AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
JB

Jacques Brel, een bloemlezing - Harry Plompen

Jacques Brel (1929 – 1978) was een Belgische zanger, componist en tekstschrijver. Daarnaast ontwikkelde hij zich als acteur en regisseur. In de jaren ’60 van de vorige eeuw groeide Brel uit tot een internationale beroemdheid. Zijn leven werd gekenmerkt door controverses en ook met zijn liedjesteksten zorgde hij regelmatig voor opschudding. Harry Plompen is een groot liefhebber van Brel en zijn muziek. Op 22 april aanstaande vertelt Harry je onder het genot van een hapje en een drankje over zijn favoriete chansons en het bewogen leven van deze markante artiest. Mis het niet en schrijf je snel in voor onze slotavond! De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in Sociëteit Concordia te Gouda.
schermafbeelding-2022-03-03-om-17.02.13

Renault 5 bestaat 50 jaar!

Vierde vorig jaar nog de Renault 4 zijn zestigste verjaardag, dit jaar is de Renault 5 de jubilaris. Op 8 januari 1972 lanceerde de Régie nationale des Usines Renault officieel de R5. Het model werd op de markt gebracht tussen 1972 en 1984 en er werden maar liefst 3.474.412 stuks van verkocht. De Renault 5 moest de 4 gaan vervangen, maar wel een geheel eigen stijl hebben. De auto is in eerste instantie vooral gericht op vrouwen, een bijzonderheid in die tijd. Vrouwen gaan werken en krijgen steeds meer vrijheid en zelfstandigheid. Zij willen dus ook autorijden, wat uiteindelijk zal leiden tot de populariteit van de tweede gezinsauto in Europa. Voor het ontwerp van de R5 kiest Renault dan ook voor afgeronde en zachtere lijnen en hippe kleuren. De wagen wordt een groot succes en een van de iconen van de jaren '70. In 1979 volgt er zelfs een heuse Renault 5 Turbo. In 1984 krijgt het model een volledige metamorfose en wordt het opnieuw uitgebracht als de SuperCinq.

In het kader van het jubileum organiseert Renault tal van festiviteiten. Zo kunnen op 11 september 2022 alle bezitters van een Renault 5 naar Amersfoort komen om hun vierwieler te showen. Bedoeling is om zoveel mogelijk auto's bij elkaar te brengen op het terrein van het Eemklooster aan de Daam Fockemalaan 22. Tevens werkt Renault aan de wedergeboorte van de 5. De fabrikant heeft inmiddels een conceptcar ontwikkeld die volledig elektrisch is. Bekijk de eerste beelden hier.
Mari

Le Marie Marché: Franse markt in Den Haag

Sinds 2017 organiseert de in Frankrijk geboren Marie-France een Franse markt in Den Haag. Le Marie Marché vindt ieder jaar plaats in het voorjaar en de zomer - en dan ieder eerste weekend van de maand. De markt bestaat uit zo'n veertig tot vijftig kramen en als francofiel kun je er je hart ophalen. Je vindt er namelijk een breed assortiment aan authentieke Franse producten en producten met een Franse twist. Denk aan Franse kazen, droge worsten, jam, brocante, kleding, wijn, oude boeken en prenten, Marseillezeep en nog veel meer. Artiesten laten hun teken- en schilderkunsten zien en tijdens het snuffelen kun je genieten van Franse livemuziek. Noteer het weekend van 2 en 3 april alvast in je agenda!
JC

Julien Clerc en tournée

Wie kent hem niet? Julien Clerc, de inmiddels 75-jarige zanger die ook in Nederland zeer populair is geworden dankzij hits als Hélène, Si on chantait, Elle voulait qu'on l'appelle Venise, Ce n'est rien en This melody, is op tournee ter gelegenheid van zijn nieuwe album Les jours heureux. Dit jaar treedt hij maar liefst drie keer op in België: in Mons, in Marche-en-Famenne en in Brussel. Wil je erbij zijn? Via deze sites kun je kaarten bestellen:
Het-Frankrijk-College-1920x1080-1-700x470

Het grote Frankrijk College - Stefan de Vries

Blijft Macron president, of kiest Frankrijk voor een andere koers? Met hun stem bepalen de Fransen niet alleen hun eigen toekomst, maar ook die van ons. Want de geschiedenis wijst uit: de richting van Europa wordt in Parijs uitgestippeld. Maar hoe goed kennen wij het land voorbij de clichés van châteaux en baguettes? Want La douce France is de laatste jaren veranderd in een land van terreuraanslagen, gele hesjes en banlieues. Wat is er over van de invloedrijke politieke, economische en culturele macht? In het Grote Frankrijk College neemt Stefan de Vries je mee naar het rauwe, verrassende en diverse Frankrijk van 2022.
Hoe zien de twee presidentskandidaten de toekomst van Frankrijk? En hoe bepalend zijn liberté, égalité, fraternité en de radicale ideeën van de jaren ‘60 nog? In dit college met verrassende verhalen en scherpe analyses leert Stefan je het echte Frankrijk van nu kennen. Je kunt het volgen in Den Haag of Utrecht op 20 en 21 april. Stefan de Vries is Europaverslaggever en schrijft een nieuwsbrief over de Franse politiek. Hieronder kun je je aanmelden.
L 114 Reverie 1897

Alphonse Mucha

Je kon er aan het eind van de negentiende eeuw niet omheen: weelderige illustraties van sierlijke vrouwen, omringd door gestileerde bloemen en zwierige lijnen. Zeven jaar nadat de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) in Parijs arriveert, wordt hij van de ene op de andere dag wereldberoemd met zijn affiche Gismonda (1894), ontworpen voor de superster van het theater: Sarah Bernhardt. Le style Mucha is niet veel later synoniem gaan staan voor de Art Nouveau, de moderne stroming die het straatbeeld van de Franse hoofdstad domineerde. In samenwerking met de Mucha Foundation, toont Kunstmuseum Den Haag dit voorjaar een ruime selectie van het werk dat Alphonse Mucha zo beroemd maakte. Samen met delen uit de eigen collectie, waaronder kleurrijk glas en spectaculaire kostuums uit de late negentiende eeuw geeft het museum een uniek beeld van het Parijs van Mucha - de plek waar het allemaal begon. De expositie is te zien tot en met 3 juli 2022.

Kijk hier voor meer informatie.
550x805

Changer: méthode

De jonge schrijver en socioloog Edouard Louis (1992) werd geboren als Eddy Bellegueule in een conservatieve arbeidersfamilie in het provinciale Frankrijk. Zijn familie moest leven van de bijstand en tijdens zijn jeugd werd hij voortdurend geconfronteerd met armoede, racisme, alcoholisme en afschuw over zijn homoseksualiteit. Intellectueel als hij was vluchtte Eddy naar het academische leven op de Sorbonne: hij was de eerste in de familie die naar de universiteit ging. In 2013 veranderde Bellegueule zijn naam in Edouard Louis en begon hij met schrijven. De ervaringen uit zijn jeugd zijn de voornaamste onderwerpen van zijn literaire werk.
Louis debuteerde met de bestseller En finir avec Eddy Bellegueule, een autobiografie waarvoor hij onder andere de Prix Pierre Guénin ontving. Dit boek kreeg veel media-aandacht en werd geprezen om zijn literaire verdiensten en het meeslepende verhaal. Bovendien gaf het boek aanleiding tot discussie en controverse over de perceptie van de arbeidersklasse.
1200x680_dpaphotosthree084281
Vanaf dat moment gaat het hard met het succes van Edouard Louis. Nog voor zijn dertigste heeft hij al meerdere zeer goed ontvangen bestsellers op zijn naam staan. Hij is voortdurend op reis om over zijn werk te praten, en zijn boeken worden door beroemde regisseurs voor het toneel bewerkt. Louis bezoekt literaire festivals, geeft colleges aan prestigieuze universiteiten en kan continu rekenen op de belangstelling van de pers. Hij is een van de belangrijkste en meest toonaangevende schrijvers van zijn generatie geworden. Het succes en de aandacht zijn eerst verslavend, maar langzaam maar zeker mat dit hem ook af, tot hij begint te walgen van zijn eigen leven.
In Changer: méthode vertelt Edouard Louis zijn eigen verhaal op nietsontziende en pijnlijk eerlijke wijze. Jarenlang had hij één diepe wens: hij wilde zijn jeugd ontvluchten en ontsnappen aan de grijze luchten van Noord-Frankrijk. Hij droomde ervan om rijk te zijn en op straat herkend te worden. Maar nu hij dat heeft bereikt wil hij eigenlijk alleen maar in een hoekje blijven liggen, weg van alles. Een gat graven en erin verdwijnen om nooit meer te hoeven spreken en bewegen. Bekijk hieronder een interview met de schrijver.
Knipsel

