Najaarsreis

Chartres et le département de l’Eure-et-Loir (2021)
Reisverslag

 

EN ROUTE

met de Alliance Française Utrecht

 

De uitgestelde reis van 2020 kan gelukkig doorgaan in oktober 2021 en zo vertrekken wij, onder leiding van Annelies Bodifée en Iemy Bulthuis, naar Chartres, benieuwd naar wat de reis ons brengen zal.

Iedereen heeft al een korte beschrijving gekregen, maar uitgebreid worden wij geïnformeerd door middel van “Het boekje”, dit jaar weer prachtig samengesteld door Iemy. Een collectors-item!

 

Op deze reis doen wij een aantal interessante kastelen aan. Ieder kasteel met zijn eigen geschiedenis, boeiend verteld door de diverse (af en toe wel érg rap-Frans-pratende) gidsen. Door kasteel Villebon en zijn tuinen neemt de kasteelheer zelf ons mee, wat een extra dimensie aan het bezoek geeft.

We bezoeken Cité de la Céramique-Sèvres et Limoges, en het Musée d’Art Moderne (LaM) in Villeneuve d’Ascq.

We treden in de voetstappen van Proust  “À la recherche du temps perdu” , door de mooie Engelse tuin “Le Pré Catalan” in Illiers-Combray, met zijn bijzondere planten en bomen.

We dwalen door Chartres, dat onverwacht romantische hoekjes heeft en bezoeken, onder leiding van een zeer gepassioneerde gids, de beroemde kathedraal “Notre-Dame de Chartres” met zijn rozetten naar alle windstreken en zijn indrukwekkende oude glas-in-loodramen.

 

Annelies en Iemy hebben voor iedere avond een ander restaurant besproken, waar we gezamenlijk eten. Oude bekenden en nieuwe gezichten in een prettige, ontspannen sfeer.

Het was een gezellige, mooie en leerzame reis, die doet verlangen naar de volgende keer…

 

Hanneke Beerepoot-Hillibrand

 

Foto: Jetty Sanders
Fotocollage: Hanneke Beerepoot-Hillibrand

Woensdag 20 oktober

Vertrek om 08.30 uur vanaf station Overvecht. Je kunt eventueel vanaf 08.00 uur bij Coffemania een kopje koffie halen (open vanaf 07.00 uur). Koffie- en toiletpauzes onderweg in overleg met de chauffeur.

De lunchpauze combineren we met de verplichte rijstop van de chauffeur.

Van16.00 – 17.00 uur brengen we een bezoek aan het Musée nationale de Sevrès, waar we op eigen gelegenheid kunnen genieten van de tentoonstelling “A table! Le repas tout un art.“ Hierna vervolgen we onze reis en hopen rond 18.00 in ons hotel in Chartres aan te komen.

We logeren vier nachten in het centraal gelegen *** l’Hôtel Chartres, 28-30 rue du Grand Faubourg, 28000 Chartres.

Diner om 19,30 uur in het restaurant van het hotel.

Microsoft Word - -> 1) Chartres (wo. 20-05).docx

Donderdag 21oktober

Na het ontbijtbuffet vertrekken we met de bus naar het 14e eeuws kasteel van Rambouillet, waar twee gidsen ons zullen rondleiden in het kasteel, de Franse en Engelse tuinen, de Bergerie Nationale en de Laiterie de la Reine. 

Na de rondleiding is er gelegenheid om te lunchen in het centrum van Rambouillet.

Na de lunch rijden we naar het Château de Maintenon, het kasteel van de maitresse en laatste echtgenote van Louis XIV, Madame de Maintenon. Twee gidsen verzorgen hier de rondleiding. Na afloop de mogelijkheid om zelf de bijzonder mooie tuin te bezoeken.

Diner in het centrum van Chartres, op loopafstand van ons hotel.

Vrijdag 22 oktober

Na het ontbijtbuffet maken we met een treintje een tour door het oude centrum van Chartres, begeleid door een gids. Hierna bezoeken we met twee gidsen de wereldberoemde kathedraal en de crypte.
De middag is vrij te besteden in Chartres, bijvoorbeeld voor een bezoek aan het Musée des Beaux-Arts, het Centre International du vitrail, la Maison de Picassiette of om gezellig door het oude centrum te slenteren.
Diner in een restaurant op loopafstand van het hotel.

Microsoft Word - -> 1) Chartres (wo. 20-05).docx

Zaterdag 23 oktober 

Na het ontbijtbuffet vertrekken we om 09.00 uur met de bus naar het Château de Villebon, waar een gids ons zal rondleiden door dit uit 1391 daterende kasteel, waar onder andere Sully, minister van koning Henri IV, 24 jaar gewoond heeft.

Vervolgens rijden we naar Illiers-Combray, het stadje dat door Marcel Proust uitvoerig beschreven is in zijn romancyclus ‘Op zoek naar de verloren tijd’. Daar is gelegenheid om te lunchen.

In de middag wandelen we met twee gidsen langs de locaties die in de romans van Marcel Proust worden beschreven, zoals de Église Saint-Jacques en de prachtige Engelse tuin “Le Pré Catalan”. Eind van de middag terug in Chartres.

We dineren om 19.30 uur in een restaurant op loopafstand van ons hotel.

-_ 3) Chartres (zat. 23-05)

Zondag 24 oktober

We vertrekken ‘s ochtends bijtijds naar Villeneuve d’Ascq voor een bezoek aan het LaM, het museum voor moderne en hedendaagse kunst, met onder andere werken van Modigliani, Miró, Picasso en Kees van Dongen.

De afscheidslunch gebruiken we in het naast het museum gelegen restaurant “La Terrasse du Héron”.

Na de lunch rijden we terug naar Utrecht, waar we tussen 20.00 en 21.00u hopen te arriveren.

Microsoft Word - -> 5) Le parc avec les diffŽrentes sculptures L

Deelname

Bij deelname van minimaal 35 personen bedraagt de prijs € 660,00; toeslag voor niet-leden / introducés is € 20,00; voor een eenpersoonskamer € 100,00. Inbegrepen: de busreis, alle overnachtingen met ontbijtbuffet, vier diners en de afscheidslunch. Verder ook de rondleidingen en entrees, alsmede alle drankjes bij de maaltijden. Overige consumpties en lunches zijn voor eigen rekening

Aanmelding graag vóór 1 mei 2021 via `het inschrijfformulier per e-mail naar annelies.bodifee@casema.nl of per post naar Alliance Française Utrecht, p/a Sartreweg 118 – 3573 PP Utrecht. Telefoon 06-51345707. 

De reissom graag overmaken op bankrekening NL44 INGB 00044.62.489 t.n.v. AF Utrecht Nieuwegein o.v.v. ‘AFU-reis 2021’.

Voor inschrijving via onze winkel klik hier

Voor het inschrijfformulier klik hier.