AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
Gauguin

Online lezing over Paul Gauguin

Op donderdag 16 juni kun je om 20.30 uur deelnemen aan een gratis online lezing over Paul Gauguin: post-impressionistische schilder, leider van de School van Pont-Aven en inspirator van de Nabis. Gauguin wordt beschouwd als één van de belangrijkste Franse schilders van de 19e eeuw en één van de grootste voorlopers van de moderne kunst, samen met Klimt, Cézanne, Munch, Seurat en van Gogh. De lezing is onderdeel van een hele reeks, getiteld 'Oh', die tot stand is gekomen dankzij een samenwerkingsverband tussen de Alliances françaises van Portugal, Spanje, Polen, België en Nederland.
Zuylen

Geslaagde dagtrip naar Slot Zuylen!

Op zaterdag 14 mei organiseerden we een dagtrip naar Slot Zuylen, het geboortehuis van de Franstalige schrijfster en componiste Belle van Zuylen - oftewel Isabelle de Charrière. Het was een zeer geslaagde dag, mede dankzij het stralende weer en de enthousiaste gids. Op onze website vind je een korte foto-impressie. Ook in het komende cursusjaar staat er weer een dagtrip op de planning naar een bestemming - in Nedelrand of België - die een relatie heeft met de Franse taal en cultuur. Hou de nieuwsbrief en onze site dus goed in de gaten. Heb je zelf een leuke suggestie voor een uitstapje? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl!
Schermafbeelding 2022-05-27 163829

Le bleuet de France

Wist je dat in Frankrijk de korenbloem - le bleuet - het symbool is waarmee de soldaten uit de Eerste (en nu ook de Tweede) Wereldoorlog herdacht worden? De korenbloem is dan misschien niet zo bekend als de Britse klaproos (poppy), maar toch is de kans groot dat je op 8 mei en 11 november vele Fransen, zowel regeringsambenaren als het gewone publiek, een bleuet ziet dragen op hun revers.

De betekenis van de korenbloem
Waarom koos Frankrijk juist voor een korenbloem om de oorlog te herdenken? Dit heeft meerdere redenen. Allereerst wordt van korenbloemen gezegd dat zij staan voor onschuld, fijngevoeligheid en hoop voor de toekomst. Blauw is ook de eerste van de drie kleuren van de Franse vlag. En net als de klaproos bleven korenbloemen groeien op velden die verwoest waren door de gevechten in de Eerste Wereldoorlog, als symbool van nieuw leven en hoop. Ze waren het onderwerp van verschillende beroemde oorlogsgedichten, zoals Bleuets de France van Alphonse Bourgoin' uit 1916. En tot slot was 'Bleuet' ook de bijnaam die werd gegeven aan jonge soldaten die op het slagveld van de Chemin des Dames aankwamen in het nieuwe blauwe horizonuniform. De oudere soldaten droegen nog het oude, traditionele uniform, dat bestond uit een rode broek en een blauwe jas. De bleuets vormen tegenwoordig niet alleen een eerbetoon aan alle soldaten die hun leven hebben opgeofferd voor Frankrijk, maar aan alle slachtoffers van oorlogen en terrorisme.

De eerste korenbloemspeldjes
Het idee om speldjes met een korenbloem te gaan verkopen kwam in 1925 van twee vrouwen: Charlotte Malleterre, dochter van de directeur van l'Hotel National des Invalides en Suzanne Leenhardt, een verpleegster. Om geld in te zamelen voor gewonde veteranen richtten ze een werkplaats op in het Institut Nationale des Invalides (INI), waar de bewoners de bloemen van stof maakten en deze verkochten langs de openbare weg. Op 11 november 1934 werden de korenbloemspeldjes voor het eerst in de straten van Parijs aangeboden. In dat jaar werden er maar liefst 128.000 exemplaren van verkocht! In 1935 besloot de Franse staat dat de verkoop van de bleuets de France op 11 november een officiële nationale traditie zou worden.
In 2011 riep toenmalig president Nicolas Sarkozy 11 november uit tot de datum voor "de herdenking van de Grote Oorlog en van allen die voor Frankrijk zijn gestorven". Inmiddels dragen de Fransen de korenbloemspeldjes ook op en rond 8 mei, de Dag van de Overwinning in Europa. Op die dag wordt de officiële overgave van de nazi's in 1945 gevierd - en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Claude Cahun

