AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
39777308_10156054644209234_5693453134848851968_o

'Frans voor op vakantie' of toch 'Zakelijk Frans'?

Met ingang van 5 april starten weer twee nieuwe korte cursussen voor beginners of lichtgevorderden: Frans voor op vakantie en Zakelijk Frans. Beide cursussen worden online gegeven en bestaan uit tien wekelijkse lessen van anderhalf uur. Lijkt het je leuk om je Frans nog vóór de zomervakantie op een snelle, eenvoudige èn interactieve manier bij te spijkeren? Schrijf je dan nu in! Zodat je straks je hand niet meer omdraait voor het reserveren van een hotel of het bellen van een Franse klant!

Frans voor op vakantie
Woensdagavond van 19.30 - 21.00 uur - Online - Start op 7 april - Prijs: 130,--

Zakelijk Frans
Maandagavond van 20.30 - 22.00 uur - Online - Start op 5 april - Prijs € 130,--

Kijk voor meer informatie op onze site of neem vrijblijvend contact op met cursuscoördinator Valérie Charbey (06 – 24 19 90 13 of gouda@afpb.nl)
arton102790

Test je kennis over Louis de Funès

Helaas kan de lezing van 3 maart aanstaande over Louis de Funès niet doorgaan vanwege de huidige omstandigheden rondom corona. Daarom zorgen we ook deze keer weer voor een interactief online alternatief - mèt een link naar het oorspronkelijke thema: een spannende quiz over 'le cinéma français.' Test je kennis over Louis de Funès en zijn tijdgenoten en maak kans op een mooie prijs!

3 maart - 20.00 uur - online
Zet de datum alvast in je agenda! Je ontvangt nog een mail om je aan te melden.
incendie-valenciennes

Wist je dat...

...het Franse woord voor lockdown 'le confinement' is? En de vertaling van het woord avondklok 'le couvre-feu'? Letterlijk betekent dit trouwens 'bedek het vuur'. Deze term stamt nog uit de Middeleeuwen. In die tijd werd hiermee geen straatverbod bedoeld, maar het tijdstip waarop alle vuren, kaarsen en toortsen moesten worden gedoofd om te voorkomen dat de houten huizen 's nachts vlam zouden vatten. Een luid trompetgeschal aan het eind van de dag was het teken dat mensen naar huis moesten gaan en hun verlichting moesten uitmaken. Bekijk hier de vrolijke compilatie 'le confinement door de ogen van Louis de Funès'.
Cultureteque

Culturethèque

Wist je dat je als lid of cursist van de Alliance Française gratis toegang hebt tot de Culturethèque? De Culturethèque is een online bibliotheek die geheel in het teken staat van de Franse cultuur. De Culturethèque bevat meer dan 200.000 digitale bestanden, waaronder boeken, kranten en magazines, muziekalbums, films en lesmateriaal en nog veel meer! Wil je weten hoe het werkt?
kijk dan snel op onze website!
coated-88508_1920-pixabay-1280

Mardi Gras et les beignets de carnaval

Mardi Gras, letterlijk 'Vette dinsdag', is de dag vóór Aswoensdag en de laatste dag van carnaval. Op Aswoensdag, 46 dagen vóór Pasen, begint een periode van vasten. Mardi Gras dankt zijn naam aan het feit dat vroeger al het voedsel dat de winter had overleefd moest worden opgegeten; enerzijds omdat men het niet kon bewaren en anderzijds om de vastentijd, die 40 dagen duurt, goed door te komen. Dit jaar vindt Mardi Gras op 16 februari plaats. Fransen eten op Mardi Gras
'des beignets de carnaval' , ook wel 'chichis' , 'pets-de nonne' of 'chiquenaudes' genoemd. Iedere streek heeft zijn eigen recept en zijn eigen naam. Zo heten ze in Lyon 'les Bugnes', in Straatsburg 'les Roussettes' in Gascogne 'les Merveilles' , in Charentes 'les Bottereaux' en in de Provence 'les Oreillettes'. Wil je zelf beignets de carnaval maken? Lees hier het recept.
Notre-dame-brand-foto-van-Nu.nl-Matthijs

De Notre Dame: restauratie van een monument

Op 15 april 2019 werd Frankrijk in het hart geraakt: de Notre-Dame stond in brand. Wereldwijd maakte de brand grote emoties los en zorgde voor een ongekende solidariteit. De Notre-Dame, icoon van Parijs, een meesterwerk van de gotische architectuur en onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Frankrijk. Al meer dan acht eeuwen - de eerste steen werd gelegd in 1163 - worden mensen geïnspireerd en gefascineerd door dit indrukwekkende bouwwerk. Victor Hugo schreef een van zijn populairste romans over de statige dame (Notre-Dame de Paris, 1831).

Het vuur legde de Notre-Dame gedeeltelijk in de as en Frankrijk huilde. Maar de muren hebben het gehouden en de twee westtorens en het orgel zijn gered, net als de meeste kunstwerken. President Macron heeft toegezegd de kathedraal binnen vijf jaar te in de oorspronkelijke staat te restaureren.
Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang en is er een bouwplaats ingericht. Meer dan veertig bedrijven en talrijke ambachten zijn daar momenteel aan het werk. Zij zorgen er met hun specialistische kennis eerst voor dat het monument beveiligd en geconsolideerd wordt. Wanneer deze voorbereidende werkzaamheden zijn afgerond kan met de daadwerkelijke restauratie worden begonnen. Via deze link kun je de werkzaamheden volgen.

Naar aanleiding van de brand zijn ook twee boeken over de Notre-Dame verschenen: Notre-Dame. De ziel van Parijs van Agnès Poirier en Notre-Dame van Ken Follet. Het eerste boek beschrijft de geschiedenis van de Notre-Dame door de eeuwen heen en haar betekenis voor Frankrijk en de Fransen. Ken Follet beschrijft zijn liefde voor de kathedraal met boeiende informatie, mooi gekozen citaten en af en toe een prachtige eyeopener.

Notre Dame 2
Notre Dame 1

Kunsmuseum Den Haag: Le Remorqueur

Le remorqueur
Vorig jaar heeft een particuliere verzamelaar het schilderij Le Remorqueur van de Franse kunstenaar Auguste Herbin geschonken aan het Kunstmuseum Den Haag. Auguste Herbin (1882 -1960) leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het Franse modernisme in het begin van de twintigste eeuw. Hij werd beïnvloed door verschillende stromingen uit zijn tijd, waaronder het (post)impressionisme, het fauvisme en het kubisme. Le Remorqueur uit 1907 is een ode aan kleur en dateert uit zijn fauvistische periode. Het Kunstmuseum heeft het werk van Herbin geplaatst tussen werken van vrienden en tijdgenoten in een boeiende tentoonstelling, die tot en met 25 april 2021 te bezoeken is.

Kijk hier voor meer informatie.

Louane Eméra

Louane
Louane Eméra is de artiestennaam van Anne Peichert (26 november 1996, Hénin-Beaumont). In 2013 nam ze deel aan het Franse televisieprogramma The Voice, la plus belle voix. Ze bereikte niet alleen de halve finale met een liedje voor haar vader, die een paar maanden eerder overleed, maar werd ook opgemerkt door regisseur Éric Lartigau, die haar de hoofdrol gaf in zijn succesvolle film La famille Bélier. Louane speelt hierin een 16-jarig meisje dat als enige van een verder dove familie kan horen. In de film zingt ze de sterren van de hemel en wint met haar rol diverse prijzen. Sindsdien geldt zij als één van de grote jonge talenten uit de Franse popmuziek.
Joie de Vivre is alweer het derde album van de nog maar 25-jarige maar zeer veelzijdige zangeres. Louane heeft een mooi, karakteristiek en eigentijds stemgeluid. Haar nummers liggen lekker in het gehoor en ze experimenteert met verschillende genres (hiphop, elektro-funk, pianoballades...). Je moet natuurlijk wel van moderne Franse popmuziek houden, maar toch hoor je in haar liedjes zeker ook invloeden uit de traditionele Franse chansons terug. Louane zegt zelf: "Ik maak graag muziek die weerspiegelt waar ik naar luister."

Luister hier naar Désolée.

Antoinette dans les Cévennes

Antoinette dans les Cévennes is een zonnige Franse komedie uit 2020 met een glansrol voor Laure Calamy (Dix Pour Cent).
Antoinette is een schooljuf die uitkijkt naar de geplande romantische week met haar geheime minnaar Vladimir. Hij laat het echter plotseling afweten omdat zijn vrouw een wandelvakantie heeft geboekt in het nationaal park van de Cevennen in Zuid-Frankrijk. Antoinette denkt niet lang na en besluit haar geliefde achterna te reizen. Onvoorbereid op een wandeltocht gaan is echter niet zo verstandig. Maar wel aanleiding tot mooie ontmoetingen, lekker eten en schitterende natuur. In de prachtige bergen komt Antoinette zichzelf echt tegen. Herkenbaar, wrang en hilarisch tegelijk. Een hoofdrol in de film is weggelegd voor Patrick, de koppige ezel die Antoinette vergezelt op haar bijzondere avontuur.
1240

Zij namen het woord

Margot Dijkgraaf is literatuurwetenschapper en recensent bij het NRC. Ze is gespecialiseerd in Franse literatuur en schreef daar al verschillende mooie boeken over. Een jaar geleden verscheen Zij namen het woord: Rebelse schrijfsters in de Franse letteren. Dijkgraaf portretteert hierin tien krachtige, rebelse en tegendraadse Françaises uit de 17e tot de 21e eeuw die de taboes van hun eigen tijd doorbraken. Onder wie grote namen als Madame de Sévigné, Colette, Françoise Sagan, George Sand en Simone Beauvoir. Maar ook minder bekende Franse schrijfsters, zoals Nathalie Sarraute, de grondlegster van de ‘nouveau roman’. Al deze vrouwen schrijven, spreken, gaan de barricaden op, veroorzaken schandalen en verleggen grenzen. En ze bieden inspiratie – door hun boeken, hun denkbeelden, hun daden of hun karakter. Door de boeiende beschrijvingen van Dijkgraaf krijg je direct zin om werken te lezen van deze bijzondere schrijfsters.

Zij namen het woord

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin