AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
Cinema_francais

Filmavond 'Le Ciné-club' met Denis Mandon

Kijk je ook zo graag naar Franse films? Kom dan op vrijdag 18 november naar ‘Le Ciné-club’! Denis Mandon trakteert je op leuke en leerzame Franse filmavond volgens een geheel door hemzelf ontwikkeld concept. Vóór de pauze zet Denis je aan het werk, individueel of in groepjes. Op een speelse manier maak je oefeningen die betrekking hebben op het vocabulaire uit de film die je gaat zien. En na de pauze bekijk je de film zelf (welke het is blijft nog even een verrassing), die voorzien is van Franse ondertiteling. De avond vindt plaats op de vertrouwde locatie van de Alliance Française - Sociëteit Concordia aan de Westhaven 27 te Gouda - en begint om 19.30.
Auvers-sur-Oise

Ga mee naar Pontoise en Auvers-sur-Oise!

Ieder jaar organiseert de Alliance Française van Gouda in april een driedaagse reis naar Frankrijk. De bestemming is telkens anders. Voor 2023 staat staan Pontoise en Auvers-sur-Oise op het programma, twee plaatsjes gelegen aan de rivier de Oise op zo'n 27 kilometer van Parijs.Je treedt in de voetsporen van enkele beroemde impressionisten als Vincent van Gogh, die de schoonheid van dit gebied al in de 19e eeuw ontdekten! Er zijn nog enkele plaatsen vrij in de bus, dus schrijf je snel in!
Toussaint

1 en 2 november: Toussaint et Jour des Morts

La Toussaint
Op 1 november vieren de Fransen La Toussaint (Allerheiligen). La Toussaint is een katholiek feest om het leven van alle heiligen en martelaren te vieren (iedere dag van het jaar kent één of meerdere heiligen). Voor de meeste Fransen is 1 november een vrije dag. Openbare instellingen, postkantoren en veel winkels zijn gesloten. Ook de scholen zijn rond La Toussaint twee weken dicht.

Niflettes de la Toussaint
Een traditioneel gerecht voor Toussaint zijn de Niflettes de la Toussaint, koekjes van bladerdeeg. Volgens de overlevering zijn ze bedacht door een bakker in Provis (Seine et Marne). Een oude vrouw viel voor zijn deur, waardoor haar kleindochter zo hard moest huilen dat hij haar als troost een koekje aanbood. De koekjes zouden in een grijs verleden ook zijn uitgedeeld aan weeskinderen met de troostrijke vermaning: “Ne flete" (ne pleure pas).

Jour des Morts
De dag na Allerheiligen, 2 november, wordt Allerzielen gevierd. De Franse benaming voor Allerzielen is La Commémoration des fidèles défunts, La Commémoration des morts of simpelweg Jour des Morts. Families komen massaal bijeen en er wordt samen gegeten en gedronken. Daarna gaan de Fransen naar het kerkhof om overleden familieleden te herdenken.
Er worden kaarsen, bloemen en gedenksteentjes op de graven gelegd en men vertelt elkaar verhalen over het leven van de overledenen. Doordat veel families al generaties in de dezelfde streek wonen, kan men de graven van vele voorouders bezoeken. Hierdoor worden verhalen uit de familiegeschiedenis doorverteld aan de jongeren en houden de mensen hun afstamming in ere.

Chrysanten
Op de graven worden meestal potten met chrysanten gezet. Deze bloem staat in Frankrijk symbool voor de dood en het treuren. Goed om te weten, want dat maakt chrysanten geen geschikt bloemetje om als cadeautje mee te nemen als je bij Fransen op bezoek gaat.
J'apprends le français

Oefen je Frans: kijken, luisteren en leren

Vind je het leuk om naast je lessen bij de Alliance Française ook zelf te oefenen met de Franse taal? We hebben drie tips voor je:

1. Luister een Franse podcast
De French Club biedt regelmatig podcasts aan in eenvoudig Frans, dat wil zeggen dat de. podcasts toegankelijk zijn voor luisteraars met een gemiddeld niveau (A2/B1). De podcasts gaan over een actueel onderwerp of over de Franse of Franstalige cultuur. Bekijk de uitzendingen op Le French Podcast on RadioPublic

2. Kijk een Franse serie of documentaire
TV5MONDE Europe biedt allerlei originele en indrukwekkende documentaires in het Frans over tal van onderwerpen, zoals geschiedenis, cultureel erfgoed, cultuur, wetenschap en natuur. Alle documentaires zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling. Kijk je liever een film of serie? Ook dat kan. Bekijk het aanbod op TV5MONDE Europe.

