AF_Cartouche_Logo-Nijmegen_CMJN

1896-2021

Waalbrug_5H copyright HaWo
Aan alle leden, cursisten, docenten en andere belangstellenden,

Het is alweer bijna maart, de lentemaand! Maar ook de maand waarin ‘la semaine de la langue française et de la francophonie’ valt (13-21 maart) en ook ‘la journée internationale de la Femme’ (8 maart). Reden genoeg om de Franse taal en cultuur een beetje extra aandacht te geven. In het kader hiervan worden er deze maand weer leuke activiteiten "en ligne" georganiseerd.
- Op donderdag 11 maart is er een café français, dit keer in de vorm van een quiz over Frankrijk. Durft u het aan? Inschrijven kan tot 8 maart (zie hieronder).
- Op donderdag 25 maart geeft Martine Cadière een lezing met als titel: "L’histoire du roman policier du 19ème siècle à nos jours : le polar est-il vraiment un fait de société ?" waarin ze vertelt over de geschiedenis van de detectiveroman. De lezing is in het Frans, en ook hiervoor is de inschrijving al geopend (zie hieronder).
En ligne’ blijft nog even het sleutelwoord, aangezien het nog niet mogelijk is om fysiek bij elkaar te komen. Dit geldt tevens voor de Franse cursussen, die in ieder geval t/m 15 maart niet fysiek gegeven kunnen worden.

Tot slot nog enkele evenementen die ook ‘en ligne’ te volgen zijn:
- Nieuws over het Concours de la Chanson Française
- Georges Brassens
- TV5 Monde et la journée internationale de la Femme

Blijf voor actuele informatie omtrent de culturele activiteiten onze website raadplegen!

Bonne lecture!

Met hartelijke groet,

Namens het bestuur,
Marlene Hoogeveen, secretaris
nijmegen@afpb.nl

Café Français

cocq café francais

Pub quiz

Donderdag 11 maart 2021
20.00 - 21.00 uur

Inschrijven vóór 8 maart
Wat weet je van Frankrijk en van de Franse cultuur? Aan de hand van een aantal vragen zal duidelijk worden of je een echte Frankrijkkenner bent of dat er misschien nog wel wat te leren valt over La Douce France.
De vragen en antwoorden zijn in het Frans en iedereen vanaf niveau A2 is welkom om deel te nemen. Na afloop zal er nog gelegenheid zijn om met elkaar te communiceren in het Frans.
Michel Hilak zorgt voor de technische ondersteuning en zal uitleg geven hoe je kunt deelnemen aan de quiz. Anne-Catherine Meyer verzorgt de presentatie.
Martine Cadière, al vaker te gast geweest bij de Alliance Française, vertelt dit keer over de geschiedenis van de detectiveroman. Een onderwerp dat haar na aan het hart ligt, want naast conférencière is ze ook schrijfster van (detective)romans.

Martine Cadière

L’Histoire du roman policier du 19e siècle à nos jours

Donderdag 25 maart 20.00 - 21.30 uur

Inschrijven voor 22 maart

Berichten van derden

GelderlandZuid_logo-lang_RGB_klein
Amélie Nothomb - Les Aérostats
Nothomb kruipt in de huid van Ange d’Aulnoy, een 19-jarige Belgische studente filologie. Ze wordt gevraagd om leesles te geven aan Pie, een dyslectische 16-jarige middelbare scholier. Hij laat zich erop voorstaan dat hij nog nooit een boek heeft geopend. Hij minacht zijn moeder en haat zijn vader, die zeer rijk is. Ange laat Pie de macht van literatuur ontdekken via de Ilias en de Odyssée.
Zeer geschikt voor de leeslijst van de middelbare school. Vanaf ca. 16 jaar.
Amélie Nothomb
concours de la chanson
Les Vedettes du Concours de la Chanson Française

Vanwege de huidige omstandigheden heeft de organisatie van het Concours de la Chanson bekend gemaakt dat het Concours dit jaar wéér niet door kan gaan. Zij hebben daarom het initiatief genomen om een ander evenement te organiseren: “Les Vedettes du Concours de la Chanson Française”.
Een aantal deelnemers en laureaten van de vorige seizoenen zijn uitgenodigd voor een optreden; zij zullen ons bovendien vertellen hoe het ze sindsdien verder is vergaan.

Dit optreden vindt plaats op zondag 14 maart as om 17 uur met o.a.:

Britta Maria | Caroline Rutten | Davine | Diana van der Bent
Katell | Machteld van der Gaag | Marie Chaplet | Tess van der Zwet
Een uurtje franse chansons via de zoom gepresenteerd door de vaste presentator van het Concours: Bo van der Meulen

Hoe kunt u zich inschrijven als publiek: maak 6,- over op rekening NL73TRIO 0379263777, t.n.v. Tonnac Productions, met als omschrijving uw mailadres, dan krijgt u de link door van de zoom-sessie : “Les Vedettes du Concours de la Chanson”.
Neem een glaasje Franse wijn erbij, en het wordt genieten.
Zeg het voort..., en tot dan natuurlijk!
FRANCAIS-DES-PAYS-BAS-5X1-2
BRASSENS-WIKI-2X1
A l’occasion du 100ème anniversaire de la naissance de GEORGES BRASSENS (1921-1981), l’Association Français des Pays-Bas organise un ensemble d’évènements et d’hommages avec des artistes amateurs et professionnels tant néerlandais que français. Ces évènements, organisés tout au long de l’année 2021, sont tous accessibles en direct sur internet pour atteindre un large public francophone et francophile aux Pays-Bas.
Les prochains événements sont :
- Mardi 9 mars 20:00 - Présentation - Sylvain LELARGE : Georges BRASSENS « le chat qui s’en va tout seul »
- Dimanche 28 mars - Concert - « Brassens amoureux » – Torpedo Amsterdam
Tout le programme et les dates sont disponibles sur cette page : http://www.francaisdespaysbas.nl/archives/11266.
tv5monde_180_251.jpg
Ter gelegenheid van de internationale vrouwendag op 8 maart zendt TV5 Monde rond deze datum een aantal documentaires/films uit over sterke vrouwen:

Harcelée - Haut les Filles - Les Femmes des Francos - Au Bonheur des Dames?

Journée Internationale de la Femme, 8 Mars 2021

AF Rotterdam

Concert de piano
Nimegue Accueil logo-big-0119
Nimègue Accueil is een in 2007 opgerichte stichting. De stichting stelt zich ten doel Fransen, Franstaligen, en francofielen, woonachtig in het oosten van Nederland, met elkaar in contact te brengen.
Nimègue Accueil realiseert haar doelstellingen door het regelmatig organiseren van activiteiten voor Franstaligen: samenkomst in een café, dineren in een restaurant, wandeltochten, excursies, enz.
Ook leden en cursisten van de Alliance Française zijn welkom!

Agenda Nimègue Accueil

facebook