AF_Cartouche_Logo-Nijmegen_CMJN

1896-2025

DSC_1483LR-2 versmald
Bonjour à tous / Aan alle leden, cursisten, docenten en andere belangstellenden,

We hebben een drukke maand achter de rug! Normaal gesproken kijken we vooral vooruit, maar nu kijken we ook terug naar de resultaten van het dictee en de reis naar Parijs.

Bij het dictee hebben we vier winnaars:
Nadja de Vos was met 0 fouten de landelijke winnaar niveau A1. Zij heeft een reischeque ad 100,-- en een waardebon ad 10,-ontvangen van TV5, van AFN een Luxbon van 10,--
De overige beste kandidaten onder onze cursisten waren:
Peter v/d Vange - C1
Rita Peusens - B1
Peter v/d Laar - A2.1/A2.2
Zij ontvingen een waardebon ad 10,-- van TV5 en een Luxbon van 10,-- van AFN.

De eerste vierdaagse Parijsreis is dankzij de grondige voorbereiding van Flory en Loes, met hulp van Iris, Paul en Marcel, uitstekend verlopen. Helaas moest Iris zich op het allerlaatste moment afmelden, maar de overige reisleiders konden haar programma overnemen door hun vrije dagdeel op te geven. Extra lof dus voor Flory, Paul en Marcel. Verderop een kleine impressie van de reis.

De financiën zagen er ook dit jaar weer gezond uit, aldus onze kascommissie. Voor volgend jaar zoeken we iemand die één van de twee commissieleden kan vervangen. Het kost één avondje werk. Dus heb je verstand van cijfers en ben je bereid een kijkje te nemen achter de schermen van onze Stichting dan ben je van harte welkom. Graag reageren naar: nijmegen@afpb.nl

In april houd Françoise Gall een lezing over Alexandra David-Néel, een vroege ontdekkingsreizigster. En ditmaal kloppen alle gegevens!

Anne-Catherine heeft weer een leuke tip, en De Bibliotheek weer een interessante titel.

Het seizoen begint op zijn einde te lopen. Het goede nieuws: je mag je nog steeds aanmelden voor de excursie naar Den Haag, we gaan nog pétanque spelen én er komt nog een kleine serie extra conversatielessen op niveau A en B waarover de cursuscoördinator u eerder een mail stuurde. Heeft u zich nog niet opgegeven voor deze extra lessen, kan dat alsnog cursus.nijmegen@afpb.nl

Veel leesplezier en au revoir!

Cordialement / Met hartelijke groet,

Namens het bestuur,
Marlene Hoogeveen, secretaris
nijmegen@afpb.nl

Binnenkort

Lezing: Alexandra David - Néel

Dinsdag 29 april, 19.30 uur
Alexandra David-Néel was (één van) de eerste vrouwelijke ontdekkingsreizigster(s). Zij was bovenal de eerste vrouwelijke antropologe. Ze schreef, dichtte, zong, sprak meerdere oosterse talen en was lid van de vrijmetselaars.
Zij ging meerdere malen op expeditie, vaak te voet en onder gevaarlijke omstandigheden. Haar kracht schuilde in het feit dat zij langere tijd ergens verbleef en daar volkeren ontmoette die tot dan toe onbekend waren.
Haar buitengewone levensverhaal is nog steeds heel inspirerend!
Lezing door Françoise Gall, in het Frans
Huis van de Geschiedenis, Nijmegen
(Marienburgkapel)
Leden gratis, introducés € 5,-
Inloop vanaf 19.00 uur

Excursie Den Haag

Stad van het Frans Impressionisme

Zondag 4 mei 2025

Den Haag is altijd al een van de meest Franse steden van Nederland geweest. Dit voorjaar is er een prachtige expositie over het Frans impressionisme. Ook vind je er het eerste weekend van de maand een heuse Franse markt: Le Marie Marché. Een Art Nouveau rondwandeling met een gids maakt onze onderdompeling in Frans Den Haag compleet.
Deze excursie naar Den Haag sluit prachtig aan bij waar we als Alliance Française voor staan. We zijn dan ook heel blij dat we jullie deze dagreis kunnen aanbieden, tegen een zeer aantrekkelijke prijs.
Het ingevulde inschrijffor-mulier z.s.m. terugsturen naar
cursus.nijmegen@afpb.nl

Pétanque

Zaterdag 24 mei, Goffertpark, 14.00 - 17.00 u
Een gezellige buitenactiviteit om het seizoen af te sluiten. Nadere informatie volgt.

Les bonnes idées d'Anne-Catherine

Le français : une langue du monde

La semaine de la francophonie 2025 vient de s'achever le 23 mars, célèbrant ainsi sa 30e édition.
Avec plus de 321 millions de locuteurs sur les cinq continents, le français est, avec l’anglais, la seule langue à être parlée sur les 5 continents. Elle occupe la cinquième place, après l’anglais, le mandarin, l’hindi et l’espagnol.

Saviez-vous que le deuxième pays comptant près 50 millions de locuteurs francophones est la République démocratique du Congo (RDC)? Voici un hommage au fleuve et au pays :
Het Frans : een wereldtaal

Op 23 maart eindigde de week van de Francofonie, die daarmee in 2025 voor de 30e maal gehouden werd.
Met meer dan 321 miljoen Franstaligen op vijf continenten is het Frans, samen met het Engels, de enige taal die op vijf continenten wordt gesproken. Na het Engels, het Mandarijn, het Hindi en het Spaans is het de vijfde wereldtaal.

