AF_Cartouche_Logo-Deventer_CMJN
facebook twitter instagram 
CONCERT DAVINE; onze seizoenopening werd goed bezocht!

Op zondagmiddag 3 oktober jl. vanaf 14.00 uur hielden de Alliances van Deventer en Zutphen een gezamenlijke seizoenopening met een concert van Davine. Bijna honderd deelnemers bezochten die middag het Koelhuis in Zutphen, waaronder ook heel veel niet-leden. Bij de vertolking van talloze chansons, waaronder alle nummers van haar nieuwste album Je vole, lieten Davine en haar begeleiding op piano en gitaar zien hoe zeer ze de afgelopen jaren in hun vak zijn gegroeid. Er was ook ruim belangstelling voor de nazit met een glas wijn in het café van het Koelhuis; de laatste deelnemers gingen pas na zessen naar huis.
8CEE52A0-DB5F-41E4-9209-A136068430DB
87F3B291-1528-4CFD-AB08-77EAD552E3E5
meta1

ERELID META VAN BEEK OVERLEDEN

Op 17 september jl. is op 101-jarige leeftijd ons erelid Meta van Beek overleden. Meta heeft haar Frans geleerd bij een opleiding in Franstalig Zwitserland. Binnen de Alliance Française Deventer heeft ze enorm veel werk verzet. Zij kwam in de jaren ’80 met
het idee om kindercursussen Frans te organiseren. Dat werd een groot succes; in de aanvankelijke opzet van 2x 12 lessen hadden de eersteklassers een te grote voorsprong…..in de brugklas!!
Voor de laatste algemene ledenvergadering zond zij nog een pleidooi in om de kindercursussen gratis aan te bieden aan de basisscholen in Deventer en omgeving. Als beloning voor haar bijdragen ontving zij van de Alliance Française na het Centenaire in 2005 de zilveren ‘épinglette’.
TINUS DERKS, WINNAAR FABELWEDSTRIJD ALLIANCE TWENTE!!!
Onze zustervereniging Alliance Française Twente heeft het afgelopen seizoen een wedstrijd in het schrijven van een fabel georganiseerd. De beste inzendingen hadden de volgende kenmerken;
• een kort verhaal op rijm,
• verwijzend naar de actualiteit,
• met een moraal
• en bij enkele een heel toepasselijke illustratie.
Op 24 september jl. was de prijsuitreiking en ons erelid Tinus Derks was de winnaar in de categorie Franse fabel! Wij feliciteren Tinus van harte met dit mooie resultaat en willen u vanzelfsprekend deze fraaie fabel van eigen bodem niet onthouden!
fabels
La petite souris qui voulait manifester comme un rat.

Un jour pendant la pandémie un rat croisa une souris.
Sans hésiter il l'invita à joindre le parti des rats.
"On va", dit il en souriant, "tous au centre-ville en criant,
que nous devons finir sous peu confinement et couvre-feu".
La petite souris toute honorée se mit en route pour la tournée.
Se croyant sauve en compagnie elle imitait ses chers amis,
hurlait tout en lançant des pierres, se croyait rat sur pied de guerre.
Mais la police, peuplée de chats, voyant la taille de ces rats,
se rua vite et sans merci sur la souris.
La pauvre fut, au nom du roi, mangée par le plus grand des chats.
Les souris jouant au rat finissent sans pardon à tort ou à raison dans l'estomac
d'un vilain chat.
wijn4
wijn3

Cursus Franse wijnen en wijngebieden

Houdt u van wijn, heeft u een voorkeur voor Franse wijnen en behoefte aan meer kennis en informatie over wijn? Dan is wellicht deze nieuwe wintercursus iets voor u!
In deze cursus van vier middagen wordt naast de algemene theorie, zoals “De smaak van druiven”, “De druif en zijn omgeving” en “Van druif tot wijn”, iedere keer een aantal Franse wijngebieden behandeld. Daarnaast worden er per middag zo’n acht verschillende wijnen geproefd.
De cursusstof is gebaseerd op het boek ”Ik weet meer van wijn”. Dit boek omvat de examenstof voor de Wijnoorkonde van de Wijnacademie; het betreft de basiskennis voor horeca, wijnhandel en wijnliefhebbers en het geven van eenvoudige wijnadviezen (SDEN-2 niveau). De cursus richt zich op de diverse Franse wijngebieden, waarbij er enkele gebieden meer worden besproken dan in dit boek.
boek1
wijn2
Uw docent is Bert Nollen. Hij is ruim twintig jaar actief in de wijnimport en heeft sinds zes jaar de Proef!Wijnwinkel in Diepenveen ( www.proefdiepenveen.nl ). In deze periode heeft hij veel gereisd door Franse wijngebieden en talrijke wijnboeren bezocht, vooral langs de “Autoroute du
Soleil’ (Elzas, Champagne, Bourgogne, Beaujolais,
Rhônevallei, Provence en Languedoc).
Data: 4 woensdagmiddagen van 14:00 tot 16:30 uur op 19 & 16 januari
en 9 &16 februari 2022.
Waar: Bovenzaal van Eetcafé De Zevende Hemel, Grote Kerkhof 28
in Deventer, goed bereikbaar per fiets en openbaar vervoer.
Kosten: voor leden: € 195 (excl. cursusboek). Niet leden betalen €220.
Het cursusboek (€ 32,50) kunt u vooraf bestellen.
Aanmelding via onze webwinkel.
Nieuwe_cursus

C'Est une chanson.....

Houdt u van het Franse chanson, maar vraagt u zich vaker af “waar gaat dit liedje nu over?” dan is de nieuwe cursus “C’est une chanson…” wellicht echt iets voor u!
De cursus is een ontdekkingsreis. We gaan samen op pad door te luisteren naar chansons en ontdekken via het lied de sociaalhistorische context, leren over de tijd waarin het lied werd geschreven en de echo ervan in onze huidige tijd. Daarvoor maken we onder andere gebruik van videoclips, beelden en interviews.

Door naar teksten te luisteren, verbeteren we onze luistervaardigheid. Door te lezen en uit te spreken, verbeteren we onze spreekvaardigheid, verrijken we onze woordenschat en verbeteren we onze grammaticale kennis. Wie wil kan natuurlijk ook het chanson (mee-) zingen, maar hier ligt niet de nadruk op.

In elke les wordt er een beroemd Frans chanson besproken. Dit chanson zal gedurende de les al zijn geheimen onthullen. Wilt u een indruk van het repertoire? Dat loopt uiteen van Fréhel, een zangeres die het interbellum markeerde, tot Clara Luciani, de beste vrouwelijke artiest van het jaar 2020.

De cursus wordt gegeven door Stéphanie Raimbault. Zij is van Franse origine en sinds 20 jaar leraar Frans als vreemde taal (waarvan 4 jaar in Nederland). Zij is ook tekstschrijver en zangeres in het Franse Chansonduo “Novakoski” (https://www.novakoski-musique.com )

Voor deze cursus is geen minimaal kennisniveau vereist, maar enige kennis van de Franse taal is wel makkelijk.
Praktische informatie:
• Maandagmorgen van 10.00 – 12.30 uur
• Lesdata: 10, 17 en 24 januari, 7 en 14 februari en 7, 14 en 21 maart 2022
• Locatie; Van Vlotenhof, Johannes van Vlotenlaan 85, Deventer
• Kosten volledige cursus € 100,= voor leden en € 120,= voor niet-leden
• Minimaal aantal deelnemers: 8
• Aanmelden via onze webwinkel.
Lijkt het u een leuke cursus, maar kunt u niet op alle cursusdagen? Dat kan! U kunt maximaal twee losse lessen van deze cursus volgen. Kosten van een losse les; € 15,= voor leden, € 17,50 voor niet-leden. Ook hiervoor kunt U zich aanmelden via onze webwinkel.
TV5Monde tv
MailPoet