Culturele avonden 2020-2021

Woensdag 9 oktober 2019, 20.00 uur 20.00 uur in Ogterop.

Siem van Eeten, docent Frans en veelvuldig spreker over onderwerpen die met Frankrijk te maken hebben over:

“Votre commune pendant la période Française (1810-1813)”

Wat merkte men er in Meppel en omgeving van en zijn er nog “sporen” te vinden? Siem van Eeten dook in deze “Franse periode” van onze stad. Een familienaam en militaire dienstplicht waren een paar van de Franse nieuwe gewoontes.

Conférence in het Frans

Woensdag 13 november 2019, 20.00 uur in Ogterop

Jielis van Balen, journalist, schrijver, reisorganisator, bracht veel tijd door in Noord-Afrika onder andere in Egypte. Hij vertelt over de veranderende rol van Frankrijk in landen als Marokko, Tunesië en Algerije. Aan de hand van twee Algerijnse speelfilms, “Loin des Hommes” ( 2014, gebaseerd op een verhaal van Albert Camus) en de film “Des Hommes en des Dieux”, over de kracht van religie ten tijde van een crisis.na de kolonisatie en wat daar nog van terug te zien is in filmbeelden in twee Algerijnse films.

Conférence in het Nederlands

Woensdag 11 december 2019, 20.00 uur in Ogterop 

Denis de France en zijn nieuwste film

Denis Mandon is weer op zoek geweest naar een boeiende humorvolle en tegelijk leerzame film, precies zoals we van hem gewend zijn. Hij betrekt zijn toeschouwers bij de film , ook om door zijn uitleg het plezier in de film nog groter te maken.

Conférence in het Frans

Woensdag 15 januari 2020, 20.00 uur in Ogterop    

Joop van Schaik, oud-docent Frans in hart en nieren, verzorgt nu een avond over Franse poëzie en de chansons die daaruit voortgekomen zijn. Hij zal ook veel voorbeelden ten gehore brengen. De gezongen poëzie van Verlaine, Rimbaud, Hugo, Villon, Lamartine en vele anderen, vertolkt door zangers als onder andere: Yves Montant, Georges Brassens en Léo Ferré, zorgen voor een dichterlijke muzikale avond.

Conférence in het Frans

Zondagmiddag  16 februari 2020 (nieuwe datum ivm afgelasting), 15.00 uur in de Gashouder Dedemsvaart     

In samenwerking met de AF Zwolle en de AF Ommen, verzorgt de AF Meppel een avond getiteld: “Trois femmes”, met een accordeoniste, een chansonnière en een verhalenvertelster. Dit bijzondere programma van 3 door Frankrijk geïnspireerde dames, is zeker de moeite waard om naar het theater in de gashouder van Dedemsvaart te komen.

In een sprankelende mix van taal en muziek worden we meegevoerd naar Frankrijk. Drie bijzondere verhalen worden afgewisseld door prachtige Franse chansons, gezongen door Floor Stappers, op accordeon begeleid door Nelleke Hallie. Drie verhalen over de liefde worden in het Nederlands op sublieme wijze verteld door Thea Rijsewijk. Zij heeft de teksten van Guy de Maupassant, Colette en Roger Tinier zodanig bewerkt, dat er telkens een boeiende vertelling ontstaat.

Zowel in Nederlands als Frans

Adres: theater Gashouder, Langewijk 162, 7701 AK, Dedemsvaart     

Woensdag 11 maart 2020, 20.00 uur  in Ogterop 

Architectuurhistorica Nyncke Wouda neemt ons deze avond mee naar Parijs. Deze stad biedt méér dan de 19e-eeuwse boulevards, pleinen, musea, gezellige restaurantjes en winkeltjes. Ook voor liefhebbers van moderne architectuur valt er veel te genieten. We maken een reis langs bouwwerken als de Sacré Coeur, de Eiffeltoren, de metro-stations van Hector Guimard en Villa Savoye. Via Centre Pompidou, Parc de la Vilette, La Grande Arche de la Defense en Bibliothèque Nationale de France. Om te eindigen bij de Fondation Louis Vuitton en La Canopée. Een prachtig overzicht van de geschiedenis van de architectuur van de 20e eeuw!

Conférence in het Nederlands