Cursusaanbod 2023-2024

Alliance Française Kennemerland biedt cursussen voor alle niveaus, van echte beginners tot ver gevorderden. De lessen worden gegeven door gekwalificeerde, ervaren docenten, met Frans als moedertaal of als tweede taal. Een lesgroepje bestaat uit max. 10-13 leerlingen. Het accent ligt op het ontwikkelen van de spreek- en luistervaardigheid. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de grammatica en kennis van Frankrijk. Het cursusaanbod is gebaseerd op de codering van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor talen. Er bestaan 6 niveaus: A1, A2, B1, B2, C1, C2. Op verzoek ontvangt u aan het eind van het cursusjaar een certificaat.

Nieuw in 2023-2024: De cursusduur van de Algemene Cursussen A en B is tot 30 lessen verlengd, zodat het cursusjaar van eind september tot eind mei loopt. Hierdoor kunt u  na een cursusjaar het niveau volledig afronden zodat het gelijk loopt aan de niveaus van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader. Een wens van velen, voor anderen misschien lastig in verband met buitenlands verblijf. In overleg met de docent kunt u dan en ligne de lessen volgen. De conversatiecursussen bestaan uit 20 of 25 lessen, zodat er voor elk wat wils is. De cursussen voor kinderen/jeugd zijn tot 35 lessen verlengd en sluiten daarmee aan op het schooljaar.

Het tweede semester begint op 12 februari 2024. U kunt zich inschrijven bij diverse Algemene Cursussen A en B.

Nieuw: Opfriscursus

Op maandag 12 februari start een nieuwe cursus van 15 lessen (het tweede semester) op niveau A1-2. Dit is een uitgelezen kans voor deelnemers om hun schoolfrans of weggezakte kennis op te frissen. 

Maandag 20.30-22.00u in Het Verhalenhuis, van Egmondstraat 7 Haarlem.

Als cursist wordt u automatisch ami(e) van Alliance Française Kennemerland, waarmee u tegen gereduceerd tarief de culturele activiteiten kunt bijwonen.

Algemene cursus

Van niveau A1 tot C2, ofwel van basisvaardigheden tot een grondige kennis van de Franse taal. In onze algemene cursus komen zowel luisteren, lezen, spreken als schrijven aan bod. Aan de hand van boeken en oefeningen met beeld-, tekst- en geluidsfragmenten krijgt u meer inzicht in de Franse taal zowel op grammaticaal als op fonetisch niveau.

Als cursist wordt u automatisch ami(e) van Alliance Française Kennemerland, waarmee u tegen gereduceerd tarief de culturele activiteiten kunt bijwonen.

U kunt kiezen uit Algemene Cursus niveau A en niveau B, die ook weer onderverdeeld zijn in niveaus. In de Boutique en in ons cursusschema vindt u de verschillende mogelijkheden.

U kunt zich nu inschrijven voor het tweede semester dat begint in de week van 12 februari 2024.

Conversatiecursus

Bij deze cursus staat het spreken van de Franse taal centraal (1x per week). Onder begeleiding van een Franstalige docent leert u samen met uw medecursisten in het Frans te spreken over uiteenlopende thema’s.

Als cursist wordt u automatisch ami(e) van Alliance Française Kennemerland, waarmee u tegen gereduceerd tarief de culturele activiteiten kunt bijwonen.

In de Boutique en op het cursusschema vindt u de verschillende niveaus van de conversatiecursussen.

Atelier Conversation C1

Dit atelier op C1 niveau betreft 10 thema-avonden (1x per maand) waar steeds een wisselend onderwerp behandeld wordt. De nadruk ligt vooral op het gesproken Frans, het leren een gesprek te voeren over verschillende onderwerpen en zo het vocabulaire verder uit te breiden en diversifiëren.

Atelier Littérature

Tijdens het Atelier Littérature bespreken we samen zowel enkele klassiekers uit de Franse literatuur als een aantal belangrijke hedendaagse romans. Aan de hand van tekstfragmenten, prikkelende vragen en de nodige informatie over de romans en de schrijver, gaan we onder leiding van een deskundige Franstalige docente discussiëren over de werken van belangrijke Franse auteurs. Het gaat in deze korte cursus om het uitwisselen van leeservaringen en het discussiëren over maatschappelijke, culturele of ethische kwesties, die in het boek aan bod komen. Niet alleen het plezier om met medecursisten een boek volledig te doorgronden, maar ook het verbeteren van de spreekvaardigheid staat hier centraal.

Tijdens het eerste Atelier Littérature presenteert Anja-Hélène la rentrée littéraire met aandacht voor de prijzen van 2023. Verder wordt er een novelle van Le Clézio gelezen en besproken. Het tweede Atelier brengt u in het actuele Rusland met Le Mage Du Kremlin van Giuliano da Empoli. Op 27 februari buigt u zich over de mooie roman Les Vertueux door Yasmina Khadra geschreven. En in maart duikt u in de klassieke Franstalige literatuur met de beroemde brieven van Madame de Sévigné.

Ontbreekt het u aan tijd om het hele boek te lezen, geen zorgen. Wij zorgen dat u de te behandelen tekstfragmenten (toegestuurd) krijgt. Kunt u niet wachten met beginnen? In de Boutique staan de titels en links vermeld waar u deze boeken kunt vinden.

Aanbevolen niveau: B1-2

U kunt zich niet alleen voor het volledige Atelier inschrijven maar ook voor een of meer ateliermiddagen.

Atelier Philosophie

Les Philosophes Français: La Prison et La Liberté

Pendant ce cours, on découvre quatre philosophes importants du XXième siècle. Vous allez apprendre sur le panopticon de Michel Foucault, le féminisme de Simone de Beauvoir, le nihilisme de Emil Cioran et l’absurdisme d’ Albert Camus pour trouver une réponse aux questions: est-ce que nous sommes libres? Et si on l’est, comment y trouver un sens?

Tijdens dit atelier maakt u kennis met vier belangrijke filosofen uit de 20e eeuw. U leert het Panopticon van Michel Foucault kennen, het feminisme van Simone de Beauvoir, het nihilisme van Emil Cioran en het absurdisme van Albert Camus. U probeert een antwoord te vinden op vragen als ‘zijn wij vrij?’, en ‘indien we vrij zijn, hoe geven wij daaraan een betekenis?’ 

Aanbevolen niveau: B1

U kunt zich niet alleen voor het volledige Atelier inschrijven maar ook voor een of meer atelieravonden.

Atelier Art Urbain – Découverte du street art français

Docente Véronique, voormalig Street Art kunstenares neemt u graag mee op een Street Art tour door Frankrijk. Deze fotografische kunstreis leidt u door grote steden als Parijs, Lyon, Marseille, Bordeaux en Lille, maar laat u ook kennismaken met Street Art in onbekende en meer verborgen plekken in Frankrijk. Aan de hand van (historische) achtergrondinformatie, enkele bekende en minder bekende Street Art kunstenaars, en eigen ervaringen leert Véronique u de diversiteit en rijkdom kennen van deze kunstvorm die veel verder reikt dan het welbekende graffiti.

Het Atelier de l’Art Urbain biedt een opstapje in de ontdekking van de Franse straatkunst. Het zal u ongetwijfeld zin geven om deze ontdekkingsreis te vervolgen!

Aanbevolen niveau A2/B

U kunt zich niet alleen voor het volledige Atelier inschrijven maar ook voor een of meer atelieravonden.

Atelier Chansons

Josje en Thomas nemen u mee naar de haast oneindige wereld van het Franse Chanson. Aan de hand van een thema of een persoon laten ze u luisteren en kijken naar oude en nieuwe opnames van chansons die u ook zelf kunt aandragen. Zo maakt u kennis met chansons die u nog nooit gehoord heeft, en soms kunt u ze zó meezingen of -neuriën.

Het zijn interactieve en aanstekelijke avonden, waarbij de aangereikte liedteksten worden besproken, de thema’s bestudeerd en natuurlijk geluisterd. Meezingen met Josje en Thomas mag ook, maar is niet verplicht.

