AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
Montmartre

Montmartre mon amour - Andy Arnts

Rond 1900 was Montmartre hét centrum van de artistieke avant-garde en de populairste uitgaanswijk van Parijs. Op de ‘Butte’ verrezen talrijke cafés en cabarettheaters die door kunstenaars als Picasso en Modigliani werden bezocht – én vereeuwigd. Op vrijdag 4 maart aanstaande laat Andy Arnts deze deze roemruchte tijd herleven tijdens een interactieve lezing vol boeiende verhalen, anekdotes, muziek en filmbeelden van Le Chat Noir, Le Lapin Agile en natuurlijk Le Moulin Rouge. Je mag je zangtalent laten horen terwijl je luistert naar legendarische chansons van Aristide Bruant en Yvette Guilbert en je maakt kennis met de opmerkelijke levens van onder meer revuedanseres La Goulue, kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec en Lolo, de schilderende ezel die op de Salon des Indépendants van 1910 grote bewondering oogstte bij het nietsvermoedende publiek. Kortom, een avond die je niet mag missen! De lezing start om 20.00 uur en vindt plaats in Sociëteit Concordia te Gouda.
0_05092019172638_O_une-belle-histoire

'Une belle histoire' met Gerard Alderliefste

Gerard Alderliefste weet als geen ander zijn liefde voor het Franse chanson over te brengen op zijn publiek. Ditmaal staat de zanger met zeven muzikale collega's op het podium met Une belle histoire. Samen brengen ze tijdens de theathertour 'Une belle histoire' de grootste Franse hits van uiteraard Michel Fugain, maar ook Julien Clerc, Edith Piaf, Stromae, Gérard Lenorman, de Poppy's en Charles Aznavour weer tot leven. Waan je op een echt Frans dorpsfeest met dit topgezelschap!
Alderliefste vergaarde landelijke bekendheid door zijn deelname aan het Nationaal Songfestival in 2000, waar hij samen met zijn band het nummer 'Evenwicht' vertolkt. Na deelname aan het Concours de la Chanson in 2003 scoort hij een grote hit met 'Vivre/Laat me', dat hij samen met Ramses Shaffy en Liesbeth List opneemt. Ook met Paul de Leeuw neemt hij een duet op: 'Une belle histoire/een mooi verhaal', dat verscheen in 2007. Op 19 maart 2022 treedt hij om 20:30 op in Hotel Theater Figi te Zeist.
IllustratieHelenvanVliet-1100px

Beleef Amsterdam op z'n Frans met J'aimsterdam

Geen ander land heeft door de eeuwen heen zo’n grote invloed gehad op onze hoofdstad als Frankrijk; politiek, handel, geschiedenis, kunst, architectuur, literatuur, mode, eten en drinken…. En daar is al wandelend nog veel van terug te vinden. De app J’aimsterdam laat je de Franse kant van Amsterdam zien. De app geeft neemt je mee naar allerlei locaties in de stad met een Franse link. De wandeling start bij het Amsterdam Museum en eindigt ruim anderhalf uur later bij het Waterlooplein. Onderweg wordt stilgestaan bij beroemde Fransen als koningin Marie de Medicis, de filosoof Descartes, Napoleon en zijn broer koning Lodewijk, de schrijver Camus, de schilder Monet en vele anderen. Ook de Franse Lodewijk-stijlen in de architectuur en diverse andere wetenswaardigheden komen aan bod. Verder zijn er filmpjes en geluidsfragmenten opgenomen.

De kaart op je scherm laat zien waar je bent en geluidssignalen waarschuwen zodra er een routewijziging is of wanneer je in de buurt is van een bezienswaardigheid komt. De app werkt 100% offline, dus zijn er geen aanvullende telecomkosten of problemen met bereik.
Behalve de wandelroute is er informatie over vele tientallen Franse locaties elders in Amsterdam. En er zijn tips voor typisch Franse adresjes. Zoals een echte Parijse brasserie, een Franse boekhandel, een bakker uit de Vendée, een winkeltje met sieraden uit Parijs, Franse restaurantjes, Franse kunstwerken op straat en nog heel veel meer. Amusez-vous!
Saint valentin 3

Wist je dat...

