Cultureelprogramma 2023 - 2024

Introductie

Onze culturele commissie organiseert elk cursusjaar meerdere soirées culturelles en soms ook een excursie naar een Franstalige plaats. De soirées zijn vrij toegankelijk voor de leden van de Alliance Française. Introducés en andere belangstellende zijn uiteraard ook welkom tegen een kleine vergoeding. De soirées beginnen meestal rond 20:00 en duren tot ongeveer 22:30/23:00 en vinden plaats in Parochieel Centrum de Kapelaan, Nicolaasplein 2, 2712 AV Zoetermeer.  

Algemene Ledenvergadering & Les Copains

23 november 2023

De eerste soirée is al op donderdag 23 november. Wij starten met de algemene leden­vergadering en hopen dat onze leden hierbij aanwezig zullen zijn om hun stem te laten horen. 

Na de vergadering wordt de avond opgeluisterd door Les Copains. 

Les Copains zijn ervaren muzikanten die hun sporen verdiend hebben in de wereld van het Franse chanson. 

Henk Kuik, accordeon & zang

Paul Drijvers, zang & gitaren

Philip Woudenberg, contrabas

Zij brengen een breed repertoire ten gehore, zowel klassiekers als eigentijdse chansons. 

Soirée

15 februari 2024

Het programma voor deze avond is nog niet definitief. Wij zijn nog druk bezig met de invulling hiervan. Noteer de datum alvast in jouw agenda. Zodra er meer nieuws is zullen wij dit melden.

Soirée de clôture

25 april 2024 

Zoals jullie inmiddels gewend zijn en wij houden deze traditie in ere: de quiz over van alles wat iets met Frans of Frankrijk te maken heeft. 

Verslag van de Soirée de clôture van 20 april 2023

Donderdag 20 april was dan uiteindelijk de sluiting van het cursusjaar 2022-2023. Weer een jaar voorbij. De avond was redelijk goed bezocht en de sfeer zat er goed in. De avond werd door Carla Schouten van de culturele commissie geopend met een welkomstwoord. De docenten werden bedankt voor hun inzet in het afgelopen jaar en werden letterlijk in de bloemetjes gezet. De commissieleden werden ook bedankt voor hun inzet; het is toch elke keer weer tijd en energie die er gestopt wordt in de organisatie van een leuke avond. Vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Dus ook zij kregen een bloemetje als dank. 

De soirée de clôture is, in de afgelopen jaren, met de quiz over alles wat met Frankrijk te maken heeft, min of meer een traditie geworden. In het maken van deze quiz gaat heel veel tijd zitten uiteraard gepaard gaand met veel plezier. Eugène heeft de afgelopen 10 jaar (2013-2023), elk jaar weer, met uitzondering van de coronajaren, veel tijd en energie gestoken in het maken van de quiz. Hij kreeg hierbij natuurlijk altijd wel hulp vanuit de culturele commissie. Maar na 10 jaar vond hij het wel tijd worden om ermee te stoppen. En hoewel wij dit jammer vinden, hebben wij er alle begrip voor. Langs deze weg nogmaals “Merci beaucoup Eugène”. Uiteraard werd ook Eugène bedankt met bloemen en van de culturele commissie kreeg hij een fles goed Franse wijn om ons niet te vergeten. 

De quiz zorgde voor de nodige “oehs” en “ahs” en af en toe voor hilariteit en geroezemoes. Na de nakijkronde werden de winnaars bekend gemaakt. Groep 2 met 32 punten bestaande uit: Marga Schipper, Mirjam Mulder, Ton Rövekamp, Regina Kleingeld en Albert Schmidt. Gefeliciteerd! Zij ontvingen een miniflesje Franse wijn. 

Nagenietend met een glaasje fris of wijn en een stukje Franse kaas, was het toch weer een super gezellige avond, waar wij met plezier op terug kunnen kijken. 

Mocht je nu denken “dat vind ik leuk en ik wil ook wel meewerken aan de organisatie van de soirées voor 2023-2024” geef je dan op bij Shirley van Dal via: soirees.zoetermeer@afbp.nl.

Bestuur en Culturele Commissie tijdens de reünie van AF Zoetermeer (Picasso nov. 2013).
Eugène heeft daar ook meegeholpen en heeft zich 10 jaar ingezet voor de Culturele Commissie.