Woensdag 12 oktober 2022
Theater Ogterop
Aanvang: 20.00 uur

Soirée Cinéma – Denis Mandon

 


Een verrassende opening van het nieuwe seizoen door Denis de France. Met zijn  succesvolle concept van een Soirée Cinéma/filmavond leert Denis Mandon u het Franse idioom beter te begrijpen. Hij begint de avond met enkele taaloefeningen die betrekking hebben op de film die we in het tweede deel van de avond gaan zien. De film is in het Frans ondertiteld. Zo combineert u op een leuke manier het leren van Frans met het genieten van een Franse film. 

Conférence en Français

Dinsdag 15 november 2022
Theater Ogterop
Aanvang: 20.00 uur

ALV 19.30 uur  

Les compositeurs français – Marcel S. Zwitser

 

 


Al eerder hield de bekende musicoloog Dr. Marcel S. Zwitser boeiende lezingen over les compositeurs français, zoals Claude Debussy en Maurice Ravel. Dit seizoen een uitdagende lezing over Olivier Messiaen (1908-1992).

Het Quatuor pour la fin du temps van Messiaen behoort tot de meest tot de verbeelding sprekende composities uit de 20e eeuwse klassieke muziek. Messiaen componeerde het Quatuor in 1941 in krijgsgevangenschap. De eerste uitvoering kreeg het werk in het kamp waar hij verbleef. Dit opmerkelijke werk komt Marcel Zwitser introduceren. Hij zal diverse bijzondere verhalen rond deze compositie vertellen en enkele mythes om Messiaen en zijn werk ontrafelen.

Voorafgaand aan deze culturele avond over Messiaen zijn onze leden om 19.30 uur welkom op de Algemene Leden Vergadering. 

Woensdag 25 januari 2023
Theater Ogterop
Aanvang: 19:30 uur

Gauguin, peintre postimpressionniste français – Giulia Franceschini

 


Een enthousiaste lezing over Paul Gauguin (1848-1903), de Franse post-impressionistische schilder, die net zo beroemd is door zijn werk als door zijn bijzonder opvallende en rocambolesque leven. Hij is een van de belangrijkste schilders van de 19e eeuwse kunstgeschiedenis, met zijn cloisonné schildertechniek en zijn belangstelling voor niet-Westerse kunst. Gauguin is samen met Klimt, Cézanne, Munch, of Van Gogh, één van de voorlopers van de moderne kunst. Een interessante lezing in het Frans om zijn leven en oeuvre te (her)ontdekken. 

Conférence en Français

Woensdag 15 februari 2023
Theater Ogterop
Aanvang 19:30 uur

Simenon et ses romans psychologiques – Joop van Schaik

 


George Simenon (1903-1981) kennen we vooral als auteur van romans policiers. Wereldberoemd zijn de boeken over Maigret. Dat hij daarnaast ook romans psychologiques schreef, is minder bekend. In deze romans slaagt hij erin op geraffineerde wijze het karakter van de hoofdpersonen te ontleden. 

Joop van Schaik start de avond (in het Frans) met een korte inleiding en beeldmateriaal over Simenon. Daarna volgt een bespreking van de boeken Le chien jaune en Le train. De discussie doen we in het Nederlands om de deelname daaraan voor een ieder makkelijk te maken.

Ter afsluiting kijken we naar de film Le chien jaune die een jaar na de verschijning van het boek werd gemaakt.  

Het is aan te raden vooraf de boeken Le chien jaune en Le train te lezen.

Voor €5,- per exemplaar kunt u deze boeken bestellen via het contactformulier op deze website.  

Conférence en Français; discussie in het Nederlands

Dinsdag 28 maart 2023
Theater Ogterop /Engelenbak
Aanvang 19.30 uur

Chansons d’Amour – Paula Stoppelenburg

 

 

Nous chantons l’Amour…Dit thema is de rode draad in alle chansons die we samen zingen met Paula Stoppelenburg. Zoals liefde voor de stad in ‘Sous le ciel de Paris’ of verloren liefde in ‘Les feuilles mortes’ of liefde voor de zee: ‘La mer’. Franse chansons die we allemaal kennen, passeren de revue. Van hartelust meezingen of lekker luisteren…

Woensdag 12 april 2023
De Zuivelhoeve, Hoofdstraat 51, Meppel
Aanvang: 19.30 uur

Soirée dégustation de fromages (et vins) français – Louise Schlepers – van Faassen

 

 

Als afsluiting van het seizoen zijn we welkom voor een Franse kaasproefavond bij de Zuivelhoeve in de binnenstad van Meppel. Louise Schlepers laat ons diverse speciaalkazen proeven met een bijpassende wijn. 

De kosten voor deelname zijn € 10 per persoon, voor zowel leden als niet-leden. 

  • Adres: Zuivelhoeve, Hoofdstraat 51 in Meppel