AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
DSC01564

Dagtrip naar Slot Zuylen op 14 mei

Op zaterdag 14 mei aanstaande duiken we in de wereld van Belle van Zuylen, sinds haar huwelijk ook bekend als Isabelle de Charrière. Belle (Zuilen, 20 oktober 1740Colombier, 27 december 1805) was een Franstalige schrijfster en componiste. Ze is onder andere bekend geworden door de enorme hoeveelheid brieven - bijna allemaal in het Frans - die ze schreef aan familie, vrienden, geliefden en collega's. We bezoeken haar geboortehuis Slot Zuylen, gelegen in Oud Zuylen onder de rook van Utrecht, waar je een rondleiding in het Frans krijgt en meer te weten komt over Belles leven en werk. Na afloop kun je genieten van een heerlijke lunch op het kasteelterrein en is er gelegenheid om de prachtige kasteeltuin te bekijken.

Hou de komende twee weken je mailbox en de website in de gaten, want meer informatie over deze dag volgt nog. Wil je graag mee maar beschik je niet over eigen vervoer? We bieden de mogelijkheid tot carpoolen. Als je hierin geïnteresseerd bent, of als je andere vragen hebt, stuur dan een mailtje naar culture.gouda@afpb.nl.
Schermafbeelding 2022-04-25 210032

Notre-Dame brûle

Regisseur Jean-Jacques Annaud heeft een film uitgebracht waarin hij uur na uur de ongelooflijke realiteit van de gebeurtenissen van 15 april 2019 reconstrueert, toen de Notre-Dame de belangrijkste ramp in haar geschiedenis onderging. Te zien is hoe mensen hun leven op het spel zetten bij de ongelooflijke en heroïsche redding van de kathedraal. De Britse componist Simon Franglen is verantwoordelijk voor de indrukwekkende muziek in de film, die op CD verkrijgbaar is. Franglen werd bekend als producer van "My Heart Will Go On" van Titanic en "I See You" van Avatar en inmiddels wordt hij beschouwd als een van Hollywoods beste muzikanten en producers. Hij was onder meer betrokken bij de samenstelling van vier van de best verkochte films aller tijden: Avatar, Titanic, Skyfall en Spectre. Hij heeft ook meegewerkt aan zes van de best verkochte popalbums aller tijden, waaronder die van Michael Jackson en Celine Dion.
Sartre-de-beauvoir-website-liggend-v2_811256b18246b32f6229ede06b816293

Sartre en De Beauvoir in het theater

Stefaan Van Brabandt is filosoof én theatermaker. Speciaal voor het Vlaamse Zuidelijk Toneel ontwikkelde hij een theaterreeks rond grote filosofen. Na drie succesvolle voorstellingen over respectievelijk Socrates, Marx en Spinoza staat nu het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie centraal: Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Sartre en De Beauvoir worden gespeeld door de Vlaamse theateracteurs Frank Focketyn en Sien Eggers. In een prikkelende en intrigerende dialoog discussiëren zij over belangrijke filosofische thema's, waarin - samengevat - 'de vrijheid van de mens' centraal staat.

Nog altijd actueel
Sartre en De Beauvoir waren in hun tijd publieke intellectuelen en iconische rolmodellen die het sociale, politieke en filosofische denken van een hele generatie bepaald hebben. Het koppel zorgde voor een heuse hype in Europa in het midden van de twintigste eeuw. Maar welke betekenis heeft hun filosofie vandaag nog? Is de feministische strijd waar De Beauvoir voor ijverde nog steeds actueel? Wat betekent het om authentiek mens te zijn? Waarom zijn we "gedoemd tot vrijheid"? Van Brabandt legt met zijn stuk tevens een brug naar het heden en laat zien dat de ideeën van deze twee grootheden ook in onze tijd nog tot nadenken stemmen.
fdl_3

Franse lichtshow Atelier des Lumières nu in Amsterdam!

In Parijs was het lichtspektakel Atelier des Lumières - dat in 2018 van start ging en al meer dan drie milljoen bezoekers trok - al een doorslaand succes, maar sinds 22 april is de Franse show ook te zien in Amsterdam. Speciaal voor het spektakbel is een nieuw kunstcentrum voor digitale lichtprojecties geopend op het Westergasterrein, de Fabrique des Lumières . Amsterdam is hiermee de eerste Europese stad buiten Frankrijk waar gedigitaliseerde kunstwerken op deze bijzondere wijze aan het publiek worden getoond.