Onder de huid - Claude Cahun in Kunsthal

Vorig jaar besteedden we in deze nieuwsbrief ook al aandacht aan de tentoonstelling 'Onder de huid' over de Franse kunstenares Claude Cahun. Deze was toen te zien in het Cobramuseum in Amstelveen. Omdat de expositie als gevolg van de coronamaat-regelen slechts kort te bezichtigen was volgt er nu een herhaling - en wel in de Kunsthal te Rotterdam. Het werk van Cahun is tot 28 augustus 2022 te bewonderen, dus pak je kans!
DSC_0284

28 en 29 mei 2022: Haags Montmartre

Op zaterdag 28 en zondag 29 mei aanstaande kun je je in Den Haag heel even in Montmartre wanen. Dat weekend vindt er namelijk tussen 10.00 en 17.00 uur een heuse Franse braderie plaats met wel 150 verschillende stands uit binnen- en buitenland. Slenter gezellig langs de kraampjes met kunst, antiek en brocante, geniet van een baguette of crêpe op het Franse terras en droom weg bij de klanken van de Franse chansons die diverse artiesten ten gehore brengen. Op een aantal plekken kun je gratis een karikatuur laten maken. Ook zijn er kunstenaars 'live' aan het werk.
Champagne

26 t/m 29 mei 2022: Fête du Champagne & Vins

Heb je toch meer zin in een wijnproeverij? Dan is het Fête du Champagne & Vins wellicht iets voor jou. In het weekend van Hemelvaart wordt het Rembrandtpark omgetoverd tot festivalterrein en kun je er meer dan honderd verschillende soorten wijn en champagne uitproberen van zowel grote champagnehuizen als kleine wijnboeren. Er zijn kraampjes met Franse specialiteiten, er is natuurlijk Franse muziek en voor diegenen die ook actief bezig willen zijn: je kunt meedoen aan een jeu-de-boulestoernooi, een wedstrijd druivenstampen of een wijnquiz.
Olijfgaard

Van Gogh en de olijfgaarden

Vincent van Gogh was 36 toen hij zich in Zuid-Frankrijk stortte op het schilderen van olijfgaarden. Rondom de instelling waar hij een jaar verbleef vanwege psychische klachten, zag hij veel olijfbomen. De grillige vormen van de bomen weerspiegelden Vincents artistieke en mentale zoektocht.
Van Gogh maakte een mentaal zware tijd door in de instelling. Buiten in de natuur vond hij troost en kracht. Dat gevoel wilde hij uitdrukken in zijn olijfgaardschilderijen.
Van Gogh maakte vijftien schilderijen van olijfgaarden rondom Saint-Rémy-de-Provence, waarin hij steeds experimenteerde en varieerde. Gefascineerd door de grillige vormen van de olijfbomen en hun steeds veranderende kleuren, schilderde hij ze keer op keer. Hij schilderde op verschillende momenten van de dag en gebruikte kleuren geïnspireerd door het seizoen. Vincent vond zelf dat de schilderijen van olijfgaarden behoorden tot het beste dat hij in Zuid-Frankrijk had gemaakt. Voor het eerst zijn de werken allemaal samen te zien - tot 12 juni - in het Van Gogh Museum te Amsterdam.
Descartes

Descartes - zijn Nederlandse jaren

Hoewel René Descartes zijn leven lang onderdaan bleef van de Franse koning, verbleef hij vele jaren in de Republiek der Nederlanden. In veel opzichten paste hij zich aan de Nederlanden aan: hij beheerste de taal, kleedde zich naar de gewoonten van het land, had een groot aantal Nederlandse boezemvrienden en invloedrijke relaties en trad uitvoerig in discussie met Nederlandse geleerden. De bekendheid die hij in Frankrijk had verworven, zorgde ervoor dat hij voortdurend in de belangstelling stond. Terwijl zijn denken juist gebaat was bij rust. Die omstandigheden vond hij in Nederland.
Filosoof en schrijver Hans Dijkhuis herleidt aan de hand van vele bronnen zo exact mogelijk de verblijfplaatsen van Descartes en beschrijft diens omgang met tijdgenoten. Veel van de episodes en gebeurtenissen komen in andere biografieën niet of nauwelijks aan de orde, maar zijn van belang voor een vollediger inzicht in zijn leven en denken. Zijn verblijf in Alkmaar is bijvoorbeeld grotendeels onbekend, maar vormde in zekere zin een keerpunt in zijn leven.

