AF_Cartouche_Logo-Utrecht_CMJN

BULLETIN no. 3

november 2021

Welkom! In dit bulletin presenteren we u de culturele activiteiten van november. In deze maand organiseren we een pubquiz en een lezing over Baudelaire. Vergeet niet u ook nog in te schrijven voor onze avonden in oktober, de Oh! lezing over Madame de Pompadour (21/10/21, 20 uur) en de avond bij Broese over Lupin (26/10/21, 19.30 uur):

Bonjour ! Dans ce bulletin nous presentons nos activités culturelles du mois de novembre, dans lequel on organise un pubquiz et une conférence sur Baudelaire. N'oubliez pas de vous encore inscrire pour nos soirées d'octobre: la conférence Oh! sur Madame de Pompadour (21/10/21, 20h) et la soirée Lupin chez Broese (26/10/21, 19h30) :

Woensdag 10 november om 19.30 uur - de 3e editie van de AFU-pubquiz (F/NL)

Novembre - Pubquiz
Op 10 november zal de derde editie van de inmiddels befaamde pubquiz van de Alliance Française Utrecht plaatsvinden. Na twee online edities hopen we elkaar dit jaar en présentiel te treffen in Utrecht en in teams te strijden om de titel. Dus zoek je team (max. 5) alvast bij elkaar, verfris je kennis van de Franse taal en cultuur (misschien door deel te nemen aan een zeker défi inter-alliances…?) en kom op 10 november strijdbaar ten toneel! We hopen jullie in grote getale te mogen verwelkomen om samen het glas te heffen en onze kennis te testen.

Praktisch: woensdag 10 november, 19.30 - 22.30 uur in Bar Josefien, Voorstraat 96, Utrecht.
Kosten: €1,50 per deelnemer. De inschrijfkosten komen geheel ten goede aan de beloning voor het winnende team. Iets om voor te strijden dus!
Inschrijven: stuur een mail naar lionne.utrecht@afpb.nl. U kunt zich individueel inschrijven of als team. Wij vormen teams van de individuele inschrijvingen.
De quiz zal zowel in het Frans als het Nederlands worden gepresenteerd.

Rejoignez-nous le 10 novembre pour le troisième pubquiz de l’Alliance Française. Après deux éditions en ligne, on se rentrouvera en présentiel à Utrecht pour s'affronter entre équipes. Constituez votre équipe, rafraîchissez votre connaissance de la langue et de la culture françaises (peut-être en participant au défi inter-alliançes?) et venez prêts au combat le 10 novembre. On espère vous accueillir nombreux !

Pratique: mercredi 10 novembre, 19h30 - 22h30, Bar Josefien, Voorstraat 96, Utrecht.
Frais: €1,50 par participant. Tous les frais d'inscription sont destinés à l'attribution d'un prix au gagnant. Il y aura donc quelque chose à gagner !
S’inscrire: Lionne.utrecht@afpb.nl. Vous pouvez vous inscrire par équipe ou individuellement (vous serez alors intégré dans une équipe).
La soirée est ouverte aux francophones et néerlandophones !

Vrijdag 26 november om 19.30 uur - een avond rondom Baudelaire en zijn werk, in samenwerking met de Bibliotheek Zeist en Literair Zeist (NL)

