AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
Tarte-Tartin

Culinaire avond met de Alliance Française Gouda!

Op 23 april aanstaande staat alweer de laatste culturele activiteit van dit seizoen op het programma. Traditiegetrouw sluiten we ook nu het cursusjaar weer af met een feestelijk evenement. Omdat we voorlopig nog niet fysiek bij elkaar mogen, komen kan de geplande soirée over Jacques Brel helaas niet doorgaan. Maar niet getreurd, we bieden je een spetterend culinair alternatief! Tijdens een online kookles leer je drie heerlijke Franse gerechten te maken:
  • Een tartelette van geitenkaas, basilicum en tomaat, ingebed in een salade
  • Een Franse slasaus
  • Een tarte tatin
Hoe gaat het in zijn werk? Als je je opgeeft ontvang je een week van tevoren een e-mail met een boodschappenlijstje. Vlak voor de start van de kookles, om 20.00 uur 's avonds, krijg je een tweede e-mail met de recepten èn de link naar een online video die wij speciaal voor deze gelegenheid hebben laten maken. Tijdens de uitzending kun je live chatten met de kok en al je vragen stellen. Voor leden en cursisten van de Alliance Française is deelname gratis. Aarzel dus niet en schrijf je meteen in. Zodat jij je omgeving binnenkort kunt trakteren op een echte Franse maaltijd. Bon appétit!
Charleville_place_ducale_face

Nieuwe datum reis naar Charleville-Mézières

Helaas hebben we wederom moeten besluiten om de reis naar Charlevilles-Mézières te verplaatsen naar een later moment. In overleg met de deelnemers is gekozen voor een nieuwe datum in het najaar: 8 t/m 10 oktober 2021. Op dit moment zijn er nog enkele plaatsen in de bus beschikbaar. Wil je ook graag mee met deze bijzondere trip naar Charlevilles-Mézières en omgeving, meld je dan snel aan! Meer informatie over het programma en het inschrijfformulier vind je op onze site.
00d89646-4910-11ea-bbf0-bd22edbf44f5_web_scale_0.5_0.5__

'Frans voor op vakantie' of toch 'Zakelijk Frans'?

Met ingang van 5 april starten weer twee nieuwe korte cursussen voor beginners of lichtgevorderden: Frans voor op vakantie en Zakelijk Frans. Beide cursussen worden online gegeven en bestaan uit tien wekelijkse lessen van anderhalf uur. Lijkt het je leuk om je Frans nog vóór de zomervakantie op een snelle, eenvoudige èn interactieve manier bij te spijkeren? Schrijf je dan nu in! Zodat je straks je hand niet meer omdraait voor het reserveren van een hotel of het bellen van een Franse klant!

Frans voor op vakantie
Woensdagavond van 19.30 - 21.00 uur - Online - Start op 7 april - Prijs: 130,--

Zakelijk Frans
Maandagavond van 20.30 - 22.00 uur - Online - Start op 5 april - Prijs € 130,--

Kijk voor meer informatie op onze site of neem vrijblijvend contact op met cursuscoördinator Valérie Charbey (06 – 24 19 90 13 of gouda@afpb.nl)
7894_image

Britta Maria - Aznavour Mon Amour

In haar theatertour Aznavour mon Amour bezingt Britta Maria het rijke oeuvre van zanger, componist en tekstschrijver Charles Aznavour. Tussendoor vertelt ze over zijn leven en zijn strijd om zanger te worden. Aznavour groeide op als kind van Armeense vluchtelingen in Parijs, maar zou dankzij zijn enorme volharding uiteindelijk uitgroeien tot een internationaal gelauwerde artiest. Tijdens de voorstelling komen niet alleen klassiekers als ‘La Bohème’, ‘Hier Encore’, ‘Etre’, ‘She’, ‘Comme ils disent’ en ‘Les Comédiens' voorbij, maar ook enkele liedjes in het Nederlands van Toon Hermans, Herman van Veen en Jenny Arean. Britta Maria studeerde jazz en lichte muziek en groeide – mede door haar Franse familie – op met het Franse lied. Sinds 2013 maakt ze voorstellingen met Maurits Fondse (piano, zang) en Oleg Fateev (accordeon), die haar ook deze keer begeleiden. Omdat de theaters nog gesloten zijn kan de voorstelling tegen betaling ook digitaal bekeken worden via Theater Thuis.
poire-belle-helene

