AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
tourdefrancepouletips-1

De geschiedenis van de Tour de France

De uitvinding van de fiets
Twee jaar na de uitvinding van de fiets in 1867 organiseerde het Franse fietstijdschrift Le Vélocipède Illustré een fietswedstrijd tussen Parijs en Rouaan, een afstand van 130 kilometer. Voor moderne wielrenbegrippen lijkt dat niet zo ver, maar de wegen waren veelal onverhard en de fietsen hadden nog geen kettingaandrijving op het achterwiel. In 1885 vond de Brit John Kemp Starley de kettingaandrijving voor de fiets uit en drie jaar later verbeterde John Dunlop de fiets met de luchtband. Zo werd de fiets steeds geschikter voor de wedstrijdsport en steeg de interesse in wielrennen explosief.
Rechtzaak
In 1903 was het fietstijdschrift Le Vélo marktleider en had concurrent L’Auto-Vélo grote moeite om bij te benen. Het werd nog erger toen Le Vélo een rechtszaak aanspande tegen L’Auto-Vélo omdat de naam plagiaat zou zijn. L’Auto verloor de rechtszaak en moest een manier vinden om de lezersaantallen weer op te krikken. Tijdens een lunch in een restaurant in Parijs bespraken hoofdredacteur Henri Desgrange en Géo Lefèvre het idee om een fietsronde te organiseren die langer zou duren dan de bestaande toernooien. Desgrange vond het een goed idee, want het zou een gelegenheid zijn om te adverteren voor L’Auto.
763
De geboorte van de Tour de France
Op 19 januari 1903 kondigde L’Auto de eerste editie van de Tour de France aan. De fietstocht begon in Parijs en voerde de wielrenners langs Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux en Nantes, om hierna weer terug te keren in Parijs. In totaal reden de deelnemers een ongekende 2.428 kilometer. Na elk onderdeel van de tocht kregen de wielrenners twee tot vier dagen rust. De Tour de France was direct een groot succes en de verkoopcijfers van L’Auto namen sterk toe. Hoofdredacteur Henri Desgrange ging de geschiedenis in als ‘vader van de Tour’. Inmiddels vormt de Tour samen met de Giro (Italië) en de Vuelta (Spanje) de drie grote rondes. De renners met de meeste eindover-winningen zijn de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Miguel Indurain, die elk vijf maal de Tour wonnen. De Amerikaan Lance Armstrong moest zijn zeven Touroverwinningen van 1999 tot 2005 inleveren omdat hij het gebruik van doping heeft toegegeven. Voor deze Tours werden geen nieuwe winnaars aangewezen.
Bovenmenselijke krachttraining
De eerste Tour de France, die begon op 1 juli 1903, verliep wel anders dan tegenwoordig. Wielrenners hadden nog geen voorgeschreven kleding en reden de Tour in dagelijkse kleding. Ook de fietsen waren nog niet zo geavanceerd en snel als de huidige racefietsen en de eerste tocht, de 467 kilometer van Parijs naar Lyon, werd gereden in 17 uur en 45 minuten. Desgrange zag de Tour de France als een manier om te adverteren, maar ook als een bovenmenselijke krachttest. Van de 60 deelnemers haalden dan ook maar 21 wielrenners de finishlijn. De eerste editie werd gewonnen door Fransman Maurice Garin. Eén wielrenner werd overigens betrapt toen hij een eindje met een auto meeliftte, maar werd niet gediskwalificeerd. Tegenwoordig rijden wielrenners met betere kleding en fietsen, maar de competitie is er niet minder om geworden. In 2021 vindt de 108e editie van het evenement plaats! (Bron: IsGeschiedenis)
Knipsel

Wist je dat...

... het iconische Parijse warenhuis La Samaritaine na een renovatie van zestien jaar zijn deuren weer geopend heeft? En dat deze renovatie maar liefst 750 miljoen euro gekost heeft? Het
uit 1870 stammende warenhuis - gelegen tussen de winkelstraat Rue de Rivoli en de rivier de Seine - is al decennialang een begrip in Parijs en verre omstreken. Niet alleen als winkel, maar ook als architectonisch meesterwerk, want met z’n art déco en artnouveau-interieur is het uit vier monumentale gebouwen bestaande complex één van de fraaiste van Parijs. Het enorme open trappenhuis met blauwgrijs staal, het glazen dak van ruim 700 vierkante meter, de muren met ruim honderd jaar oude mozaïeken en schilderingen: ze zijn wereldberoemd.
Samaritaine
In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw raakte La Samaritaine in verval. In 2001 kocht topman Bernard Arnault van het mondiale luxeconcern LVMH (eigenaar van beroemde merken als Louis Vuitton en Christian Dior) het pand en begon aan een ingrijpende verbouwing. Een deel van de renovatie is uitbesteed aan het beroemde Japanse architectenbureau Sanaa. De Japanners moesten binnen de bestaande nauwe regels nieuwe grandeur creëren en oude luister herstellen. Dat was geen sinecure: zo’n 80 procent van de gebouwen bleek tot monument bestempeld. Toch lukte het uiteindelijk: de blikvanger is nu de gloednieuwe gevel van golvend glas die ’s avonds van kleur verandert.
zuurstofmaskers-vliegtuig-los-knallende-champagnekurk

