AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
muguet

Franse feestdagen in mei

Le 1er mai
In Frankrijk is het op 1 mei dubbel feest. De Fransen vieren namelijk maar liefst twee ‘feestdagen’! Allereerst de Dag van de Arbeid (Fête du Travail). Op deze dag wordt herdacht dat op 1 mei 1886 de Amerikaanse vakbonden meer dan 400.000 arbeiders opriepen te demonstreren voor de achturige werkdag (8 heures de travail, 8 heures de sommeil, 8 heures de loisirs). Sindsdien wordt de eerste mei traditioneel opgedragen aan de sociale verworvenheden van deze demonstratie.

Maar 1 mei is ook de dag van La Fête du Muguet. Op deze dag geven de Fransen aan iedereen die hen dierbaar is een bosje lelietjes-van-dalen (des muguets), als porte-bonheur. Dat is een gebruik dat ver terug gaat. Het lelietje-van-dalen, ook wel meiklokje genoemd, staat symbool voor de lente en de Kelten beschouwden het plantje als al een geluksbrenger. Toen koning Karel IX van Frankrijk op 1 mei 1561 een takje lelietjes-van-dalen kreeg besloot hij om de dames aan het hof voortaan ieder jaar een bosje aan te bieden. En daarmee was de traditie geboren. Lees hier meer over l'histoire du 1er mai.
5bca25bdba015ed502bb3d6212d62447
Le 8 mai
8 mei verwijst naar 8 mei 1945, de datum waarop de Tweede Wereldoorlog in Europa ten einde liep. Op die dag wonnen de geallieerden de oorlog en nazi-Duitsland capituleerde. Op 8 mei 1945, om 15.00 uur, begonnen in het hele land de klokken te luiden. "De oorlog is gewonnen. Hier is de overwinning...", kondigde generaal De Gaulle aan in een bericht op de radio. Op 20 maart 1953 werd 8 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag. Maar op 11 april 1959 besloot De Gaulle de feestdag weer af te schaffen in het kader van een Frans-Duitse verzoening. Pas in 1981, met de komst van François Mitterrand als president van de Republiek, werd 8 mei weer een feestdag, bij wet van 23 september 1981. Lees hier meer over Le 8 mai.
L'Ascension
Hemelvaart, L'Ascension in het Frans, is een van de belangrijkste feesten in het christelijk geloof en wordt veertig dagen na Pasen gevierd. Het valt altijd op een donderdag. Op Hemelvaartsdag wordt herdacht dat Jezus Christus - na zijn wederopstanding uit de dood op paasochtend - is opgevaren naar God de Vader in de hemel. Jezus verlaat zijn leerlingen en vertelt hen dat Heilige Geest hen zal helpen met het vertellen van het evangelie over de hele wereld. Ook zal de Heilige Geest hen ondersteunen met het opbouwen van de kerk. Lees hier meer over L'Ascension.
La Pentecôte
Pinksteren wordt gevierd op de zevende zondag na Pasen, tien dagen na Hemelvaartsdag. De Franse naam Pentecôte is afgeleid van het Griekse Pentekostê dat vijftigste (cinquantième) betekent. Pinksteren valt namelijk precies vijftig dagen na Pasen en daarmee is het de laatste dag van de Paascyclus. Met Pinksteren wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde uit de hemel op de apostelen en op andere aanwezige gelovigen. Dit moment wordt beschouwd als het begin van de christelijke kerk. Lees hier meer over La Pentecôte.
Conference-Europe-1-636x533

Conférence - Expliquez-moi l'Europe

Op woensdag 26 mei om 19.30 organiseert de Alliance Française van Rotterdam een online lezing over de Europese Unie. Dit ter gelegenheid gelegenheid van de start van de Conferentie over de toekomst van Europa. Spreker Pierre-Louis Gastinel, lid van het "Team Europe"-netwerk van de Europese Commissie, legt op een duidelijke manier uit hoe de Europese Unie is georganiseerd en met welke uitdagingen zij op dit moment allemaal te maken heeft. De lezing is gratis.

Vanaf maandag 24 mei kun je de hele week activiteiten, spelletjes en anekdotes over de Europese Unie vinden op het Instagram-account van de Alliance Française Rotterdam!
641c10a80955268812261b4990fa9608fa817d61

Wist je dat...

