AF_Cartouche_Logo-Nijmegen_CMJN
Waalbrug_5H copyright HaWo
Aan alle leden, cursisten, docenten en andere belangstellenden,

De eerste activiteit, de prépremière van de film "Police" in LUX, was een succes: de twee voorstellingen waren (bijna) uitverkocht. De twee inleidsters, Anne-Catherine Meijer en Patricia Matoz, verwoordden het heel fraai:
"fijn dat iedereen alle fysieke en mentale obstakels heeft overwonnen om hier te zijn".

De film werpt een licht op de mentale keuzes waar politiemensen mee kunnen worstelen. Moeten zij blindelings hun opdracht vervullen of is er "speelruimte"? De film laat ons ook nadenken over eigen keuzes. Keuzes die we moeten en mogen maken. Keuzes ingegeven door ons geweten. De vrijheid die we hebben om keuzes te kunnen maken. (Vanaf 26 november te zien)

Helaas hebben wij de keuze moeten maken het eerste Café Français (stond gepland voor 10 november) te annuleren wegens de nog steeds geldende coronamaatregelen.

In het kader van die maatregelen willen we er ook op wijzen dat mondkapjes dringend worden geadviseerd op plaatsen waar men zich beweegt, dus ook bij het binnengaan en verlaten van de cursuslocaties.

We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen en houden u zo goed mogelijk op de hoogte indien dit gevolgen heeft voor onze activiteiten. Ondanks "alle fysieke en mentale obstakels" gaan we door!

Alle actuele informatie is te vinden op onze website.

Bonne santé!

Met hartelijke groet,

Namens het bestuur,
Marlene Hoogeveen, secretaris
nijmegen@afpb.nl

Café Français

cocq café francais
Het Café Français van dinsdag 10 november in de Thiemeloods gaat niet door!

I.v.m. de coronamaatregelen hebben de avond helaas moeten annuleren.

12 november: Dag van de Franse Taal

In het kader van de Dag van de Franse Taal organiseert TV5MONDE een dictee wedstrijd waaraan de Alliance Française kan deelnemen. Zoals ieder jaar, heeft ook nu weer een aantal enthousiaste groepen zich aangemeld en zij gaan in de week van 9 t/m 13 november een poging doen om het gesproken woord in correct Frans op papier te krijgen. Altijd weer een hele uitdaging om de juiste accenten, hoofdletters, punten en komma’s te gebruiken, maar……… de inspanningen worden beloond met een leuke prijs voor de beste deelnemer van ieder niveau!
Toch nog even oefenen van te voren? Dat kan bij de rubriek La dictée d’Archibald op de website van TV5MONDE. Daar zijn de eerder gemaakte dictées van niveau A1 t/m C1 te vinden.

Bonne chance! (of was het bonne change, of bon chance of bonne chanche…..?????)
DVFT
accroche-dictee-expr-imagees

Berichten van derden

frankrijkboeken-logo-2020-470-1

Frankrijk boeken


De website frankrijkboeken.nl legt zich toe op het tonen van boeken die zich afspelen in Frankrijk of gaan over Frankrijk.

Alle genres boeken komen daarbij aan bod, romans, kookboeken, thrillers, historische boeken en Franse taal en cultuur.

De website is in de Nederlandse taal en laat (voorlopig) alleen Nederlandstalige boeken zien.
GelderlandZuid_logo-lang_RGB_klein
Een keuze uit de nieuwe aanwinsten:
Akira Mizubayashi - Âme brisée
In 1937 – tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog – wordt Yu, weduwnaar en liefdevolle vader van de dan elfjarige Rei, tijdens een repetitie met zijn strijkkwartet opgepakt door nationalistische militairen en keert nooit meer terug. Een muziekminnende officier laat Rei met Yu’s vertrapte viool ontkomen. Rei wordt geadopteerd en groeit in Frankrijk op. Na een gedegen opleiding tot vioolbouwer lukt het hem om zijn vaders kwaliteitsviool uit 1857 zo te herstellen dat deze later op wereldberoemde podia zal klinken. Zo heeft hij eindelijk zijn vader recht kunnen doen en eveneens zichzelf geheeld. Dan leidt het toeval hem ook naar andere stemmen uit het verleden. Een verfijnde roman, zowel door de mooie klassieke stijl met veel poëtisch taalgebruik als door de humanistische inslag en de diepgevoelde muzikaliteit van de personages. De Japanse auteur, universitair docent Franse letterkunde in Tokyo, studeerde deels in Frankrijk, waar hij promoveerde. Hij publiceert – vaak rechtstreeks in het Frans – romans en essays, waarvoor hij diverse (Franse) literaire prijzen ontving..
ame brisee
facebook 
MailPoet