3. Download de app DuoLingo op je smartphone
DuoLingo is momenteel één van de populairste apps ter wereld om een andere taal te leren. De hapklare lessen zijn gebaseerd op door onderzoek ondersteunde lesmethoden, maar ze voelen meer als een spel dan als een leerboek. Hierdoor wordt leren leuk en blijf je gemotiveerd om door te gaan. De app is gratis. 's Werelds beste manier om Frans te leren - Duolingo
Tapis Rouge

10 tot 15 november 2022: Tapis Rouge

Dit jaar wordt voor de vierde keer Tapis Rouge georganiseerd. Dit Franse Filmfestival in Nederland vindt plaats van 10 tot 15 november 2022. Te zien zijn de Nederlandse premières van nieuwe films en ook worden er films vertoond die hierna niet meer te zien zullen zijn in Nederland. Ook deze keer komen regisseurs en acteurs naar ons land om hun films te promoten en wordt de beste boekverfilming beloond met Le Prix Tapis Rouge. Dit jaar vindt het festival niet alleen plaats in de Amsterdamse FilmHallen, maar ook in Den Haag (in het Filmhuis) en Maastricht (in Lumière).
Franse chansons

Charmante chansons in Utrecht - TivoliVredenburg

Voilà! Dit seizoen kun je je laten meeslepen door Franse Chansons in théâtre de la TivoliVredenburg. Laat je ontroeren door vocale grootheden die de passie van het Franse lied naar Utrecht brengen. Matthijs en Rob zijn al fan, nu jij nog. Formidable!

Julien Clerc - 22 februari 2023
De legendarische Franse chansonnier Julien Clerc zit inmiddels 55 jaar in het vak en kan terugkijken op een rijke carrière. Het romantische repertoire van Clerc is al net zo onverwoestbaar als zijn conditie: met zijn vele hits (Si On Chantait, Venise, Ce N’est Rien en natuurlijk This Melody, ook in Nederland een nummer 1) brengt hij nog steeds elke zaal in vervoering.
Barbara Pravi - 7 maart 2023
Na een uitverkocht concert afgelopen jaar, keert de Franse chansonnière Barbara Pravi weer terug naar TivoliVredenburg. Met haar inzending Voilà voor het Eurovisie Songfestival vormde ze een oase van stilte en rust in de songfestival-gekte, wat bekroond werd met een fraaie tweede plek. Pravi heeft multi-multiculturele roots (Servisch, Iraans, Joods, Pools, Algerijns) maar haar muzikale invloeden zijn veelal Frans: Barbara, Georges Brassens en Françoise Hardy.
Olivier Laurent - 19 maart 2023
Olivier Laurent lijkt de reïncarnatie van Jacques Brel. Met zijn intieme hommage aan de illustere Belgische zanger krijgt hij zalen over de hele wereld stil. Geniet van wereldberoemde chansons in de stijl van de grote meester: intens en persoonlijk.

Bron: TivoliVredenburg
Arc de Triomphe

Christo en Jeanne-Claude in Den Bosch

De missie van Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude was om een groot en breed publiek op een andere manier naar zijn omgeving te laten kijken. Het kunstenaarsechtpaar werd wereldberoemd met hun ingepakte objecten en tijdelijke grootschalige buitenkunst-projecten, waarmee zij vaak de benaming ‘inpakkunstenaars’ kregen. 'Revealing by concealing' oftewel ‘blootleggen door te bedekken’. Het was hét visitekaartje van het Bulgaars-Franse echtpaar dat later het Amerikaans staatsburgerschap verkreeg.
Toch bestond hun kunst uit méér dan alleen deze ‘inpakkunst’, zoals ook te zien is in de tentoonstelling ‘Christo en Jeanne-Claude’ met 34 kunstwerken uit de Verzameling Würth. De tentoonstelling bevat ingepakte objecten, maquettes van de vele kunstprojecten in de publieke ruimte, als ook voorbereidende tekeningen, collages en foto’s vanaf 1958 tot en met het laatste project L’Arc de Triomphe, Wrapped, Paris 1961 – 2021. De tentoonstelling is t/m 5 mei 2023 te zien in Kunstlocatie Würth te Den Bosch.
De zwarte koningin

De zwarte koningin

De zwarte koningin is een psychologisch-historische roman van Catharina Botermans over de ontmaskering van macht, corruptie en verraad in de hoogste kringen van het Franse hof. Het verhaal speelt zich af in Parijs, 1580. Als dochter van de nieuwe bibliothecaris maakt de jonge Fiora haar debuut aan het Franse hof. Het duurt niet lang voor ze koningin-moeder Catherine de Medici ontmoet. Catherine ziet iets in Fiora en binnen korte tijd is Fiora een van Catherines meest intieme vertrouwe-lingen. Wanneer Catherine Fiora vraagt om voor haar te spioneren, komt Fiora in een wespennest terecht. De opdrachten van Catherine worden steeds gevaarlijker, tot Catherine Fiora het onvoorstelbare opdraagt. Als Fiora hierin meegaat, zet ze alles wat haar dierbaar is op het spel. Ook de liefde van haar leven. Zal het kwaad het winnen van het goede?
Demain