Poires Belle-Hélène

Het bekende dessert Poires Belle-Hélène is in 1864 bedacht door meesterkok Auguste Escoffier. De naam Belle-Hélène is afkomstig uit een operette van Jacques Offenbach die in die tijd een groot succes was in Europa. De peren worden gekookt in een suikersiroop en daarna overgoten met warme chocolade. Meestal worden ze geserveerd met een bolletje vanille-ijs en slagroom.
Lees hier het recept.
2021-Renault-celebrates-the-60th-anniversary-on-an-icon-the-4L-1024x1024

Renault 4L bestaat 60 jaar!

Wie kent hem niet? Naast de 2CV van Citroën is ook de Renault 4L een regelrechte Franse klassieker geworden. De Renault 4L werd verkocht in meer dan honderd landen en sinds zijn geboorte in 1961 zijn er maar liefst acht miljoen exemplaren van de band gerold. Dit jaar bestaat de iconische auto zestig jaar. Om de verjaardag van de Renault 4L niet ongemerkt voorbij te laten gaan organiseert de Franse autofabrikant Renault dit jaar tal van feestelijkheden. Vanwege de omstandigheden worden deze hoofdzakelijk online gevierd, dus hou de social media in de gaten. Iedere vierde en veertiende van de maand staat er een activiteit op het programma.
Claude-Monet-De-Voorzaan-en-de-Westerhem-1871-collectie-Zaans-Museum-zonder-lijst-kopie_180430_125517

Monet in Nederland

Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat Monet zijn eerste bezoek bracht aan Nederland. In totaal is hij drie keer in ons land geweest: in 1871 verbleef hij vier maanden in Zaandam, begin 1874 bezocht hij Amsterdam en in 1886 werkte hij in de bollenstreek. Tijdens deze verblijven heeft hij maar liefs 42 schilderijen gemaakt met typisch Hollandse onderwerpen als riviergezichten, vaak met molens en bootjes, stadsgezichten van Amsterdam en tulpenvelden. Het meest onder de indruk was Monet van het Zaanse landschap, waarvan hij 25 schilderijen en 9 schetsen maakte. Tenminste drie Nederlandse musea - het Van Gogh Museum, het Museum Kröller-Müller en het Zaans Museum - hebben werken van Monet uit deze periode in hun bezit.
Het plan om het verblijf van Claude Monet in Zaandam dit jaar te vieren met een grote overzichtstentoonstelling is helaas van de baan. Hoewel er wel aandacht zal worden besteed aan deze bijzondere gebeurtenis, worden de echte festiviteiten uitgesteld tot 2026. Dan is het namelijk 100 jaar geleden dat Monet (geboren in Parijs in 1840) overleed in het Franse Giverny.
9782266309974

Les quatre coins du coeur

Les quatre coins du coeur is de laatste roman van Françoise Sagan, die we allemaal kennen van haar klassieker Bonjour Tristesse. Vijftien jaar na haar dood, in 2019, ontdekte haar zoon Denis Westhoff het onvoltooide en ongedateerde manuscript. Hij besloot het werk vanaf te maken en postuum te publiceren.
Les quatre coins du coeur vertelt het verhaal van Ludovic Cresson, die na een zwaar auto-ongeluk, waarvan niemand had gedacht dat hij het zou overleven, laat staan helemaal zou herstellen, weer moet zien te wennen aan het leven thuis. De drie jaar durende tocht langs ziekenhuizen, revalidatiecentra en psychiatrische klinieken was zwaar voor hem, maar niet voor zijn vrouw Marie-Laure, die de rol van rijke weduwe maar al te graag speelde. Hun prachtige huis is eigendom van Ludovics vader, Henri, die er ook woont met zijn tweede vrouw. Henri heeft doorgaans weinig aandacht voor zijn familie maar als hij hoort hoe Marie-Laure zijn zoon op een avond bot afwijst als hij het bed met haar wil delen, besluit Henri hem te hulp te schieten. In afwachting van een groot feest dat op het landhuis zal plaatsvinden blijft ook Fanny, de aantrekkelijke moeder van Marie-Laure, een aantal weken logeren. Lang genoeg om de heren des huizes in verwarring te brengen en het precaire evenwicht in huis danig te verstoren.
De liefhebber van Sagan zal ook in dit werk haar kenmerkende stijl herkennen: haar gevoel voor humor, haar onverschilligheid en haar elegantie. Les quatre coins du coeur is een heerlijk tijdloos verhaal dat met de setting in een welvarend milieu, levendige, vileine personages en ironische stijl naadloos binnen Sagans oeuvre past.

Dix pour cent

De Franse serie Dix pour cent werd vijf jaar geleden voor het eerst uitgezonden door France 2 en is nu ook te zien op Netflix. Inmiddels zijn er al vier seizoenen geproduceerd en is Dix pour cent een wereldwijd succes. Centraal in de serie staan de medewerkers van ASK, een gerenommeerd agentschap voor filmacteurs in het centrum van Parijs. De agenten van ASK vertegenwoordigen bijna alle belangrijke Franse filmsterren en behartigen hun belangen op filmsets. Ze onderhandelen over hun gage, zijn vaak ook nog hun babysitters plus steun en toeverlaat. Voor al die moeite vragen zij tien procent van het bedongen salaris (vandaar de titel). Het bijzondere van de reeks is dat de verhaallijnen een prachtig inkijkje geven in het Franse filmbedrijf, dat gekenmerkt wordt door liegen en bedriegen, mensen tegen elkaar uitspelen en psychologische oorlogsvoering. Grote troef is dat alle beroemde acteurs zichzelf spelen. De serie zit bomvol grote namen als Jean Reno, Isabelle Huppert, Charlotte Gainsbourg en Isabelle Adjani, die hun karakters nog eens extra aandikken. Wat de serie daarnaast zo populair maakt zijn de privébesognes van de bureaumedewerkers. Er zijn allemaal soapachtige verwikkelingen die soms hilarisch zijn en de verhoudingen vaak op scherp zetten. Een echte aanrader voor een avondje ontspannen op de bank!
images

Georges Brassens

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Franse chansonnier Georges Brassens werd geboren in Sète. Hoewel hij in Frankrijk inmiddels bekend staat als één van de populairste schrijvers en vertolkers van het Franse chanson, kende zijn leven als artiest een moeizame start. Pas na tien jaar schrijven brak hij eindelijk door en al die tijd had hij vrijwel zonder inkomsten geleefd.
Meteen vanaf het begin waren Brassens' liedjes controversieel. Ze druisten in tegen de normen en waarden van die tijd (1953) en
mensen waren geschokt door het zeer directe taalgebruik. In sommige landen werden de nummers zelfs gekuist. Brassens zingt namelijk vooral over de zelfkant van de samenleving, over personages die door de gegoede burgerij geminacht worden, zoals dronkenlappen, overspelige vrouwen, kruimeldieven en moordenaars. De melodieën van zijn chansons - Brassens begeleidde zichtzelf altijd op een gitaar - zijn eenvoudig en komen soms wat monotoon over. Dit komt doordat de muziek slechts ter ondersteuning dient van de teksten. Wie goed luistert zal echter opmerken dat ieder nummer wel degelijk zijn eigen persoonlijke sfeer en ritme heeft.
Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Georges Brassens organiseert de Association Français des Pays-Bas dit jaar tal van evenementen. Bekijk hier het volledige programma.
George Brassens

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin 
MailPoet