Culturele avonden 2021-2022

Wij gaan weer van start met een Tour de France via de taal en cultuur van Frankrijk. Na een onzekere en lastige periode voor ons allemaal starten wij weer met onze culturele avonden en de diverse Franse cursussen. In het nieuwe programmaboekje vindt u alles over de mogelijkheden tot het leren, verbeteren en onderhouden van de Franse taal. Onze culturele avonden gaan woensdagavond 13 oktober van start. Wij willen nu allemaal in vorm blijven, het leren van nieuwe dingen, talen en culturele verhalen helpen daarbij. Uw wereld dichtbij huis wordt zo groter en boeiender.
Nineke Stallmann

Het culturele programma 2021/2022

Woensdag 13 oktober 20.00    Leo Ewals
Leo Ewals is geen onbekende bij de Alliance Française Meppel. Hij gaf al eerder een boeiende conférence over Ary Scheffer, de schilder uit Dordrecht, die grote faam verwierf in Parijs. Nu komt de kunsthistoricus praten over burchten en vestingen, die langzamerhand uitgroeiden tot sprookjesachtige paleizen á la Versailles. Het “Chateau aan de Loire” ontstond vanuit de Romeinse legerkampen en heeft dus een lange geschiedenis.
Conférence in het Frans

Woensdag 10 november 20.00   Janpieter Boudens en Eric Raaiman: l’Histoire en Chansons
Via het Franse chanson zal dit, in de regio bekende, duo de Franse geschiedenis met ons doornemen. De afgelopen jaren maakten zij al verschillende chanson-programma’s, maar nu staat de Franse geschiedenis centraal, en ook die van het “cabaret” zoals dat in “Le Chat noir” voor het voetlicht kwam. Dus een reis door de Franse geschiedenis met thema’s als de liefde, het strijdlied, de overledenen en het patriottisme. Dit alles passeert de revue op een avond, deels Frans gezongen, deels Nederlandstalig gesproken.

Woensdag 8 december 20.00   Denis Mandon
Met Denis Mandons vertrouwde formule oogst hij altijd volle zalen. Hij zoekt en vindt een film in het circuit van films voor doven en/of gehoorgestoorden. Deze in het Frans gesproken films zijn ook in het Frans ondertiteld met een aankondiging van elk geluid dat te horen valt (een blaffende hond, een slaande deur). Dit werkt heel goed bij de Nederlandse toehoorders. Je hoort én leest de tekst, dat alles in combinatie met de fenomenale inleiding van Denis Mandon zelf. Een succesvolle avond verzekerd. Welke film vertoond zal worden merken we pas op de avond zelf. Conférence en film in het Frans
Voorafgaand zal de Algemene ledenvergadering worden gehouden om 19.00 in Ogterop

Woensdag 12 januari 2022 20.00  Roger Dewandeler
Roger Dewandeler is predikant bij de Waalse kerk in Dordrecht/Breda en schrijver van het boek “Spiritualiteit en twijfel”. Dit licht-filosofische boek zal Dewandeler in dit nieuwe jaar bespreken, hij ziet veel positiviteit in de twijfel. Dit boek van zijn hand is zowel in het Frans als in het Nederlands verschenen. Ter inzage of  bij meer interesse zal Dewandeler wat exemplaren meebrengen.
Conférence in het Frans

Woensdag 16 februari 2022  20.00 Paul Gellings
Paul Gellings is als schrijver in de Nederlandse taal en als conférencier voor de Alliance Française Meppel in het Frans, geen onbekende. Hij wijdt het eerste deel van de avond aan de schrijver David Foenkinos, en dan speciaal aan diens roman “Le Mystère Henri Pick”.
Kan er een succesroman geschreven worden, die niemand opmerkt? Een jonge uitgeefster doet een ontdekking met grote gevolgen.
Paul Gellings, oud-leraar Franse literatuur adviseert: lees dit boek goed, is het echt een mystère of …
Verder spreekt hij over zijn vertaling van Patrick Modiano: “Vestiaire de l’enfance”  en over een recent uitgekomen roman van zijn eigen hand.
Conférence in het Frans

Woensdag 9 maart 2022  20.00   Sylvain leLarge
Sylvain leLarge is al jaren een gedreven “ambassadeur” van de Franse taal en cultuur. Hij heeft een eigen taalprogramma ontwikkeld, waarbij heel naturel de taal geoefend wordt. Voor de Alliance Française Meppel verzorgt hij een humoristische avond voor iedereen die in Frankrijk geïnteresseerd is. Getiteld: “Ce Français, que je suis”.
Conférence in het Frans

Deze laatste culturele avond zal weer besloten worden met een glaasje wijn.