Cursus overzicht

Introductie

Onze lessen worden verzorgd door ervaren en gediplomeerde docenten. Wij werken met kleine groepen van maximaal 14 deelnemers, omdat we de kwaliteit van de lessen willen waarborgen.

Onze Alliance Française organiseert cursussen Frans op de donderdagavond op het Picasso Lyceum te Zoetermeer. Wij maken gebruik van smartboards en andere faciliteiten die beschikbaar zijn op deze mooie locatie. Cursisten die om een bepaalde reden een keer niet fysiek aanwezig kunnen zijn, kunnen meestal in overleg met de docent via Teams/Zoom deze les op afstand volgen. Deze cursussen zijn het meest populair binnen onze taalvereniging.

Daarnaast bieden wij op maandag-, dinsdag- en woensdagavond groepslessen en privélessen aan op afstand via Teams/Zoom. De online lessen worden in dezelfde weken en met hetzelfde programma aangeboden als de fysieke lessen die in de jaarplanner staan.

Onze cursussen

De jaarcursus bestaat uit 25 lessen van 1,5 uur en begint in september en eindigt in april. Afhankelijk van het niveau beginnen de lessen van de jaarcursus om 19:00 of om 20:30.

De vakantiecursus bestaat uit 12 lessen van 1,5 uur en begint in januari en eindigt in april. De vakantiecursus is van 19:00 tot 20:30. Voor de vakantiecursus is het van belang dat de basis van de Franse taal al beheerst wordt.

De cursus DELF/DALF bestaat uit 12 lessen van 1,5 uur. Deze cursus wordt twee keer per jaar aangeboden. Het is mogelijk om te beginnen in september (tegelijkertijd met de jaarcursus) en te eindigen in december bij les 12. Het is ook mogelijk om te beginnen in januari (tegelijkertijd met de vakantiecursus) en te eindigen in april bij les 12. Middels deze cursus kunnen wij cursisten voorbereiden die een erkend DELF of DALF diploma willen halen. Deze door het Franse ministerie van Onderwijs officieel erkende diploma’s bestaan uit zes verschillende diploma’s volgens het Europees Referentiekader (ERK): DELF A1, DELF A2, DELF B1, DELF B2, DALF C1 en DALF C2. Bij dit examen word je getoetst op de taalvaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken. Alle docenten van de Alliance Française Zoetermeer zijn opgeleid tot examinator voor de DELF en DALF examens. Cursisten die na onze lessen zich willen aanmelden en inschrijven voor een DELF-DALF-examen kunnen hiervoor terecht bij onze zusterlocaties in Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam.

Ruime keuze uit niveaus

Voor de groepsindeling gebruiken wij de niveau-indeling voor talen van het Europees Referentiekader (ERK). Via ons online aanmeldformulier kunt u uw gewenste niveau aangeven of aangeven dat u het nog niet weet. Mocht u nog niet weten welk niveau bij u past, dan kunt u op de informatieavond in september langskomen voor een korte niveautest of u kunt op internet vele gratis online niveautesten toen, bijvoorbeeld op deze site van het RFI. Blijkt tijdens de cursus het niveau waarvoor u bent ingedeeld te laag of te hoog te zijn, dan is wisselen op elk moment in het jaar mogelijk.

Niveau Omschrijving Cursusduur Vooropleiding
Basisniveau A1.1 Echte beginner 1 jaar = 37 ½ uur Geen
Basisniveau A1.2 Snelle beginner 1 jaar = 37 ½ uur ± 1 à 2 jaar
Basisniveau A2.1 Enigszins gevorderd 1 jaar = 37 ½ uur ± 2 à 3 jaar
Overlevingsniveau A2.2 Enigszins gevorderd 1 jaar = 37 ½ uur ± 4 jaar
Overlevingsniveau B1.1 Redelijk gevorderd 1 jaar = 37 ½ uur ± 5 jaar
Overlevingsniveau B1.2 Redelijk gevorderd 2 1 jaar = 37 ½ uur ± 6 jaar
Zelfstandig gebruiker B1.3 Gevorderd 1 jaar = 37 ½ uur 7 jaar
Zelfstandig gebruiker B1.4 Gevorderd 2 1 jaar = 37 ½ uur 8 jaar
Zelfstandig gebruiker B1.5 Gevorderd 3 1 jaar = 37 ½ uur 9 jaar
Echte talige zelfstandigheid B2.1 Vergevorderd 1 jaar = 37 ½ uur > 9 jaar
Uitgebreide talige zelfstandigheid B2.2 Vergevorderd 2 1 jaar = 37 ½ uur > 9 jaar
Uitgebreide talige zelfstandigheid B2.3 Vergevorderd 3 1 jaar = 37 ½ uur > 9 jaar
Uitgebreide talige zelfstandigheid B2.4 Zeer vergevorderd 1 jaar = 37 ½ uur > 9 jaar
Vaardig gebruiker C1.1 Zeer vergevorderd 2 1 jaar = 37 ½ uur > 9 jaar