Illustration from 19th century
Literair evenement ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van de Franse dichter Charles Baudelaire met de Bibliotheek Zeist en Literair Zeist.
Anja-Hélène van Zandwijk spreekt met Rokus Hofstede en Jacob Groot over hun vertalingen van het werk van Baudelaire. Een paar Baudelaire-liefhebbers laten een gedicht (Max Bruinsma) en een lied horen (Bam Commijs op de piano).
PROGRAMMA:
  • Introductie : Charles Baudelaire en de Nederlandse vertalingen door A-H.
  • Gesprek met Jacob Groot over zijn vertaling Het Spleen van Parijs.
  • Max Bruinsma met het gedicht L’ albatros (uit Les fleurs du mal) in zijn vertaling.
  • Bam Commijs op de piano met zijn compositie van L’invitation au voyage van Baudelaire.
  • Kiki Coumans over haar vertaling van de correspondentie van Baudelaire.
Ze is niet zelf aanwezig maar schreef voor deze gelegenheid een korte verantwoording over haar keuzes uit de brieven, die A-H zal voorlezen.
  • Rokus Hofstede over zijn vertaling Mijn hart blootgelegd (Mon cœur mis à nu).
Rokus Hofstede is literair vertaler van Franse literatuur. Jacob Groot is dichter, schrijver, essayist en vertaler. Kiki Coumans is literair vertaler en schrijft recensies en essays voor verschillende tijdschriften. Max Bruinsma is een kunsthistoricus gespecialiseerd in grafisch design. Bam Commijs is filosoof, pianist/componist en tekstschrijver en was jarenlang als pianobegeleider verbonden aan de Amsterdamse toneelschool. Anja-Hélène van Zandwijk is tweetalig opgegroeid in Frankrijk en studeerde Franse taal, literatuur en theaterwetenschap met filmkunde aan de UvA.

Praktische informatie: 19.30 - 21.30 uur in de Bibliotheek Zeist (Markt 1, Zeist). Alle bezoekers zijn verplicht hun bezoek vooraf online aan te melden:
Leden van de AF moeten een gratis ticket 'kopen' door te kiezen voor 'Lid AF' (€ 0,00).
De prijs is 4 euro voor niet-leden van de Alliantie.
In verband met de coronamaatregelen moeten alle bezoekers een coronaticket tonen bij de ingang van de hal. De avond is in het Nederlands.

Zondag 19 december: Matinée de Noël (F/NL)

Deze zondag ontvangen we u graag weer in de Lutherse kerk aan de Hamburgerstraat voor de jaarlijkse Matinée de Noël. We zijn blij aan te kondigen dat we na het afgelasten van vorig jaar, dit jaar alsnog Frazz mogen ontvangen. Deze band brengt een jazzy ode aan het Franse chanson met bewerkingen van o.a. Serge Gainsbourg, Jacques Brel, Barbara en Michel Legrand. In 2017 wonnen zij de publieksprijs in het Concours de la Chanson Française. Uiteraard is de traditionele bûche aanwezig en is er na het optreden tijd voor een hapje en een drankje.
Praktische informatie: 15:00 -19:00 uur, Luthersekerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht.
Inschrijven: lionne.utrecht@afpb.nl

On vous accueillera dans l’église au Hamburgerstraat pour notre traditionnelle matinée de Noël ! Nous sommes heureux d’annoncer que, après l’annulation de l’année dernière, Frazz sera présent pour un magnifique concert. Ce groupe rend un hommage jazzy à la chanson française avec des adaptations, entre-autres, de Serge Gainsbourg, Jacques Bres, Barbara et Michel Legrand. En 2017, Frazz a gagné le prix du public au Concours de la Chanson Française.
Informations pratiques : 15h00 – 19h00, Luthersekerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht.
S’inscrire: lionne.utrecht@afpb.nl

Mededelingen van het cursuscentrum

agenda-2295709_1920
Chers tous, beste cursisten,
Les cours se déroulent bien et nous sommes ravis de la confiance que vous nous portez !
De lessen lopen goed en we zijn blij met het vertrouwen dat jullie in ons hebben!