Thema’s en liedteksten worden voor aanvang van de Ateliers aan u toegestuurd.

Aanbevolen niveau: van A1 tot C2, iedereen is welkom!

U kunt zich niet alleen voor het volledige Atelier inschrijven maar ook voor een of meer atelieravonden.

Atelier Crêpes

Een heerlijke ontspannen middag of avond crêpes bakken is als een culinaire verkleedpartij! 

Carole van Crêperie Ti Bisou wijdt u in in de geheimen van dit Bretonse gerecht en deelt met u haar recepten uit haar jeugd.

Data zijn nog niet bekend maar zullen rond Maria Lichtnmis plaatsvinden (2 februari 2024), het feest waarbij traditioneel crêpes gegeten worden.

Houdt onze Nieuwsbrief in de gaten voor de data.

Aanbevolen niveau: van A1 tot C2:  Iedereen is welkom!

Kinderen/jeugd: Cours de Français Langue Héritage

Cours pour les enfants francophones de 7-11 et les adolescents francophones de 12-18. Des cours spécialement créés pour les enfants francophones, afin de continuer avec les connaissances que vous avez déjà, mais aussi afin de consolider ce que vous ne savez pas encore. Les cours seront focalisés sur le développement de l’écrit, en intégrant des cours sur la culture française.

Possibilité de clôturer l’année avec le Delf, échelonné de A2 à B2 selon le niveau de l’élève.

Cursus voor Franstalige kinderen van 7-11 jaar et jeugd van 12-18 jaar. Een cursus speciaal gecreëerd voor Franstalige kinderen of kinderen waarvan ten miste één van de ouders het Frans als moedertaal heeft, om de kennis van de Franse taal en cultuur te bewaren cq te vergroten. De cursus richt zich met name op de schriftelijke vaardigheden, waarbij kennis van de Franse cultuur het uitgangspunt is.

Mogelijkheid om het jaar af te sluiten met Delf, lopend van niveau A1 tot B2, afhankelijk van het niveau van de leerling.

Privéles

Wij bieden privélessen (ook conversatie) op elk gewenst niveau aan volwassenen en kinderen. De lessen kunnen worden gegeven bij u thuis of op locatie, in kleine groepen of individueel. Het tarief is afhankelijk van de grootte van de groep en de locatie. Voor één persoon is het uurtarief € 50,-

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de cursuscoördinator: cursus.kennemerland@afpb.nl.

Examentraining

Le DELF du CECR

Weet u dat u bij ons ook een cursus ter voorbereiding van le DELF du CECR kan doen? Deze internationaal erkende examens DELF worden gegeven op niveau A2, B1 en B2.

Deze cursus wordt gegeven in Haarlem of Heemstede.

Voor het examen moet u naar Den Haag en daarvoor moet u zich apart aanmelden. U kunt ook besluiten om alleen de cursus te doen, zonder het examen.

Inlichtingen bij de cursuscoördinator: cursus.kennemerland@afpb.nl.

Zakelijk Frans

Op verzoek organiseren wij bedrijfscursussen op maat, aangepast aan de wensen en behoeften van uw bedrijf. Ideaal voor bedrijven waarvan de werknemers met klanten of collega’s in Frankrijk moeten kunnen communiceren. De lessen worden op maat gemaakt, zodat ze volledig afgestemd zijn op de wensen, behoeften en eisen van uw organisatie. Van beginners tot gevorderden, van conversatie tot correspondentie, van een-op-een tot groepslessen, van beeldbellen vanuit huis tot een formation en entreprise, op tijden die u wenst.

Voor meer informatie en een offerte kunt u mailen naar cursus.kennemerland@afpb.nl.

Online cursus

Blijft u liever thuis? Volg online lessen op aanvraag.

Inlichtingen bij de cursuscoördinator: cursus.kennemerland@afpb.nl.

Voor vragen over cursussen: neem contact op met Jan Zonjee, cursuscoördinator.