Wist u dat de Democratische Republiek Congo (RDC) het tweede Franstalige land is met bijna 50 miljoen Frans sprekenden?
Hieronder een eerbetoon aan de rivier en het land:
KOLINGA - Kongo feat. Gaël Faye

Terugblik Parijs

Het eerste vierdaagse Parijsweekeinde is achter de rug en ook deze editie is een succes geweest.
Voor het eerst vroegen we de deelnemers een kleine impressie te schrijven van een bijzonder moment uit die vier dagen. Hieronder een selectie uit de ingestuurde teksten:
"Kijk daar, boven die deur een stukje Nijmegen: NEC!" Zeker, maar niet helemaal. Onder een wapen met zeilend schip staat "Fluctuat nec mergitur" bij beter kijken. Go with the flow, maar laat je niet niet meesleuren door de golven, verzuip niet. Zo zou ik het vertalen. En als wapenspreuk van de metropool Parijs nog steeds actueel. Vooral ook voor de, altijd weer indrukwekkende "onderwereld".
Ik vond het bezoek aan de Notre Dame echt een hoogtepunt, vooral omdat ik niet had verwacht dat het zou lukken om binnen te komen.
Ik was verbijsterd. Duizenden mensen liepen met mobieltjes in de aanslag filmpjes en foto’s te maken. Tot mijn stomme verbazing werd er in die gekte ook nog een mis uitgevoerd. We gingen éven op rij 2 zitten om de kerk goed te bekijken. Het koor zette in en voordat we het wisten murmelden wij de Franse tekst mee. Al die duizenden bezoekers met mobieltjes deden er niet meer toe. Een moment van verstilling.
Het verhaal over de Nijmeegse Cineast Joris Ivens die we in 1988 uitnodigden om ere-burger van Nijmegen te worden krijgt er een hoofdstukje bij. Op de vraag waarom ik mee ga naar Parijs vertel ik van bovenstaand avontuur en krijg de volgende foto van een lieve reisgenote, gemaakt op de cimetière du Montparnasse.
Voor mij was de wandeling met Paul naar Cimetière Montparnasse een bijzonder cadeautje.
We ontmoetten daar een oudere zeer toegankelijke man. Die alles maar dan ook alles van de graven wist en daar een boek over heeft geschreven waar hij 8 jaar over heeft gedaan.
Hij bracht ons o.a. naar het grafmonument van Tatiana Rachevskaïe met het
beeld "De kus" van Constantine Brancusi. Apart verhaal!
Het programma bood ons, leden van Dante Alighieri, een goede manier om kennis te maken met wat minder bekende wijken en musea. Zo genoten we echt van Monet in het voor ons onbekende Musée Marmottan, en keken onze ogen uit in het prachtige en levendige Parc Monceau.
Revoir, adapter, ajuster notre jugement, c’est bien ce qui nous incombe lors de notre court passage sur cette terre et, les guides de l’Alliance Française nous l’ont permis lors du voyage du week-end dernier.
On a passé avec l'Alliance
4 excellentes journées en France / C'ëtait à Paris, la ville lumière / Qui a vraiment tout pour vous plaire / On n'a vu ni la Tour ni les Champs Elysées / Et l'Opéra était malheureusement fermée / Mais ce qu'on a visité était fantastique / Des quartiers inconnus et des parcs magnifiques.
Meer foto's en verhalen zullen later op de site geplaatst worden. Houd de website in de gaten...

Berichten van derden

GelderlandZuid_logo-lang_RGB_klein
Kamel Daoud - Houris : roman
Schrijver Kamel Daoud werd bekend met "Meursault-contre enquête" waarin hij de roman L'étranger van Camus beantwoordde vanuit het Algerijnse slachtoffer. Ook nu kruipt hij in de huid van een slachtoffer, het meisje Aube, dat in de Algerijnse burgeroorlog van de jaren 1990 de keel werd doorgesneden en sindsdien stom bleef. In een stil gesprek met de baby in haar buik denkt zij na over hun beider ongewisse toekomst en maakt ze plannen voor een helende pelgrimstocht naar de plaats des onheils. De roman, snel verboden in Algerije omdat de burgeroorlog verzwegen moet blijven, levert kritiek op de Islam met al zijn middeleeuwse wreedheden en vrouwenonderdrukking. Haar avonturen worden gedetailleerd en bijna bezwerend beschreven en leiden uiteindelijk naar een soort verzoening. De met de Prix Goncourt bekroonde roman blijkt overigens gedeeltelijk te berusten op het medisch dossier van de echtgenote van de auteur die de hoofdpersoon voor haar trauma's behandelde, waarmee de lezer onwillekeurig gaat raden naar de verhouding tussen fictie en werkelijkheid..

Links van de maand

Parijs: Musée de Cluny


Amsterdam: La librairie du chat noir

Nickel- Nijmegen

Italiaanse taal en cultuur in Nijmegen: Dante Alighieri
Nimegue Accueil logo-big-0119
Email Marketing Powered by MailPoet