Nous avons toujours des cours thématiques où vous pouvez vous inscrire :
We hebben nog steeds themacursussen waarvoor u zich kunt inschrijven:

Atelier Figures féminines, Elisabeth Vigée Le Brun, le vendredi 29 octobre de 10h30 à 12h :
Atelier Figures féminines, Rosa Bonheur, le vendredi 12 novembre de 10h30 à 12h :
Et l’atelier Figures féminines, George Sand, le vendredi 26 novembre de 10h30 à 12h :
Ecriture intuitive, le samedi 27 novembre de 10h à 12h :
Nos nombreux cours de littérature :
Et si vous êtes intéressés par nos cours de néerlandais en ligne, niveau débutant ou non, inscrivez-vous :
Vous avez une question, vous voulez un renseignement, n’hésitez pas à nous contacter :
Heeft u een vraag, wilt u informatie, neem dan gerust contact met ons op:
Cursus.utrecht@afpb.nl

A très bientôt, tot ziens,
Le centre de cours

Mededelingen van het bestuur

ALV
Chers tous, chères toutes,

De AFU is klaar voor de reis naar Chartres van 20 t/m 24 oktober! Steeds uitgesteld wegens Corona is iedereen blij dat we nu in dit najaar mogen vertrekken en voor mei 2022 wordt al weer een nieuwe reis gepland. Dank aan Annelies en Iemy voor de organisatie.

De meeste cursussen zijn inmiddels gestart met veel nieuwe docenten.
Naast de lessen, die dit jaar weer ‘normaal’ van start gaan, heeft de Culturele Commissie een mooi cultureel programma voor ons gemaakt. Het bestuur hoopt van harte u bij deze activiteiten te ontmoeten.
De culturele commissie heeft sinds kort een nieuwe coördinatrice: Sophie Lorenzi.
Bienvenue Sophie !

Op 18 november vanaf 19.30 uur vindt de Algemene Ledenvergadering (ALV) plaats in de Kargadoor aan de Oude Gracht 36 te Utrecht. Nadere informatie volgt begin november per mail met een link naar de stukken. Ook cursisten mogen de ALV bijwonen maar zij hebben geen stemrecht. Zij ontvangen wél de Carte Nationale.

In onze bulletins van september en oktober hebben wij een oproep gedaan voor aanvulling van bestuursleden. Wij hebben dringend nieuwe bestuursleden nodig en de werving hiervoor vindt plaats onder de leden. Er zullen ongetwijfeld leden of bekenden van leden zijn die hier belangstelling voor hebben. U bent van harte welkom voor een gesprek met een van onze bestuursleden. In de ALV komen wij hierop terug. Inlichtingen bij de voorzitter via pres.utrecht@afpb.nl.
Wij hopen velen van u op onze ALV of bij een culturele activiteit weer en présentiel te mogen ontmoeten.

Met een hartelijke groet / bien cordialement,
Namens het bestuur,
Jetty Sanders-Pouwels, voorzitter

2 oktober - 31 oktober - défi inter-alliances (F)

competition
  • Le mardi 19 octobre, les deux meilleurs apprenants de l’Alliance Française d’Utrecht ont été sélectionnés : un grand bravo à Lionne et à Esther qui vont nous représenter pour la finale nationale !
  • le vendredi 29 octobre, finale nationale avec les deux vainqueurs de chaque Alliance Française participante aux Pays-Bas ;
  • le samedi 27 novembre, finale internationale entre les deux gagnants de chaque pays. Les trois lauréats seront récompensés avec un séjour linguistique à l’Alliance Française de Rouen Normandie, transport et logement inclus.
On vous tiendra au courant ! !

36e CONCOURS DE LA CHANSON FRANCAISE 2022

concours chanson
• Zing je in het Frans?
• Ook Franse Chansons?
• Wil je meedoen met het concours?
• Kijk voor de voorwaarden op :
www.concoursdelachanson.nl/contact-inschrijving/
en doe mee, wie weet kom je in de finale…
• Stuur een kort filmpje van jou zingend vóór 15 december
2021 en dan hoor je of mee kan doen met dit avontuur….

Zondagmorgen 21 november om 11.00 uur - Chansons - UITVERKOCHT

R Naar
facebook instagram website youtube 
MailPoet