AF_Cartouche_Logo-Nijmegen_CMJN

1896-2022

DSC_1483LR-2 versmald
Aan alle leden, cursisten, docenten en andere belangstellenden,

Vorige week stuurden we een brandbrief met een oproep om met name de sectie cultuur van onze Alliance uit de brand te helpen. Gebrek aan vrijwilligers is een algemeen verschijnsel, dat maakt het extra moeilijk... Terwijl juist het vrijwilligerswerk zo'n leuke extra dimensie aan het bestaan kan geven, ongeacht of je nog werkt of niet. Waar je tijdens een werkend bestaan vaak verstrikt raakt in procedures en administratie, houdt je je bij vrijwilligerswerk vooral bezig met de inhoud, zonder "overbodige" rompslomp en zonder grote werkdruk! En dat voor maar een paar uurtjes per week....

En dan het goede nieuws: m.i.v. 1 juli is Karlijn Klompenhouwer onze nieuwe cursuscoördinator. Op de bestuursvergadering van 15 maart heeft zij het contract getekend. We zijn blij met haar aanstelling! Hieronder stelt ze zich voor.

Met twee culturele avonden in april is er weer alle kans elkaar te ontmoeten. Een heerlijk informeel avondje bij het Café Français met een spelletjesavond en een sprankelend concert met Charlotte Haesen en Philippe Breidenbach. Bij beide activiteiten zijn op dit moment nog plaatsen beschikbaar.

Tot slot nog vers van de pers: eind mei organiseren we weer een excursie! Naar Leeuwarden dit maal.

Graag tot ziens,

Met hartelijke groet,

Namens het bestuur,
Marlene Hoogeveen, secretaris
nijmegen@afpb.nl
Inschrijven voor alle activiteiten: maak s.v.p. gebruik van de daarbij vermelde knop!

AU SECOURS! WIE WIL ONS HELPEN?

loesje handen school-1205_1-300x423
Uit de brandbrief:
"Het komt niet vaak voor dat het bestuur van Alliance Française Nijmegen zich rechtstreeks tot haar leden/ deelnemers richt. Daarvoor is nu echter een goede reden. Een tekort aan vrijwilligers dreigt namelijk de continuïteit van onze organisatie in gevaar te brengen."

Wij kijken uit naar uw reacties!

Rudy de Jong - pres.nijmegen@afpb.nl - 06 55874926
Marlene Hoogeveen - nijmegen@afpb.nl - 024 3779860
Moniek Vingerhoeds - cursus.nijmegen@afpb.nl - 06 36564654
Anne-Catherine Meyer - annecatherine.meyer@yahoo.com
Nico Nelissen - n.nelissen@xs4all.nl

De volledige brief leest u hier

Karlijn stelt zich voor

Ondertekening contract Karlijn IMG-20220321-WA0003
Bonjour,

Mijn naam is Karlijn Klompenhouwer en vanaf juli zal ik de functie van cursuscoördinator gaan vervullen. Ik heb Franse taal en cultuur gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en enkele jaren in Frankrijk gewerkt als commercieel medewerker. Al vanaf jonge leeftijd heb ik een passie voor alles wat met Frankrijk en de mooie Franse taal te maken heeft. Ik kijk er zeer naar uit om voor de Alliance Française aan de slag te gaan!

À bientôt!
Bonjour,

Je suis Karlijn Klompenhouwer et je serai la nouvelle coordinatrice des cours à partir de juillet. Après mes études de langue et culture française à l'université de Radboud, j'ai passé quelques années en France où j'ai travaillé dans une entreprise franco-néerlandaise au sein du service commercial. Depuis mon enfance j'ai une passion profonde pour la France et sa belle langue. J'ai hâte de commencer à l'Alliance Française de Nimègue!

À bientôt!

Cultuur

soirée jeux
Toegankelijk voor iedereen vanaf niveau A2.
Entrée gratis ( afnemen van minimaal 2 consumpties gewenst)

Café Français

Jeux de société - Gezelschapsspellen

Er is een keuze uit diverse bekende en minder bekende Franse gezelschapsspelen (le jeu du tarot, le scrabble, le jeu du voyage, mot pour mot, le jeu de l’échelle, le triviant…..). Er zit vast iets tussen waar je goed in bent, of misschien wil je wel een nieuw spel leren. Er zal iemand aanwezig zijn van Nimègue Accueil die de beginselen van le jeu du Tarot uitlegt, en verder zal elk spel begeleid worden door ‘een deskundige’.
Thiemeloods, Dinsdag 5 april 2022, 20.00 - 20.30 uur
Thiemeloods logo A286ADE5FA5C4277850E98839D588C4E

Concert: Charlotte Haesen en Philippe Breidenbach

Thiemeloods logo A286ADE5FA5C4277850E98839D588C4E
Zondag 24 april 2022, 14.00 - 15.15 uur
Toegang voor leden: € 8,29, Introducés €15,79 (prijzen incl. administratiekosten
Als Charlotte Haesen zingt, laat ze zich meevoeren door het moment.
Ze werd in de jazztraditie geschoold op het conservatorium van Maastricht en Amsterdam en zong regelmatig chansons ‘uit heimwee naar de Franse taal’ in de straten van Amsterdam.
Sinds haar optreden bij Podium Witteman is ze bekent voor haar eigenzinnige en frisse manier van zingen.
Philip Breidenbach (gitaar) kreeg zijn eerste klassieke gitaarlessen op achtjarige leeftijd. Na de middelbare school werd hij aangenomen voor de opleiding jazz-gitaar aan het Conservatorium van Maastricht waar hij voor het eerst met Charlotte speelde. Hij behaalde zijn diploma met cum laude in 2009.

Excursie: Franse impressionisten in Leeuwarden

Zaterdag 28 mei 2022
Dagexcursie naar Leeuwarden: museumbezoek en architectuurwandeling

Onder leiding van Nico en Andrea Nelissen bezoekt u de tentoonstelling "À la campagne; het Franse licht van Maris tot Monet" in het Fries museum te Leeuwarden.
Leden en cursisten ontvangen eind deze week de uitnodiging met de mogelijkheid tot inschrijven. Inschrijven kan tot 15 april.

Musique

nos plus belles années
Grand Corps Malade - Nos plus belles années
Laat het verleden niet bepalend zijn voor je toekomst...
Dit chanson is uitgekozen door onze commissie cultuur.
Verder:
Boekentips van "Le Temps retrouvé"
Franse films op TV5monde
Frankrijktips : hoe geef ik een complimentje in het Frans?

Berichten van derden

GelderlandZuid_logo-lang_RGB_klein
Philippe Besson - Le dernier enfant


Philippe Besson (1967) is de auteur van het ook in Nederland veelgeprezen, autobiografische 'Arrête avec tes mensonges'* (2017, vertaald als 'Lieg met mij'**), winnaar van de Prix Maison de la Presse 2017. In deze roman is de hoofdpersoon een vrouw die altijd voldoening vond in de zorg voor haar gezin. Wat blijft er voor haar over nu haar jongste kind het huis verlaat? We volgen de vrouw op de dag van de verhuizing van haar zoon. Zij overpeinst haar leven dat haar maar middelmatig lijkt. Hoe vindt ze een nieuw evenwicht? In sobere bewoordingen wordt een fijnzinnig, liefdevol portret van deze weinig opvallende vrouw getekend.
Philippe Besson
Nimegue Accueil logo-big-0119
Onze culturele avonden worden georganiseerd in de Thiemeloods.
Thiemeloods logo A286ADE5FA5C4277850E98839D588C4E
Email Marketing Powered by MailPoet