... de Eiffeltoren vanaf dit jaar helemaal opnieuw geschilderd wordt? En dat dit handwerk is? In totaal gaat het om maar liefst 250.000 m2 staal en is er zestig ton verf nodig. De klus zal zeker drie jaar in beslag nemen. De IJzeren Dame wordt gemiddeld eens in de zeven jaar voorzien van een nieuwe lik verf. Dit is essentieel voor de conditie en levensduur van het iconische bouwwerk.
Sinds de opening van de Eiffeltoren in 1889 is de toren al 19 keer overgeschilderd. Daarbij heeft ze verschillende keren een andere kleur gekregen. Tijdens de bouw in 1887 en 1888 koos Gustave Eiffel voor de kleur 'Venetië-rood', die bij de ingebruikname voor de Wereldtentoonstelling van 1889 werd bedekt met een dikke laag roodbruin. Tussen 1892 en 1907 was de Eiffeltoren respectievelijk bruin-okerkleurig en geel.
EF
Toen in 1907 de toren definitief mocht blijven staan koos Eiffel voor geelbruin, een kleur die maar liefst 47 jaar behouden is gebleven. Van 1954 tot 1968 kleurde de toren diep roodbruin en vanaf 1968 kreeg zij de kleur zoals wij die nu kennen en die speciaal voor haar ontworpen is: het bronskleurige 'Eiffeltorenbruin'. De nieuwe kleur wordt weer hetzelfde geelbruin als in 1907. Deze kleur wordt in drie tinten toegepast: de Eiffeltoren wordt het donkerst bij de basis en het lichtst bij de top. Hierdoor krijgt zij van een afstand een uniforme kleur.
GettyImages-150617023-2

200e sterfdag Napoleon Bonaparte

Op 5 mei jongstleden was het precies 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte overleed op het eiland Sint Helena. Napoleon is nog altijd één van de beroemdste machthebbers uit de Franse geschiedenis en is zowel geliefd als omstreden. Geliefd vanwege zijn heldenstatus, zijn strategisch inzicht, de talrijke vernieuwingen die hij in Frankrijk en in Europa doorvoerde en waar wij in onze huidige tijd nog steeds mee te maken hebben... Omstreden omdat Napoleon een heerszuchtige dictator was die veel doden op zijn geweten heeft en zelfs besloot om de slavernij opnieuw in te voeren in de koloniën. Frankrijk heeft om die reden lang getwijfeld of zijn 200e sterfdag gevierd of herdacht moest worden. Uiteindelijk heeft president Macron besloten om Napoleon toch te herdenken. Omdat hij nu eenmaal een te belangrijk onderdeel vormt van de Franse geschiedenis. En omdat hij naast zijn foute kanten een enorme en blijvende invloed heeft gehad, die nog steeds doorwerkt in de hedendaagse maatschappij. In het webinar Napoleon leeft! spreken enkele Nederlandse wetenschappers over de rol van Napoleon in de cultuur.
detail-kroonluchter-linda3.960x0

Koninklijk Licht

In het Lalique Museum in Doesburg is tot en met 20 juni aanstaande de tentoonstelling Koninklijk Licht te zien. Als internationaal vermaard edelsmid en glaskunstenaar maakte René Lalique veel van zijn werk in opdracht. Hij mocht niet alleen artiesten en rijke zakenlui, maar ook Europese vorstenhuizen en zelfs de Japanse keizerlijke familie tot zijn clientèle rekenen. In deze expositie worden allerlei objecten getoond die Lalique speciaal voor koningshuizen heeft ontworpen. Zo kun je de glazen kroonluchter en tafelornamenten bewonderen die toenmalig prinses Juliana in 1937 cadeau kreeg voor haar huwelijk. En is er een spiegel met kroon te zien uit 1912 die ooit eigendom is geweest van de Zweedse koning Gustaaf.
Naast deze koninklijke voorwerpen is er ook een grote verzameling parfumflessen te bezichtigen. Lalique ging namelijk begin 1900 een samenwerkingsverband aan met François Coty, een beroemde Parijse apotheker en parfumeur. Voor hem en later ook voor andere parfumhuizen begon Lalique de prachtigste flacons te ontwerpen, veelal met als thema de natuur.

Kijk hier voor meer informatie.
61t729I1VPL

Tous les hommes n'habitent pas le monde...