Certificat d’Assiduité

Cursisten die minimaal 21 van de 25 lessen hebben bijgewoond bij de jaarcursus of 10 van de 12 lessen hebben bijgewoond bij de DELF/DALF-cursus of vakantiecursus, krijgen aan het eind van de cursus op verzoek een bewijs van aanwezigheid en inspanning uitgereikt: het Certificat d’Assiduité.

Kosten lessen cursusjaar 2022-2023

Het cursusgeld voor de jaarcursus bedraagt € 305,- en het cursusgeld voor de vakantiecursus of de DELF/DALF-cursus bedraagt € 175,-.

Als cursist krijgt u eveneens de lidmaatschapskaart ‘la Carte Nationale’, waarmee u culturele avonden kunt bijwonen op onze en andere vestigingen van de Alliance Française. Eveneens kunt u profiteren van de Culturethèque en kunt u soms korting krijgen bij bijvoorbeeld een lidmaatschap op En Route-magazine of bij een filmhuis.

Voor aanmelding kunt u gebruik maken van het online inschrijfformulier. Na ontvangst van dit inschrijfformulier en het verschuldigde cursusgeld bent u officieel ingeschreven voor de door u gewenste cursus.

Het cursusbedrag kunt u overmaken naar NL56RABO0309800072  t.n.v. Alliance Française Zoetermeer. Graag erbij vermelden wat uw voor- en achternaam is.

Wel behouden wij ons het recht toe om een cursus niet door te laten gaan bij onvoldoende aanmeldingen. Mocht dit het geval zijn dan krijgt u altijd persoonlijk bericht hierover ongeveer vijf dagen voor de aanvang van de cursus en wordt het cursusgeld aan u gerestitueerd.

Frans in het bedrijfsleven

De behoeften van bedrijven en instellingen met betrekking tot de Franse taal lopen sterk uiteen. In een gesprek wordt eerst duidelijk vastgesteld wat u inhoudelijk van een cursus verwacht en op welk niveau. Vervolgens zal door intakegesprek(ken) worden bepaald wat het huidige niveau is van de toekomstige deelnemer(s) om zo te komen tot een passend opleidingsplan. Op deze manier bieden wij optimaal onderwijs in de Franse taal op het moment en op de locatie, die u past. De cursussen worden op maat, individueel of in groepjes tot 10 deelnemers aangeboden, in alle branches van het bedrijfsleven: technisch-commerciële cursussen, economisch-juridische cursussen. De cursus kan bijvoorbeeld toegespitst worden op economische begrippen, telefoonverkeer in combinatie met Franse gewoonten in het zakendoen, etc. Het programma, de cursustijden en aantal uur per week worden in overleg met de betreffende instelling bepaald.

Andere cursusmogelijkheden

Naast de bovenstaande cursussen bieden wij ook privélessen aan op elk gewenst niveau. Dit is mogelijk voor particulieren alleen of in kleine groepen. Ook kunnen wij middelbare scholieren klaarstomen voor hun eindexamen Frans.

Informatie vragen

Op deze pagina staat een overzicht van alle cursussen die we aanbieden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze cursusleidster:

Directrice des cours : Madame Anita Gölpinarli
E-mail :  cursus.zoetermeer@afpb.nl 
Telefoon : 06-28173661

Welke cursus past bij mij?

Wij nemen vrijblijvend contact met u op.

  Velden met een * zijn verplicht

  Leslocatie

  Adres leslocatie
  Picasso Lyceum
  Paletsingel 38c
  2718NT Zoetermeer
  Gratis parkeerplaats

  Contact voor informatie
  Cursusleidster Anita Gölpinarli
  E-mail: cursus.zoetermeer@afpb.nl
  Telefoon: 0628173661