AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN

Ontvang het laatste nieuws voortaan digitaal!

Na de introductie van onze gloednieuwe website in augustus van dit jaar kon een digitale nieuwsbrief natuurlijk niet ontbreken. En die is er nu! Met deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over onze cursussen en culturele activiteiten. Daarnaast geven we je je allerlei lees-, luister- kijk- en doe-tips over Frankrijk om nog meer te genieten van je favoriete land en taal. De nieuwsbrief verschijnt één keer in de twee maanden.

Namens het bestuur van de Alliance Française Gouda wensen wij je veel leesplezier!
HEFBRUG alphen

Nieuw: korte beginnerscursussen in Alphen vanaf 2021

Op dit moment worden onze cursussen gegeven in Gouda. Bij voldoende deelnemers uit andere plaatsen in de regio kunnen er ook cursussen starten in Reeuwijk, Alphen aan den Rijn en Capelle aan den IJssel. Begin volgend jaar starten we met een cursus van 12 lessen op niveau A1 of A2 in Alphen aan den Rijn. De exacte tijd en locatie worden nog bekend gemaakt. Interesse? Mail naar gouda@afpb.nl.
CF

Culturele activiteiten in 2020 geannuleerd

Als gevolg van de huidige omstandigheden rondom corona zijn wij genoodzaakt al onze culturele activiteiten tot het einde van het jaar te annuleren. De jaarlijkse reis is verplaatst naar april 2021. Hopelijk kunnen we je vanaf januari weer welkom heten tijdens het Café français of één van onze andere gezellige avonden! Het Café français vindt plaats op 13 januari 2021 om 20.00 uur in Grand Café Central te Gouda. Mocht het toch nog niet mogelijk zijn om elkaar fysiek te ontmoeten, dan zorgen we voor een spetterend digitaal alternatief! Zet de datum dus alvast in je agenda en hou de website in de gaten voor de laatste ontwikkelingen!
Sylvain

Online cultureel programma van Sylvain Lelarge

Voor velen is Sylvain Lelarge al lang geen onbekende meer. Regelmatig verzorgt hij avondvullende programma's voor de Alliance Française, waarbij hij je op geheel eigen(zinnige) wijze en met veel humor kennis laat maken met de Franse taal en cultuur. En met succes! Speciaal voor deze bijzondere tijden als gevolg van corona heeft Sylvain een online cultureel programma ontwikkeld getiteld 'En attendant'. Je kunt kiezen uit twee verschillende digitale workshops, 'Soirées entre nous' en 'Journées de Chansons'. Als lid van de Alliance Française krijg je korting op je inschrijving. Bekijk hier het programma.

Museumtip: Extra Large - Kunsthal Rotterdam

Voor het eerst in Nederland presenteert Kunsthal Rotterdam een groots overzicht van imposante wandkleden naar ontwerpen van beroemde kunstenaars als Picasso, Le Corbusier, Miró, Vasarely en Louise Bourgeois. De tentoonstelling ‘Extra Large’ belicht een periode van honderd jaar, met wandtapijten van direct na de Eerste Wereldoorlog tot nu, en ontvouwt een vrijwel onbekend aspect uit het oeuvre van veel moderne en hedendaagse kunstenaars. Zij gebruiken de eeuwenoude weeftechniek als basis voor hun textielkunst en interpreteren deze steeds opnieuw. Het grootste deel van de ruim zestig werken is vervaardigd in het historisch instituut ‘Manufacture des Gobelins’ in Parijs.
Wandtapijt

Reizen: Reizen Frankrijk

Reizen Frankrijk van Trotter is niet zomaar een boek, maar een reis op zich. Dit enorme boek met maar liefst 384 pagina's bevat prachtige foto's en illustraties en geeft 1001 vakantietips en reiservaringen om Frankrijk te (her)ontdekken. Je leest alles over de geschiedenis van de vele kastelen, abdijen en middeleeuwse steden, maakt kennis met de heerlijkste streekproducten en verdiept je in de rijke Franse cultuur. Vanuit je luie stoel maak de mooiste trips per auto, trein, fiets of gewoon te voet. Een prachtig naslagwerk over La douce France dat in geen boekenkast mag ontbreken.
Lannoo

Muziek: VersuS

De in 1983 geboren Charlotte Gonin heeft als Vitaa al 2 miljoen platen verkocht in Frankrijk. Haar Youtubevideo’s trokken al meer dan 855 miljoen views. Op haar nieuwste album, getiteld VersuS, zingt zij maar liefst 19 duetten met de Algerijns-Franse Slimane Nebchi, die in 2016 het Franse 'The Voice' won. De twee stemmen vullen elkaar perfect aan. De nummers van Vitaa en Slimane bevatten verschillende invloeden: van Latin tot reggae en rap, maar ook gewone ballads en lekkere up-tempo-deuntjes komen voorbij. Daarnaast zijn er verschillende Franse gastzangers die meezingen op VersuS, zoals Amel Bent en Maître Gims. In december treden Vitaa en Slimane op in Forest National in Brussel.

Luister hier naar 'Je te le donne'
Vitaa

Films: Police

Police is een film van Anne Fontaine met onder andere Omar Shy en Virginie Efira.
In contrast met hun dagelijkse routine bij de nationale politie wordt een bijzondere missie toegewezen aan een groep Parijse agenten: het begeleiden van een asielzoeker naar de grens en hem uitzetten. Als Virginie, een van hen, begrijpt dat het leven van de gevangene in zijn thuisland wordt bedreigd, staat ze voor een moreel dilemma en probeert ze haar collega’s te overtuigen hun ogen te sluiten en hem te laten ontsnappen. Vanaf 26 november in de bioscoop.
Police

Literatuur: Henri Pick

Als een bibliothecaris in Bretagne besluit om een collectie te beginnen van alle boeken die door uitgevers zijn afgewezen, ontvangt hij ongelooflijk veel manuscripten. In de enorme stapel stuit een jonge redactrice op een meesterwerk, geschreven door een zekere Henri Pick. Ze gaat op zoek naar de schrijver en ontdekt dat hij twee jaar eerder is overleden. Volgens zijn weduwe las Pick, pizzabakker van beroep, nooit een boek en schreef hij niets anders dan boodschappenlijstjes. Heeft hij soms een geheim leven geleid? Na verschijning blijkt het boek van Henri Pick een daverend succes, het overrompelt de literaire wereld. Maar ook daarbuiten brengt zijn roman heel wat teweeg. Le mystère Henri Pick is een ode aan de literatuur en haar schrijvers.
Pick

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!
facebook twitter