie van Evelyne Turk te horen, en français. Met wat vertaling hier en daar ging dat ook de nieuwe, beginnende cursisten goed af! Evelyne van de Alliance Française Arnhem, nam ons mee in de traditie van Driekoningen in Frankrijk, de geschiedenis van dit feest en hoe de drie koningen werden afgebeeld, steeds in kledij van de eigen tijd. En la fève, de boon die in de speciale Driekoningen galette wordt verstopt! Wie die vindt, die krijgt de kroon op en is voor die avond de koning of koningin! Maar eerst nog even terug naar het ontstaan van dit feest.
Vanuit de oudheid waren er verschillende feesten rond de Zonnewende (le solstice) eind december. Het waren de feesten van de terugkeer van het licht en de vruchtbaarheid (la fertilité). Les fêtes chrétiennes remplacaient les fêtes romaines du solstice d’hiver.
In Frankrijk zijn er verschillende types galettes met verschillende vullingen. Maar in elke galette wordt la fève verstopt. Deze traditie is al heel oud, zelfs de Romeinen hadden een feest waarin zwarte bonen een witte boon verstopt zat. Wie de witte boon trof, was voor die dag de koning van het feest! Ook la fève was van oorsprong wit, maar de laatste jaren leven de producenten zich helemaal uit. Er zijn poppetjes van bijvoorbeeld striphelden, in alle kleuren beschikbaar en deze worden ook verzameld. Elk jaar komen er weer andere fèves op de markt om te verzamelen. Ook Eveline had haar verzameling meegenomen om te laten zien.
Na deze interessante lezing was het eindelijk zover! De Galettes werden aangesneden en verdeeld, zodat we allemaal konden proeven wat deze traditie in Frankrijk zo bijzonder maakt…. En hoewel er geen kinderen waren om onder de tafels te gaan, waren er wel vier koning(inn)en tussen ons, met een kroontje voor de avond.
Er is slechts één Galette in Frankrijk zonder fève…. en die is bestemd voor de Président de la Republique!
Al met al een zeer interessante en smakelijke start van het nieuwe jaar met elkaar!
Wellicht het begin van een nieuwe traditie bij de Alliance Française Zoetermeer?!Filmhuis Cameo

Filmhuis Cameo

Zondag 24 maart 2024 | 15:00 uur | Sages-Femmes

Léa Fehner | 100 minuten | 2023

Huisgenoten Sofia en Louise zijn nieuw op de werkvloer in een geboortekliniek in Toulouse. Beiden zijn pas afgestudeerde verloskundigen, klaar om na vijf jaar opleiding hun vaardig¬heden in de praktijk te brengen. Hun start verloopt echter verre van soepel. Ze worden direct in het team geplaatst, waar nauwelijks tijd is voor begeleiding. De telefoon staat roodgloeiend, monitoren piepen en continue wordt er gezocht naar een vrije verlos¬kamer om aanstaande ouders te helpen met de bevalling. De teamleider, geconfron¬teerd met personeelstekorten en een beperkt budget, doet haar best om alles draaiende te houden. Sofia en Louise moeten snel leren omgaan met hoge werkdruk op de kraam¬afdeling, maar ook met de dagelijkse realiteit van nieuw leven, moederschap en soms de dood
.
Taal: Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Kijkwijzer: vanaf 12 jaar, angst en grof taalgebruik

Voor meer evenementen, raadpleeg regelmatig onze website en:
Alliance Française Pays Bas