Onze docenten​

Afscheid Marie-Renée 2

Merci, Marie-Renée!

Helaas gaat Marie-Renée haar werkzaamheden als docent neerleggen. 

Méér dan dertig jaar lang heeft Marie-Renée zich ingezet voor Alliance Française Kennemerland. Sommige jaren gaf ze zelfs drie avonden per week les en ze heeft een aantal jaren als bestuurslid gefungeerd. Zonder Marie-Renée was AFK niet zoals die nú is en daarvoor kunnen we niet hard en vaak genoeg zeggen: Un grand merci, Marie-Renée! 

derniers cours de Marie-Renée

Josje Peterse

De eerste reactie op mijn beroep (docent Frans) is bijna altijd: Oh dat vind ik zo'n mooie taal! Daar ben ik het mee eens! De Franse taal heeft me altijd aangetrokken, vandaar mijn keuze voor de studie Franse Taal en Cultuur aan de UvA en later aan de Sorbonne Paris III. Sinds 2010 ben ik docent Frans, momenteel op een middelbare school in Amsterdam. Ik ben groot liefhebber van de Franstalige muziek: zowel zingen als luisteren! In 2018 deed ik mee met het Concours de La Chanson en in de lockdown ben ik verder in de muziek gedoken. Elke week verzorgde ik een uur lang Franstalige radio op een online radiostation. Er valt gelukkig nog altijd meer te ontdekken, luisteren en uit te pluizen.

Thomas Rietstra

Mijn twee beroepen zijn de mooiste: ik ben muzikant en geef Franse les op een school in Amsterdam. Sinds mijn elfde speel ik gitaar, in verschillende bandjes en sinds een tijdje met mede alliance docent Josje Peterse als het duo JP et son Orchestre. Ik studeerde Frans in Amsterdam aan de UvA en in Parijs aan de Université Denis Diderot en begon in 2009 met taallessen geven in het Maison Descartes en aan de Université Lorraine in Metz. Ik houd erg van de Franse taal en muziek en speel dan ook met veel plezier gitaar tijdens het Atelier Chansons.

Melanie

Mélanie Ouwehand

Qui suis je? Met een Franse moeder en een Nederlandse vader is de Franse taal en cultuur voor mij als vanzelfsprekend. Iedere vakantie met de auto richting papi et mamie in Bretagne of naar alle tontons en tantes die verspreid over Frankrijk wonen. Op mijn veertiende naar Frankrijk verhuisd om daar de middelbare school af te ronden om vervolgens zes jaar later in Amsterdam de liefde te vinden en te studeren. Na veel gereisd te hebben en een aantal jaren kantoorbaan te hebben gehad, ben ik als zij-instromer het onderwijs ingegaan. Ik miste het om niets met mijn passie vóór- en kennis vàn de Franse taal en cultuur te kunnen doen. Nu ben ik inmiddels alweer 13 jaar werkzaam als docent Frans op een middelbare school in Amsterdam en lijkt het me heerlijk om daarnaast voortaan ook deze passie en kennis met jullie te kunnen delen! Donc j’espère à bientôt!

Anja-Hélène van Zandwijk

Anja-Hélène is opgegroeid in Frankrijk en studeerde Franse taal-, literatuur, dramaturgie en filmkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al 25 jaar is ze leesgroepbegeleidster voor de Alliance Française (Utrecht en Den Haag) en in bibliotheken, geeft ze cursussen literatuur en bespreekt ze jaarlijks de 'rentrée littéraire’ met recent verschenen boeken voor de Zomeruniversiteit. Naast het geven van kleine lezingen, vnl. over Franstalige Afrikaanse literatuur en “poésie urbaine” zoals de flâneur parisien van Baudelaire in de tijd van Haussmann, is Anja-Hélène actief als interviewster van schrijvers en vertalers bij o.a. de Alliance Française in Den Haag. Verder is Anja-Hélène bestuurslid van de Marcel Proust Vereniging en organiseert ze diverse literaire evenementen zoals een jaarlijkse Proustdag in het Huis de Pinto in Amsterdam en tijdens bijzondere evenementen zoals het lustrum rond Baudelaire vorig jaar en dit jaar Marcel Proust ter ere van de 100ste sterfdag.

