12 november Dag van de Franse taal

Vorig jaar deed voor het eerst een basisschool mee met de Dag vd Franse Taal: de Joppeschool in Gorssel. Het was een groot succes (zie filmpje) Wat zou het leuk zijn als er dit jaar meer basisscholen meedoen! Iets voor jou?!

Voor 2020 staat er een Corona-proof editie van De Dag vd Franse Taal op de agenda: géén officiële opening life, maar wel veel leuke lesideeën die we digitaal aanbieden voor in de klas of online-onderwijs. Ook voor het PO!

In deze nieuwsbrief vind je 5 leuke Franse lesideeën voor 6-12 jarigen. Laat je inspireren voor een kleine activiteit in jouw klas of een schoolbrede actie. Wat het ook is… je bent van harte welkom om mee te doen. En vergeet niet een foto of video van jouw activiteit te delen met de #DagvandeFranseTaal.

Kerndoelen: Moderne Vreemde Talen en Wereldoriëntatie.

1. Lesje WereldburgerschapLesduur: 45 tot 60 minuten.
Geschikt voor groep: 7 en 8.


Een aantal grote Nederlandse educatieve uitgeverijen heeft lesbrieven Frans gemaakt die je goed kunt gebruiken op de basisschool (met name in groep 7/8). Bijvoorbeeld de lesbrief van Grandes Lignes van uitgeverij Noordhoff over De Franse keuken en de lesbrief van ThiemeMeulenhoff over Francophonie – De Franse Taal en Cultuur in de Wereld. Bekijk de lesbrieven op de website. 

2. Lesje Frans voor beginners

Lesduur: 45 tot 60 minuten per les.
Geschikt voor groep: 7 en 8.Geef een lesje uit de gratis mini-cursus Frans van DeFranseJuf.nl in samenwerking met Franszelfsprekend. De cursus bestaat uit zeven kant-en-klare lessen – vol spelletjes en liedjes – waarbij de kinderen leren groeten, jezelf voorstellen, tellen tot 20, een croissantje bestellen, klokkijken en een Whatsapp-bericht schrijven. Download het lespakket op www.defransejuf.nl

3. De Franse boekenhoek

Lesduur: tussen de lessen door.
Geschikt voor groep: 6, 7 en 8.Lees een mooi kinderboek voor over de geschiedenis van Frankrijk, zoals ‘Het spoor van de Bastille’ van Lonneke Kok of het klassieke kinderboek ‘Alleen op de wereld’ (Sans famille). Of wat dacht je van een leuk reisverhaal ‘Reis door Frankrijk’ van Pauline Michgelsen? Wist je trouwens dat er veel bekende stripboeken uit België of Frankrijk komen? Denk maar aan Kuifje (Tintin), Asterix en Obelix, Lucky Luke en de Smurfen (les Schtroumpfs). Haal een paar van deze stripboeken in de klas, lees eruit voor en praat erover met de leerlingen. Bekijk de top 10 met Franstalige strips.

4. Musique!

Lesduur: 20 tot 30 minuten of gewoon tussendoor.
Geschikt voor groep: 3 t/m 8.Bij de Dag van de Franse Taal hoort Franse muziek! De muziek van Alain le Lait ken je vast al. Maar ken je ook deze leuke Youtube-kanalen? 
    • Het Youtube-kanaal Comptines Africaines: hier vind je een vrolijke liedjes uit Afrika in de Franse taal (en Afrikaans) voor de onderbouw. Heel geschikt om mee te bewegen: tape les mains! 
    • Het Youtube-kanaal van de Franse Juf bevat afspeellijsten met Franse liedjes voor kinderen, gerangschikt op thema (jezelf voorstellen, tellen, dieren, familie, vakantie en meer). 
  • Het Youtube-kanaal van de Belgische zanger Kapitein Winokio  ook met Franse liedjes. 

5. Franse spelletjes in de klas.

Lesduur: 30 à 60 minuten.
Geschikt voor groep: 5 t/m 8

Ook – juist – geschikt voor beginners in de Franse taal! Speel eenvoudige Franse spelletjes, zoals leenwoorden-bingo, galgje (Le jeu du pendu), het alfabet-spel, de Franse vragenketting, Levend Memory en meer. Of leer tellen in het Frans met leuke telspelletjes. Weinig voorbereiding…succes gegarandeerd! Bekijk de spelideeën op DeFranseJuf.nl

Prijs voor het leukste lesidee in het PO.

Het zou mooi zijn als er ieder jaar meer basisscholen meedoen met de Dag van de Franse Taal. Frans leren is leuk en nuttig…óók voor kinderen van 6-12 jaar. Als je van plan bent iets leuks te gaan doen op 12 november op jouw basisschool, dan horen wij dat graag! Stuur ons een berichtje met een korte beschrijving. Onder de leukste lesideeën verloten wij een exemplaar van het net verschenen kinderboek ‘Het spoor van de Bastille’ van Lonneke Kok. 
Mail ons jouw lesidee en maak kans op een prijs!