Cultureelprogramma 2021 - 2022

Introductie

Onze culturele commissie organiseert elk cursusjaar meerdere soirées culturelles en soms ook een excursie naar een Franstalige plaats. De soirées zijn vrij toegankelijk voor de leden van de Alliance Française. Introducés en andere belangstellende zijn uiteraard ook welkom tegen een kleine vergoeding. De soirées beginnen meestal rond 20:00 en duren tot ongeveer 22:30/23:00 en vinden plaats in de grote zaal van het Picasso Lyceum te Zoetermeer.  

Wijnproeverij – 18 november 2021

Houd je van een glas wijn? Wil je ervaren wat het verhaal is achter de wijn? Op deze wijnavond zal je kennismaken met verschillende wijnsoorten en leer je waar je op kan letten bij het uitkiezen van een goede fles wijn. Kom zeker langs want tijdens deze sfeervolle en ontspannen avond leren wij jou alles over het fenomeen wijn. 

Lezing Noord-Frankrijk – 10 februari 2022

Tijdens deze lezing nemen we u mee naar het mooie noorden van Frankrijk waar onder meer aandacht voor het architectonische en culturele erfgoed van die streek, de lokale ambachten, de restaurants met de culinaire specialiteiten van het noorden, de herkomst van de Franse kazen,  de productiewijze, het productiegebied en… natuurlijk een proeverij.

Excursie naar Brussel – 9 april 2022

Altijd al meer willen ontdekken over de prachtige stad Brussel? Tijdens deze gezellige dagexcursie zal onder andere de enthousiaste en officiële Brussel-gids Maria ons een rondleiding geven op een originele manier. Ze zal ons namelijk ook veel vertellen over de art-nouveau architectuur die deze stad rijk is. In de kolom hiernaast stelt ze zich alvast aan ons voor!

Soirée de Clôture – 21 april 2022

De soirée de clôture is ter afsluiting van het cursusjaar. Onze culturele commissie is bedreven in het maken van quizzen. Uiteraard kunt u allerlei vragen verwachten over Frankrijk en de mooie Franse taal. Een leuke en gezellige uitdaging staat u te wachten.

Guide de Bruxelles

Bonjour, je m’appelle Maria. Je vis à Bruxelles et je travaille comme guide. J’aime beaucoup cette belle ville et surtout je suis heureuse de partager mon amour pour la Belle Époque. Je reste fascinée devant l’Art Nouveau et surtout l’œuvre de l’architecte belge Victor Horta. Je vous propose de nous plonger dans ce monde de la fin du 19ème siècle en faisant une promenade dans le quartier de Saint Gilles et Ixelles de Bruxelles où l’on verra les célèbres hôtels particuliers créés par Horta: hôtel Solvay, Tassel, la maison personnelle du maître. Aussi que l’hôtel Chiamberlani de Paul Hankar, l’hôtel Otlet de Henry van Rysselberghe d’autres hôtels de maîtres incontournables. Bruxelles regorge de belles maisons à découvrir en compagnie de guide professionnel.