Catherine v.d. Gaarden-Michalis

Catherine is geboren in Angers, département de Maine et Loire, in Frankrijk. Angers is tevens de zusterstad van Haarlem. Zodoende heeft ze tijdens een uitwisseling “jumelage” op de middelbare school haar Nederlandse man ontmoet. Dit was haar eerste kennismaking met de twee culturen. Al snel verhuisde ze voor de liefde naar Nederland. Na een start binnen de banksector in Haarlem, heeft ze haar studie Frans 2e graad opgepakt bij de Educatieve Faculteit van de Hogeschool Amsterdam en is sinds tientallen jaren gediplomeerd docente Frans. Haar motto is vooral plezier hebben tijdens de les, omdat leren met plezier efficiënter werkt! Haar doelen zijn om haar studenten te motiveren, te waarderen en zich op hun sterke kanten te richten om de mooie Franse taal te leren spreken en de cultuur te ervaren.

Émilie Toulis

"Mijn hart ligt in Nederland, en mijn ziel in Frankrijk." Korte omschrijving van een Française in Nederland, die sinds 2003 geniet van de dagelijkse fietstocht op het lekkere vlakke land (alhoewel, die wind…), maar toch haar baguette bij het ontbijt mist. Geen enkele croissant hier lekker vindt. En drop nog steeds niet lust. Emilie is in naam van de liefde naar Nederland gekomen en heeft hier nieuwe “roots” gecreëerd met haar man en hun twee lieve blonde koppies. Talen, reizen en snowboarden zijn haar passies.​

Phylis

Phylis Schokking

Phylis komt uit Brussel waar ze geboren en getogen is en opgeleid in het Frans. Daarna heeft ze Franse Taal en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit Leiden waar ze in 1988 is afgestudeerd. Na vele jaren les geven in het buitenland (o.a. Canada) is ze nu sinds enkele jaren verbonden aan de Alliance Française Kennemerland waar ze met veel plezier les geeft.

Nathalie van Zutphen

Nahalie heeft 20 jaar geleden Parijs voor Haarlem verruild. Zij heeft o.a. In Amsterdam gestudeerd waar zij een Master in Franse taal heeft behaald. Enthousiasme, motivatie, geduld en humor zijn haar belangrijkste kenmerken.

Nadège Lefort

Mijn wieg stond in de Bourgogne. Door veel te lezen ging mijn interesse al vroeg uit naar de Franse taal. Na het Voortgezet Onderwijs volgde ik een 'classe préparatoire' in Letterkunde en Sociale Wetenschappen. Dat heeft mijn blik verruimd en mij aangemoedigd internationale culturele vraagstukken te bestuderen. Hierna vervolgde ik mijn Masterstudie Internationale Betrekkingen aan de Sciences Po in Parijs. Door vrijwilligerswerk in internationale culturele organisaties kreeg ik de kans het geleerde in de dagelijkse praktijk te brengen. Omdat ik de wens had meer wisselwerking tussen de formele en non-formele educatie te laten ontstaan tijdens mijn werk als coördinator van internationale projecten, ben ik de opleiding DAEFLE gaan volgen, waardoor ik Frans als vreemde taal kan onderwijzen. In 2022 arriveerde ik in Nederland waar ik o.a. Franse les geef aan een gevarieerd publiek. Ik ben ervan overtuigd dat speels en interactief maken van het leerproces de sleutel is tot een succesvolle kennisoverdracht.

Martijn Stoll

Mijn eerste woorden Frans heb ik net als veel Nederlanders van mijn generatie met Bassie en Adriaan geleerd. Destijds kon ik me nog niet voorstellen dat ik enkele maanden later op zesjarige leeftijd naar Frankrijk zou verhuizen. Ik ben na mijn eerste Nederlandse jaartjes op het plattenland van de zuidelijke streek la Lomagne opgegroeid, in het hartje van le sud de la France. Na vele jaren in Frankrijk ben ik in 2019 naar Nederland verhuisd. Sindsdien ben ik werkzaam als archeoloog bij een archeologisch bedrijf en als docent Frans in het voortgezet onderwijs. Tijdens mijn lessen probeer ik mijn voorliefde voor Frankrijk en de Franse cultuur te delen, doormiddels van mijn eerstehands ervaring van het leven in Frankrijk. Mijn leerlingen kunnen ook veel weetjes over de Franse geschiedenis en de Franse taal verwachten, waarvan velen niet in de geschiedenisboeken staan! Qua onderwijs werk ik voornamelijk met kinderen, tussen de 7 en 18 jaar. Ik ben gespecialiseerd in taalverwerving bij kinderen met een Franstalige achtergrond. Graag bied ik deze speciale leerlingen eenmaal per week een cursus Frans als geërfde taal bij de Alliance Française Kennemerland.

