AF_Cartouche_Logo-Gouda_CMJN
Koos

Culinaire avond met de Alliance Française Gouda!

We kondigden het al eerder aan: ter afsluiting van het cursusjaar organiseert de Alliance Française Gouda een heuse online kookdemonstratie. Op verzoek is het evenement verplaatst naar 21 mei 20.00 uur, zodat meer geïnteresseerden in de gelegenheid zijn de avond bij te wonen. Heb je de eerdere uitnodigingen gemist? Grijp dan nu je kans en schrijf je alsnog in!

In een video die wij speciaal voor deze avond hebben laten maken leer je drie heerlijke Franse gerechten te bereiden. Als je je opgeeft ontvang je een week van tevoren een e-mail met een boodschappenlijstje. Vlak voor de start van de demonstratie krijg je een tweede e-mail met de recepten, instructies èn de link naar de video. Je kunt er voor kiezen om tegelijk met de video mee te koken, maar alleen de video bekijken - zonder meekoken - is natuurlijk ook mogelijk. Tijdens de uitzending kun je live chatten met de kok. Voor leden en cursisten van de Alliance Française is deelname gratis. Kijk voor meer informatie op onze site.

Wereldberoemde Bretonse streepjes

Streepjes
In 1160 vestigde William the Conqueror het dorp Saint-James aan de baai van Mont Saint-Michel in Normandië. De schapen die in het lokale zoutmoeras gefokt worden bieden de ideale wolsoort voor het breien van truien, hoeden en nautische uitrusting om de plaatselijke zeilers en vissers warm te houden tijdens stormachtige expedities. In 1850 wordt de eerste textielfabriek in Saint-James opgericht. De fabriek produceert en verft wolgaren voor de fournituren- en kousenwinkels in de regio. In 1889 introduceert de directeur van de spinnerij, Léon Legallais, het merk Saint James, dat kleding wil maken speciaal voor Normandische en Bretonse zeelieden. In eerste instantie concentreert Saint James zich op het breien van hemden, truien en vesten van zuivere (scheer)wol. In 1982 wordt het wollen assortiment aangevuld met katoenen matrozenkleding.

Ondertussen is de kleding van Saint James al lang niet meer alleen bedoeld voor zeelui. Wanneer de nationale betaalde vakantie toeneemt, omarmen Franse vakantiegangers het vermaak aan zee. Deze vakantiegangers paraderen in gestreepte shirts, matrozenpetten en nautische truien. Het merk wordt ook erkend en geprezen door zeilliefhebbers. Hierdoor versterkt Saint James haar leidende positie op de markt van nautische kleding. In 1989 viert het bedrijf zijn honderdste verjaardag met een record: het breit de grootste trui ter wereld van acht meter hoog en veertien meter breed van de ene mouw tot de andere! In 2012 ontwikkelt Saint James een lijn die volledig gewijd is aan haar iconische stukken, namelijk: de visserstrui, het Bretonse gestreepte T-shirt en de klassieke peacoat. In 2013 werd Tricots Saint James erkend als 'Living Heritage Company', een label dat door de staat wordt toegekend om Franse knowhow te erkennen.
Venetie

Wist je dat...

Het woord 'quarantaine' is afgeleid van het Franse telwoord quarante, of wel veertig? Oorspronkelijk gaat het dus om een periode van afzondering van veertig dagen. Het Franse leenwoord, dat rond 1600 in zwang raakte en rond 1650 werd overgenomen in de Nederlandse taal, werd gebruikt ter aanduiding van de isolatie van mogelijk besmette personen, zaken of dieren. Dat gebeurde onder invloed van het Venetiaanse woord 'quarantena' (een variant van het Italiaanse 'quaranta giorni': veertig dagen). Die term diende sinds de 14de eeuw ter aanduiding van de isolatie van schepen uit verre landen die de haven van Venetië aandeden. Zulke schepen werden – geïnspireerd op de veertigdaagse vastenperiode – veertig dagen geïsoleerd om verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen.
ACF

Académie Française: onenigheid over een lidwoord

De Académie française is een officiële Franse instelling die zich bezighoudt met de Franse taal. Ze vormt samen met vier andere academies het Institut de France. De Académie heeft twee functies: het toezien op de woordenschat en de grammatica en het bevorderen van het gebruik van het Frans wereldwijd. De Académie is een zeer prestigieus instituut en heeft 40 leden, die ook wel Les Immortels worden genoemd. Binnen de Académie woedt momenteel een felle discussie over het woord 'covid': is dat mannelijk (le) of vrouwelijk (la)? Saskia de Graaff schreef er een artikel over.
Bron: Alliance Française Deventer
le-gone-traiteur

Wijnspijswandelingen in je eigen stad

Een van de weinige activiteiten die we tijdens de lockdown nog wel buitenshuis kunnen doen is wandelen. Als alternatief voor een gezellig avondje uit eten heeft de horeca een nieuw initiatief geïntroduceerd: de wijnspijswandelingen. Deze zogenoemde 'take-away-wandelingen' zijn uitgezet in meer dan twintig steden in Nederland, waaronder Den Haag, Amersfoort, Delft en Den Bosch. Bij elk deelnemende horecagelegenheid haal je een gerecht af dat je vervolgens lopend opeet. In diverse steden nemen Franse restaurants deel aan het concept. In Dordrecht zijn dat er bijvoorbeeld maar liefst drie! En in Den Haag maakt traiteur Le Gone deel uit van de route. Le Gone won in 2019 de prijs van Fijnste Restaurant van Nederland. Je kunt hier ook buiten de wijnspijswandeling gerechten afhalen. Naast maaltijden verkopen ze onder meer charcuterie, pâtisserie en kaas. In Gouda doet onder andere Bij Ons mee.
Louvre

Bezoek het Louvre online

Zoals voor alle culturele instellingen was 2020 ook voor het Louvre een bijzonder slecht jaar. Terwijl het beroemde museum in andere jaren bijna tien miljoen bezoekers trekt, waren dat er in 2020 nog geen drie miljoen. Om kunstliefhebbers op een andere manier toch te ‘ontvangen’, heeft het Louvre nu de foto’s van 480.000 kunstwerken op haar website gezet. Het gaat om 60% van de hele collectie en een deel van de reserves. Je kunt vrij zoeken in de collectie of thematische verzamelingen bekijken. Zoals de meesterwerken van het Louvre, met onder meer de Mona Lisa, de Venus van Milo en La Libérté van Delacroix. Maar de leukste manier is virtueel door de plattegrond van het museum lopen en per zaal kijken wat er hangt. En bijzonder: je mag alle beelden gratis downloaden voor eigen gebruik!
Claude Cahun

Onder de huid - Claude Cahun in Cobramuseum

Claude Cahun was een Franse kunstenares en schrijfster, maar is vooral als fotografe bekend geworden. Ze werd op 25 oktober 1894 als Lucy Renée Mathilde Schwob in Nantes geboren in een welvarende en intellectuele uitgeversfamilie. Dankzij het grote netwerk van haar vader en oom kwam zij al op jonge leeftijd in contact met vele kunstenaars, dichters en schrijvers binnen de Parijse avant-garde.
Op 18-jarige leeftijd begon ze haar eerste fotografische zelfportretten te maken. Centraal in haar werken, die sterk beïnvloed zijn door het surrealisme, staat de voortdurende omkering van rollen omtrent geslacht, seksualiteit en schoonheid. In 1919 veranderde Lucy Schwob haar naam in het genderneutrale Claude Cahun. Ze presenteerde zich hoe langer hoe meer als een androgyne persoonlijkheid en ging samenwonen met haar stiefzus en levenspartner Suzanne Malherbe, die op haar beurt haar naam wijzigde in Marcel Moore.
Met haar identiteit en oeuvre stelde ze steeds weer bestaande maatschappelijke opvattingen ter discussie. In feite was ze daarmee haar tijd ver vooruit.
In het Cobra-museum in Amstelveen is tot 9 mei een selectie van de werken van Cahun te zien. Omdat het museum vanwege de lockdown nog gesloten is is er ook een digitale rondleiding beschikbaar. Klik hier om deze te bekijken.
Grégroire