Lees hier een recensie.
Le fils

Le fils de l'homme

Na vele jaren van afwezigheid duikt een man zonder enige uitleg weer op in het leven van zijn zoon en vrouw. Hij neemt ze mee naar het diepst van de bergen, naar het afgelegen Les Roches, een verwoeste boerderij, half overwoekerd door planten en bomen. Het is de plek waar hij zelf opgroeide met zijn meedogenloze vader. Omringd door de wilde natuur probeert de vader zijn gezin te overtuigen van zijn goede bedoelingen en hij doet zijn best om het vervallen huis te repareren. Maar dan blijkt de moeder zwanger te zijn van een ander. Achtervolgd door zijn verleden en verteerd door jaloezie raakt de vader langzaam in de greep van de waanzin.
Met prachtige beschrijvingen van de woeste en betoverende natuur is Le fils de l'homme van Jean Baptiste Del Amo een onvergetelijke, subtiele maar ook schokkende roman over een vader, een moeder en een zoon, en over hoe geweld van de ene generatie op de volgende overgaat.

Film: Ouistreham

Ouistreham is gebaseerd op het boek 'Le Quai de Ouistreham' van de Franse journaliste Florence Aubenas. De bekende schrijfster
Marianne Winckler besluit een boek te schrijven over over onzekere en onveilige werkomstandigheden. Ze verhuist daartoe naar de Franse kustgemeente Ouistreham, vlakbij Caen, waar ze om zich in te leven in haar onderwerp aan de slag gaat als schoonmaakster - zonder haar identiteit te onthullen. Marianne maakt kennis met een leven waarin iedere euro telt en waarin ze volledig onzichtbaar is voor de samenleving.
Toch ontdekt ze ook de wederzijdse steun en solidariteit tussen haar en haar lotgenoten, met wie ze een sterke band krijgt. De hoofdrol wordt gespeeld door Juliette Binoche. Bekijk hieronder de trailer.
Ouistreham

M. Pokora

Pokora
M. Pokora is de artiestennaam van Matthieu Tota (Strasbourg, 26 september 1985), een Franse zanger, danser, acteur en componist. Zijn vader is profvoetballer André Tota. Zijn ouders scheidden toen Tota dertien jaar was, een gebeurtenis waar hij altijd last van heeft gehouden en waarover hij ook zingt in het autobiografische nummer "Sur ma route."
Aanvankelijk ambieerde de jonge Matthieu een carrière als voetballer, net als zijn vader, maar later koos hij toch voor de muziek. Hij bleef wel altijd een voorliefde houden voor voetbal en is groot fan van Olympique Marseille. Zijn artiestennaam heeft Matthieu Tota te danken aan zijn oma van Poolse afkomst. Toevallig sprak hij met haar over het belang van 'nederigheid' en vroeg haar naar het Poolse woord daarvoor. Zijn oma antwoordde 'pokora' en Tota besloot onmiddellijk om dit als alias te gaan gebruiken. Zijn voornaam kortte hij af tot Matt. Later veranderde hij zijn naam in M. Pokora als gevolg van een rechtszaak die was aangespannen door de Franse R&B-zanger Matt Houston.
In 2003 won Pokora met de groep Linkup het derde seizoen van de show Popstars. Na met de groep een eerste album, Notre étoile, te hebben uitgebracht, ging hij verder als soloartiest. In 2004 bracht hij zijn eerste soloalbum uit, getiteld M. Pokora. Daarna verschenen achtereenvolgens de albums Player (2006, met een duet met Ricky Martin), MP3 (2008), Mise à jour (2010), À la poursuite du bonheur (2012), Robin des bois (2014), R.E.D. (2015). My way (2016) en Pyramide (2019). In 2011 won Tota het eerste seizoen van de show Danse avec les stars. Bij het vijfde seizoen van die show, in 2014, was hij zelf jurylid.
Pyramide
Naast zanger is Pokora ook acteur: hij speelde de hoofdrol in de musical Robin des Bois: Ne renoncez jamais. Sinds 2012 is hij lid van de groep Les Enfoirés en hij zet zich actief in voor talloze goede doelen. Pokora is getrouwd met Christina Milian, samen hebben ze twee kinderen.

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet