AF_Logo-Gooi-Almere_CV
DernieresNouvelles1
Bonne Annéé

MOT DU COMITÉ

Les meilleurs vœux

We hebben afscheid genomen van 2020 en zijn vol goede moed 2021 binnen gestapt. We hopen dat er dit jaar weer les kan worden gegeven op locatie en dat we weer culturele evenementen kunnen organiseren. We willen u zo graag weer "live" zien en dan bedoelen we niet op een scherm!
Toch mogen we dankbaar zijn dat we die schermen hebben, zodat we in ieder geval de online lessen die deze week weer zijn begonnen, kunnen volgen.


Hoe het jaar ook gaat lopen; we wensen u een gezond en liefdevol 2021!

Soyez prudents et restez en bonne santé, take care and stay healthy, blijf voorzichtig en gezond.
DriekoningenAFGooiAlmere

ÉPIPHANIE

Bonne Fête des Rois


We zijn een dag te laat, maar op 6 januari, viert men Driekoningen oftewel Épiphanie. Traditiegetrouw snijden we, tijdens het eerste, altijd drukbezochte Café Parlant van het jaar, de Galette des Rois aan. Aangezien alle evenementen voor januari zijn geannuleerd, gaat dat helaas niet lukken.

Maar u kunt natuurlijk wèl een Galette kopen bij onze Partner Le Fournil de Sébastien om samen met uw dierbaren van te smikkelen. Of... u gaat de keuken in om er zelf een te bakken. De Galette mag nog de hele maand januari gegeten worden, dus u hoeft u niet te haasten.

Benodigdheden
  • 2 grote vellen roomboterbladerdeeg
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram boter
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 1 theelepel rum
  • 1 eidooier
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel water
  • 1 boon, cadeautje of beeldje (let op, deze moet tegen de hitte van de oven kunnen)
Bereiding:
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de suiker, boter, amandelmeel, eieren en rum tot een romige crème (frangipane).
  • Rol het bladerdeeg uit tot ongeveer 2 millimeter dikte.
  • Snijd 2 cirkels van ongeveer 22 centimeter uit.
  • Leg 1 cirkel op het bakpapier en prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Verdeel de frangipane over het deeg, laat 1 – 2 centimeter aan de zijkanten vrij.
  • Druk de boon, het beeldje of cadeautje op een willekeurige plek in de frangipane.
  • Klop de eidooier los met 1 eetlepel water en het snufje zout.
  • Bestrijk de vrije rand van het deeg met het eidooiermengsel.
  • Leg de andere deegplak bovenop de frangipane. Druk het deeg aan met je hand, om te voorkomen dat er lucht achterblijft in de galette.
  • Maak bovenin het deeg een klein gaatje, zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen.
  • Maak de rand dicht door hem met een vork rondom in te drukken.
  • Maak met een mes een mooi patroon aan de bovenkant in het deeg.
  • Strijk een laagje van het eidooiermengsel over de galette.
  • Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar, goudbruin en knapperig.
  • Laat de galette afkoelen op een rooster.
Recept van "Heel Holland bakt"
Driekoningen1

ÉPIPHANIE

Driekoningen, wat vieren we eigenlijk?

Driekoningen, of Drie Wijzen Uit Het Oosten, valt op 6 januari en wordt zowel door protestanten als door katholieken gevierd. Volgens het Bijbelse verhaal kwamen de drie wijzen vanuit het Oosten naar Jeruzalem, omdat ze een ster hadden gezien. Hieruit maakten zij op dat de langverwachte, ware Koning der Joden was geboren. En dat was zoals we allemaal weten kindje Jezus.

Drie of vier wijzen?
Sommige bronnen noemen de drie koningen bij naam: Caspar, Melchior en Balthasar. Zij zouden ieder een werelddeel vertegenwoordigen. De jonge Balthasar kwam uit Azië, de oude grijze Melchior kwam uit Europa en de donkere Caspar kwam uit Afrika.
Het verhaal gaat dat er een vierde wijze zou zijn, maar hij haalde de stal niet omdat hij steeds armen en hulpbehoevenden wilde helpen onderweg. Zijn naam zou Artaban zijn.

Wierook, mirre en goud
De drie wijzen kwamen niet met lege handen op kraambezoek. Voor het pasgeboren kindje namen ze wierook, mirre en goud mee. Goud was het symbool voor koningen, wierrook stond voor zijn goddelijke afkomst en met de mirre werd aangegeven dat dit kindje zou lijden in zijn leven.

Langs de deuren
Hoewel het nu steeds minder gedaan wordt, gaan in bepaalde delen van het land kinderen verkleed als Drie Koningen al liedjes zingend langs de deuren om snoep te verzamelen. Ze hebben een lange stok bij waar een verlichte ster aan hangt. In Brabant staat de traditie zelfs op de nationale lijst van immaterieel erfgoed. Al wordt het vooral in Tilburg, Den Bosch en omliggende dorpen gevierd.

Een ander gebruik is het bakken van een driekoningentaart. In deze koek zit een boon verstopt. Wie de boon vindt, is voor die dag de koning. Meestal mag de gelukkige de spelletjes uitkiezen of bepalen wat er die dag gegeten wordt.

Drie Koningen Lied in Brabants dialect
Driekoningen, Driekoningen,
geef mij'ne nieuwen hoed;
M'nen ouwe is verslete,
'smoeder mag 't nie weten.
'svaoder heget gèld
al op de toanbank (of rooster) geteld.
GevuldeCourgette

RECETTES MINCEUR

Plats légers

O, la la! Na de decembermaand met overvloedige diners en de Galette des Rois wordt het wellicht tijd om het wat rustiger aan te doen met eten. Misschien is het mogelijk om deze zomer naar Frankrijk te gaan en dan wilt u natuurlijk wel dat uw lichaam bikini- of 'maillot de bain'-klaar is.
We hebben een paar recepten voor u geselecteerd van CuisineAZ, die niet al te moeilijk zijn.

Bon appétit!

COURGETTES FARCIES LÉGÈRES

Vous allez aimer cuisiner et manger de délicieuses courgettes ! Cette recette de courgettes farcies légères est idéale pour un repas complet durant un régime minceur. Facile et rapide à réaliser, cette recette composée de riz, boeuf et courgettes, vous apporte tous les nutriments nécessaires à un repas équilibré sans prendre de poids.

INGRÉDIENTS : 4 PERS
  • 400 g de bœuf haché à 5% de MG
  • 2 courgettes
  • 200 g de riz basmati
  • 200 g de coulis de tomates
  • 2 c. à soupe d’huile d’olive
  • 30 g de parmesan
  • 1 oignon
  • 1 gousse d’ail
  • 2 branches de thym
  • 8 feuilles de basilic
  • 4 brins de persil
  • Sel
  • Poivre
  1. Préchauffez votre four à 200°C (th. 7). Lavez les courgettes et coupez-les en deux dans le sens de la longueur. À l'aide d'une cuillère, évidez chaque moitié de courgette et conservez la chair à part. Pelez les oignons et l’ail Puis, émincez les oignons et hachez l'ail. Réservez.
  2. Dans une poêle, faites revenir dans 2 c. à soupe d'huile d'olive la chair des courgettes avec les oignons émincés ainsi que l’ail en remuant de temps en temps. Ajoutez le bœuf haché et faites revenir le tout en mélangeant de nouveau. Saupoudrez de thym et de basilic haché puis salez, poivrez. La farce est prête.
  3. Remplissez les demies courgettes avec la farce et disposez-les dans un plat allant au four. Versez le coulis de tomates sur les courgettes. Enfournez et laissez cuire 40 min à 200° (th.7). Quelques minutes avant la fin de la cuisson de vos courgettes farcies légères, saupoudrez de parmesan et replacez le plat au four sous le grill quelques minutes encore. Pendant ce temps, portez à ébullition un grand volume d’eau. Mettez le riz à cuire 8 à 10 min selon le temps indiqué sur le paquet. Servez les courgettes farcies légères accompagnées du riz et décorez-les de brins de persil.
facebook website instagram youtube