Programme culturel

Culturele activiteiten seizoen 2022 - 2023

Ieder cursusjaar organiseert de Alliance Française Breda lezingen en culturele activiteiten in het Frans én in het Nederlands. Onze lezingen vinden in principe plaats in Golden Tulip Hotel Mastbosch/ Heeren van Oranje, tenzij anders vermeld.
Let op: alle activiteiten zijn onder voorbehoud van wijzigingen door onvoorziene omstandigheden.

De entree is gratis voor onze leden en cursisten op vertoon van de Carte Nationale. Introducés betalen € 10 per lezing, studenten € 5 op vertoon van hun collegekaart. Parkeren tegenover Heeren van Oranje is gratis. 
Tip: lid worden kost slechts € 40 per persoon per jaar, € 25 voor een tweede (en volgend) lid op hetzelfde adres of € 20 voor studenten.

Voor meer informatie: Mme Marie-Louise van der Velde via culture.breda@afpb.nl.

2022

do 22 sept. 2022

Niels Klinkenberg

Niels Klinkenberg: Antoine de Saint-Exupéry (De Pekhoeve, Ulvenhout)

Aanvang: 20.15 uur

Wij starten ons veelbelovende nieuwe culturele seizoen met De Pekhoeve in Ulvenhout (let op!)

Niels Klinkenberg is in zijn professionele rol adviseur en docent bedrijfskunde. Hij heeft grote belangstelling voor literatuur en heeft een huis in de Ardèche, Frankrijk, het land dat zijn hart heeft gestolen.

Saint-Exupéry is één van de schrijvers voor wie hij een grote belangstelling heeft. Hij is groot fan van deze auteur en vliegenier. Dat heeft hij bewezen door een vertaling te maken van een van de publicaties van deze schrijver. Hij heeft het in eigen beheer laten drukken en uitgegeven: Lettre à un otage (Brief aan een gijzelaar). Daarnaast bezit Niels een grote collectie Exupériana.

Het bekendste boek van de Saint-Exupéry is ongetwijfeld ‘Le petit Prince’, vele malen verfilmd en ten tonele gebracht. De naam van een wereldwijde charitatieve organisatie is ontleend aan een van zijn minder bekende romans, Terre des hommes. 

Voertaal van de lezing: Nederlands

Kosten: gratis toegankelijk voor leden en cursisten. Introducés betalen € 10 / € 5 (studenten).

Voor meer informatie over de lezing klik hier

zat. 15 okt. 2022

Voyage à Lille (annulé)

Deze reis is helaas geannuleerd!

do. 3 nov. 2022

Thera Coppens: Hortense, de vergeten Koningin van Holland

Aanvang: 20.15 uur

In de geschiedenis wordt Hortense vaak beschreven als een koele koningin, die niet van Holland hield, maar Thera herstelt dit beeld voorgoed in haar boek “Hortense”.  Zo vertelt ze in de lezing over het avontuurlijke leven van Hortense, dochter van Joséphine de Beauharnais. Haar vader werd tijdens de Franse revolutie onthoofd, haar moeder hertrouwde met Napoleon Bonaparte. Onder dwang van de keizer sloot Hortense een liefdeloos huwelijk met diens broer Louis Bonaparte. Toen haar man in 1806 koning werd van Holland, moest Hortense hem volgen naar de paleizen in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Na de val van Napoleon ging Hortense met haar zoontjes in ballingschap. Ze heeft haar koninkrijk Holland nooit teruggezien en overleed in 1837 op Slot Arenenberg aan de Bodensee.

Boek “Hortense” te koop. Na afloop van de lezing heeft u de mogelijkheid om het boek “Hortense” aan te schaffen (of één van Thera’s andere boeken). Let op: er kan enkel met contant geld betaald worden.

Voertaal van de lezing: Nederlands

Voor meer informatie klik hier.

Kosten: gratis toegankelijk voor leden. Introducés betalen € 10 / € 5 (studenten).

wo. 16 nov. 2022

Diner Beaujolais

Soirée Beaujolais (De Rooi Pannen, Breda) ontvangst: 17.30 uur

Graag nodigen wij u dit jaar weer uit voor een heerlijk diner in de voormalige Seeligkazerne in Breda.

Leerlingen van De Rooi Pannen verzorgen deze soirée vol Franse accenten.

Eén introducé(e) per lid is van harte welkom.

Ontvangst: 17.30-18.00 uur; Start diner: 18.00 uur (stipt!).

Voor meer informatie: klik hier

2022/ 2023

wo. 14 dec. 2022

Edouard: C'est ma route (concert)

Aanvang: 20.15 uur

In zijn liedjesprogrammaC’est ma route” verhaalt de Frans-Nederlandse zanger-gitarist Edouard over zijn turbulente leven. Van Frankrijk naar Nederland. Hij brengt bekende Franse chansons, eigen Frans repertoire en een paar Engelse en Nederlandse liedjes, die stuk voor stuk zijn levenspad illustreren. Tussen de liedjes door blikt hij terug op zijn verleden. Een avond vol Franse chansons, maar dan een keer anders dan anders.

Kosten: Gratis toegankelijk voor leden en cursisten, introducés betalen € 10/ € 5 (studenten).

Voor meer informatie klik hier

di. 10 jan. 2023

Berry van de Wouw: musiquiz (avec verre de nouvel an)

Aanvang: 20.15 uur

U kent Berry van de Wouw ongetwijfeld als conférencier en misschien ook wel als schrijver van het boek ‘Zing het échte Frans’.

De regels van de quiz zijn simpel: U hoort het begin van een Frans chanson. De eerste persoon die de juiste naam van de artiest of de titel van het chanson weet te noemen, krijgt 1 punt. De vraag kan ook over de video gaan. Daarna kijken we samen naar de videoclip. Uiteraard wordt de winnaar/winnares beloond met een mooie prijs, maar wat vooral telt, is dat iedereen een gezellige muzikale avond beleeft!

Voertaal: Frans / Nederlands

Kosten: Gratis toegankelijk voor leden en cursisten, introducés betalen € 10/ € 5 (studenten).

Voor meer informatie: klik hier

ma. 27 febr. 2023

Denis Mandon: soirée de film

Aanvang: 19.30 uur (ontvangst vanaf 19.00 uur)

Denis Mandon is terecht al jarenlang een heel graag geziene conférencier op onze avonden. Ook dit jaar zijn wij verheugd hem te mogen verwelkomen.

Voor de pauze krijgt u een gedegen voorbereiding op het vocabulaire en uitdrukkingen die in de film zullen voorkomen. Na de pauze start de film. Welke film het is, is nog een verrassing. Dankzij de voorbereiding heeft u totaal géén Nederlandse ondertiteling nodig en zult u de film goed kunnen volgen! Er is wel Franse ondertiteling.

Voertaal: Frans

Kosten: gratis toegankelijk voor leden. Introducés betalen € 10 / € 5 (studenten).

Voor meer info, klik hier

do. 16 mrt. 2023

Jacques Plettenburg: L' actualité du XIXième siècle

Aanvang: 20.15 uur

Voertaal: Frans

Kosten: Gratis toegankelijk voor leden en cursisten, introducés betalen € 10/ € 5.

Meer informatie klik hier.

do. 13 april 2023

Violaine Fournier: La pâtisserie française

Aanvang: 20.15 uur

Tegenwoordig is het Franse gebak niet meer weg te denken in Nederland. Alle beroemde chef-koks strijden om de meest verfijnde Franse zoete gerechten aan te bieden in hun gerenommeerde restaurants.

Tijdens deze lezing laat Violaine enkele korte video’s zien en brengt ze keukengerei dat speciaal voor gebak geschikt is. Ze laat ons raden waarvoor het dient en leert ons het Franse woord ervoor. De lezing is informatief (historisch, een beetje technisch, artistiek) maar ook ludiek, interactief en humoristisch.

Na afloop is er een kleine proeverij.

Voertaal van de lezing: Frans

Kosten: Gratis toegankelijk voor leden en cursisten, introducés betalen € 10/ € 5 (studenten).

21-23 april 2023

Magasin Paris

Voyage à Paris: les villages de Paris (3-daagse reis) - VOL

In het weekend van vrijdag 21 t/m zondag 23 april 2023 staat er een mooie 3-daagse reis naar Parijs op ons programma.

De Parijsreis is volgeboekt; er is een wachtlijst.

 

wo. 10 mei 2023

Françoise Gall: La Bretagne magique (Soirée de clôture)

Aanvang: 20.15 uur

Op 10 mei sluiten we het jaar 2022/2023 af met een hele speciale lezing waarbij muziek niet zal ontbreken!

Bretagne staat bekend als hét land van de legendes (die talrijker zijn dan waar ook elders ter wereld). Fabels, mondelingen vertellingen over gebeurtenissen die tot de verbeelding spreken zijn eeuw na eeuw doorverteld.

U krijgt een inkijkje in het rijke Bretonse erfgoed. Dit alles in een warme en gezellige sfeer met muziek van de keltische harp en de Bretonse doedelzak! 

Kom ook de mythische goden ontdekken, de feeën Morgana en Viviane (de vriendin van Merlijn, de tovenaar), Perceval en Lancelot. Kom luisteren naar de geschiedenis van de verdwenen stad Ys, van de fontein die verjonging brengt en de grootse liefdesverhalen van Tristan en Isolde en de Ridders van de Ronde Tafel met de zoektocht naar de Heilige Graal. 

Voertaal van de lezing: Frans

Kosten: Gratis toegankelijk voor leden en cursisten, introducés betalen € 10/ € 5 (studenten).