Sara Rahimi

Sara Rahimi

Als jonge studente had ik me na mijn bachelor studie filosofie een ding voorgenomen: voor mijn dertigste polyglot worden. Al sinds jong was ik enorm gepassioneerd door talen en op de middelbare school was het zelfs rennen van de ene klas naar de andere, omdat ik in hetzelfde uur zowel Grieks als Duits had. Tijdens de studie filosofie kwam ik een paar oude bekenden tegen: Sartre, Camus, de Beauvoir, Foucault en de zonneschijn brak door de wolken: tijd om Frans te leren! Frans was natuurlijk uitermate pittig (zo anders dan Engels en Nederlands) en ik weet nog goed dat ik tijdens mijn eerste bezoek aan Frankrijk (Lyon) lang niet voldoende had aan de oefeningen die we in de klaslokalen van de UvA deden. Desondanks besloot ik op 22-jarige leeftijd dat ik een uitwisseling wilde doen in Amiens (de geboortestad van de huidige president Macron) om daar filosofievakken te volgen. En wat bleek? Binnen no time had ik mijn plekje gevonden in Frankrijk, te midden van mes amis francophones die me al te graag alles over hun cultuur wilden leren. J'étais tombée complètement amoureuse met deze prachtige taal en cultuur. Ik hoop om vanuit mijn eigen achtergrond bij te kunnen dragen aan het verspreiden van de Frans taal binnen de filosofische en literaire context en te laten zien dat de Franse cultuur niet alleen verfijnd is in zijn cuisine, haute couture en joie vivre, maar ook een diepgang kent die uniek is aan het land zelf.

Marie-Renée v.d. Weiden-Delaunay

Marie-Renée is in Engeland begonnen met les geven (Français Langue Étrangère) als onderdeel van haar studie Engels. Na een aantal jaren met veel plezier gewerkt te hebben op een middelbare school in Frankrijk, heeft ze haar carrière voortgezet als lerares Frans in Heemstede. Zij heeft in haar lange loopbaan de ontwikkelingen in het onderwijs nauwlettend in de gaten gehouden. Bij Alliance Française geeft ze elke week met erg veel plezier les. Het geeft haar veel voldoening om te zien hoe de leerlingen door middel van hard werk en enthousiasme, soms met vallen en opstaan, zich meester maken van de Franse taal.

Véronique Janty

Véronique studeerde literatuur in Parijs en voltooide haar studie onderwijswetenschappen aan de universiteit van Aix-en-Provence. Ze gaf les in Parijs en Zuid-Frankrijk voordat ze zich specialiseerde in Frans als vreemde taal en werkte bij het Franse Instituut in Groningen waar ze met veel plezier lesgaf. Na 7 jaar lesgeven in Senegal op Franse scholen en Franse instituten, keerde ze terug naar Nederland om dichter bij haar familie te zijn en geeft ze met plezier les bij Alliance Française. Haar sterke punten: geduld en passie voor haar werk. Een andere passie; beeldende en levende kunst.

Yolanthe Boersma

Al op de lagere school (nu de basisschool) leerde ik mijn eerst woorden Frans. Op de middelbare school had ik een heel goede en lieve docente Frans die mij ertoe aanzette iets met deze prachtige taal te gaan doen. Na een aantal "omzwervingen" (o.a. een jaar Frankrijk/Angers, een aantal jaren de opleiding tolk/vertaler etc.) had ik mijn doel bereikt en mocht ik mij docente Frans noemen. Mijn voorkeur ligt bij het lesgeven aan volwassenen maar natuurlijk heet ik gemotiveerde jongeren  ook van harte welkom! Voordat ik bij de Alliance Française kwam werken, heb ik een groot aantal jaren met veel plezier lesgegeven aan de Volksuniversiteit Haarlem. Nu kan ik mijn liefde voor "la langue de Moliėre" bij de  Alliance kwijt en dat vind ik erg leuk. Een ontspannen en gezellige sfeer in de klas staat bij mij hoog in het vaandel!