Entre-Nous_logo_03
Décembre 2020
We zitten allemaal in een tweede ‘confinement’, de laatste lessen hebben dan ook online-plaatsgevonden. De eerste reacties waren over het algemeen zeer positief, soms werd zelfs de voorkeur gegeven aan thuis les boven fysiek onderwijs. Om een beetje de tijd door te komen in deze Entre Nous wat tips. Verder is er ook volgend jaar weer een speciale cursus om je Frans voor de vakantie wat op te frissen..
AFZ_cursusvakantiefrans

Vakantie cursus

Ook in 2021 organiseert de Alliance Française Zoetermeer weer een vakantie cursus Franse taal. Tijdens deze cursus frist u uw Franse taal weer op. De inhoud van de cursus is afgestemd op de specifieke kennis die men als toerist dient te bezitten. Voor deelname aan deze cursus is enige voorkennis van de Franse taal nodig, bijvoorbeeld opgedaan op de middelbare school.
Brusselse_appel_02

Brusselse appelen

Even iets anders als oliebollen of appelflappen. Onderstaand een origineel recept voor Brusselse appelen, met dank aan Ans Laven.

6 appelen (goudrenetten) – of voldoende om een ovenschaal mee te vullen
100 gram bloem
100 gram boter of margarine
100 gram suiker
4 eieren
4 dl melk
½ kopje suiker en 1 eetlepel kaneel



Boor de appelen en schil ze. Zet ze in een vuurvast schaal en vul de gaten met kaneel en suiker. Als je wilt kun je ook wat jam in de gaten doen.

Kook de melk en de boter, doe er de droge bloem door. Roer zolang totdat de massa van de pan loslaat.
Neem de pan van het vuur, klop er een voor een de eieren door.
Vermeng vervolgens de massa met de suiker.

Overgiet ze met de massa, strooi er nog wat suiker met kaneel over en laat het in ca. 1 uur in de over gaar en bruin worden (190 C)

Pommes de Bruxelles
6 pommes (au assez pour remplir un plat au four).
100 grammes de farine
100 grammes de beurre ou de margarine
100 grammes de sucres
4 œufs
4 dl de lait (demi écrémé)
Une demi tasse de sucre et un cuillerée de cannelle

Epluchez les pommes et retirez le cœur des pommes avec un vide-pomme.
Arrangez les pommes dans le plat au four. Saupoudre les pommes avec le tasse du sucres et le cannelle. (Si vous voulez on peut mettre un peu de confiture (fruits de bois) dans les pommes).

Chauffez le lait et la beurre dans un casserole. Quand la beurre est fondue ajoutez la farine et remuer jusque la masse formes un tout.
Eteindre le feu et – en remuant la masse - ajoute les œufs un par un et enfin le sucre.

Arrosez les pommes avec la pâte. Saupoudre encore un peu de sucre et de la cannelle sur la pâte.

Ajoutez le plat dans un four de 190 dégrées pour 50 minutes.
Bon appétit!

Franse films op Netflix

Leuk en je leert er nog wat van, Franse films kijken. Netflix heeft een groot aanbod.

Tip: Kijk de film eerst met Nederlandse ondertiteling, daarna nog een keer met Franse ondertiteling en voor een echte uitdaging een derde keer zonder ondertiteling.

Leuke spelletjes om Frans te leren

Voor de spelletjes liefhebbers staan op de website van de Franse Juf leuke spelletjes waarmee je ook nog eens je Frans kunt ophalen.

116018_fichier_Benoit-brisefer-taxis-rouges-4

TV5 Monde

Geen Netflix? Op TV5 Monde zijn ook in december en januari weer leuke films te zien. Via de link een overzicht.
facebook