AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
88296-bonne-annee-gratis-gratis-vector

Nous te souhaitons une bonne et heureuse 2022!

Moliere

Op 15 januari zou Molière 400 jaar geworden zijn...

Een van Frankrijks beroemdste toneelschrijvers, Jean-Baptiste Poquelin - beter betekend onder zijn pseudoniem Molière (Parijs, 15 januari 1622 - aldaar, 17 februari 1673) -, zou dit jaar 400 jaar geworden zijn. Om de wereldberoemde auteur van satirische komedies als L'Avare, Le malade Imaginaire, Le médecin malgré lui. Le bourgeois gentilhomme en Tartuffe te gedenken worden er tal van activiteiten georganiseerd. Zo maakt de Comédie Française een tour door Frankrijk en België met vier verschillende toneelstukken, heeft het Château de Versailles een uitgebreid programma over Molière op de agenda staan, waaronder de tentoonstelling 'Molière, la fabrique d’une gloire nationale' en heeft een internationaal netwerk van onderzoekers het platform 'Molière 2022' opgericht om kennis met betrekking tot de schrijver uit te wisselen en te vergroten.
550x502

Chansons! Op zoek naar het Franse lied...

Heb je ook zo genoten van de vierdelig tv-serie Chansons waarin Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps je meenamen naar Parijs en spraken over hun gezamenlijke liefde voor het Franse lied? De twee hebben nu ook een boek geschreven: Chansons! Op zoek naar het Franse lied door de straten van Parijs. In dit boek struinen de heren opnieuw samen de straten van de Franse hoofdstad af, op zoek naar de verhalen achter het chanson. Ze laten je kennismaken met de muziek van onder andere Édith Piaf, Jacques Brel, Serge Gainsbourg en Charles Aznavour aan de hand van drie thema's: l’amour, la joie de vivre en la mélancolie. Het boek bevat de de mooiste verhalen uit de serie, aangevuld met persoonlijke anekdotes, unieke foto’s, nieuwe belevenissen, terugblikken op de bijzondere reis en natuurlijk talloze lijstjes: de beste zangers, de mooiste liedjes en het beste terras van Parijs! Ook kun je alle chansons uit de serie terugluisteren met de Spotify-lijst CHANSONS! én je kunt alle plekken bezoeken waar Matthijs en Rob in de serie ook geweest zijn.
Knipsel

My French Film Festival

De twaalfde editie van My French Film Festival is onlangs van start gegaan! Dit filmfestival vindt online plaats van 14 januari t/m 14 februari 2022. Het principe is simpel: dertig dagen lang zijn wereldwijd dertig lange en korte Franstalige films te zien op meer dan zeventig online platforms. De korte films zijn altijd gratis, de lange speelfilms zijn afhankelijk van het land tegen betaling te bekijken. Alle films zijn ondertiteld in tien verschillende talen. De selectie van 2022 is gemaakt door een professionele jury en is gebaseerd op twee hoofdthema's: diversiteit en de het feit dat de Franstalige film ook in deze tijd nog altijd springlevend is.
charles-baudelaire-redes

Online tentoonstelling Charles Baudelaire in Nederland

Vanaf 18 november is de tentoonstelling ‘De bloemen van het kwaad: Baudelaire in Nederland’ te zien via de website van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). De tentoonstelling presenteert het werk van Frankrijks bekendste dichter (9 april 1821 – 31 augustus 1867) en laat zijn grote invloed in de Nederlandse literatuur zien aan de hand van zijn boeken (in het Frans en in vertaling), de illustratoren en enkele documenten. Ook is er aandacht voor Baudelaires reputatie, verschillende recente vertalingen en het literaire gekibbel tussen vertalers en recensenten.
big-home-cover

Leef als een Parisienne - Renée Koudstaal

De Nederlandse journaliste en auteur Renée Koudstaal verhuisde op haar achttiende naar Parijs en heeft twintig jaar in de Franse hoofdstad gewoond en gewerkt. Nu pendelt ze heen en weer tussen Amsterdam en Parijs. Over het leven als Parisienne schreef ze een boek: 'Leef als een Parisienne. Ook als je hartstikke Nederlands bent.' Het is een praktische en inspirerende lifestylegids voor Nederlandse vrouwen die zich de Parijse savoir-vivre eigen willen maken. Wat is nu precies het geheim van die knappe Franse vrouwen? Hoe zorg je net zo goed voor jezelf als zij? In deze nuchtere stijlgids boordevol eerlijke verhalen deelt Renée Koudstaal niet alleen haar eigen inspiratie, ervaringen en tips, maar ook die van haar Parijse vriendinnen.
Napoleon Lang leve de Keizer

'Napoleon Lang Leve de Keizer' in Archeon

Wie was Napoleon? We kennen allemaal de kleine man met de grote hoed, maar wat weten we van hem? Veel veldslagen gehouden? Verbannen? De Slag bij Waterloo? En wat moeten we van hem denken? Koos hij de goede of de verkeerde kant? Archeon sluit het Napoleonjaar 2021 af met een grote tentoonstelling over het leven en de betekenis van Napoleon Bonaparte, een bijzondere en raadselachtige man. Veel van zijn hervormingen legden de basis voor ons huidige bestel. Door hem rijden we bijvoorbeeld nog steeds rechts en meten we de afstanden in kilometers. Hoe hij het allemaal klaarspeelde? Hij kwam gewoon precies op het goede moment op de juiste plaats. De tijd van adel was voorbij, maar de tijd van revolutie ook. In vele oorlogen was Napoleon een strateeg zonder gelijke.
Hij wist harten te veroveren. Toen, maar zelfs nog nu. De tentoonstelling is t/m 20 maart te bezoeken.

