Cultureelprogramma 2022 - 2023

Introductie

Onze culturele commissie organiseert elk cursusjaar meerdere soirées culturelles en soms ook een excursie naar een Franstalige plaats. De soirées zijn vrij toegankelijk voor de leden van de Alliance Française. Introducés en andere belangstellende zijn uiteraard ook welkom tegen een kleine vergoeding. De soirées beginnen meestal rond 20:00 en duren tot ongeveer 22:30/23:00 en vinden plaats in de grote zaal van het Picasso Lyceum te Zoetermeer.  

Excursie naar Brussel

Zondag 9 oktober 2022

Altijd al meer willen ontdekken over de prachtige stad Brussel? Tijdens deze gezellige dagexcursie zal onder andere de enthousiaste en officiële Brussel-gids Maria ons een rondleiding geven op een originele manier. Ze zal ons namelijk ook veel vertellen over de art-nouveau architectuur die deze stad rijk is.

Soirée met Troubadour Timen

Donderdag 17 november

Na de algemene ledenvergadering zal de eerste soirée van dit jaar plaatsvinden, met een optreden van Troubadour Timen!

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Picasso Lyceum

Paletsingel 38c, 2718 NT Zoetermeer

Troubadour Timen heeft 15 jaar ervaring als vaste Troubadour op themafeesten van de Party Company Amsterdam. Het is een Troubadour op feesten en evenementen met een veelzijdig repertoire. Zomers is hij ook regelmatig te vinden op het IJsselmeer met zeemansliederen en shanties.

Solozanger / gitarist-entertainer

Akoestisch vrij bewegend tussen de tafels of licht versterkt. Muziek van weleer maar ook moderne liedjes. Hij speelt voor u mooie Franse chansons. Muziek van toen en nu, aan uw tafel geserveerd met ‘n glimlach en ‘n knipoog.

Proeverij

9 februari 2023 

Na de blindproeverij van 5 witte Franse wijnen in april eerder dit jaar, gaan we tijdens de komende soirée van februari opnieuw franse wijnen proeven. Dit maal zowel rosé, witte als rode wijnen.

Soirée de Clôture

Donderdag 20 april 2023

Tijdens de slotavond op 20 april 2023 hebben we een leerzame quiz in petto over de Franse cultuur. We hebben 35 multiple choice vragen voorbereid met zes verschillende onderwerpen. Onder meer cultuur in het algemeen, muziek, Franse taal en over mooie foto’s genomen in Frankrijk. Per tafel dient één ingevuld formulier ingeleverd te worden om mee te dingen naar de eer van de best presterende groep. Aansluitend is er een hapje en een drankje.

Verslag van de Soirée de clôture van 20 april 2022

Soiree de clôture is altijd een bijzonder moment in het jaar van Alliance Française Zoetermeer. We sluiten het cursusjaar af en de zomervakantie lonkt. Door de Corona perikelen zijn al geruime tijd geen soirees meer gehouden. Het was dus fijn dat het dit jaar weer kon! Al vanaf 19.30 uur stroomden de cursisten binnen terwijl de leden van de cultuurcommissie onder leiding van Jan van Rooijen  nog druk bezig waren met de voorbereidingen van de wijnproefavond.

Even over acht uur opende Jan in het Frans de avond. Daarbij stelde hij met bijval van Anita de nieuwe voorzitter Gijsbert van der Toorn en secretaris Marijke Walhout (afwezig i.v.m. vakantie) voor. Hij gaf een overzicht van de activiteiten van de avond waarna Albert de presentatie overnam.

De cultuurcommissie heeft er dit jaar voor gekozen een wijnproeverij te organiseren en dat bleek gezien de enorme opkomst een geweldig succes. Albert en Eric, die het samen met de cultuurcommissie hebben voorbereid, presenteerden 5 witte wijnen. Die werden door de commissieleden rondgedeeld in kleine (proef) glazen. Tussendoor vertoonde Albert videobeelden hoe druiven worden verbouwd en hoe er op professionele wijze geproefd wordt. Ruiken/snuiven, neus in het glas, de wijn in de mond rond laten gaan, van voor naar achter en weer terug, zodat zuur en zoet gedetermineerd en de smaakpapillen geprikkeld kunnen worden.  Ik hoorde sommige proevers termen gebruiken om de smaak te duiden zoals  gras, mild, lekker, rokerig, kruidig en zelfs asfalt… Enkelen zijn werkelijk kunstenaars in het proeven. Daarbij moest niet alleen de druif waarvan de wijn gemaakt is,  geraden worden. Ook het gebied waar de druif verbouwd wordt, werd gevraagd.  Wat mij vooral opviel was het niet gebruiken van de emmers om de geproefde wijn uit te spugen. Blijkbaar vond men dat zonde…en terecht! Tussen al dat wijnproeven werden verschillende Franse kazen op een toastje geserveerd.

Nadat de laatste flessen uitgeschonken en getest waren, kon men aan de hand van de op het scherm geprojecteerde antwoorden zien of men zelf het juiste had ingevuld. Bij sommigen tafels zaten blijkbaar kenners, want er waren zelfs zes winnaars. Daar moest  weer uit geloot worden. Nadat Albert de winnaar had getrokken en een prachtige fles wijn had overhandigd, werd er afscheid genomen van drie docenten Tineke, Janice en Marja, waarvan de laatste twee ook als  DDC (Directrice Des Cours). Deze docenten hebben een lange relatie gehad met onze Alliance. Jan en Anita refereerden daar bij alle drie aan. De drie dames ontvingen als blijk van waardering een prachtig bouquet bloemen en een cadeaubon. Natuurlijk werd ook stilgestaan bij de activiteiten van de cultuurcommissie die door Jan even in het zonnetje werd  gezet en met een mooie bos bloemen werd bedankt.

Met tevredenheid kon teruggekeken worden op een bijzonder geslaagde avond. Dank aan ieder die hieraan heeft meegewerkt!