Grégoire et le vieux libraire

Meneer Picquier heeft zijn boekwinkel moeten sluiten, maar het is hem gelukt om zijn dierbaarste bezit, drieduizend boeken, te bewaren. Die vullen zijn kamer in verzorgingstehuis Bleuets nu tot aan het plafond. Door zijn ziekte kan Picquier niet meer doen wat hij het allerliefste doet: lezen. Hij vraagt de jonge Grégoire, die sinds kort de maaltijden in het tehuis rondbrengt, om hem elke dag een uur voor te lezen. Daar ziet Grégoire, zelf nooit een echte lezer, aanvankelijk tegen op, maar met de tijd ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee.
Het voorleesuur wordt steeds populairder en verhuist naar de algemene ruimte, zodat zo veel mogelijk bewoners kunnen meeluisteren. De oude boekverkoper Picquier geeft ondertussen zijn jonge voorlezer een aantal waardevolle (levens)lessen mee…
Een ontwapenende roman voor fans van Intouchables en Jonas Jonasson – en voor iedereen die van lezen houdt. Bekijk hieronder een interview met schrijver Marc Roger.

Marc Roger

Lupin

De Franse serie Lupin is pas sinds januari te zien op Netflix, maar nu al een echte hit. Het verhaal is gebaseerd op de boeken van Maurice Leblanc over Arsène Lupin, die tussen 1905 en 1939 verschenen. Arsène Lupin is een intelligente, hoogopgeleide inbreker, die misdaden begaat om onrecht weer recht te zetten. Hij spreekt meerdere talen, is er een meester in om zichzelf te vermommen en en beheerst verschillende vechtsporten. Vanwege zijn afkeer om te doden en zijn respect voor vrouwen wordt Lupin beschouwd als een gentleman. In Frankrijk is Arsène Lupin een echte legende, vergelijkbaar met Sherlock Holmes in Engeland.
De serie vertelt het verhaal van Assane Diop, die erachter komt dat zijn vader 25 jaar geleden ten onrechte werd beschuldigd van het stelen van een diamanten ketting. Die pleegde destijds uit wanhoop zelfmoord. Geïnspireerd door de boeken over Lupin is Assane vastbesloten om als gentleman-inbreker zijn onschuldige vader te wreken. De rol van Assane Diop wordt gespeeld door Omar Sy, die bekend is van onder meer Intouchables en Demain tout commence. Bekijk hieronder de trailer.

Lupin-Netflix1610863564-0

Les Enfoirés

Op 12 januari 1986 geeft komiek Coluche samen met een aantal bekende Franse zangers en tv-persoonlijkheden een muzikaal optreden op televisie om aandacht te vragen voor de liefdadigheidsinstelling die hij een paar maanden daarvoor heeft opgezet: Les Restos du Coeur. Deze organisatie deelt onder andere voedsel uit aan dak- en kanslozen. Het optreden is een groot succes en Coluche noemt zijn groep 'Les Enfoirés' (De smeerlappen). Jean-Jacques Goldman schrijft speciaal voor hen het openingsnummer La chanson des restos.
Als Coluche in juni van dat jaar om het leven komt bij een motorongeluk besluit zijn vrouw zijn initiatief voort te zetten en organiseert een tweede benefietconcert. Dit evenement zal voortaan jaarlijks herhaald worden en uitgroeien tot een van de grootste mediaspektakels in de hele Franstalige wereld. Het geld dat wordt opgehaald is volledig bestemd voor het goede doel.
-144772
De groep Les Enfoirés kent geen vaste samenstelling, maar bestaat uit een steeds wisselende combinatie van bekende en minder bekende Franse artiesten. Vele beroemde Franse zangers en zangeressen nemen regelmatig deel aan de concerten, die worden uitgezonden op TF1. Denk bijvoorbeeld aan Zazie, Patrick Bruel, Jean-Jacques Goldman, Pascal Obispo, Patricia Kaas enzovoorts. Ook de jonge garde is goed vertegenwoordigd.
Les Enfoirés zingen niet alleen nieuwe liedjes die speciaal voor dit evenement geschreven zijn, maar inmiddels is het ook een traditie geworden om elkaars nummers te vertolken. Vaak zijn deze in een geheel nieuw jasje gestoken. Beluister hier de laatste hit Maintenant.
ENF

Tips?

Heb je ook een leuke tip of mooi beeldmateriaal voor deze nieuwsbrief? Of wil je meer over een specifiek onderwerp lezen? Mail dan naar pr.gouda@afpb.nl en wie weet plaatsen we jouw artikel of afbeelding in de volgende editie. En andere suggesties zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Volg ons ook op social media!

facebook twitter instagram linkedin 
MailPoet