AF_Cartouche_Logo-Nijmegen_CMJN

1896-2021

Waalbrug_5H copyright HaWo
Aan alle leden, cursisten, docenten en andere belangstellenden,

De zon laat zich weer steeds vaker zien, de terrassen zitten weer vol en de culturele instellingen openen hun deuren. Ook Frankrijk begint langzaam van oranje naar geel te kleuren en vanaf 9 juni ontvangt het weer buitenlandse gasten.
Achter de schermen zijn we weer druk bezig om de voorbereidingen te treffen voor het nieuwe seizoen. De informatie over de cursussen staat op de website. We nemen een klein gokje, maar zoals het er nu naar uitziet gaan de lessen weer plaatsvinden in het Kandinsky college of in de Schakel. We kijken er erg naar uit jullie weer ‘in het echt’ te mogen ontvangen!
Ook aan de culturele activiteiten wordt hard gewerkt. Er ligt al een concreet plan voor een café français op 21 september in de Thiemeloods. Dit keer wordt het een café chantant. Luisteren naar Franse chansons, vertolkt door Ronald Naar, maar vooral ook: meezingen!! Een prachtige gelegenheid om het nieuwe seizoen zingend in te luiden en elkaar weer te ontmoeten vóór de start van het nieuwe cursusjaar. Inschrijven is al mogelijk.
In juni draaien er weer nieuwe Franse films in LUX, meer info vind je hieronder.
Voor de overige activiteiten raden we je aan onze website in de gaten te houden. Deze zal langzamerhand gevuld worden met aankondigingen over concerten, lezingen, films, toneel, literatuur…….
Het belooft weer een interessant jaar te worden!

Profitez bien d’un été bien ensoleillé et au revoir dans la nouvelle saison!Met hartelijke groet,

Namens het bestuur,
Marlene Hoogeveen, secretaris
nijmegen@afpb.nl

Café Français

cocq café francais

Café Français

Café Chantant met Ronald Naar

21 september 2021
20.00 - 22.00 uur

ThiemeloodsBerichten van derden

Fête de la Musique

21 juni 2021
Logo AF LaHaye
juni VF bannière tess et les moutons
Dinsdag 20 juni. 20.00 uur, online Concert
Ter gelegenheid van het "Fête de la Musique" nodigen de AFPB en de Alliance Française van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Brussel u uit deel te nemen aan het het concert "Tess et les Moutons". Het team van het Torpedo Theater in Amsterdam zal de techniek verzorgen.
Aanmelden verplicht: reserveren@torpedotheater.nl
GelderlandZuid_logo-lang_RGB_klein
Bérengère Cournut -De pierre et d'os
Als de jonge Inuitvrouw Uqsuralik wreed van haar familie wordt gescheiden door een afbrekende ijsschots begint voor haar in het harde poolklimaat de strijd om te overleven. De auteur van deze instructieve avonturenroman tekent met antropologische kennis van zaken haar levensverhaal op waarin eeuwenoude tradities, mythologische invloeden, dromen en rituele ceremoniën een grote rol spelen en een rauw beeld geschetst wordt van het arctische bestaan waarin uithongering en bevriezing steeds op de loer ligt. De vaak ontroerende roman wordt eenvoudig, liefdevol en met poëtische onderbrekingen verteld en met een mooi fotocahier op het eind extra indringend gemaakt. Bekroond met de Prix du roman Fnac 2019.
202104 obgz

LUX

- enkele tips voor nieuw uit te komen films -
202104 petite fille
Petite fille

De zevenjarige Sasha droomt ervan een meisje te mogen zijn, al zolang ze zich kan herinneren.
Met veel zorg schetst regisseur Sébastien Lifshitz een ontroerend portret.
Zijn aangrijpende en belangrijke documentaire ontving internationaal veel lof en werd in 2020 bekroond met de Grand Prix op het Filmfestival van Gent.
Vanaf 17 juni in LUX
DNA

Het is zomer in Parijs en de stad is verlaten. Neige (Maïwenn) bezoekt Emir, haar Algerijnse grootvader, in het rusthuis. Hij heeft haar niet alleen opgevoed maar ook beschermd tegen haar moeilijke thuissituatie. Wanneer Emir sterft, escaleren de spanningen binnen de familie en belandt Neige in een identiteitscrisis.
Vanaf 24 juni in LUX
DNA 33635_137554_ps_sd-high

Le temps retrouvé

le temps retrouvé
Tip van de Franse boekhandel in Amsterdam:

Le serpent majuscule, Pierre Lemaitre
Pierre Lemaître (Prix Goncourt 2013) schreef in 1985 zijn eerste "roman noir", maar die werd tot nu toe nooit gepubliceerd. In zijn voorwoord legt hij uit waarom nu wel.
In deze humorvolle thriller is de hoofdpersoon een actieve zestigplusser met een killersinstinct. Ondanks haar zwarte kanten moet je als lezer wel van haar houden. De auteur wil met de publicatie van dit boek zijn carrière als thrillerschrijver afsluiten, en doet dat met verve.
Pierre lemaitre
Avant de recevoir le prix Goncourt en 2013 pour Au revoir là-haut, Pierre Lemaitre écrivait des romans policiers. Son premier roman écrit en 1985, Pierre Lemaitre ne l'avait jusqu'à ce jour jamais publié. Il le publie aujourd'hui et dans sa préface nous explique que même si ce premier livre présente des défauts il préfère le publier en l'état en étant persuadé que ses lecteurs pardonneront les maladresses d'un jeune auteur. Il y a pourtant bien peu à pardonner. Le serpent majuscule est un réjouissant roman noir dont le personnage principal, Mathilde, est une sexagénaire, petite et rondouillarde, une râleuse bougonne qui vit seule avec son chien. Elle est secrètement amoureuse d'Henri, son chef, lorsqu'elle était une pétillante et courageuse jeune fille, véritable héroïne de la Résistance et à présent son donneur d'ordre. Car Mathilde, sous ses dehors débonnaires, est une tueuse à gage. Mathilde est très habile et rusée, mais elle commence à commettre des erreurs et dans ce métier c'est impardonnable. Il est donc temps pour elle de prendre sa retraite mais Mathilde ne l'entend pas de cette oreille. Le roman est très noir mais drôle aussi et le lecteur est vite emporté dans le cycle infernal des assassinats successifs perpétrés par Mathilde. La chute clôt de façon inattendue le périple infernal de Mathilde. Avec la publication de ce livre, Pierre Lemaitre dit avoir souhaité mettre un terme à sa carrière d'auteur de romans policiers : il le fait avec brio.
Nimegue Accueil logo-big-0119
Nimègue Accueil is een in 2007 opgerichte stichting. De stichting stelt zich ten doel Fransen, Franstaligen, en francofielen, woonachtig in het oosten van Nederland, met elkaar in contact te brengen.
Nimègue Accueil realiseert haar doelstellingen door het regelmatig organiseren van activiteiten voor Franstaligen: samenkomst in een café, dineren in een restaurant, wandeltochten, excursies, enz.
Ook leden en cursisten van de Alliance Française zijn welkom!

Agenda Nimègue Accueil
facebook