Cursus overzicht

Introductie

Wij werken met kleine groepen van maximaal 14 deelnemers, omdat we de kwaliteit van de lessen willen waarborgen. Onze lessen worden verzorgd door bekwame, ervaren, enthousiaste en creatieve docenten die ook werkzaam zijn op andere locaties van de Alliance Française (Den Haag, Rotterdam en Gouda). Bovendien zijn al onze docenten native speakers. In onze jaarlijkse anonieme enquêtes worden zij keer op keer geprezen en cursisten blijven vaak voor vele jaren lid. Via de contactpagina kunt u een beeld krijgen van de bestuursleden, commissieleden en docenten.
Onze Alliance Française organiseert fysieke cursussen Frans op de donderdagavond op het Picasso Lyceum te Zoetermeer. Wij maken gebruik van smartboards en andere faciliteiten die beschikbaar zijn op deze mooie locatie. Cursisten die om een bepaalde reden een keer niet fysiek aanwezig kunnen zijn, kunnen meestal in overleg met de docent via Teams/Zoom deze les op afstand volgen. Deze cursussen zijn het meest populair binnen onze taalvereniging.
Daarnaast bieden wij op maandag en dinsdagavond online lessen aan op afstand via Teams/Zoom. Voor data kunt u op onze voorpagina de jaarplanner raadplegen.

Cursusaanbod

De jaarcursus bestaat uit 25 lessen en begint in september en eindigt in april. Deze lessen worden op de donderdagavond op locatie aangeboden en op de maandagavond online via Zoom/Teams.

De cursus DELF/DALF bestaat uit 12 lessen. Deze cursus wordt twee keer per jaar aangeboden. Het is mogelijk om te beginnen in september (tegelijkertijd met de jaarcursus) en te eindigen in december bij les 12. Het is ook mogelijk om te beginnen in januari (tegelijkertijd met de vakantiecursus) en te eindigen in april bij les 12. Middels deze cursus kunnen wij cursisten voorbereiden die een erkend DELF of DALF diploma willen halen. Deze door het Franse ministerie van Onderwijs officieel erkende diploma’s bestaan uit zes verschillende diploma’s volgens het Europees Referentiekader (ERK): DELF A1, DELF A2, DELF B1, DELF B2, DALF C1 en DALF C2. Bij dit examen wordt u getoetst op de taalvaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken. Alle docenten van de Alliance Française Zoetermeer zijn opgeleid tot examinator voor de DELF en DALF examens. Cursisten die zich na onze lessen willen aanmelden en inschrijven voor een DELF-DALF-examen kunnen hiervoor terecht bij onze zusterlocaties in Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam.

De vakantiecursus bestaat uit 12 lessen en begint in januari en eindigt in april. Voor de vakantiecursus is het van belang dat de basis van de Franse taal al beheerst wordt. Er is aandacht de taalvaardigheden, de Franse cultuur, actualiteit en meer gericht op onderwerpen die praktisch zijn voor vakantie in een Franstalig land.

Wij bieden daarnaast ook andere cursussen aan zoals zakelijke cursussen, privélessen, etc. Verderop kunt u daar meer informatie over vinden.

Lestijden en groepsgrootte

De lessen op locatie duren 90 minuten per les en bestaan uit maximaal 14 cursisten. De online lessen duren 60 minuten en bestaan uit 4 cursisten.

Alle lessen vinden plaats in de avond op een doordeweekse dag. De lestijden zijn afhankelijk van het niveau en van de beschikbaarheid van de docent. De lessen op locatie beginnen in de avond om 19.00 of om 20.30 uur. Dit geldt ook voor de online lessen, tenzij de docent ervoor of erna geen andere les heeft, want dan begint de online les rond 20.00. Drie dagen voordat de cursus start ontvang u per mail een bericht over de lestijd, docent, etc.

Ruime keuze uit niveaus

Voor de groepsindeling gebruiken wij de niveau-indeling voor talen van het Europees Referentiekader (ERK). Via ons online aanmeldformulier kunt u uw gewenste niveau aangeven of aangeven dat u het nog niet weet. Mocht u nog niet weten welk niveau bij u past, dan kunt u op de informatieavond in september langskomen voor een korte niveautest of u kunt op internet vele gratis online niveautesten toen, bijvoorbeeld op deze site van het RFI. Blijkt tijdens de cursus het niveau waarvoor u bent ingedeeld te laag of te hoog te zijn, dan is wisselen op elk moment in het jaar mogelijk.

Niveau Omschrijving Cursusduur Vooropleiding
Basisniveau A1.1 Echte beginner 1 jaar = 37 ½ uur Geen
Basisniveau A1.2 Snelle beginner 1 jaar = 37 ½ uur ± 1 à 2 jaar
Basisniveau A2.1 Enigszins gevorderd 1 jaar = 37 ½ uur ± 2 à 3 jaar
Overlevingsniveau A2.2 Enigszins gevorderd 1 jaar = 37 ½ uur ± 4 jaar
Overlevingsniveau B1.1 Redelijk gevorderd 1 jaar = 37 ½ uur ± 5 jaar
Overlevingsniveau B1.2 Redelijk gevorderd 2 1 jaar = 37 ½ uur ± 6 jaar
Zelfstandig gebruiker B1.3 Gevorderd 1 jaar = 37 ½ uur 7 jaar
Zelfstandig gebruiker B1.4 Gevorderd 2 1 jaar = 37 ½ uur 8 jaar
Zelfstandig gebruiker B1.5 Gevorderd 3 1 jaar = 37 ½ uur 9 jaar
Echte talige zelfstandigheid B2.1 Vergevorderd 1 jaar = 37 ½ uur > 9 jaar
Uitgebreide talige zelfstandigheid B2.2 Vergevorderd 2 1 jaar = 37 ½ uur > 9 jaar
Uitgebreide talige zelfstandigheid B2.3 Vergevorderd 3 1 jaar = 37 ½ uur > 9 jaar
Uitgebreide talige zelfstandigheid B2.4 Zeer vergevorderd 1 jaar = 37 ½ uur > 9 jaar
Vaardig gebruiker C1.1 Zeer vergevorderd 2 1 jaar = 37 ½ uur > 9 jaar

Certificat d’Assiduité

Cursisten die minimaal 21 van de 25 lessen hebben bijgewoond bij de jaarcursus of 10 van de 12 lessen hebben bijgewoond bij de DELF/DALF-cursus of vakantiecursus, krijgen aan het eind van de cursus op verzoek een bewijs van aanwezigheid en inspanning uitgereikt: het Certificat d’Assiduité.

Cursuskosten

Het cursusgeld voor de jaarcursus van 2024-2025 bedraagt € 330,- en het cursusgeld voor de vakantiecursus of de DELF/DALF-cursus bedraagt € 160,-. Het cursusbedrag kan overgeboekt worden op bankrekening NL56RABO0309800072 t.n.v. Alliance Française Zoetermeer. Graag vermelden wat uw voor- en achternaam is.

Naast het volgen van lessen kunt met uw inschrijving kosteloos profiteren van een gratis abonnement op Culturethèque, onze culturele avonden bijwonen en met korting of gratis deelnemen aan culturele activiteiten van andere vestigingen van de Alliance Française.

Voor officiële aanmelding kunt u gebruik maken van het online inschrijfformulier op onze site. Na ontvangst van dit inschrijfformulier en het verschuldigde cursusgeld bent u ingeschreven voor de door u gewenste cursus.

Wij behouden ons het recht toe om een cursus niet te starten en niet door te laten gaan bij onvoldoende aanmeldingen. Mocht dit het geval zijn dan krijgt u altijd persoonlijk bericht hierover en wordt het cursusgeld u gerestitueerd.

Lesmateriaal

De cursusprijs is exclusief de benodigde boeken. Op onze website zijn de lesboeken te vinden onder het kopje lesmateriaal. Daar kunt u alle details per niveau vinden met de ISBN-nummers. Conversatielessen op niveau B2 en C1 hebben geen boeken. Aan te raden is om te wachten op de e-mail van de docent voordat u de boeken aanschaft, om te voorkomen dat als een bepaalde cursus vanwege omstandigheden niet door zou kunnen gaan, u dit dan niet onnodig heeft gekocht. Meestal gaan de cursussen door, maar we bevelen dit aan voor de zekerheid, want de boeken zijn meestal binnen een paar dagen leverbaar via verschillende (online) boekenzaken. Cursisten zullen ongeveer drie dagen van te voren een e-mail ontvangen of de gekozen cursus door zal gaan met ook informatie over de tijden, het lesboek, etc.

Frans in het bedrijfsleven

De behoeften van bedrijven en instellingen met betrekking tot de Franse taal lopen sterk uiteen. In een gesprek wordt eerst duidelijk vastgesteld wat u inhoudelijk van een cursus verwacht en op welk niveau. Vervolgens zal door intakegesprek(ken) worden bepaald wat het huidige niveau is van de toekomstige deelnemer(s) om zo te komen tot een passend opleidingsplan. Op deze manier bieden wij optimaal onderwijs in de Franse taal op het moment en op de locatie, die u past. De cursussen worden op maat, individueel of in groepjes tot 10 deelnemers aangeboden, in alle branches van het bedrijfsleven: technisch-commerciële cursussen, economisch-juridische cursussen. De cursus kan bijvoorbeeld toegespitst worden op economische begrippen, telefoonverkeer in combinatie met Franse gewoonten in het zakendoen, etc. Het programma, de cursustijden en aantal uur per week worden in overleg met de betreffende instelling bepaald.

Andere cursusmogelijkheden

Naast de bovenstaande cursussen bieden wij ook privélessen aan op elk gewenst niveau. Dit is mogelijk voor particulieren alleen of in kleine groepen. Ook kunnen wij middelbare scholieren klaarstomen voor hun eindexamen Frans.

Informatie vragen

Op deze pagina staat een overzicht van alle cursussen die we aanbieden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze cursusleidster:

Directrice des cours : Madame Anita Gölpinarli
E-mail :  cursus.zoetermeer@afpb.nl 
Telefoon : 06-28173661

Welke cursus past bij mij?

Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

  Velden met een * zijn verplicht

  Leslocatie

  Adres leslocatie
  Picasso Lyceum
  Paletsingel 38c
  2718NT Zoetermeer
  Gratis parkeerplaats

  Contact voor informatie
  Cursusleidster Anita Gölpinarli
  E-mail: cursus.zoetermeer@afpb.nl
  Telefoon: 0628173661