Kijk hier voor meer informatie.
Anéantir

Anéantir - Houellebecq

Op 7 januari is alweer de achtste roman van de controversiële schrijver Michel Houellebecq verschenen. Anéantir ('vernietigen') speelt zich af in de jaren 2026 en 2027 en dat is niet toevallig in de wereld van Houellebecq. 2027 is net als dit jaar een verkiezingsjaar, altijd een sleuteljaar in de Franse geschiedenis.
De hoofdpersoon is Paul Raison, een hoge ambtenaar op het ministerie van Economie en Financiën. Paul zit gevangen in een existentiële leegte en zijn huwelijk loopt ten einde. Geleidelijk aan weet hij zijn treurige situatie te doorbreken wanneer hij opnieuw de verbinding zoekt met zijn vader. In Anéantir verweeft Houellebecq drie verhaallijnen met elkaar. Een politieke - de actie speelt zich af midden in de campagne voor de presidentsverkiezingen. waarin het personage van Bruno Juge, rechtstreeks geïnspireerd door Bruno Lemaire, opduikt. Een tweede lijn over allerlei terroristische acties en aanslagen die plaatsvinden op internet en op verschillende strategische locaties in de wereld (met zelfs de in scène gezette executie van Bruno Juge), waarin Houellebecq een beeld schetst van geheime diensten, de kantoren en beraadslagingen van ambtenaren en politici. Voorlopig tasten alle diensten ter wereld in het duister en wordt niet achterhaald welke groeperingen verantwoordelijk zijn voor de aanslagen -extreemlinks, of juist extreemrechts, zijn het ‘écolo-fascisten’ of geradicaliseerde katholieken?
En tenslotte is er een de zeer persoonlijke verhaallijn van Paul Raison, die zowel worstelt met de snelle aftakeling van zijn hoogbejaarde vader als met zijn eigen ziekte. Bekijk hieronder een korte bespreking van Anéantir op France24.
Houellebecq

Illusions perdues (2021)

Illusions perdues is een Franse film van Xavier Giannoli die gebaseerd is op de gelijknamige roman van Honoré de Balzac.
Lucien is een jonge onbekende dichter in het 19e-eeuwse Frankrijk. Boordevol ambitie wil hij zijn eigen lot in handen nemen. Hij verlaat de drukkerij van zijn familie op het platteland om zijn geluk te beproeven in Parijs, bijgestaan door zijn beschermster. In de prachtige stad is hij al snel op zichzelf aangewezen en ontdekt hij dat achter de schermen de wetten van het geld en de valse schijn heersen, ook in het milieu van de schrijvers. Een 'comédie humaine' waarin alles te koop is en verkocht wordt, zowel literatuur als kranten, zowel politiek als gevoelens, zowel reputaties als zielen. Hij zal liefhebben, hij zal lijden en hij zal zijn illusies verliezen. Bekijk hieronder de trailer.
Illusions perdues

Maître Gims

screen-0
Maître Gims is de artiestennaam van Gandhi Djuna (Kinshasa, 6 mei 1986). Ghandi is de zoon de Congolese zanger Djanana Djuna. Op tweejarige leeftijd, in 1988, verhuisde hij met zijn familie van Congo naar Parijs. In Frankrijk trad hij in de voetsporen van zijn vader. Onder de naam Maître Gims werd hij in 2003 lid van de de Franse rapformatie Sexion d'Assaut, waarmee hij verschillende hits scoorde. Vanaf 2013 begon hij ook als solo-artiest op te treden. De single J'me tire van zijn eerste eigen album Subliminal werd in Frankrijk een grote hit en stond in dat jaar maar liefst vier weken aan kop in de hitparade.
Maître Gims heeft een zeer karakteristieke stem en zangstijl, die mede bepalend zijn voor zijn succes. Inmiddels geniet hij ook buiten Frankrijk een grote populariteit - met name in Franstalige landen - en zijn diverse van zijn albums (meervoudig) platina geworden. In zijn muziek zijn invloeden terug te vinden van verschillende stijlen, waaronder hip-hop, pop, dance en latino.
71aycoqr5TL._SS500_
Het nieuwste album van Maître Gims, uitgekomen in december 2021, heeft als titel L' Empire de Méroé. Bijzonder is dat dit album voornamelijk bestaat duetten met diverse artiesten. Ook zijn er in diverse nummers duidelijk Arabische invloeden hoorbaar. Beluister hieronder enkele hits van Maître Gims:
  1. Zombie (Subliminal)
  2. Est-ce que tu m' aimes (Mon cœur avait raison)
  3. Prends ma main (duet met Vitaa, L' Empire de Méroé)
  4. Jusqu'ici tout va bien (L' Empire de Méroé)

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet