AF_Cartouche_Logo-Nijmegen_CMJN

1896-2021

Waalbrug_5H copyright HaWo
Aan alle leden, cursisten, docenten en andere belangstellenden,

Het goede nieuws is dat er op 4 februari een online lezing is! Pierre-Pascal Bruneau, eigenaar van de Franse boekhandel ‘le Temps Retrouvé’ in Amsterdam, zal een tiental franstalige boeken bespreken uit de rijke oogst van 2020. Wel even inschrijven! (zie hieronder)

Het minder goede nieuws is dat we in ieder geval tot 9 februari geen fysieke lessen kunnen geven. Maar dat gaat (veelal) online gewoon door.

Blijf voor actuele informatie omtrent de culturele activiteiten onze website raadplegen!

Met hartelijke groet,

Namens het bestuur,
Marlene Hoogeveen, secretaris
nijmegen@afpb.nl

La rentrée littéraire française

Pierre-Pascal Bruneau, (Le Temps Retrouvé)

Online lezing
Donderdag 4 februari 2021, 20.00-21.00 uur

le temps retrouvé
La librairie et l’édition ont fait preuve d’une belle résistance en 2020, malgré le Covid-19. En France, les ventes exceptionnelles du mois de décembre sauvent l’année,
Autant les cinémas et les musées ont assisté à l'effondrement de leur chiffre d'affaires, autant la pandémie n’aura qu’à peine effleuré l’économie du livre.Il semble que les Français ont retrouvé le chemin des librairies: les ventes de livres ont connu une augmentation de 19,6 % par rapport à 2019.
En 2020, plus de 500 nouveaux romans ont été publiés. Alors comment s'orienter dans ce paysage de l'édition ?

Pierre-Pascal Bruneau, libraire et fondateur de Le Temps Retrouvé , est passionné de culture et de littérature. Depuis les locaux de sa librairie française à Amsterdam, il nous guidera vers les meilleurs choix.

En envoyant votre adresse mail pour vous inscrire pour cette présentation via zoom, vous recevrez un lien d'accès et la liste des livres sélectionnés.

Possibilité de poser des questions en fin de présentation.

Présentation en français
Terwijl bioscopen en musea hun zakelijke cijfers hebben zien wegsmelten, heeft de pandemie nauwelijks gevolgen gehad voor de boekhandel. Het lijkt erop dat de Fransen de weg naar de boekhandel hebben teruggevonden: de boekverkoop heeft ten opzichte van 2019 een groei gekend van ruim 19 %.
Er zijn in 2020 meer dan 500 nieuwe romans gepubliceerd. Maar hoe vind je de weg in dit boekenlandschap?

Voor Pierre-Pascal Bruneau, boekhandelaar en oprichter van Le Temps Retrouvé, zijn cultuur en literatuur een passie. Vanuit zijn Franse boekhandel in Amsterdam, wijst hij ons de weg bij onze boekenkeuze.

Je kunt je per mail inschrijven voor deze Zoomconferentie. We sturen je dan ook een link en een overzicht van de door Pierre-Pascal Bruneau gepresenteerde boeken.

Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen.

De presentatie is in het Frans
Inschrijven/Inscrire: culture.nijmegen@afpb.nl vóór/avant 3 februari/février 2020
pierre-pascal bruneau

Berichten van derden

GelderlandZuid_logo-lang_RGB_klein
Espadrilles! Het leven van een Baskisch meisje.

Anne-Gaëlle Huon - Les demoiselles
Rosa is een meisje van vijftien jaar dat met een groep vrouwen, onder wie haar oudere zus, vanuit Spanje de Pyreneeën overtrekt naar Frans Baskenland om daar in een espadrillefabriek te werken. Het geld dat de zwaluwen (les hirondelles, zo worden ze genoemd) ermee verdienen is bestemd voor hun bruidsschat. Het leven loopt voor Rosa echter anders. Haar zus verongelukt door een val in een ravijn en Rosa wordt opgevangen door een vrouw, Colette, die haar meeneemt naar een huis waar voormalige courtisanes (les demoiselles) wonen die Parijs zijn ontvlucht. Het werken in de fabriek is zwaar, de manager hardvochtig. De demoiselles zijn onafhankelijk en vrijgevochten. Rosa, intelligent en leergierig, doet er haar voordeel mee. Ze blijkt artistiek begaafd en maakt de espadrille tot een mode-object, waarmee ze later internationaal succes oogst. Het verhaal overspant diverse decennia en begint in 1923. Deze roman van Anne-Gaëlle Huon (Toulon, 1984) gaat over de plaats van de vrouw in de maatschappij van toen, hoe les demoiselles zich eraan ontworstelen en aantonen hoe sterk vrouwen kunnen zijn. Een heel goed geschreven boeiende roman over een fascinerende groep vrouwen waarin alle emoties een plek hebben, verdriet, blijdschap, angst, afschuw, liefde..
les demoiselles
Nimegue Accueil logo-big-0119
Nimègue Accueil is een in 2007 opgerichte stichting. De stichting stelt zich ten doel Fransen, Franstaligen, en francofielen, woonachtig in het oosten van Nederland, met elkaar in contact te brengen.
Nimègue Accueil realiseert haar doelstellingen door het regelmatig organiseren van activiteiten voor Franstaligen: samenkomst in een café, dineren in een restaurant, wandeltochten, excursies, enz.
Ook leden en cursisten van de Alliance Française zijn welkom!

Agenda Nimègue Accueil

Tijdloos lekker

La Chandeleur - Les crêpes
pancakes pile against white background
39 dagen na kerstmis vieren de Fransen La Chandeleur. Een christelijk feest dat in Nederland “Maria Lichtmis” genoemd wordt. Het is hier in onbruik geraakt maar in Frankrijk, waar tradities hoog in het vaandel staan, wordt er nog steeds aandacht aan besteed. Althans aan datgene wat hoort bij La Chandeleur en dat is het eten van crêpes.
Voici la recette des crêpes pour 4 personnes:

Les ingrédients:
250 grammes de farine de froment
50 grammes de beurre
4 œufs
50 centilitres de lait
10 centilitres d’eau

La préparation:
- Commencez par verser la farine de froment ou de sarrasin dans un saladier
- Versez le lait progressivement, en battant avec un fouet
- Versez l’eau progressivement, en battant avec un fouet
- Faites fondre le beurre dans une poêle en faisant attention qu’il ne devienne pas marron
- Ajoutez le beurre fondu
- Cassez et ajoutez les œufs
- Laissez reposer la pâte à crêpes entre 30 et 45 minutes au frais
- Graissez votre poêle à crêpes (= à « fond plat ») avec un peu de beurre ou d’huile
- Versez une louche de pâte et étalez-la sur la poêle
- Laissez votre crêpe cuire deux minutes avant de la faire sauter ou de la retourner avec une spatule
- Laissez cuire l’autre face deux minutes
- Dégustez vos crêpes avec une garniture salée: jambon, champignons, saumon ; ou sucrée: sucre, caramel au beurre salé, chocolat, confiture… selon votre imagination !

Bon appetit!
facebook