Demain nous irons mieux

Op weg naar de crèche van haar zoontje is Candice getuige van een auto-ongeluk waarbij een oudere vrouw, Dominique, zwaargewond raakt. Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee vrouwen, maar Candice’ vrienden zijn achterdochtig; Dominiques rol in het leven van Candice en haar zoontje wordt steeds groter. Klopt dit wel? Tegelijkertijd komt ze erachter dat haar vader een dubbelleven heeft geleid. Hij blijkt meerdere geheime relaties te hebben gehad, waarvan Candice nooit geweten heeft. De spanningen en emoties lopen almaar hoger op. Er ontspint zich een zolaësk familiedrama, vol plotwendingen, intriges, geheime liefdes, mysterieuze brieven en jaloezie; Dominique vertoont gelijkenissen met Zola’s maîtresse en woont in hetzelfde appartement, en de geschiedenis lijkt zich te herhalen.
Met 'Demain nous irons miex' schreef de Brits-Franse auteur Tatiana de Rosnay
een intense roman over relaties, de geheimen die huizen herbergen en hoe deze geheimen mensen door de eeuwen heen verbinden. Daarnaast snijdt ze op gevoelige wijze het taboe op eetstoornissen aan.

Les Passagers de la Nuit

In 'Les Passagers de la Nuit' beleven we het Parijs van de jaren tachtig samen met Charlotte Gainsbourg als Elisabeth, die na haar echtscheiding opnieuw haar weg in het leven moet vinden. Tegelijkertijd begint in Frankrijk een nieuw politiek en maatschap-pelijk tijdperk met de verkiezing van Mitterrand als president. Als Elisabeth in de steek wordt gelaten door haar man blijft ze achter met haar twee tieners, Matthias en Judith. Ze vindt werk bij een nachtelijke radioshow, waar ze de rondzwervende Talulah ontmoet. Al snel neemt ze de jonge, ontheemde vrouw onder haar vleugels. Talulah ontdekt de warmte van een thuis en Matthias voelt hoe het is om voor het eerst verliefd te zijn. Terwijl Elisabeth de jongeren gadeslaat zal ze haar eigen waarde moeten vinden en herontdekken dat het leven haar wel degelijk iets te bieden heeft.
'Les Passagers de la Nuit' is een liefdevol portret van een vrouw die moet accepteren dat ze een toekomst heeft. Gainsbourg is op haar best en krijgt gezelschap van, onder andere, Emmanuelle Béart. Regisseur Mikhäel Hers weet perfect de tijdsgeest te vangen door middel van archiefbeelden, herkenbare muziek en een vrouw die ontdekt dat ze onafhankelijk kan zijn. Nu te zien in de bioscoop, bekijk de trailer hieronder.
Passagers de la Nuit

Kendji Girac

Kendji
Kendji Girac is een Franse zanger van Spaanse Roma-afkomst. Zijn moedertaal is het Catalaans. Op 3 juli 1996 wordt hij als Kendji Jason Maillé geboren in Périgueux. Hij groeit op in Saint-Astier, waar hij gitaarles krijgt. Zijn opa leert hem zingen. Op zijn zestiende verlaat de jonge Kendji school om te gaan werken in de boomkwekerij van zijn familie. Ondertussen blijft hij bezig met muziek. In augustus 2013 post hij een filmpje op YouTube waarin hij het nummer Bella van Maître Gims covert in gipsystijl. Dit filmpje wordt maar liefst 1 miljoen keer bekeken en zo wordt Kendji Girac (Girac is de naam van zijn moeder) geselecteerd voor een deelname aan seizoen 3 van The Voice : la plus belle voix. Hij wint seizoen 3 met 51% van de stemmen.
Niet lang daarna, in september 2014, volgt zijn eerste album Kendji. In Frankrijk wordt het onmiddellijk een groot verkoopsucces: er worden meer dan 68.000 van verkocht tijdens de eerste week!
Dankzij het het success van de achtereen-volgende singles Andalouse, Elle m'a aimé, Conmigo en Cool blijft het album gedurende twaalf weken op nummer 1 staan op de Franse hitlijsten. In oktober 2015 worden er maar liefst 1 miljoen exemplaren van Kendji verkocht, een record dat sinds 2000 slechts door achttien andere albums is bereikt Ook in Franstalig België doet het Kendji het goed.
KendjiGiracNewAlbum1662126254468
Inmiddels komt op 11 november aanstaande Kendji's vijfde en nieuwste album uit: L'Ecole de la vie. Ook nu weer zijn de Spaanse en gipsy-invloeden duidelijk te horen in zijn nummers. Hij zingt diverse duetten met andere populaire Franse zangers, zoals Maître Gims, Soprano, Vianney en Dadju. Luister hier enkele nummers:

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet