november-december 2021

Donderdag 4 november

Theater het Brinkhuis, Laren
Britta Maria: Aznavour Mon Amour
Tijd: 20:15 – 22.00 uur
Kosten: € 20,-
We verzamelen bij de ingang met Ismini en/of Christine.

HET CONCERT IS UITVERKOCHT. 18 NOVEMBER KUNT U IN HERKANSEN IN BAARN.

 

Ismini (vice-president AF ‘t Gooi-Almere) over het concert van 4 november jl.:

“Le concert de Britta Maria jeudi soir le 4 novembre au Brinkhuis à Laren fut un grand succès. Des apprenants et des membres de l’Alliance Française étaient présents. Nous avons remercié Britta et son orchestre en leurs offrant un beau bouquet de fleurs  et un petit discours qu’elle a rendu hommage à Charles Aznavour. La soirée était très agréable et conviviale.”

Zondag 7 november

De nieuwe KHL, Amsterdam, Handelskade 44A 1019 BN Amsterdam
George Brassens Festival
Tijd: 16:30 uur
Kosten: € 20,- (of € 45,- incl 2-gangen menu)
Dit evenement wordt weliswaar niet georganiseerd door de Alliance Française, maar Christophe Chaplet, leider van la Chorale, treedt op.

Georges Brassens (1921-1981) is in Frankrijk een legende, maar voor veel Nederlanders een wat onbekende naam, een chansonnier, met soms wat moeilijke teksten. Jammer, want de ironische en tegelijk diep humanistische liedjes van de Franse chansonnier zijn zeer de moeite waard. En voor vrijwel alle grootheden van het Franse luisterlied was hij een lichtend voorbeeld: Jacques Brel, Charles Aznavour, Juliette Gréco, Barbara en vele anderen.    

Exact honderd jaar na Brassens’ geboorte en veertig jaar na zijn dood, heeft ‘l’Association Français des Pays-Bas’ het jaar 2021 uitgeroepen als jubileumjaar. In de Nieuwe KHL een speciaal samengesteld programma van zijn mooiste liedjes uitgevoerd door Tanguy Le Breton, Christophe Chaplet, Mathieu Hermans en Nico Knapper.

Geannuleerd: Zaterdag 13 november

Het café parlant van zaterdag as in Huizen hebben we gecancelled. Er waren zoveel afzeggingen (o.a. door verdachte verkoudheden), dat we het liever later alsnog organiseren. 
Desolée! We hopen je later alsnog gastvrij te kunnen ontvangen.

Bibliotheek Huizen
Café Parlant
Presentatie: Christine Keemink
Tijd: 11:00 – 13:00 uur

Donderdag 18 november

Theater de Speeldoos, Baarn
Britta Maria: Aznavour Mon Amour
Tijd: 20:15 – 22.00 uur
Kosten: € 20,-
Kaarten zelf te bestellen. Dit bezoek wordt niet begeleid door de Alliance Française.

Charles Aznavour, de zanger, de componist, de tekstschrijver. De man die Frankrijk en uiteindelijk de hele wereld veroverde met zijn prachtige liedjes en stem. Wij vieren zijn muziek en leven. Zijn rijke oeuvre wordt bezongen door zangeres Britta Maria (Chansons van Schoonheid en Troost) pianist/zanger Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev (o.a. Brel de Zoete Oorlog met Jeroen Willems) en Simone Sou op drums/percussie.

Ze spelen de prachtige chansons van Aznavour en vertellen tussendoor over zijn leven: zijn strijd om zanger te worden, want Frankrijk wilde in eerste instantie niets van hem weten. Zijn schrijftalent, hij schreef o.a. ook liedjes voor Edith Piaf, zijn volharding en zijn uiteindelijke triomf.

Van diepe ontroering naar opzwepende ritmes: van La Bohème, Hier Encore, Etre, Les Deux Gitares, Comme ils disent naar Les Comédiens

Emmenez-moi au bout de la Terre…

Pers over de vorige voorstellingen:

‘Drie muzikanten van de buitencategorie zorgden voor een betoverende avond’ NH Dagblad                                                                          ‘Eigen liedjes ijzersterk’ Frits Spits       

 ‘Alle Francofielen moeten hierheen, deze drie laten je een glimp van de hemel zien’  De Musical Krant 

Geannuleerd: Zaterdag 20 november

Helaas is ook dit evenement geannuleerd. De bibliotheek heeft alle evenementen afgelast in verband met de corona maatregelen.

Bibliotheek Hilversum  
Café parlant  
Tijd: 11.00 – 13.30 uur
Bij deze bijeenkomst/Café Parlant zal kunst centraal staan.

 

Kosten: Toegang gratis voor iedereen. We vragen een kleine bijdrage voor de Beaujolais en de quiche. Neem dus kleingeld mee.

Partenariat/ Samenwerking Kunstuitleen, Bibliotheek Hilversum en Alliance Française.

Vooraf ontvangt de Bibliotheek u met koffie en thee in het Cafetaria van de Bibliotheek, waarbij de Kunstuitleen voor de beroemde gâteaux van Patisserie le Fournil zorgt.

Naast de directie van de Kunstuitleen zal ook Christie Rusche aanwezig zijn. Zij gaat de ochtend begeleiden. Christie Rusche is een keramiste van naam. Zij woont en werkt in Hilversum. Haar portretten en beelden zijn intens, zowel technisch als inhoudelijk. Het afgelopen jaar was zij sponsor van de AF ‘t Gooi-Almere.

Na afloop kunt u (tegen een kleine vergoeding) genieten van een glas Beaujolais Primeur met Quiche du Chef Savvas.

Geannuleerd: Vrijdag 10 december

15-11-2021: Vanwege de nieuwe coronamaatregelen en de onzekerheid die die met zich meebrengt, hebben we besloten de Soirée de Noël te annuleren.

Blaercom Blaricum   
Soirée de Noël
Tijd: 20.00 – 22.30 uur

Kosten: NNB voor cursisten/leden en NNB voor introducés
Met champagne et bûche de Noël

Gerard Alderliefste treedt voor ons op! 

Amsterdammer Gerard Alderliefste maakt al meer dan 25 jaar muziek met een speciale liefde voor de Franse taal. Die ontstond al op jonge leeftijd: vakantie langs de Loire, een goede docent op de middelbare school en een behoorlijk Frans uiterlijk vormden voldoende bodem voor deze amour permanent. 

Gerard speelde lang als frontman van zijn band Alderliefste en tegenwoordig in vele bezettingen. Van solo in het theater (Gerard vertelde daar ook over zijn part-time werk als verslavingsarts) tot duetten met Cor Bakker (En Route), tot en met wel acht man op warme Franse avonden. Op dit moment trekt hij door het land met dit octet met het programma “Une belle histoire”.
Niet toevallig onder deze titel, de hit van Michel Fugain. Dit lievelingslied van Gerard bleek ook het lievelingslied te zijn van Paul de Leeuw met wie in 2007 een Nederlands-Frans duet werd opgenomen.

Deze combinatie van talen werd net zo’n goort succes bij “Laat me- Vivre” (ma dernière volonté). De samenwerking met Ramses Shaffy en Liesbeth List leverde een hit op met een legendarische videoclip die 4 miljoen keer is bekeken.
Gerard trad in 2019 al voor ons op en dat was een groot succes.