Cultureel programma 2023 – 2024

Woensdag 25 oktober 2023
Theater Ogterop
Aanvang: 19.30 uur

Les Traditions au fil de l’ an –  Valérie Chouchana

 

 

Tradities door het jaar heen

Van nieuwjaarsdag tot de avond van oudejaarsavond op 31 december, nodigt Valérie Chouchana u uit op een reis naar het hart van de Franse tradities. Van nationale tradities zoals Eén April, de crêpes van  Maria Lichtmis of de Christmas bûche tot lokale tradities zoals de dertien kerstdesserts van de Provence of het Elzasser kruidenbroodhuis, van het carnaval van Duinkerke tot dat van Nice. Een heel jaar van Franse tradities wordt gepresenteerd. Je ontdekt festivals die je kent, maar die je anders kent en nieuwe tradities die je op je volgende verblijf in Frankrijk kunt ervaren, zoals de galette des Rois, de eierzoektocht  van Pâques, het feest van de muziek… En als je van deze tradities houdt, waarom zou je ze dan niet adopteren?

Conférence en Français

Donderdag 9 november 2023
Theater Ogterop
Aanvang: 19.30 uur

ALV 18.30 uur  

Les compositeurs français: Berlioz – Marcel S. Zwitser

 

 

 

De Symphonie fantastique (1830) van Hector Berlioz (1083-1869) behoort tot de meest spectaculaire symfonieën uit de 19e eeuw. Berlioz’ Symphonie fantastique is de eerste echte programmasymfonie uit de muziekgeschiedenis, wat wil zeggen dat dit de eerste symfonie is waarin middels een suggestief gebruik van met name klankkleuren een verhaallijn wordt gesuggereerd. Berlioz is tevens de auteur van het eerste leerboek over instrumentatiekunst, Grand traité d’instrumentation et orchestration modernes (1845). In de lezing zal musicoloog dr. Marcel S. Zwitser de ontstaansgeschiedenis en de achtergronden van deze opmerkelijke symfonie uit de doeken doen en Berlioz’ bijzondere orkestratie vanuit zijn Grand traité toelichten.

 

Voorafgaand aan deze culturele avond zijn onze leden om 18.30 uur welkom op de Algemene Leden Vergadering. 

Dinsdag 30 januari 2024
Boekhandel Riemer Barth, Woldstraat 5, Meppel
Aanvang: 19.30 uur

Hortense, de vergeten koningin van Holland – Thera Coppens

 

 

In de zomer van 1806 houdt Hortense de Beauharnais koningin van Holland haar intocht in Den Haag. In het open rijtuig zitten haar gemaal koning Lodewijk Bonaparte en hun beider zoontjes. Het volk wuift enthousiast. Maar wie is Hortense eigenlijk? Tijdens hun korte bewind wordt er veel roddel over haar verspreid.

Thera Coppens die ‘Hortense de vergeten koningin van Holland’ schreef, vertelt u over Hortense die een belangrijke rol speelt in het leven van keizer Napoleon en in dat van haar moeder keizerin Joséphine. Hortense is een begaafd componiste, zangeres, pianiste en auteur van haar aangrijpende mémoires. De lezing wordt geïllustreerd met powerpointbeelden Zie: www.theracoppens.nl

Donderdag 22 februari 2024
Theater Ogterop
Aanvang 19.30 uur

Eeuwgezichten: gebeeldhouwde portretten in de 18e eeuw – Jaap Nijstad

 

 

De beeldende kunst in Frankrijk in de 18de eeuw wordt veelal gekoppeld aan de grote meesters van de Rococo; Watteau, Boucher, Fragonard en andere geweldige schilders.

Wat vaak vergeten wordt, zeker in Nederland, is de beeldhouwkunst, terwijl juist in de sculptuur een zeldzaam hoogtepunt wordt bereikt. Na de wat formelere portretkunst van de vorige generaties krijgt, vanaf de tweede helft van de 18de eeuw, het gebeeldhouwde portret een veel informeler karakter. De geportretteerde wordt benaderbaar, wordt meer dan een goed gelijkende beeltenis en daarmee wint de relatie tussen beschouwer en sculptuur aan intimiteit. We kijken niet langer naar een kop, uitgevoerd in terre-cuite, marmer, gips of brons, we kijken naar een identiteit; de mens is ‘thuis’ in het beeld.

Via het ongelooflijke vakmanschap van beeldhouwers als Lemoyne, Pigalle, Pajou, Roland en Anne Falconet-Collot komt de geest van de 18de eeuw tot leven in de portretten van beroemdheden die de faam van hun portretteurs in de regel hebben overstegen. Voltaire, Diderot, d’Alembert, Buffon en anderen passeren de revue. En niet alleen Franse prominenten komen aan bod. De beeltenissen van de belangrijkste Founding Fathers van Amerika kennen we in de regel van hun portretten die ze in de 18de eeuw in Parijs lieten maken. Verreweg de meeste van die portretten zijn van de hand van Jean Antoine Houdon. Via zijn hand converseren we als het ware direct met George Washington, Benjamin Franklin en Thomas Jefferson. Zijn werk behoort tot de absolute top van de beeldende kunst, ongeacht periode of techniek.

Woensdag 20 maart 2024
Theater Ogterop 
Aanvang 19.30 uur

Tour de France – Gio Lippens

 

 

Een enthousiaste lezing over het bekendste sportprogramma in de vaderlandse radiogeschiedenis, Radio Tour de France. Het radioprogramma begon in 1970 en bestaat uit een mix van wielerverslagen en (vooral Franstalige) muziek. Met legendarische commentatoren op de motor, van wie Theo Koomen de bekendste was.

Gio Lippens neemt ons mee terug naar die tijd en vertelt over de manier waarop het programma in al die jaren met zijn tijd is meegegroeid en in de kern toch altijd hetzelfde is gebleven.

Foto’s en een enkel filmpje over Radio Tour de France illustreren het verhaal. Gio kan putten uit eigen ervaring, want meer dan 25 keer heeft hij de Tour in Frankrijk verslagen voor de radio.  

Woensdag 10 april 2024
Theater Ogterop
Aanvang: 19.30 uur

Asterix, de Vrolijke Wetenschap over verstopte grappen in de verhalen van Asterix en Obelix – Jaap Toorenaar

Op 31 oktober 1959 verscheen de eerste bladzijde van Astérix le Gaulois in een splinternieuw tijdschrift Le Pilote. Het werd het begin van de meest succesvolle serie stripverhalen met uitzondering van Donald Duck.

Drs. Jaap Toorenaar is docent klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium te Leiden. Lange tijd schreef hij in de schoolkrant over de strips van Asterix. Dit leidde uiteindelijk tot een boek met als titel Asterix, de Vrolijke Wetenschap. In 2003 won hij met zijn kennis over Asterix een quiz op de Duitse tv en was toen 6000 euro rijker. In 2006 mocht hij in Parijs aan de maker Uderzo toelichten, waarom deze een Orde van de Nederlandse Leeuw toegekend had gekregen.

In zijn presentatie zal Jaap Toorenaar aan de hand van veel voorbeelden toelichten, hoeveel humor er schuil gaat in deze strip, waar zowel kinderen als volwassenen om kunnen lachen. Net als in zijn boek gaat hij steeds uit van het Franse origineel en onderzoekt hij of met name de vele woordgrappen van Goscinny wel vertaalbaar zijn. Daarbij komen briljante vondsten en blunders aan de orde. Hoofddoel van de lezing is, dat er veel gelachen gaat worden, maar wel met niveau!