Unieke ervaring
Bruno Monnier, president van Culturespaces, de Franse organisatie achter Atelier des Lumières, zegt hierover: “Na de oprichting van onze digitale kunstcentra in Frankrijk, zijn we verheugd om dit nieuwe centrum voor de stad Amsterdam te creëren. De Fabrique des Lumières zal bezoekers van Nederland een onvergetelijke, meeslepende en zintuiglijke, artistieke ervaring bieden.”
Een unieke ervaring is een bezoek aan het Westergasterrein zeker. Werken van zowel klassieke als moderne kunstenaars worden met behulp van geavanceerde technologie op de wanden geprojecteerd. Er zijn onder meer schilderijen van Vincent van Gogh, Claude Monet, Gustav Klimt en Salvador Dalí te bewonderen. Plan dus snel een bezoek!

downloaden

Online lezing Chroniques algériennes - Albert Camus

Albert Camus schreef regelmatig over zijn geboorteland Algerije. Hij betoonde zich fel tegenstander van de koloniale misstanden, maar heeft zich nooit voor Algerijnse onafhankelijkheid willen uitspreken. Dat kwam hem op zware kritiek te staan. De bundel die Camus in 1958 bij wijze van laatste stellingname in het debat uitbracht onder de titel Chroniques algériennes is nu voor het eerst in Nederlandse vertaling verschenen in bij Uitgeverij Vleugels. Op donderdag 10 maart organiseerde het Platform Frans een online ontmoeting met vertaalster Eva Wissenburg en uitgever Marc Vleugels om te spreken over de ontstaansgeschiedenis van de bundel en de vertaling. Kijk hier de uitzending terug.
4859414129_940ebbf8bd_b

Clarisse Hahn

De Franse regisseur, filmmaker en fotograaf Clarisse Hahn (1973) woont en werkt in Parijs. In 1996 behaalt Hahn een Master in Kunstge-schiedenis aan de Universiteit Parijs 1 Panthéon-Sorbonne en in 2000 studeert ze af aan de Beaux-Arts academie van Parijs. Hahn werkt ook als kunstcriticus voor de tijdschriften Art Press, Omnibus, Bloc Notes en Crash.
Sinds 1998 werkt Clarisse Hahn aan het project Boyzone, waarin ze verschillende groepen mannen fotografeert die een gemarginaliseerde positie in de maatschappij innemen. Ze is geïnteresseerd in hun relatie tot de openbare ruimte en de manier waarop zij spontaan houdingen aannemen die worden opgelegd door hun geslacht, werk, sociale status en groepsdynamiek.
Tot en met 15 mei is in de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling ‘Princes of the Streets’ van Clarisse Hahn te zien. In deze fotoserie documenteert Hahn een specifieke gemeenschap: die van een groep sigarettenverkopers in de straten van de levendige Parijse buurt Goutte d’Or.

Kijk hier voor meer informatie.
51cYBdGeVUL._SX323_BO1,204,203,200_

L'Anomalie

In 2020 werd de Prix Goncourt, de belangrijkste literaire prijs van Frankrijk, gewonnen door Hervé Le Telliers met zijn roman L'Anomalie. De plot van het verhaal is verrassend en ingenieus. Hetzelfde toestel van Air France landt twee keer in Amerika, met aan boord precies dezelfde passagiers en bemanning, maar met honderd dagen tussentijd. Tijdens de enorme storm waarin het toestel boven de Atlantische Oceaan is terechtgekomen moet er dus iets heel ongewoons gebeurd zijn, want vliegtuig en inzittenden zijn verdubbeld. Het tweede toestel krijgt opdracht om de burgerluchthaven van New York links te laten liggen en te landen op de militaire basis Edwards. Alle inzittenden gaan er op hoog bevel linea recta in quarantaine. Een team van deskundigen op de meest uiteenlopende gebieden – natuurkundigen, medici, psychologen – probeert klaarheid in het raadsel te brengen, en vervolgens ook om de betrokkenen voor te bereiden op de confrontatie met hun dubbelgangers, die aan boord van de oorspronkelijke vlucht zaten en die door de geheime dienst worden opgespoord. Of eigenlijk, preciseert Le Tellier, is ‘dubbelganger’ hier niet het juiste woord: de betrokkenen worden geconfronteerd met zichzelf, maar dan een zichzelf dat honderd dagen langer geleefd heeft in plaats van zoek te zijn geraakt in de tijd. Met de verdubbeling als het centrale thema, haakt de auteur aan bij de zogenaamde 'snaartheorie' die in de laatste decennia van de twintigste eeuw werd onderzocht. Men kwam toen tot de slotsom dat er vier krachten bestaan, in plaats van de twee – zwaartekracht en elektromagnetisme – die Albert Einstein destijds kende en heeft beschreven in zijn algemene relativiteits-theorie. Met deze snaartheorie hoopte men te kunnen verklaren hoe het heelal in elkaar steekt en of het al dan niet mogelijk is de tijd terug te draaien.

