AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
JDB

Geslaagde start van het nieuwe cursusjaar!

Om de start van het nieuwe cursusjaar feestelijk in te luiden en te vieren dat we elkaar na al die tijd eindelijk weer fysiek kunnen ontmoeten organiseerden we op 18 september jongstleden een actieve jeu-de-boulesmiddag in Paviljoen Rederij De Vrijheid te Gouda. Onder het genot van een hapje en een drankje kon je pétanque spelen of gewoon gezellig bijpraten met andere (nieuwe) leden, cursisten en docenten. Het weer was stralend, de stemming opperbest en de locatie gezellig met een prachtig uitzicht op de Hollandsche IJssel. En wie denkt dat jeu-de-boules maar een saai spel is heeft het helemaal mis. Al snel werden er teams gevormd en gingen de aanwezigen vol enthousiasme de strijd met elkaar aan. De winnaars werden beloond met een glas champagne. We kijken terug op een geslaagde middag en hopen je weer te zien bij onze volgende culturele activiteit op 18 november: een pianoconcert mét Beaujolais Primeur!
morssinkhof-terra-theaterproducties-amecc81lie-de-musical-artwork-liggend

Nederlandse musicalversie van de succesvolle Franse film Amélie

De Film Amélie (2001) was een hit in zowel Frankrijk als de rest van de wereld. Morssinkhof Terra Theaterproducties heeft ruim twee jaar gewerkt aan de voorbereidingen van de Nederlandse musicalversie van de succesvolle Franse film Amélie. Na Broadway in New York, West End in Londen en München in Duitsland is de musical vanaf 2 oktober 2021 eindelijk in Nederland te zien. De voorstelling zal tot en met april volgend jaar in heel Nederland te zien zijn. De rol van Amélie wordt gespeeld door de Nederlandse actrice Christanne de Bruijn. De vertaling en regie zijn door Daniél Cohen.

Het verhaal van de musical
Amélie Poulain houdt zich al haar hele leven verborgen voor de buitenwereld. Als kind werd ze door haar ouders thuisgehouden van school en leefde ze in haar eigen fantasiewereld. Wanneer het eindelijk tijd is om haar huis te verlaten, leidt ze een rustig leventje als serveerster in Parijs. Tot ze door een bijzondere gebeurtenis ontdekt wat ze wil met haar leven: anderen helpen om liefde en geluk te vinden, op haar eigen unieke en betoverende manier. Dan wordt ze zelf verliefd en kan Amélie zich voor het eerst in haar leven niet meer verbergen. Een ontroerend sprookje van nu in de romantische stad Parijs, voor het eerst als musical.
3xLupin-1024x524

Arsène Lupin bij boekhandel Broese in Utrecht

Op dinsdag 26 oktober organiseert de Alliance Française Utrecht in samenwerking met boekhandel Broese een thema-avond rond de Franse gentleman-cambrioleur Arsène Lupin, een creatie van schrijver Maurice Leblanc. Deze ‘Robin Hood van la Belle Époque’ - die stal van de rijken en gaf aan de armen - wist sinds het eerste verhaal verscheen in 1890 al veel harten te veroveren. En dankzij de populaire serie Lupin op Netflix staat het personage opnieuw volop in de belangstelling.
Tijdens deze thema-avond vertellen Lidewij van den Berg en Martijn Couwenhoven je alles over Arsène Lupin en zijn geestelijk vader Maurice Leblanc. Je hoort waar de laatste zijn inspiratie vandaan haalde, maar ook voor welke uitdagingen de Nederlandse uitgever gesteld werd bij het vertalen van de boeken in het Nederlands. Lidewij is de vertaalster van de Lupinboeken; zij vertaalde eerder ook werken van Emile Zola. Martijn is de uitgever van uitgevrij Oevers die de Lupinboeken naar Nederland haalde.
Datum en tijd: dinsdag 26 oktober 2021 - 19.30 tot 21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Boekhandel Broese, Oudegracht 112-b, 3511 AW Utrecht
Toegang: gratis voor leden van de Alliance Française, 7,50 euro voor niet-leden
Aanmelden: vooraf via klantenservice@broese.nl (vermeld in je mail dat je lid bent van de Alliance Française)
Madame de Pompadour

Conférence en ligne sur Madame de Pompadour

Jeanne Antoinette Poisson, geboren in 1721, is beter bekend onder de naam Marquise de Pompadour. Madame de Pompadour was aanvankelijk alleen de maîtresse van Lodewijk XV, maar werd later ook zijn vriendin, zijn vertrouwelinge, zijn adviseur en zelfs zijn souteneur - door hem te voorzien van talloze nieuwe jonge vrouwen! Ze stierf relatief jong, op 43-jarige leeftijd, maar liet een onuitwisbare indruk achter en heeft een groot stempel gedrukt op de kunst en geschiedenis van Frankrijk. Wie was deze vrouw, die behalve een schoonheid ook intelligent was en een voorliefde had voor kunst en letteren? In samenwerking met de Alliances Françaises van Spanje, Den Haag, Rotterdam en twee verenigingen (L’accueil de la Haye en Amsterdam accueil) organiseert de Alliance Française van Utrecht op donderdag 21 oktober om 20.30 uur een online lezing over Madame de Pompadour. Deze lezing is onderdeel van de lezingencyclus ‘Oh!’ en is volledig Franstalig.
Banner_cover_LouisDeFunes_900x400_bleu

Tentoonstelling Louis de Funès in Brussel

Van 2 oktober 2021 tot 16 januari 2022 organiseert Cinema Palace in Brussel een grote tentoonstelling over het leven en werk van de Franse acteur Louis De Funès. De expositie - A la folie - laat zien hoe de acteur de harten van het publiek wist te winnen en op vijftigjarige leeftijd uiteindelijke de top van de Franse cinéma bereikte. Aan de hand van een collectie van bijna 150 werken, bestaande uit filmfragmenten, maar ook foto's, documenten, beeldhouwwerken, tekeningen en schilderijen, maak je kennis met De Funès in al zijn facetten. Zo zijn auto uit 'Le Corniaud' en de kostuums uit 'Les Aventures de Rabbi Jacob' te zien. Daarnaast toont Cinema Palace een selectie uit het oeuvre van de kleine driftkikker. Geniet van een twintigtal Funès-klassiekers als 'La Folie des Grandeurs' , 'La Soupe aux choux' en de gendarmereeks. Verschillende sprekers uit de filmwereld zullen een korte introductie verzorgen bij de voorstellingen en vertellen over hun liefde voor dit Franse icoon. De tentoonstelling is zowel in het Frans als in het Nederlands en de films zijn in het Nederlands ondertiteld.
Fries Museum

A la campagne!

De Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komen volgend jaar naar Leeuwarden! Ontdek de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met prachtige landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch. De tentoonstelling À la campagne! Het Franse licht van Maris tot Monet is van 19 februari tot en met 17 juli 2022 te zien in Leeuwarden..

Kijk hier voor meer informatie.
Tentoonstellingen2021JRJR.-GIANTS-Kikito-and-the-Border-Patrol-Tecate-Mexico-U.S.A.-2017_2021-09-20-075405_zmcg

JR: Chronicles

Van 20 november 2021 tot en met 12 juni 2022 pakt het Groninger Museum uit met ‘JR: Chronicles’, een overzicht van het werk van de Franse beeldend kunstenaar JR. Al meer dan 20 jaar maakt JR kunstwerken in de openbare ruimte. Met maatschappelijk betrokken kunstprojecten zoals Women Are Heroes en Kikito, vraagt hij aandacht voor mensen en gemeenschappen die niet altijd goed zichtbaar zijn en geeft ze een platform voor hun verhaal. Dit doet hij bijvoorbeeld door meer dan levensgrote portretten te maken, die hij – soms illegaal – in de openbare ruimte opplakt. De expositie neemt je mee door de indrukwekkende carrière van JR, die ooit begon als graffiti-artiest.

Kijk hier voor meer informatie.
550x732

Le dit du Mistral

De mistral is een krachtige wind die regelmatig over Zuid-Frankrijk trekt en zo het landschap van de Provence vormt. Op een morgen na een gewelddadige onweersbui komt de hoofdpersoon zijn buurman tegen, een oudere, norse boer die hem meeneemt naar de plek waar de storm een deel van een helling heeft weggeslagen. In de stenen bergwand vinden ze mysterieuze voorwerpen die uit een ander tijdperk lijken te komen: beelden, gebruiksvoorwerpen, zelfs een warmwaterbron die een heilzame werking lijkt te hebben. De mannen besluiten de kostbaarheden niet aan te geven bij de autoriteiten, maar ze zelf op te graven. Al snel worden ze volledig in beslag genomen door het nieuwe decor rond hun huis. De twee mannen koesteren hun geheim, gaan niet meer naar hun werk en vervreemden steeds meer van de rest van de gemeenschap. Totdat een grondige inspecteur van de gemeente hun idylle dreigt te verstoren.
Le dit du Mistral (2020) van Olivier Mak-Bouchard is een betoverende roman over vriendschap, tradities en folklore, over wat ons wordt nagelaten door voorouders en wat we willen doorgeven aan de volgende generaties. Boven alles is het een ode aan het landschap van de Provence: de bijzondere geuren, de flora en fauna, en natuurlijk de mistral.

Eiffel (2021)

Na het succesvol afronden van de bouw van het Vrijheidsbeeld ligt de wereld aan de voeten van ingenieur Gustave Eiffel. De Franse overheid vraagt hem om een spectaculair nieuw ontwerp te maken voor de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1889, maar Eiffel houdt zich liever bezig met het ontwerpen van de metro. Alles verandert wanneer zijn pad kruist met Adrienne,
een mysterieuze vrouw uit zijn verleden. Ze gaan een passionele en romantische relatie aan, wat Eiffel inspireert om de wereldberoemde Eiffeltoren te ontwerpen. Eiffel is vanaf 28 oktober te zien in de bioscoop. Bekijk hieronder de trailer.
33834_137685_ps_sd-high

Zomerhits 1: Amel Bent

Eén van de grote Franse hits van deze zomer is Le chant des colombes van Amel Bent. Amel Bent Bachir wordt geboren op 21 juni 1985 in Joué-lès-Tours, in Indre-et-Loire. Haar vader is Algerijns, haar moeder Algerijns-Marokkaans. De zangeres groeit op in La Courneuve, gelegen in de buitenwijken van Parijs. Haar moeder brengt haar de liefde voor het Franse lied bij, in het bijzonder voor de chansons van Charles Aznavour. Al op jonge leeftijd ontdekt Amel dat ze een passie heeft voor zingen. Aangemoedigd door haar muziekleraar op de middelbare school sluit ze zich aan bij een gospelkoor en begint ze op te treden in het lokale jongerencentrum.
Na jaar eindexamen gaat Amel psychologie studeren. Maar in 2003 neemt haar carrière een radicale wending als ze zich opgeeft voor het talentenprogramma La Nouvelle Star. Ze weet de halve finale te bereiken en eindigt uiteindelijk op de derde plaats. Maar ondertussen heeft ze met haar krachtige stem wel veel bekendheid gekregen bij zowel het grote publiek als bij muziekproducenten. Het duurt slechts een jaar voordat ze haar eerste album uitbrengt: in november 2004 verschijnt Un jour d'été. De single Ma philosophie wordt meteen een grote hit; het is de op twee na best verkochte plaat van Frankrijk dat jaar. Zowel het hele album als de single Ma philosophie worden in 2006 genomineerd voor de Victoires de la musique, in de categorie Chanson originale de l'année.
Na het enorme succes van haar debuutalbum brengt Amel Bent tussen 2007 en 2019 nog vijf albums uit. Maar veelzijdig als ze is beperkt ze zich niet alleen tot zingen. Amel is regelmatig te zien in tv-shows en spreekt daarnaast stemmen in van tekenfilms. Een echte duizendpoot dus. Luister hieronder naar Le chant des colombes, dat de laatste maanden niet weg te denken is uit de Franse hitparade. Klik op de foto om te luisteren.
amel-bent

Zomerhits 2: Clara Luciani

Een beginnend artieste om in de gaten te houden is Clara Luciani. Clara Luciani is een zangeres van Corsicaanse komaf. Voordat ze aan haar muzikale carrière begon studeerde ze kunstgeschiedenis en had ze verschillende baantjes. Het nummer Grenade van haar eerste album uit 2018 werd een grote hit in Frankrijk en zorgde voor haar doorbraak. Deze zomer scoort Clara Luciana hoge ogen met maar liefst twee nummers: Le reste en Respire encore.
Knipsel

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin 
MailPoet