AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
Bonne-annee-Gouda-2021

Les meilleurs voeux!

2020 ligt achter ons. Het was een bijzonder jaar voor ons allemaal, met veel onzekerheden en veranderingen. In ons dagelijks leven kwamen we soms voor grote uitdagingen te staan. We kijken dan ook uit naar een sprankelend 2021, waarin we corona onder controle zullen krijgen en het weer mogelijk is om elkaar 'live' te ontmoeten. We hopen je snel weer te kunnen verwelkomen in de les of tijdens één van onze gezellige culturele activiteiten. Ook dit jaar staan we weer klaar om je mee te nemen op ontdekkingstocht door de Franse taal en cultuur.

Voor nu wensen we je een 'très bonne année', pleine de bonheur, de joie, d'espoir, de réussite et de prospérité. En niet te vergeten: blijf gezond!

Het bestuur en de docenten van de Alliance Française Gouda
livres-francais-recommander-debutants

Nieuw: korte beginnerscursussen vanaf 18 januari!

Misschien ben je niet in de gelegenheid een volledige leergang van een jaar te volgen. Of wil je eerst eens kijken of een cursus Frans überhaupt iets voor je is. Om die reden bieden we ook korte cursussen aan. Zo kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met de Franse taal en cultuur zonder dat je je meteen voor een langere periode vastlegt. Korte cursussen zijn ook heel geschikt om snel je kennis op te frissen.

Met ingang van 18 januari 2021 starten maar liefst drie nieuwe korte cursussen, allemaal bedoeld voor beginners of lichtgevorderden. De cursussen bestaan uit twaalf wekelijkse lessen en eindigen in april van dit jaar. De lessen vinden plaats in Gouda of in Alphen aan den Rijn. Maar natuurlijk zijn alle cursussen ook online te volgen. Bekijk snel het aanbod.
cafe-quiz-français-janvier2021

Online pubquiz ter gelegenheid van Driekoningen

Traditiegetrouw organiseren we ieder jaar in de tweede week van januari een Café français. Hiermee luiden we niet alleen het nieuwe jaar feestelijk in, maar vieren we – onder het genot van een echte Franse Galette des Rois – ook Driekoningen of te wel Epiphanie (6 januari). Omdat fysieke bijeenkomsten helaas nog niet mogelijk zijn bieden we je deze keer een spetterend alternatief: een online pubquiz over Frankrijk! Wie weet het meest over de Franse taal en cultuur? Schrijf je snel in, want je maakt kans op een leuke prijs! Deelname is gratis en iedereen kan meedoen, ook als je geen lid of cursist bij ons bent. Het enige wat je nodig hebt is een computer en een smartphone. En natuurlijk je eigen hapjes en drankjes!

Schrijf je direct in!

Wat vieren we eigenlijk met Driekoningen?

Twee weken na Kerstmis is het Driekoningen, ook wel de Dag van de Openbaring genoemd. Voor de meeste mensen is dat het teken dat de kerstboom opgeruimd moet worden. Maar wat vieren we nu eigenlijk met Driekoningen? 'Epiphanie', zoals het in Frankrijk heet, is een christelijke feestdag die ieder jaar op 6 januari wordt gevierd. Dit is de dag waarop de drie wijzen uit het Oosten aankomen bij het kindje Jezus. Zij hadden een wonderlijke ster gevolgd die hen leidde naar de pasgeboren koning der Joden. Als geschenk brachten zij wierook, goud en mirre mee.

De drie koningen, die in de loop der tijd de namen Caspar, Melchior en Balthasar kregen, hadden respectievelijk de leeftijd van 20, 40 en 60 jaar. Deze getallen staan symbool voor belangrijke fasen in het leven van de mens. Daarnaast vertegenwoordigen zij de drie in die tijd bekende werelddelen (Afrika, Europa en Azië) en rassen. Eigenlijk wordt op Driekoningen dus de bekendmaking van Jezus aan de wereld gevierd.

Rond het feest van Driekoningen bestaan er van oudsher vele (volkse) gebruiken. In Frankrijk wordt traditioneel een Galette des Rois gegeten. In de galette zit een boon, de fève. Vroeger was dit een echte boon, maar inmiddels is deze vervangen door een porseleinen figuurtje. Veel Fransen sparen deze figuurtjes. Wie in zijn stuk taart de fève vindt mag de bijbehorende kroon opzetten en is voor één dag de koning(in). Meestal mag de gelukkige bepalen wat er die dag gedaan of gegeten wordt.

Epiphanie
galette-frangipane-0

Lalique Museum

plaque-de-cou-lalique001.960x0
Tot en met 20 juni 2021 is in het Lalique Museum te Doesburg een bijzondere juwelententoonstelling te zien: La Réunion - juwelen voor de beau monde. In deze tentoonstelling worden zeldzame topstukken van René Lalique en tijdgenoten getoond. Een van de topstukken is een onlangs door het museum verworven 'plaque de cou' (halssieraad), dat heeft toebehoord aan een Franse markiezin. Als de musea weer opengaan is dit zeker een aanrader!

Kijk hier voor meer informatie.

Muziek: Grand Corps Malade

1200x1200
Fabien Marsaud (Seine-Saint-Denis, 31 juli 1977) is een Franse slam-zanger, beter bekend onder de artiestennaam Grand Corps Malade. Marsaud was in zijn jeugd zeer sportief en wilde eigenlijk een carrière proberen te maken als basketballer. In 1997 kreeg hij echter een duikongeluk, waarna hij tijdelijk verlamd raakte. Na een lange revalidatie leerde hij weer lopen, maar hij herstelde nooit volledig en een sportieve carrière was zo uitgesloten. Sinds 2003 houdt hij zich daarom bezig met muziek. Zijn artiestennaam - letterlijk 'Groot ziek lichaam' - verwijst naar zijn gezondheid.

Zijn nieuwste album, Mesdames, is inmiddels platina in Frankrijk. Met dit album vol duetten zet Grand Corps Malade bekende Franse zangeressen in het zonnetje en brengt hij een hommage aan alle vrouwen.

Luister hier naar het ontroerende 'Je t'aime', met Camille Lellouche.

Films: Hors Normes

Hors Normes is een film uit 2019 van de makers van het succesvolle Intouchables. De film vertelt het bijzondere verhaal van twee goede vrienden die zich met hart en ziel inzetten voor autistische kinderen die zonder hen geen plek hebben in de maatschappij. De film is uit het leven gegrepen, met ijzersterke rollen van acteurs Vincent Cassel en Reda Kateb. De ontwapenende kinderen winnen meteen je hart.
Al meer dan 20 jaar runt Bruno (Cassel) een opvang voor autistische kinderen die nergens anders terecht kunnen. Wanneer ouders en zorginstellingen het echt niet meer weten, geeft Bruno hen een thuis. Zijn goede vriend Malek (Kateb) leidt met zijn organisatie jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van deze kinderen. Tijdens dit traject wisselen humoristische en confronterende situaties zich af en ontstaan er bijzondere vriendschappen.
Hors Normes

Literatuur: Les Années

Hoewel Les Années van Annie Ernaux al in 2008 in Frankrijk verschenen is, is het nu pas in het Nederlands vertaald. De jaren is een collectieve autobiografie van onze tijd. Annie Ernaux, die geboren is in een Normandisch provinciestadje aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, beschrijft aan de hand van het geheugen, van tegenwoordige en herinnerde indrukken, culturele gewoonten, taal, foto’s, boeken, liedjes, radio, televisie, reclame en krantenkoppen het meisje en de vrouw die zij ooit was. Hiermee zet ze een prachtig beeld neer van de de periode tussen 1941 en 2006. Met haar bijzondere schrijfstijl - ze gebruikt bijvoorbeeld nooit het woordje 'ik' en schrijft zowel subjectief als onpersoonlijk - weet ze exact het gevoel van die tijd weer te geven en laat ze zien dat in onze tijd verandering een waarde op zich is.

526x840

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!
facebook twitter