Schermafbeelding 2022-04-18 202951
Naast de bijzondere plot wordt het boek ook gekenmerkt door een zeer gevarieerde stijl en toon. Ieder personage (en er zijn er nogal wat in het boek) heeft zijn eigen literaire stijl, afgestemd op het karakter. Hervé Le Tellier is een meester in het spelen met stijl. Al vele jaren heeft hij een prominente plaats in Oulipo, een groep schrijvers, voornamelijk in Frankrijk maar ook daarbuiten, die al tientallen jaren bestaat en zich toelegt op het schrijven van teksten die een beperking of een voorschrift moeten respecteren die de schrijver zichzelf heeft opgelegd. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk Georges Perecs roman La Disparition waarin de letter ‘e’ niet voorkomt. De gedachte achter deze aanpak is dat zo’n zelfopgelegde regel de verbeelding van de schrijver stimuleert en hem, zo hoopt men toch, ertoe aanzet om boven zichzelf uit te stijgen.

Adieu Monsieur Haffmann

Adieu Monsieur Haffmann is een psychologisch oorlogsdrama. Het verhaal speelt zich af in 1942 in Parijs.
De joodse juwelier Joseph Haffmann weet nog net zijn familie de grens over te smokkelen en zijn zaak tijdelijk over te dragen aan zijn werknemer François Mercier, maar voor hemzelf blijkt vluchten te laat. Noodge-dwongen duikt hij onder in zijn eigen kelder. Hij raakt compleet afhankelijk van de welwillendheid van Mercier en diens vrouw, die niet alleen met lichte tegenzin voor hem zorgen, maar zich ook dreigen te verliezen in de kansen die de nieuwe situatie voor hen schept. Naarmate de tijd vordert, komen de onderlinge spanningen op scherp te staan.
Adieu Monsieur Haffmann is gebaseerd op een gelijknamig toneelstuk dat in 2016 werd geschreven door Jean-Philippe Daguerre en geïnspireerd is op ware gebeurtenissen.
Leuk detail: de film werd opgenomen in Montmartre toen de eerste lockdown werd afgekondigd in Parijs. De set werd tijdelijk gesloten, maar de decors bleven staan. Hierdoor zag één van de straatjes in de wijk er wekenlang uit alsof het zo uit 1941 kwam. Bekijk hieronder de trailer.
96446

Angèle

Angele
Deze keer besteden we aandacht aan een Belgische zangeres: de Franstalige Angèle van Laeken - artiestennaam Angèle. Angèle werd op 3 december 1995 geboren in Ukkel. Ze komt uit een zeer muzikale familie: haar vader is singer-songwriter Marka, bekend van onder meer de groep Allez Allez, haar moeder is actrice Laurence Bibot en haar broer is de Brusselse rapper Roméo Elvis. Niet gek dus dat Angèle zelf ook een carrière in de muziek ambieerde. Na een jazzopleiding begon ze op te treden in Brusselse cafés. In eerste instantie werd ze bekend met covers, maar in 2017 bracht ze haar eerste eigen single La loi de Murphy uit, waarin ze in zowel het Frans als Engels zingt. Deze single kreeg in België een gouden status. De videoclip van het nummer werd in vier maanden tijd meer dan vijf miljoen keer bekeken op YouTube.
Een jaar later, in oktober 2018, volgde haar debuutalbum Brol. Voor de lancering van dit album opende Angèle een pop-upshop in het Brusselse metrostation Rogier. Daarnaast maakte ze een promotietour door België, Luxemburg, Zwitserland en Frankrijk. Het album werd meteen een groot succes, zowel in België als daarbuiten. Het nummer Tout Oublier, dat ze met haar broer Roméo Elvis zingt, werd haar eerste nummer-1-hit in België en Frankrijk.
In 2019 werd Angèlle maar liefst zeven keer genomineerd voor een Music Industry Award (MIA), waar ze er daadwerkelijk drie van won: voor Best Artwork, Beste Vrouwelijke artieste en Beste Doorbraak. En nog vele trofeeën volgden, waaronder twee Victoires de la Musique, de belangrijkste muziekprijs van Frankrijk.
De vijfde single van haar album Brol, Balance ton quoi, stond weken in de Franse hitlijsten. De titel van de single is gebaseerd op de hashtag Balancetonporc die gebruikt werd voor de #MeToo-campagne. En ook het nummer Fever, een duet met de Britse zangeres Dua Lipa dat Angèle in november 2020 uitgebracht, scoorde onmiddellijk.
ciw-m9
In 2021 bracht Angèle haar tweede album uit, Nonante-Cinq, genoemd naar haar geboortejaar. De eerste single Bruxelles je t'aime is een ode aan haar geboortestad Brussel. Met Nonante-Cinq gaat Angèle opnieuw op tournee. Eind 2022 staat ze voor het eerst solo in de zowel de grootste concertzaal van Frankrijk (Paris La Défense Arena) als van België (Antwerps Sportpaleis).
  1. Floue
  2. Ta reine
  3. Oui ou non
  4. Démons
  5. Libre

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet