Cultureel programma

Cultureel programma Alliance Française Kennemerland

Elk cursusjaar is er een aantrekkelijk cultureel programma met voor elk wat wils. Op deze pagina ziet u een overzicht van de culturele activiteiten die in 2024-2025 op het programma staan.

We vullen de pagina regelmatig aan. Kom dus af en toe terug om te zien of er nieuwe activiteiten zijn. In onze nieuwsbrief houden we u ook op de hoogte van de activiteiten.

À bientôt!

Un Après-midi français à Spaarnwoude - Le jeu-concours

Tijdens de Franse middag rond de Stompe Toren in Spaarnwoude heeft Alliance Française Kennemerland een Prijsvraag uitgeschreven. Op deze pagina vindt u de prijswinnaars, de vragen en antwoorden, met daarbij het juiste antwoord.

Impressie van deze 14e juli bij de Stompe Toren

Franse Film in Het Verhalenhuis: Bonnard, Pierre et Marthe

Vrijdag 20 september 2024, 20.00 uur

Het Verhalenhuis, van Egmondstraat 7, 2024 XL Haarlem

Romantisch drama over de Franse schilder Pierre Bonnard

Als de schilder Pierre Bonnard op een dag de raadselachtige Marthe ontmoet, is hij op slag verliefd. Onafscheidelijk vanaf de eerste minuut verruilt het stel al snel de kleine Parijse studio voor een groot, afgelegen huis langs de Seine waar Pierre volop kan schilderen. Zijn kunstzinnige vriendengroep heeft echter zijn bedenkingen bij deze nieuwe muze, die de carrière van Pierre weleens in de weg kan zitten. Ondertussen blijft Bonnard in contact met het leven in de stad en zijn vrienden zoals schilder Monet en de rijke kunstliefhebster Misia Godebska. Het idyllische leven verandert wanneer hij de jonge kunststudente Renée ontmoet; een ontmoeting die Marthe ertoe drijft haar lot in eigen handen te nemen.

Nederlands ondertiteld.

Entree: € 6.00 | Ami(e)s: € 5,00

Balade matinale d’automne – Beauté et tranquilité

Zondag 6 oktober 2024, verzamelen om 10.00 uur bij de ingang van Landgoed Elswout

Landgoed Elswout, Elswoutlaan 14, 2051 AE Overveen

Achter het poortgebouw van de mooiste buitenplaats in Nederland, Elswout, zijn de sporen van 500 jaar geschiedenis zichtbaar. Niet alleen in de monumentale gebouwen maar ook in de verschillende landschapsstijlen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Een wandeling door Elswout is een feest voor de zintuigen!
Tijdens de wandeling vertellen onze vrijwilligers in het Frans iets over het gebied en de meest voorkomende beplanting. Daarnaast is er voldoende ruimte om in stilte van de wandeling te genieten of een praatje aan te knopen in het Frans met je medewandelaars. Daarbij staan oefenen en plezier voorop.
We sluiten de wandeling af met café et friandises in het Wapen van Kennemerland.

Aanbevolen niveau: van A1 tot C2, iedereen is welkom!

Entree: € 7,50 | Ami(e)s: € 6,00 | inclusief café et friandises na afloop

Apéro après boulot

Elke tweede donderdag van de maand, 20.00u : 10 okt – 14 nov – 12 dec – 9 jan – 13 febr – 13 mrt – 10 apr – 8 mei – 12 juni

Café de Paris, Kruisweg 55, 2011 LA Haarlem

image

Nouveauté!  Apéro après boulot

Venez nous rejoindre le deuxième jeudi du mois à 20 heures au Café de Paris à Haarlem pour prendre un pot ensemble et pour discuter en français.
Quel bonheur de discuter tous ensemble puisque cette activité est ouverte aux Néerlandais et aux Français.
A l’occasion de l’inauguration de cette activité l’Alliance Française offre aux Amis le premier verre de l’amitié.
Venez nombreux!

Aanbevolen niveau: van A1 tot C2, iedereen is welkom!

Entree: le premier verre est offert

Achter de gesloten deuren van het Élysée

Dinsdag 15 oktober, 19.30u

Verhalenhuis Haarlem, van Egmondstraat 7, 2024 XL Haarlem

In de lezing Achter de gesloten deuren van het Élysée worden de vertrouwelijke deuren van het Palais de l’Élysée voor u geopend, het hart van de politieke macht en de etalage van Frankrijk.

Dit buitengewone paleis in hartje Parijs wordt omgeven door een prachtig park van 2 hectare grenzend aan de beroemde Champs-Élysées. Niet alleen 25 presidenten van de Franse Republiek, prinsen en keizers hebben hun stempel gedrukt op deze illustere residentie, maar ook vrouwen, zoals Madame de Pompadour,  Caroline Murat-Bonaparte, Keizerin Eugénie en alle Premières Dames.

Het Élysée is het paleis dat de republikeinse monarchie belichaamt en waar alle ogen op gericht zijn als het uur ernstig is, maar het is tevens het theater van politieke intriges, persoonlijke tragedies en anekdotes.

Barbara Stammer Lapouge neemt u mee naar de vertrekken met hun delicate houtwerk en gordijnen vol geschiedenis, staatsgeheimen en schandalen en vertelt u het verhaal van het paleis, dat 300 jaar geleden door de Graaf van Évreux werd gebouwd.

* Deze lezing is in het Nederlands 

Entree: € 12,50 | Ami(e): € 10,-

Dégustation de vin: voyage à travers les vignobles de la Loire

Woensdag 20 november, 19.30u

Restaurant Le Mortier, Nassaustraat 15 zw, 2011PH Haarlem

Voyage à travers les vignobles de la Loire

Nous dégustons 8 vins caractéristiques des différentes appellations de la Loire, expliqués par Martin Favié (vinologue diplômé).
Vous dégustez également 4 plats différents, préparés par Philippe Favié, chef et propriétaire du restaurant Le Mortier à Haarlem.

Vinoloog Martin Favié deelt met u zijn passie voor mooie wijnen.  Chefkok Philippe Favié serveert complementerende kleine gerechtjes.

Aanbevolen niveau: van A1 tot C2, iedereen is welkom!

Entree: € 35,- | Ami(e): € 30,-

L'Art Urbain à Paris et en France à travers des lieux et des artistes

Woensdag 11 december 2024, 19.00u

Hart-Haarlem, Kleine Houtweg 18, 2012 CH Haarlem

Véronique Janty, voormalig Street Art kunstenares neemt u graag mee op een Street Art tour door Frankrijk. Deze reis leidt u door grote steden als Parijs, Lyon, Marseille, Bordeaux en Lille, maar laat u ook kennismaken met Street Art op meer verborgen plekken in Frankrijk. Aan de hand van achtergrondinformatie, bekende en minder bekende Street Art kunstenaars en eigen ervaringen leert Véronique u dat deze kunstvorm veel meer is dan slechts graffiti.

Aanbevolen niveau: A2

Entree: € 12,50 | Ami(e)s: € 6,00

Franse Film in Het Verhalenhuis: Amour

Donderdag 16 januari 2025, 19.30 uur

Het Verhalenhuis, van Egmondstraat 7, 2024 XL Haarlem

Amour is een filmklassieker over een groot levensthema. Een kort woord vooraf van ds. Werner Pieterse scherpt onze blik. Na afloop is er voor wie wil een nagesprek.

Georges en Anne zijn twee oud-pianoleraren. Hoogopgeleid, beschaafd en met elkaar vergroeid. Je kan zien dat ze samen lang en gelukkig hebben geleefd. Maar daar maakt Haneke een eind aan. Anne krijgt een beroerte. Raakt de controle over haar lichaam kwijt en vervolgens over haar geest. Haneke neemt de tijd het lichamelijke verval in al zijn pijnlijke details vast te leggen. Afgezien van één scène in het begin speelt alle actie zich af in het appartement van het tweetal. Dat klinkt als een toneelstuk, maar Amour is onversneden cinema. Bekroond met onder andere de Oscar en BAFTA voor beste niet-­Engelstalige film, de Gouden Palm in Cannes en vijf Césars.

Frankrijk/​Oostenrijk/​Duitsland 2012. Drama van Michael Haneke. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert en William Shimell.

Nederlands ondertiteld.

Entree: € 6.00 | Ami(e)s: € 5,00

Chansonsconcert Rosanne Alderliefste "Regarde moi, kijk mij gaan"

Vrijdag 24 januari 2025, 20.00 uur

Het Verhalenhuis, van Egmondstraat 7, 2024 XL Haarlem

Met haar liefde voor het Franse chanson betoverde Rosanne het publiek in theaters als zangeres in de band Gerard Alderliefste & friends.

Nu trekt ze je in haar eigen wereld van intieme kleinkunstliedjes, krachtige ballads en energieke electropop in het Frans én in het Nederlands. In ‘Regarde-moi, kijk mij gaan’, naar de gelijknamige titel van haar laatste single, vertolkt ze Franse chansons en Nederlandse liedjes van haar voorbeelden zoals Edith Piaf, Stromae en Wende Snijders en brengt ze haar eigen werk.

Rosanne wordt begeleid door toetsenist en accordeonist Rob Stoop, of door zichzelf op piano of gitaar. Ze zingt over haar eigen worstelingen, de maatschappelijke crisis en veelzijdige liefde als oplossing voor alles.

Laat je meenemen in een expressieve performance en kijk haar gaan!

Entree (speciaal tarief Nationaal Theaterweekend): € 10,00

Barbara Pravi

Vrijdag 7 februari 2025,  20.00 uur

Phil, Lange Begijnestraat 11, 2011 HH Haarlem

Barbara Pravi vertegenwoordigde in 2021 Frankrijk tijdens het Eurovisie Songfestival en ze behaalde de tweede plaats met het nummer ‘Voilà. Dit werd een internationale hit. In datzelfde jaar won ze de Sacem Grand Prize voor Lied van het Jaar, en werd ze in 2022 bekroond tot ‘Female Revelation’ bij de Victoires de la Musique met haar album “On n’enferme pas les oiseaux” (We sluiten vogels niet op in kooien).

Haar concerten zijn spectaculair en gaan verder; ze verenigt mensen en inspireert haar publiek. De muziek van de chanteuse is stevig geworteld in de Franstalige traditie; ze liet zich inspireren door vocale grootheden als Jacques Brel en Edith Piaf en verwerkt deze invloeden in een frisse, hedendaagse interpretatie van het chanson.

Entree: € 27,50 – € 42,50 | * Onze cultuurcoördinator is in onderhandeling om een kortingsprijs te bedingen voor onze Ami(e)s. We houden u op de hoogte via de nieuwsbrief.

Toujours l'amour - Soirée animée

Donderdag 20 maart, 19.30u, tijdens de Boekenweek

Verhalenhuis Haarlem, van Egmondstraat 7, 2024 XL Haarlem

Waar in de Nederlandse literatuur sinds Multatuli vinden we zulke mooie liefdesverhalen? Anja-Hélène van Zandwijk gaat met Henk Steenhuis in gesprek over zijn boek Toujours l’amour (Meulenhoff, 2023), een boeiende cultuurgeschiedenis over het huwelijkse leven zoals dat door de Franse burgerij door de tijd heen werd geleid. Met verhalen over liefde, lust en bedrog in Franse adellijke, culturele en politieke kringen. Over de hoofse liefde met typische uitdrukkingen als “faire la cour, la courtoisie, les courtisanes…”, de salons waar vrouwen de scepter zwaaiden, over het verstandshuwelijk en de wegen om daaraan te ontsnappen: het overspel of de verleidingskunst, een verfijnd spel, doortrapt, dubbelzinnig en subtiel. Over gepassioneerde levens van schrijvers, kunstenaars en politici.

Aanbevolen niveau: A2. Voertaal is Nederlands en Frans.

Entree: € 12,50 | Ami(e)s: € 10,00 

Découverte Archéologique: Geloof en Bijgeloof in de Tres Galliae

Maandag 7 april 2025, 19.30u

Hart-Haarlem, Kleine Houtweg 18, 2012 CH Haarlem

473px-Map_Gallia_Tribes_Towns

Tres Galliae was een gebied dat na de Gallische Oorlog van Julius Caesar (58-51 v. Chr.) tot het Romeinse Rijk behoorde, en bestond uit verschillende bevolkingsgroepen met elk hun eigen gebruiken. De Keltische tradities werden in verschillende maten vermengd met Romeinse invloeden. De Romeinse religie was op zichzelf al een mengelmoes van verschillende goden en tradities en was eerder een sociaal fenomeen dan een leer.

In Gallië namen religieuze praktijken verschillende vormen aan, variërend van deelname aan grote openbare ceremonies ter ere van de civiele goden tot inwijdingen in de zogenaamde mysterieculten, van het bezoeken van drukbezochte heiligdommen tot het uitvoeren van kleinere rituelen en handelingen die tegenwoordig als bijgeloof of magie zouden worden beschouwd. Denk hierbij aan het begraven van de donderslag nadat de bliksem op een huis is ingeslagen, of aan de verschillende vervloekingen die veel Romeinen hun vijanden oplegden.

Martijn Stoll neemt u mee op een reis langs Franse archeologische ontdekkingen.

Aanbevolen niveau: vanaf A1. Voertaal is Nederlands en Frans.

Entree: € 12,50 | Ami(e)s: € 6,00 

Franse wandeling langs de Champs Elysees van Haarlem

Een zondag in maart/april 2025, info volgt…

Meer info volgt ….

Over deze wandeling leest u later meer…

Aanbevolen niveau: Van A1 tot C2

Entree: € 12,50 | Ami(e)s: € 6,00

Cinéma Français in het Verhalenhuis

Met enige regelmaat

Verhalenhuis Haarlem, van Egmondstraat 7, 2024 XL Haarlem

Het Verhalenhuis vertoont met enige regelmaat een Franstalige film, soms Nederlands ondertiteld, soms Engels.  Deze films worden t.z.t. op deze pagina aangekondigd en u leest er over in de Nieuwsbrief.

Verwacht: Donderdag 16 januari, 19.30 uur  ‘Amour’ https://cinetree.nl/films/amour 

Entree: 6,00 | Ami(e) € 5,00

Meld u aan voor de Nieuwsbrief:

Impressie Promenade à Haarlem van 7 april 2024

Overige Franse activiteiten in de regio

Pour vous mettre dans l’ambiance de l’été :
LAISSE LES PARLER

Une vidéo de l’artiste français PIPOH et la chanteuse brésilienne AMANDA MAGALHES

Documentaire: Les Alliances Françaises

De Paris à Pondichéry, en passant par Rio, Buenos Aires ou Tsiroanomandidy, rencontre avec des femmes et des hommes qui font rayonner la langue française et la culture francophone à travers le monde. Avec les témoignages d’Irina Bokova, Bernard Cerquiglini, Laurent Fabius, Julia Kristeva, Erik Orsenna, Sebastião Salgado… Réalisation : Antoine Rivière (France, 2022)

Culturele activiteiten Alliance Française Pays-Bas

Onze overkoepelende organisatie Alliance Française Pays-Bas (AFPB) houdt een landelijke agenda bij met culturele activiteiten, zoals reizen. Op de website wordt ook verwezen naar de lokale afdelingen van Alliance Française en de culturele activiteiten die door hen worden georganiseerd.