... de meest romantische plek in Frankrijk misschien wel Saint-Valentin is? Het dorp in het departement Indre staat al sinds jaar en dag bekend als 'Village des Amoureux': zodra de datum 14 februari dichterbij komt komen alle inwoners in feeststemming. Ze versieren de straten en huizen met bloemen, harten en kunstwerken, organiseren tal van festiviteiten en maken muziek. Op zondag is de mis geheel gewijd aan het eren van alle geliefden, die dan ook het beeld van Saint-Valentin in de kerk bezoeken. Van heinde en ver komen mensen naar het dorp om er te romantisch te wandelen in de prachtige tuinen - die uiteraard ook gewijd zijn aan de liefde (Jardins des Amoureux) - of een wens op te hangen in de liefdesboom. Een speciaal tijdelijk postkantoor verstuurt al dertig jaar post van en aan geliefden. Wil je meer weten over de geschiedenis van la Saint-Valentin? Lees dan onderstaand artikel!
boeuf

Uit eten in Rotterdam bij Pierre of Jules

Rotterdam heeft er een nieuw Frans restaurant bij, midden in het centrum. Op het Beursplein 33 vind je sinds kort Brasserie Jules, een heuse Parijse brasserie. Je kunt er terecht voor zowel een ontbijt, de lunch als het diner en op de kaart staan diverse Franse klassiekers als Franse uiensoep, pain au chocolat, tarte tatin, crême brûlée, magret de canard en escargots. Brasserie Jules is het kleine broertje van Brasserie Pierre, ook gevestigd in Rotterdam aan de Pannekoekstraat 38A. Waan je even helemaal in Frankrijk met een bord oesters, een boeuf bourguignon of een Frans kaasplateau.
Maurice Denis

Amour - Maurice Denis

Van 12 februari tot en met 15 mei 2022 is de romantische prentenserie Amour van de kunstenaar Maurice Denis (1870-1943) te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De Franse kunstenaar maakte deze werken uit 1899 op basis van de poëtische passages die hij in zijn dagboek schreef over zijn liefde voor zijn latere vrouw Marthe Meurier. Amour is een ode aan Marthe en de liefde in al haar verschijningsvormen. De serie wordt volgens het Van Gogh Museum gezien als het hoogtepunt uit zijn oeuvre.
Denis behoorde tot een groep jonge schilders en prentmakers, Les Nabis genoemd, die zich rond 1900 bezighielden met de techniek van de kleurenlithografie. Hij werkte meer dan drie jaar aan deze serie. De expositie toont dertien kleurenlitho's en vijfenveertig tekeningen en proefdrukken, afkomstig uit diverse collecties in Europa en de Verenigde Staten. Volgens het museum zijn de werken voor het eerst zo samengebracht.

Kijk hier voor meer informatie.
Louis Vuitton

Louis Vuitton: L'audacieux

In 2021 was het precies tweehonderd jaar geleden dat Louis Vuitton (Lavans-sur-Valouse, 4 augustus 1821Asnières-sur-Seine, 27 februari 1892), grondlegger van het wereldberoemde Louis-Vuittonconcern, werd geboren in een watermolen. In 1837 verhuisde hij naar Parijs waar hij zich begon te specialiseren in het maken van koffers, (hand)tassen en accessoires. In 1854 opende hij zijn eerste winkel. In 1896 introduceerde zijn zoon Georges Vuitton het thans nog steeds legendarische monogram: de letters L en V zijn oorspronkelijk ineengestrengeld tegen een donkerbruine achtergrond. Ruim anderhalve eeuw later zijn de hand- en bagagetassen van Vuitton wereldwijd een statussymbool.
Naar aanleiding van de tweehonderdste geboortedag van hun oprichter besloot de firma Louis Vuitton om zijn sprookjesachtige levensverhaal te boek te laten stellen in de vorm van een biografische roman. Het boek heet L’audacieux: de stoutmoedige. Als auteur is Caroline Bongrand aangetrokken. Zij schreef al eerder biografieën over Christian Dior en Gustave Eiffel. Bongrand heeft ook ervaring met mode: van 2007 tot en met 2010 was ze hoofdredacteur van het Franse modeblad L’Officiel. Het resultaat is een levensverhaal gebaseerd op niet eerder vermelde feiten, dat daarnaast royaal werd ingekleurd met aannames en fantasiedialogen.
louis-vuitton-cover
Voor L’audacieux moest Bongrand diep graven, omdat er van Vuittons persoonlijke archief weinig tot niets bewaard is gebleven: het atelier en familiehuis in Asnières nabij Parijs gingen in 1870 in vlammen op na een Pruisische aanval tijdens de Frans-Duitse oorlog. Om toch aan de benodigde anekdotes en verhalen te komen, zocht de schrijfster naar getuigenissen van mensen die Vuitton van nabij hebben gekend. Dat waren er nogal wat, zo blijkt uit het boek. Louis had veel contacten, ook met mensen die een grote rol speelden in de geschiedenis. L'audacieux is niet alleen een biografie, maar schetst ook een prachtig beeld van de tijd waarin Vuitton leefde en alle historische ontwikkelingen. Daarmee is het ook bijna een geschiedenisboek geworden. De Franse luisterversie van L’audacieux is ingesproken door Isabelle Huppert.

