Cultureel programma 2023 - 2024

Verslag soirée “De Tuinen van Parijs” - Wim Dammers door Eric de Bock​

donderdag 15 februari 2024

De stad Parijs is natuurlijk bekend om zijn mooie gebouwen, musea en boulevards. Maar er valt nog meer te ontdekken want het groen in Parijs is verrassend veelzijdig en interessant. Zozeer dat het zomaar een thematrip waard is om het groene Parijs te ontdekken. Wim Dammers heeft een boeiende presentatie gegeven met veel voorbeelden en aanraders. De bekendste parken zijn natuurlijk Bois de Boulogne (met o.a. het rosarium en met 35 km voetpad) en Bois de Vincennes. Beide parken hebben een dierentuin (parc zoölogique) en het Château de Vincennes is voor publiek toegankelijk.

Het beroemde Jardin du Luxembourg met zijn tuinen in Italiaanse, Franse & Engelse stijl is een aanrader. Het daar gelegen Musée du Luxembourg heeft een heel mooi interieur. Le Jardin des Plantes is de Hortus Botanicus van Parijs met zo’n 10.000 benoemde plantensoorten. Hier bevindt zich ook de Grande Galerie de l’Ēvolution met wel vier etages aan biodiversiteit.

Midden in Parijs ligt Jardin des Tuileries dat in de herfst prachtige kleuren heeft. Het koninklijk paleis Tuileries is helaas in 1871 afgebrand. Bovendien zijn er in Parijs verhoogde tuinen want La Promenade Plantée ligt bovenop een spoorviaduct en is een geliefde plek voor wandelingen tot wel 5 km lang. Wandelen langs een ander groen (cirkelvormig) spoor kan langs La Petite Ceinture dat in de vorige eeuw in onbruik is geraakt.

Een aantal tuinen c.q. parken is ontstaan na wereldtentoonstellingen waarvan er maar liefst acht van gehouden zijn in Parijs. Bijvoorbeeld Jardin du Trocadéro, een groot park met Palais de Chaillot waarin o.a. twee musea zijn ondergebracht.

Mocht je onderweg een zgn. ‘Square’ tegenkomen, neem dan de moeite om even een blik te werpen. Een Frans woord is er niet voor Square maar het zijn kleine vierkante, vaak ommuurde, groene oases op kruisingen van grote straten. Er zijn er vele, bijvoorbeeld Square Félix Desruelles (met keramiek aan de muur) of Square Louis XVI. Andere parken om te ontdekken zijn bv Parc de Bercy, Parc des Buttes-Chaumont, Parc de la Vilette, Parc Montsouris, etc. Vergeet tot slot niet de begraafplaatsen zoals Père-Lachaise, Montmartre en cimetière des Batignolles.

Wim Dammers heeft ook nog een boekentip: “Grammaire des Jardins Parisiens” van Dominique Jarrassé.

Verslag van de Soirée "La fête des Rois"

11 Janvier 2024

Une tradition très populaire en France …. et aussi aux Pays-Bas: à Zoetermeer.

Le 6 janvier, c’est l’Epiphanie: c’est la manifestation de Dieu. Il s’agit des trois Mages, les trois rois de trois continents: l’Europe, l’Afrique et l’Asie.

Les trois rois s’appellent:

  • Melchior, avec l’or, le symbole de la royauté;
  • Gaspard, avec l’encens, le symbole de la divinité;
  • Balthazar, avec le myrrhe, le symbole de la mortalité.

Zo leerden we donderdagavond 11 januari van het nieuwe jaar, de eerste les weer na de kerst­vakantie. Een leuke start!

Alle cursisten kwamen rond kwart over acht bij elkaar om de mooie presentatie van Evelyne Turk te horen, en français. Met wat vertaling hier en daar ging dat ook de nieuwe, beginnende cursisten goed af! Evelyne van de Alliance Française Arnhem, nam ons mee in de traditie van Driekoningen in Frankrijk, de geschiedenis van dit feest en hoe de drie koningen werden afgebeeld, steeds in kledij van de eigen tijd. En la fève, de boon die in de speciale Driekoningen galette wordt verstopt! Wie die vindt, die krijgt de kroon op en is voor die avond de koning of koningin! Maar eerst nog even terug naar het ontstaan van dit feest.

Vanuit de oudheid waren er verschillende feesten rond de Zonnewende (le solstice) eind december. Het waren de feesten van de terugkeer van het licht en de vruchtbaarheid (la fertilité). Les fêtes chrétiennes remplacaient les fêtes romaines du solstice d’hiver.

In Frankrijk zijn er verschillende types galettes met verschillende vullingen. Maar in elke galette wordt la fève verstopt. Deze traditie is al heel oud, zelfs de Romeinen hadden een feest waarin zwarte bonen een witte boon verstopt zat. Wie de witte boon trof, was voor die dag de koning van het feest! Ook la fève was van oorsprong wit, maar de laatste jaren leven de producenten zich helemaal uit. Er zijn poppetjes van bijvoorbeeld striphelden, in alle kleuren beschikbaar en deze worden ook verzameld. Elk jaar komen er weer andere fèves op de markt om te verzamelen. Ook Eveline had haar verzameling meegenomen om te laten zien.

Na deze interessante lezing was het eindelijk zover! De Galettes werden aangesneden en verdeeld, zodat we allemaal konden proeven wat deze traditie in Frankrijk zo bijzonder maakt…. En hoewel er geen kinderen waren om onder de tafels te gaan, waren er wel vier koning(inn)en tussen ons, met een kroontje voor de avond.

Er is slechts één Galette in Frankrijk zonder fève…. en die is bestemd voor de Président de la Republique!  

Al met al een zeer interessante en smakelijke start van het nieuwe jaar met elkaar!

Wellicht het begin van een nieuwe traditie bij de Alliance Française Zoetermeer?!

Eerste soirée van het cursusjaar 2023-2024

donderdag 23 november 2023

Op donderdagavond 23 november organiseerde de Culture Commissie de eerste soirée op de nieuwe locatie in het dorpscentrum van Zoetermeer, nl. in het Parochieel Centrum de Kapelaan.

Een zeer muzikale avond, want de beroemde muziekgroep “Les Copains” kwam optreden en zij zijn zeker geen onbekenden voor ons. In 2016 waren zij ook al eens bij de Alliance Française Zoetermeer geweest! Het beloofde dus een gezellige avond te worden, een leuk weerzien. En dat werd het ook!

Onder leiding van de heren Paul Drijvers, Henk Kuik en Philip Woudenberg speelden ze op enthou¬siaste wijze en met humor Franse hits van vroeger, zoals van Charles Aznavour, Jacques Brel, Joe Dassin en werden klassiekers als aux Champs Elysées en Nathalie zelfs door iedereen uit volle borst meegezongen! Ook Zaz en andere, modernere chansonniers ontbraken niet!

Het werd een vrolijke muzikale avond op de nieuwe sfeervolle locatie, met een goede opkomst . Wij kunnen dus op een zeer geslaagde eerste soirée terugkijken!