Culturele avonden 2020-2021

In deze bijzondere periode een “speciale” uitnodiging voor de Franse lessen en de culturele avonden van de Alliance Française Meppel, voor het komende seizoen.

Wij hebben een zestal zeer interessante sprekers en musici gevraagd naar Meppel te komen om onderwerpen aan te snijden en te behandelen, met een link naar de Franse taal en cultuur.

Als locatie is ook dit jaar vastgelegd de bovenzaal in Schouwburg Ogterop. Mochten de omstandigheden het nodig maken naar een andere locatie uit te wijken krijgt u bericht via de nieuwsbrief

Het culturele programma 2020/2021

7 oktober 2020: Joost Röselaers, predikant in Arnhem bij de Église Wallonne en bij de Vrijburg in Amsterdam Zuid.  Hij levert bijdragen aan het NRC en schreef onder andere: “Het vrije woord , religie en politiek in domineesland”. Geboren in Genève, opgeleid in Leiden en Kaapstad. Ook was hij een periode predikant en Engeland. En kijkt duidelijk over grenzen heen. Hij werd geboeid door de figuur van Johannes Uyttenbogaert, die al in de 17e eeuw over grenzen en hokjes heen keek. Uyttenbogaert studeerde in Genève, was eerst veldprediker, daarna hofprediker van prins Maurits en voorvechter van verscheidenheid in religieuze opvattingen. Rembrandt schilderde een portret van hem in één dag, in verband met de drukke werkzaamheden van Uyttenbogaert. Lezing in het Frans.

Aanvang 20.00, voor leden en belangstellenden, graag tevoren aanmelden bij:

ninekestallmann@hetnet.nl

4 november 2020: de lezing van Peter Vermaas kon op deze avond helaas geen doorgang vinden en is verplaatst naar 9 december 2020

9 december 2020:Peter Vermaas

Voormalig Frankrijk-correspondent Peter Vermaas praat u bij over het Frankrijk van Emmanuel Macron, de president die alles anders zou doen. Hij zou Frankrijk terugbrengen in de vaart der volkeren, maar liep zich eerst bijna vast op de gele hesjes, daarna kreeg hij te maken met een epidemie, die het wezen van het Franse bestaan op zijn kop zette. Is zijn presidentschap nog te redden? Lezing in het Nederlands.

Aanvang 20.00, voor leden en belangstellenden, graag tevoren aanmelden bij:

ninekestallmann@hetnet.nl

13 januari 2021: Eric Raaiman en Jan Pieter Boudens

L’histoire de la France par la Chanson.

Jan Pieter Boudens (zang en tekst) en Eric Raaiman (gitaar) hebben in de afgelopen jaren veel kleine chanson-programma’s gemaakt. Deels met eigen werk, maar ook met bestaand repertoire. Vanavond nemen ze ons mee in de stijl van “Le Chat Noir”, een reis door de Franse geschiedenis. Thema’s als liefde, strijdliederen, ouderdom en patriottisme passeren de revue.
Lezing in het Frans.

Aanvang 20.00, voor leden en belangstellenden, graag tevoren aanmelden bij:

ninekestallmann@hetnet.nl

10 februari 2021: Sylvain le Large

Sylvain le Large biedt een soirée aan voor alle francofielen met zijn programma “Ce Français que je suis”. Hij is een ras communicator, “communiquer est partager des émotions” en vooral emoties ten aanzien van Frankrijk. Sylvain le Large voert ons mee in zijn passie  voor Frankrijk, de Franse taal en het joie de vivre van zijn geboorteland. Lezing in het Frans.

Aanvang 20.00, voor leden en belangstellenden, graag tevoren aanmelden bij:

ninekestallmann@hetnet.nl

10 maart 2021: Leo Ewals

Leo Ewals, kunsthistoricus en afgestudeerd in de Franse literatuur in Nijmegen, was eerder in Meppel om over Ary Scheffer te praten. Nu geeft hij on een kijkje in Franse kastelen, nan burchten en vestingsteden tot sprookjesachtige paleizen als Versaille. Hij geeft een overzicht vanaf het ontstaan van het “Chateau” uit de Romeinse legerkampen tot aan de fraaie kastelen aan de Loire. Lezing in het Frans.

ninekestallmann@hetnet.nl