Haute couture (2022)

Haute couture, een film van Sylvie Ohayon, gaat over Esther, een ‘première d’atelier’ (het hoofd van een couture-atelier) bij Dior. Esther, gespeeld door Nathalie Baye, staat op het punt met pensioen te gaan als op een dag haar tas wordt gestolen door de jonge Jade (Lina Khoudri). Jade krijgt spijt en brengt de tas terug naar Esther, die Jade vervolgens aanbiedt bij haar in de leer te gaan. Jade is aanvankelijk helemaal niet thuis in de couturewereld, maar haar nieuwsgierigheid maakt dat ze toch blijft hangen. Zo raken de levens van Jade en Esther met elkaar verweven.
Ohayon baseerde de film op haar eigen relatie met haar dochter en stiefdochter. Daarnaast kwam de film voort uit haar fascinatie met het vakmanschap van haute couture. Voor de film liet Ohayon zich adviseren door Justine Vivien, een kostuumontwerper die werkt voor het archief van Dior. Verschillende archiefstukken van het merk komen in de film langs, evenals verwijzingen naar meer recente ontwerpen. Bekijk hieronder de trailer.
Haute couture

Amir (Haddad)

downloaden
Laurent Amir Khlifa Khedider Haddad, beter bekend als Amir, werd op 2 juni 1984 in Parijs geboren als kind van Maghrebijns-Joodse ouders uit Tunesië en Marokko. Hij groeide op in Sarcelles (Val-d'Oise) en emigreerde in 1992 op achtjarige leeftijd met zijn familie naar Israël. Als jong kind zong Amir al in de synagoge en op verschillende sociale evenementen. In 2006 werd hij bekend met zijn deelname aan het vierde seizoen van de Israëlische liedjeswedstrijd Kokhav Nolad, het Israëlische equivalent van Pop Idols. Hij was de eerste kandidaat die tijdens de auditie vooral Franstalige liedjes zong. Hij won niet en ging verder met zijn studie tandheelkunde aan de universiteit, waar hij in 2012 afstudeerde.
1200x1200
Ondertussen bleef hij zich bezig houden mijn muziek. TIjdens zijn studententijd, in 2011, bracht hij wel zijn debuutstudioalbum Vayehi uit, mede geschreven door hemzelf. Op dit album staat het nummer "Kache limtso milim", de Hebreeuwse versie van Patrick Bruels Franse hit "J'te l'dis quand même". Bruel was zo onder de indruk van Amirs vertolking dat hij hem eerder al uitnodigde om deze met hem te zingen tijdens een groots evenement in Raanana Park op 23 mei 2008 voor 8.000 toeschouwers! Ook blies Amir de hit "Desenchantée" van Mylène Farmer nieuw leven in. Daarna ging het snel met Amirs carrière. Hij kreeg een contract bij een Frans platenlabel en deed in 2014 in Frankrijk mee aan de The Voice: la plus belle voix als onderdeel van het Team van Jenifer. Hier eindigde hij als derde in de finale. In 2016 vertegenwoordigde hij Frankrijk op het Eurovisie Songfestival met het nummer "J'ai cherché", dat op de 6e plaats eindigde. Sinds 2017 maakt Amir ook deel uit van Les Enfoirés. Beluister hieronder enkele hits.
  1. Rétine (Ressources)
  2. On verra bien (Ressources)
  3. La Fête (Ressources)
  4. Cinq minutes avec toi (Addictions)
  5. Longtemps (Addictions)
  6. Les rues de ma peine (Addictions)

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin 
Email Marketing Powered by MailPoet