Fête du Champagne & Vins

Van 1 tot 4 juli aanstaande vindt in het Rembrandtpark in Amsterdam een bruisend festival plaats! Tijdens het Fête du Champagne kun je genieten van alles wat met champagnes, crémants en wijn te maken heeft. Niet alleen kun je meer dan honderd verschillende soorten champagne, crémant en wijn proeven, ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd om in Franse sferen te komen. Zo is er een jeu-de-boulesbaan en een Franse markt, staan er diverse eetkraampjes en is er live muziek te horen (zowel Franse chansons als uptempo met een DJ). Tickets kosten 11,50 euro, inclusief een gratis 'coupe' (glas) die je mee naar huis mag nemen.

Jean

400e geboortedag van Jean de la Fontaine

Op 8 juli is het 400 jaar geleden dat Jean de la Fontaine werd geboren. De beroemde schrijver en dichter zag het levenslicht op 8 juli 1621 in Château-Thierry In 1684 werd hij toegelaten tot Académie française. Geïnspireerd door de oude Grieks-Latijnse fabeldichters - met name Aesopus - schreef hij tussen 1668 en 1694 maar liefst 240 fabels. Met dit omvangrijke oeuvre verwierf hij wereldwijd bekendheid. Jean de la Fontaine overleed in Parijs op 13 april 1695.

Ook na vier eeuwen zijn de fabels van Jean de la Fontaine nog altijd onverminderd populair. Alle Fransen zijn ermee opgegroeid. Zij hebben deze uitgebreid op school bestudeerd en kennen ze vaak letterlijk uit hun hoofd. Maar waarom spreken de fabels ons zo aan? Omdat we ons erin herkennen! Het zijn korte verhaaltjes - op rijm - waarin bijna altijd dieren met menselijke eigenschappen centraal staan. Daarnaast bevatten ze een duidelijke moraal - en dienen daarmee een didactisch doel. De bekendste fabels zijn 'La Cigale et la Fourmi' en 'Le Corbeau et le Renard'.

Rond de 400e geboortedag van Jean de La Fontaine vinden in Frankrijk tal van festiviteiten plaats. Het Nationale Ministerie van Onderwijs organiseert een fabelwedstrijd 'Fêtes des Fables, faites des fables' en vanaf 25 juni zijn er in Château-Thierry (het geboortehuis van Jean de la Fontaine) allerlei evenementen, waaronder concerten, conferenties en voorstellingen.
CHA_C_7_59_60

CoBrA en Chaissac

In het Kunstmuseum in Den Haag is tot en met 19 september aanstaande de tentoonstelling CoBrA en Chaissac – Zielsverwanten te zien. Gaston Chaissac (1910-1964) was een Franse schilder. Als autodidact en zoon van de Franse arbeidersklasse op het platteland kwam hij in contact met de kunstwereld toen hij in de jaren dertig in Parijs naast Otto Freundlich en Jeanne Kosnick-Kloss woonde. Zij toonden hem moderne kunst en steunden zijn pogingen om te schilderen, door hem op weg te helpen en zijn werk te promoten. Gaston Chaissac wordt vaak beschouwd als onderdeel van de Art Brut of Outsider Art. Sommige kunstenaars hebben zijn stijl omschreven als "modern rustiek". De kunst van Chaissac werd geprezen door collega-kunstenaar Jean Dubuffet toen hij er in 1946 voor het eerst mee in aanraking kwam. Chaissac correspondeerde ook enige tijd met vooraanstaande Franse kunstenaars en schrijvers als Albert Gleizes en Raymond Queneau. Schrijven was vanaf het begin een element in het werk van Gaston Chaissac - met zijn eigen handtekening.

