Franse taal en cultuur al ruim 65 jaar!
Als er iets kenmerkend is voor de Franse cultuur dan is het “parler”. Fransen doen niets liever. Met zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd gezeten rond een grote tafel, voorzien van allerlei lekkers, zo omzichtig mogelijk allerlei onderwerpen bespreken.
De Alliance gaat aan de slag met dit Franse cultuurgegeven. Voor iedereen die wil oefenen met de Franse taal gaan we op bezoek bij L’Hirondelle in Meppel. Daar gaat Sjoerd, de eigenaar van de winkel, ons trakteren op zijn verhaal over “le velo”. In het Frans natuurlijk. Dat gaat leuke gesprekken opleveren. Eric Folio zal, als rechtgeaarde fransman daarbij ondersteunen.
Oefenen in “parler” is toegankelijk voor iedereen, dus neem partner en studerende kinderen mee.
Het plezier is belangrijker dan de perfecte uitspraak.
Conférence en français
Opnieuw dit seizoen een Franse filmavond à la Denisde France. Volgens zijn eigen succesformule neemt Denis Mandon ons mee in de Franse taal en cultuur. Eerst maken we individueel of in groepjes enkele vocabulaire- en taaloefeningen over het thema in de verrassingsfilm die we daarna gaan zien. Alles in een ontspannen sfeer. De film is Frans ondertiteld. Op deze manier wordt het leren van het Frans gecombineerd met het plezier van het kijken naar een vrolijke Franse film die niet te moeilijk te volgen is.
Conférence en français
Annie Ernaux (1940), winnaar van de Nobelprijs Literatuur in 2022, heeft het genre van de autobiografie radicaal vernieuwd. In wat ze schrijft is ze niet uit op het verheerlijken van wat haar leven bijzonder maakt, maar onderzoekt ze integendeel zo lucide en onverbloemd mogelijk alles wat ze deelt met anderen. Die anderen kunnen generatiegenoten, vrouwen of klassenmigranten, maar eigenlijk alle lezers die Ernaux’ ervaringen van schaamte en trots, woede en strijdbaarheid, lijdzaamheid en hartstocht herkennen.
Haar magnum opus is onmiskenbaar Les Années (2008), waarin zestig jaar Franse geschiedenis als in een versnelde film voorbijglijden, en die zich laat lezen als een gecondenseerde samenvatting van al haar andere boeken. Van de vertaling, De jaren, is inmiddels de 17e druk verschenen.
Rokus Hofstede (1959) vertaalde van Ernaux diverse titels: De schaamte, Meisjesherinneringen, De jaren en De jongeman. In deze conférence (in het Nederlands) vertelt hij over de ontvangst van Ernaux’ werk in de Lage Landen, over de valkuilen en vreugdes van het vertalen, over zijn contact met de auteur. Maar vooral probeert hij via het werk van Ernaux voeling te krijgen met ons aller collectieve geheugen.
Er zijn op Youtube resp. op hofhaan.nl (de website van vertalers Rokus Hofstede en Martin de Haan) diverse interessante items te vinden over Ernaux:
Vertaaltrailer De jaren: https://www.youtube.com/watch?v=ucULsnSsaPE&t=96s
Toneeltrailer De jaren: https://www.youtube.com/watch?v=FelEKrweMgM
Nobellezing Annie Ernaux: https://www.hofhaan.nl/2023/rokus-hofstede/nobellezing-annie-ernaux/
Vertalersgeluk Rokus Hofstede: https://www.hofhaan.nl/2021/rokus-hofstede/een-vertaler-die-van-geluk-mag-spreken-over-annie-ernaux-de-jaren/
Deze conférence is een ware ‘voyage au coeur du luxe’ over een weinig bekend onderwerp: de alchemistische wereld van geuren. ”Wie de geuren beheerste, beheerste de harten van mannen” (Patrick SÜSKIND, Le Parfum). Françoise Gall vertelt met passie over de diverse functies van parfum in verschillende tijdperken en culturen. We kijken naar vier belangrijke gebruiksdomeinen: religie, geneeskunde, hygiëne (haar sociale rol) en schoonheid.
Op het programma: beroemde Franse parfums en parfumeurs; musea over parfum, de parfumerie en de parfumfles; Comité français du parfum; L’Osmothèque, het nationaal conservatorium van parfums in Versailles.
Een programma om nog lang van na te genieten, want parfum is de meest intense vorm van geheugen.
Conférence en français
Iedere tijd kent zijn ontregelaars. Buitenstaanders die de waarheid spreken én op een verwarrende manier verdraaien. Joan Derk van der Capellen (1741-1784) was zo’n figuur.
In het Nederland van zijn tijd was het leven van hoog tot laag verankerd in onwrikbare structuren en conventies. Joan Derk zelf was baron en voorbeschikt tot een leventje van jagen en slempen. Maar het liep anders. Hij werd een klokkenluider die op misstanden wees. Hij werd een outcast die de lagere standen mobiliseerde tegen zijn eigen stand, de adel en de elite. Hij werd de auteur van het beroemdste pamflet uit de Nederlandse geschiedenis: Aan het volk van Nederland. Tien jaar vóór de Franse Revolutie begon de democratiseringsbeweging van de Patriotten met hem als nationale voorman.
Wie was deze man die door Pim Fortuyn als lichtend voorbeeld werd gezien? Wat kunnen we van Joan Derk van der Capellen leren over de relatie tussen populisme en democratisering? Luc Panhuysen neemt ons in zijn lezing (in het Nederlands) mee naar het verkalkte Nederland van de late achttiende eeuw. De Burgerbaron. Joan Derk van der Capellen en het begin van de democratie is het nieuwste boek van historicus Luc Panhuysen.
Het Meppeler Kamerkoor Cigale heeft vele prachtige uitvoeringen op haar naam staan. Ook gaat Cigale zo nu en dan samenwerkingen aan, binnen en buiten de regio. De samenwerking met de Alliance Française is een primeur. Het concert zal bestaan uit a capella werken uit verschillende tijdperioden; onder andere van Saint-Saëns, Poulenc, Délibes en Massenet.
Cigale brengt twee tot drie concerten per jaar, die zeer gevarieerd van repertoire zijn en de leden hebben er plezier in om dat op kwalitatief zo hoog mogelijk niveau te brengen onder leiding van Marion Bluthard.
Kamerkoor Cigale is een gemengd koor dat al 41 jaar bestaat. Er zijn momenteel 34 leden en het koor prijst zich gelukkig dat er een mooie verdeling over de vier stemgroepen is (sopranen, alten, tenoren en bassen).