Cultureelprogramma 2022 - 2023

Introductie

Onze culturele commissie organiseert elk cursusjaar meerdere soirées culturelles en soms ook een excursie naar een Franstalige plaats. De soirées zijn vrij toegankelijk voor de leden van de Alliance Française. Introducés en andere belangstellende zijn uiteraard ook welkom tegen een kleine vergoeding. De soirées beginnen meestal rond 20:00 en duren tot ongeveer 22:30/23:00 en vinden plaats in de grote zaal van het Picasso Lyceum te Zoetermeer.  

Excursie naar Brussel

9 oktober 2022

Altijd al meer willen ontdekken over de prachtige stad Brussel? Tijdens deze gezellige dagexcursie zal onder andere de enthousiaste en officiële Brussel-gids Maria ons een rondleiding geven op een originele manier. Ze zal ons namelijk ook veel vertellen over de art-nouveau architectuur die deze stad rijk is. In de kolom hiernaast stelt ze zich alvast aan ons voor! Vanwege de Corona maatregelen is deze excurisie verzet naar een nader te bepalen datum in 9 oktober 2022.

Guide de Bruxelles

Bonjour, je m’appelle Maria. Je vis à Bruxelles et je travaille comme guide. J’aime beaucoup cette belle ville et surtout je suis heureuse de partager mon amour pour la Belle Époque. Je reste fascinée devant l’Art Nouveau et surtout l’œuvre de l’architecte belge Victor Horta. Je vous propose de nous plonger dans ce monde de la fin du 19ème siècle en faisant une promenade dans le quartier de Saint Gilles et Ixelles de Bruxelles où l’on verra les célèbres hôtels particuliers créés par Horta: hôtel Solvay, Tassel, la maison personnelle du maître. Aussi que l’hôtel Chiamberlani de Paul Hankar, l’hôtel Otlet de Henry van Rysselberghe d’autres hôtels de maîtres incontournables. Bruxelles regorge de belles maisons à découvrir en compagnie de guide professionnel.

Verslag van de Soirée de clôture van 20 april 2022

Soiree de clôture is altijd een bijzonder moment in het jaar van Alliance Française Zoetermeer. We sluiten het cursusjaar af en de zomervakantie lonkt. Door de Corona perikelen zijn al geruime tijd geen soirees meer gehouden. Het was dus fijn dat het dit jaar weer kon! Al vanaf 19.30 uur stroomden de cursisten binnen terwijl de leden van de cultuurcommissie onder leiding van Jan van Rooijen  nog druk bezig waren met de voorbereidingen van de wijnproefavond.

Even over acht uur opende Jan in het Frans de avond. Daarbij stelde hij met bijval van Anita de nieuwe voorzitter Gijsbert van der Toorn en secretaris Marijke Walhout (afwezig i.v.m. vakantie) voor. Hij gaf een overzicht van de activiteiten van de avond waarna Albert de presentatie overnam.

De cultuurcommissie heeft er dit jaar voor gekozen een wijnproeverij te organiseren en dat bleek gezien de enorme opkomst een geweldig succes. Albert en Eric, die het samen met de cultuurcommissie hebben voorbereid, presenteerden 5 witte wijnen. Die werden door de commissieleden rondgedeeld in kleine (proef) glazen. Tussendoor vertoonde Albert videobeelden hoe druiven worden verbouwd en hoe er op professionele wijze geproefd wordt. Ruiken/snuiven, neus in het glas, de wijn in de mond rond laten gaan, van voor naar achter en weer terug, zodat zuur en zoet gedetermineerd en de smaakpapillen geprikkeld kunnen worden.  Ik hoorde sommige proevers termen gebruiken om de smaak te duiden zoals  gras, mild, lekker, rokerig, kruidig en zelfs asfalt… Enkelen zijn werkelijk kunstenaars in het proeven. Daarbij moest niet alleen de druif waarvan de wijn gemaakt is,  geraden worden. Ook het gebied waar de druif verbouwd wordt, werd gevraagd.  Wat mij vooral opviel was het niet gebruiken van de emmers om de geproefde wijn uit te spugen. Blijkbaar vond men dat zonde…en terecht! Tussen al dat wijnproeven werden verschillende Franse kazen op een toastje geserveerd.

Nadat de laatste flessen uitgeschonken en getest waren, kon men aan de hand van de op het scherm geprojecteerde antwoorden zien of men zelf het juiste had ingevuld. Bij sommigen tafels zaten blijkbaar kenners, want er waren zelfs zes winnaars. Daar moest  weer uit geloot worden. Nadat Albert de winnaar had getrokken en een prachtige fles wijn had overhandigd, werd er afscheid genomen van drie docenten Tineke, Janice en Marja, waarvan de laatste twee ook als  DDC (Directrice Des Cours). Deze docenten hebben een lange relatie gehad met onze Alliance. Jan en Anita refereerden daar bij alle drie aan. De drie dames ontvingen als blijk van waardering een prachtig bouquet bloemen en een cadeaubon. Natuurlijk werd ook stilgestaan bij de activiteiten van de cultuurcommissie die door Jan even in het zonnetje werd  gezet en met een mooie bos bloemen werd bedankt.

Met tevredenheid kon teruggekeken worden op een bijzonder geslaagde avond. Dank aan ieder die hieraan heeft meegewerkt!