Jean-Paul Dubois (Toulouse, 1950) heeft inmiddels een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan. Voor zijn roman Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon ontving hij in 2019 de Prix Goncourt, de belangrijkste Franse literatuurprijs.
Het boek vertelt het verhaal van Paul Hansen, de zoon van een in Toulouse neergestreken Deense dominee en een beeldschone Franse bioscoopuitbaatster. Hansen zit al twee jaar in Montreal in de gevangenis, waar hij zijn cel deelt met Horton, een Hells Angel die van moord wordt beschuldigd. Langzamerhand lees je meer over hoe dramatische gebeurtenissen zijn leven op zijn kop hebben gezet.
Voordat hij in de gevangenis belandt is Paul Hansen aangesteld als beheerder van de Excelsior, een appartementencomplex in Montreal, waar hij zijn primaire verantwoordelijkheden dagelijks overstijgt door eenzame en benarde zielen hulp en troost te bieden. Ter ontspanning maakt hij samen met zijn vrouw Winona, een pilote van half-Indiaanse afkomst, lange vluchten door het Canadese luchtruim. De aanstelling van een nieuwe bewindvoerder in de Excelsior is de voorbode van een aantal incidenten die Hansens leven grondig zullen veranderen...
Bekijk hieronder een interview met schrijver Jean-Paul Dubois.
large_ANP-86897778

Délicieux (2021)

Délicieux vertelt het verhaal van het allereerste restaurant van Frankrijk. Hoofdpersoon Pierre Manceron, gespeeld door Grégory Gadebois, is een getalenteerde en arrogante kok in dienst van de rijke en machtige hertog van Chamfort in het 18e- eeuwse Frankrijk. De keuken is het domein van de aristocratie, en rijkelijk bereide banketten zijn een teken van smaak, beschaving en macht.
Omdat Manceron hardnekkig vasthoudt aan het bereiden van nieuwe gerechten - en weigert zich daarvoor te verontschuldigen - wordt hij de laan uitgestuurd door zijn meester. Samen met zijn zoon neemt hij vervolgens een herberg over in de provincie. Hij ontmoet daar de mysterieuze Louise die eist dat ze zijn leerling wordt. Louise brengt hem ertoe de herberg om te bouwen tot een eetgelegenheid waar bezoekers verschillende gerechten van een menu kunnen bestellen en zo kennis kunnen maken met de allerbeste keuken die het 18e-eeuwse Frankrijk te bieden heeft.
Centraal in Délicieux staan humor, romantiek en de Franse keuken. Maar naast een komedie is de film ook een historisch drama. Regisseur Besnard laat op een levendige manier zien hoe afschuwelijk de de Franse aristocratie zich in die tijd gedraagt. Hij brengt hun hypocrisie, pretentie en verachtelijke slaafsheid scherp in beeld en maakt terloops ook verwijzingen naar hongerende burgers in Parijs en de groeiende wrok tegen de machthebbers van het land.
Delicieux-986095

Eurovisie Songfestival 2021

Dit jaar werd Frankrijk op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigd door de Frans-Servische zangeres Barbara Pravi. Zij won de nationale finale van de liedjeswedstrijd met het nummer Voilà. Voilà is een authentiek Frans chanson in de stijl van van Edith Piaf en Jacques Brel (klik op de afbeelding om het nummer te beluisteren).
Voila
Omdat het Songfestival vorig jaar niet door kon gaan vanwege corona zou de deelnemer van vorig jaar, Tom Leeb, ook dit jaar mogen meedoen, maar hij bedankte voor de eer vanwege een te drukke agenda. Barbara Pravi schreef al eerder mee aan nummers voor het songfestival, waaronder het winnende nummer van Valentina voor het Junior Songfestival, waar Frankrijk dit jaar gastland voor is. Voilà kreeg van zowel de vakjury als van het publiek de meeste punten.
In de Franse jury zaten veel bekenden:
Duncan Laurence, onze Nederlandse winnaar van het Songfestival in 2019, Marie Myriam, winnares van het muziekspektakel in 1977, Amir, die Frankrijk vertegenwoordigde in 2016, en modeontwerper Jean-Paul Gaultier, die Barbara Pravi ook heeft gekleed.

Beluister hier ook:
  • de inzending uit 2016, J'ai cherché van Amir
  • de inzending uit 2018, Mercy van Madame Monsieur
Eurovisie

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin 
MailPoet