La Panthère des Neiges

La Panthère des Neiges (2021) is een indrukwekkende Franse documentaire, gemaakt door natuurfotograaf Vincent Munier en schrijver Sylvain Tesson. In Tibet, op de ijzige hoogvlakten van de Himalaya, gaan deze mannen op zoek naar naar zeldzame diersoorten: de blauwe beer, de wilde yak, de bharal, en vooral de uiterst schuwe panthère des neiges, oftewel de sneeuwpanter. Dat levert niet alleen spectaculaire beelden, maar ook inspirerende en soms filosofische bespiegelingen op.
Tesson leert tijdens de zoektocht bijvoorbeeld al snel dat hij als wereldreiziger bijna blind heeft rondgelopen door de talloze landschappen die hij bezocht heeft. Want om écht te zien wat er om je heen gebeurt, moet je geduld hebben. Iets wat we compleet verleerd zijn. Als je één wilt worden met de natuur, dan moet je tijdenlang zitten of liggen en alleen observeren (l’affût). Anders ben jij de enige die bekeken wordt, want de dieren hebben jou al van verre gespot. Het lange wachten loont en resulteert in ongelofelijk mooie plaatjes. De muziek in de documentaire werd verzorgd door Warren Ellis en past perfect bij de sfeer die Munier en Tesson willen neerzetten. Niet voor niets heeft
La Panthère des Neiges de 'prix Lumières du meilleur documentaire' gewonnen. Bekijk hieronder de trailer.
panthere-neige-affiche

Jenifer

id896741
De Franse zangeres en actrice Jenifer Yaël Dadouche-Bartoli (Nice, 15 november 1982), beter bekend als Jenifer, is de dochter van een Corsicaans-Italiaanse moeder en een Joods-Algerijnse vader. Ze is bekend geworden door haar deelname aan het eerste seizoen van het programma "Star Academy France", dat ze in 2002 won. Direct hierna bracht ze haar eerste hitsingle uit, J'attends L'amour, die meteen een daverend succes werd.
Na de tournee met haar band die volgde op haar overwinning ging ze van oktober 2002 tot januari 2003 als solo-artiest op pad. Uiteindelijk trad ze zelfs op in het Parijse Olympia, iets waarvan ze als kind al had gedroomd.
Van haar debuutalbum Jenifer werden meer dan driekwart miljoen exemplaren verkocht. Het album bevat een nummer dat geschreven is door Marc Lavoine en een duet met mede-Star-Academy-student Mario. De tweede single, Au soleil werd één van de "tubes de l'été" in 2002 in Frankrijk. Het album werd later opnieuw uitgebracht met twee nieuwe nummers: Entre Humains en Des Mots Qui Résonnons. Het laatste werd haar derde top- tien single in Frankrijk en Jenifer verklaarde dat dit meer haar muziekstijl was, meer pop/rock. Als laatste werd een vierde nummer uitgebracht, de ballad Donne Moi Le Temps. Van het opnieuw uitgebrachte album werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht.
R-12733642-1541740734-9471
In 2004 volgde Jenifers tweede album, Le Passage, dat persoonlijker en melancholischer van aard is. Het bevat nummers die geschreven zijn door onder meer Calogéro, Kyo en Tina Arena. Het album werd gepromoot middels een grote tournée door Frankrijk.
Inmiddels heeft Jenifer al negen albums op haar naam staan en is ze niet meer weg te denken uit de Franse muziekwereld. Ze heeft diverse prijzen geworden, is lid van Les Enfoirés, was coach in de Franse versie van The Voice en heeft vele hits gescoord in Frankrijk, België en Zwitserland. Ze heeft de wens om in de toekomst ook Engelstalige muziek te gaan uitbrengen. Beluister hier drie nummers van haar laatste album Nouvelles pages:
  1. Notre idylle
  2. Les Choses Simples (met Slimane)
  3. Respire

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet