AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
Groepsfoto

Succesvollle reis Alliance Française Gouda!

Avontuur, cultuur en bourgondisch samenzijn vormden de succesvolle ingrediënten van de meerdaagse reis van de Goudse Alliance Française. Dit jaar was een groep van 42 Frankrijkgangers van 8 tot 10 oktober te gast in de departementen Ardennes en Aisne, met als hoogtepunt een bezoek aan de stad Charleville-Mézières. In combinatie met prachtige najaarsweer werd het een onvergetelijke reis.
463158_380236452001148_1602750_o-730x521 (1)

Franse pâtisserie in Amsterdam

Petit Gâteau is de enige échte Franse patisserie in Amsterdam. De zaak wordt gerund door Meike Schaling en Patrice Andrieu. Het stel ontmoette elkaar in Parijs, waar Meike aanvankelijk werkte als tolk toen ze besloot het roer om te gooien en opleiding tot pâtissier te volgen. En met succes. Meike behaalde haar diploma en ging in Parijs aan de slag. Later kwamen Patrice en zij naar Nederland, waar ze Petit Gâteau begonnen. De kleine taartjes werden bij toeval onderdeel van het assortiment. “Ik maakte in Parijs al tartes, maar op een dag kwam ik bakringen tekort en vond ik een doos met kleine ringen", vertelt Meike. Die kleine taartjes werden die dag allemaal door één klant gekocht. Vanwege dit succes besloten ze de zaak om de kleine taartjes heen te bouwen. Bij Petit Gâteau worden er per maand zo'n 30.000 taartjes met de hand gefonceerd. Iedere dag liggen er zo’n vijftig tot zestig verschillende soorten in de winkel. Een deel daarvan behoort tot het vaste assortiment en daarnaast worden er ook seizoensgebonden taartjes gemaakt. Naast het bakken geven Meike en Patrice ook workshops en leert Meike je alle geheimen van het vak middels haar boekenreeks Franse taartjes. Bekijk hieronder een recept voor kleine taartjes met limoen.
Tess

Au théâtre: Tess Merlot et les Moutons...

In 2017 bracht Tess Merlot met les Moutons haar eerste album Chansons pour non-francophones uit. In 2019 zong ze het zelfgeschreven Mon Paris in een bomvol Paradiso en in 2020 tourde ze met haar eigen theatervoorstelling Voyages en Chansons langs volle zalen van onder andere PAARD in Den Haag, TivoliVredenburg in Utrecht en Boom Chicago in Amsterdam. Tess' passie is het Franse chanson. Ze zingt zowel nummers van Aznavour, Brel en Piaf als eigen werk. Of Tess nu alleen optreedt of met een compleet orkest, ze doet dit vol overtuiging en met een onweerstaanbaar joie de vivre. De uitvoering mag ingetogen en mooi zijn, maar ook ongepolijst, grotesk. In de voorstelling Swingin' Paris nemen Tess en zanger/trompettist Michael Varekamp je samen met The Legends mee naar de romantische Parijse jazzkelders, waar paradijsvogels als Josephine Baker, Louis Armstrong, Édith Piaf en Sydney Bechet tot in de kleine uurtjes op de podia stonden. Je hoort legendarische hits als ‘Petite fleur’, ‘It don’t mean a thing if it ain’t got that swing’ en ‘C’est si bon’.
Katell

... en Katell

Katell is een Frans-Nederlandse zangeres die geboren is in Frankrijk. Ze is deels in Nederland en deels in Frankrijk opgegroeid. In 2006 verhuisde ze van Parijs naar Enschede om te studeren aan het ArtEZ Conservatorium. In 2012 bracht ze haar eerste Franstalige plaat uit en in 2016 deed ze mee aan The Voice of Holland, waar ze hoge ogen scoorde met haar eigen versie van Formidable (van Stromae) en haar Franse vertaling van 'Brabant' van Guus Meeuwis, Paris. Inmiddels heeft Katell ook de stap naar het theater gemaakt. Katell’s muziek is een gevoelige mix van moderne Franse folk en pop die daar ze samen met haar band ten gehore brengt. In haar nieuwe muziekprogramma Retour Amsterdam-Paris laat Katell de toeschouwer genieten van het mooiste wat Frankrijk en Nederland te bieden hebben.
Laure Prouvost

Laure Prouvost

De Franse kunstenaar Laure Prouvost (Croix, 1978) werd wereldberoemd door haar betoverende installaties, waarmee ze in 2013 de Turner Prize won. Nu zijn haar installaties en films eindelijk te zien in Nederland. Van 14 november 2021 t/m 15 mei 2022 is in het Bonnefantenmuseum te Maastricht de tentoonstelling Deep See Blue Surrounding You / Vois Ce Bleu Profond Te Fondre te zien, die de bezoeker onderdompelt in een droomwereld. Centraal in die wereld staat Prouvost' fictieve korte film They Parlaient Idéale, die te zien is in een van haar betoverende installaties. Naast
het droomachtige van de tentoonstelling is het werk van Prouvost werk ook scherp activistisch; emancipatie, globalisatie en klimaatverandering vormen belangrijke thema's in haar oeuvre. Verwacht ruimtes met immersieve installaties, waarbij ze verschillende kunstvormen, zoals geblazen glas, geweven tapijten, epoxy en video, laat samenkomen in haar zoektocht naar een ideaal 'elders'.

Kijk hier voor meer informatie.
Heritage

Héritage

De veelgeprezen en uiterst talentvolle Franse auteur Miguel Bonnefoy schrijft in de uitbundige familievertelling Héritage over vier generaties Franse immigranten in Chili wier levens stuk voor stuk geraakt worden door de grote historische gebeurtenissen van de twintigste eeuw.
Het verhaal begint aan het einde van de negentiende eeuw, wanneer een wijnboer vanuit de Elzas naar Santiago de Chile emigreert met in zijn zak het stekje van een druif. In de schaduw van de Andes bouwt hij een nieuw bestaan op. Zijn huis aan de Calle Santo Domingo zal de volgende vier generaties van de Lonsonier-familie onderdak en bescherming bieden. Ze vergeten hun Franse wortels echter nooit. Drie zoons vertrekken tijdens de Grote Oorlog naar Noord-Frankrijk, maar alleen de oudste, Lazare, keert terug uit de loopgraven. Lazare trouwt met Thérèse, die in de tuinen van het huis aan de Calle Santo Domingo de meest befaamde volière in de Andes laat bouwen.
Hun dochter Margot treedt in de voetsporen van haar vader door in de Tweede Wereldoorlog als vliegenier in Frankrijk mee te vechten. Terug in Chili wordt Margot na een affaire zwanger. Haar zoon Ilario Da wordt gevangengenomen en gemarteld tijdens de dictatuur van Pinochet, en Margot besluit dat het tijd is om Santiago te verlaten. Na al die jaren komen de Lonsoniers terug in Frankrijk, met als enige erfenis het verhaal over het bestaan van een mysterieuze oom.
Met Héritage treedt Miguel Bonnefoy in de voetsporen van de grootste schrijvers uit Zuid-Amerika. Klik op de afbeelding hierboven voor een interview met Bonnefoy.

Envole-moi (2021)

Envole-moi is een echte feel-good-film. Voor de 25-jarige Thomas (Victor Belmondo) is het leven één groot feest zonder consequenties. Voor zijn vader, de hartchirurg dokter Reinhard (Gérard Lanvin) is de maat vol. Hij dwingt Thomas om de zorg op zich te nemen voor één van zijn jonge patiënten. Marcus is twaalf jaar oud en hij woont alleen bij zijn moeder. Sinds zijn geboorte lijdt hij aan een ernstige hartziekte en zijn leven bestaat uit naar school gaan en regelmatige ziekenhuisopnames. De twee jongens met totaal verschillende levens ontwikkelen een unieke vriendschap die hun levens voor altijd verandert. Envole-moi is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Bekijk hieronder de trailer.
Envole-moi

Vianney

220px-Vianneyalbum
Vianney Bureau, beter bekend onder zijn roepnaam Vianney, is een succesvolle Baskische zanger. Hij werd geboren in Pau op 13 februari 1991 en komt uit een zeer muzikale familie. Zijn vader was muzikant en speelde nummers van onder andere Georges Brassens en Rickie Lee Jones op zijn gitaar. Hierdoor kreeg Vianney op 12-jarige leeftijd zelf ook een passie voor muziek en begon liedjes te schrijven. In 2005 stelde zijn vader hem voor aan een aantal muzikale vrienden, met wie Vianney zijn eerste plaat opnam. Twee jaar later gaf Vianney in Parijs zijn eerste concert.
Zijn debuutalbum, getiteld Idées blanches, verscheen in 2014. Met de eerste single, Je te déteste, wist Vianney voor het eerst de Franse hitlijsten te behalen. Hoewel Je te déteste slechts de 113e positie behaalde in Frankrijk, betekende de tweede single Pas là de doorbraak van Vianney in Franstalig Europa. Datzelfde jaar werd hij door radiozender Virgin Radio uitgeroepen tot 'Mannelijke ontdekking van het jaar.' In 2015 won Vianney de Talent Award van televisiezender W9. Ook werd zijn debuutalbum dat jaar genomineerd voor de Victoires de la musique, en de zanger zelf voor een NRJ Music Award. In 2016 bracht hij zijn tweede (naamloze) album uit en na een pauze van vier jaar keerde hij terug met zijn derde en meest recente album N'attandons pas. Beluister hieronder drie grote hits van Vianney:
vianney-nattendons_pas_s

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin 
MailPoet