Kijk hier voor meer informatie.
Le bal

Le Bal des Folles

Deze historische roman en tevens het debuut van Victoria Mas, geeft een beeld van bepaalde groepen vrouwen in de negentiende eeuw. Elk jaar halverwege de vastentijd speelt zich een heel vreemd ‘Bal des Folles’ (‘Bal der Gekken’) af. Gedurende de tijd van één avond geeft bekend Parijs, waaronder: politici, schrijvers en kunstenaars, zich over aan de muziek van wals en polka in het gezelschap van vrouwen, die zich vermomd hebben als colombines, zigeuners, Zoeaven of andere musketiers. Zij zijn verdeeld over twee zalen: aan één kant de idioten en epileptica; aan de andere kant de hysterici, gekken en maniakken. Dit bal is eigenlijk één van de nieuwste experimenten van de Franse arts Jean-Martin Charcot, die van de patiëntes van het Salpêtrière-hospitaal graag vrouwen net als alle anderen zou willen maken, maar zijn hospitaal met ijzeren hand leidt. Op normale dagen vervelen patiëntes zoals Louise zich dood, terwijl de hoofdzuster Geneviève haar troepen ernstig en met strakke hand leidt. Louise wacht iedere week het moment af, totdat ze als proefpersoon door de autoritaire Charcot wordt opgeroepen. De komst van de rebellerende Eugénie, die niet paste in het keurslijf dat haar vader uit een gegoed milieu haar wenste op te dringen en enkel op die grond door haar familie is afgevoerd naar het hospitaal, verstoort de dagelijkse gang van zaken echter.
Bekijk hieronder een kort interview met schrijfster Victoria Mas, die met dit werk diverse prijzen won.
Victoria Mas

Lourdes (2021)

Lourdes is een klein stadje in het zuiden van Frankrijk waar 160 jaar geleden de Maagd Maria verscheen aan Bernadette Soubirous. Nu is het een plek waar dagelijks duizenden pelgrims uit de hele wereld samenkomen in de hoop op een wonder. In Frankrijk is op 8 mei een nieuwe documentaire over Lourdes in première gegaan. Met de film willen de makers in beeld brengen waarom mensen op bedevaart naar Lourdes gaan.
De film bestaat vooral uit portretten van gehandicapte of kwetsbare mensen die thuis en in Lourdes gevolgd worden. De bedoeling van de documentaire, die kortweg ‘Lourdes’ heet, is om het hart van Lourdes te laten zien. De film is gemaakt met de volledige medewerking van het heiligdom. “Lourdes wordt in de film getoond als een plaats waar het lijden geen schreeuw zonder hoop blijft,” zo laat het heiligdom weten.
“Door de kracht van de beelden en de getuigenissen, geeft de film de zieke pelgrims niet de eerste plaats, maar de hele plaats.” Het is de bedoeling dat kijkers aan de hand van het persoonlijk verhaal van de geportretteerde pelgrims, tegelijk een beeld van de hele boodschap van Lourdes krijgen. Bekijk hieronder de trailer.
Lourdes-1

Benjamin Biolay

Benjamin Biolay (geboren op 20 januari 1973 in Villefranche-sur-Saône) is een Franse zanger, liedjesschrijver, platenproducer, muzikant en acteur. Hij is de broer van zangeres Coralie Clément - wier eerste drie albums hij schreef en produceerde - en de ex-man van Chiara Mastroianni, de dochter van Catherine Deneuve en Marcello Mastroianni.
De muzikale stijl van Biolay is enigszins vergelijkbaar met die van de Franse popster Étienne Daho. Met de zangeres Keren Ann, wier eerste twee albums hij mede schreef en produceerde, droeg hij verschillende nummers bij aan Chambre avec Vue, het succesvolle comeback album van zanger Henri Salvador. Sinds die tijd heeft de nu 48-jarige zanger gewerkt als schrijver, arrangeur of producer voor andere beroemde Franse artiesten, waaronder Juliette Gréco, Julien Clerc, Françoise Hardy en Vanessa Paradis.
Benjamin-Biolay-se-confie-sur-l-existence-de-sa-seconde-fille-et-sa-vie-en-Argentine
Biolay is nog steeds stevig aanwezig in de jonge Franse muziekscène. Dat bleek ook weer tijdens de Victoires de la Musique 2021, de belangrijkste popprijs van Frankrijk (ongeveer wat bij ons vroeger de TMF Awards waren). Hij was voor maar liefst drie Victoires genomineerd en hij won de prijs voor de 'Beste mannelijke artiest' en het 'Beste album'. Dat album is Grand Prix (zijn negende, uit 2020). Luister hieronder naar 'Comment est ta peine?'
illustration-benjamin-biolay-tournee-grand-prix_1-1593762947

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin 
MailPoet