Nieuwsbrief Januari 2023

Mocht u deze nieuwsbrief in het Frans willen lezen klik dan hier.
3 galettes

Terugblik op de culturele avond van 18 januari

De tradities door het jaar – lezing door Valérie Chouchana

De avond was druk bezocht!

 • Een publiek bestaand uit 27 personen, bijna het dubbele van de drie vorige avonden,
 • Een enthousiaste en gepassioneerde vertelster, die ons veel te vertellen had,
 • Drie zelfgemaakte « galettes des Rois », waarvan geen kruimel meer over was, en
 • Drie gekroonde deelneemsters!
Auditoire1
service
auditoire2

Aanstaande Culturele Evenementen

Café français

Vergeet onze avonden van het Café français niet. Ze vinden plaats in Café Nova, Marktstraat 20, vanaf 17.00 uur op onderstaande data :
 • Vrijdag 27 januari
 • Donderdag 16 februari
 • Vrijdag 31 maart
 • Donderdag 20 april
Kom met ons babbelen!

cafefrancais

Woensdag 22 februari om 20:00 uur
Alexandra David-Néel, ontdekkingsreizigster - lezing door Dr Françoise Gall

Françoise Gall is sinds ruim dertig jaar docente Frans en literatuur in Nederland. Ze houdt van interactieve communicatie met haar publiek.

Zangeres, journaliste, schrijfster, anarchiste, vrijmetselaar, feministe, vrijdenkster, orientaliste, boeddhiste, Alexandra David-Néel is bovenal een van de grootste ontdekkingsreizigsters die de wereld heeft gekend.

Tijdens deze lezing ontdekt u het onuitwisbare spoor dat
Alexandra David-Néel de Wereld heeft gebracht, dankzij haar expedities buiten de gebaande paden.
unnamed (1)

22 maart 19.00 uur (Let op: aangepaste tijd)
Lezing Art Nouveau

unnamed (3)
HOUD ER REKENING MEE DAT:

De culturele avond van woensdag 22 maart over Art nouveau om 19.00 uur begint!


Franse films bij Gigant in februari

Medewerking van Marjolein Rotsteeg
L-Innocent_ps_1_jpg_sd-low
Als Abel hoort dat zijn moeder Sylvie, in de zestig, op het punt staat te trouwen met een man in de gevangenis, raakt hij in paniek. Gesteund door Clémence, zijn beste vriend, doet hij er alles aan om haar te beschermen. Maar de ontmoeting met Michel, zijn nieuwe schoonvader, zou Abel wel eens nieuwe perspectieven kunnen bieden.
 • Link naar de trailer vind je hier.
 • Vanaf 2 februari te zien
 • Frans gesproken, 96 min., 2022
 • 12+, geweld, grof taalgebruik
Voor meer informatie en tickets: https://www.gigant.nl/films/

Saint Omer
Centraal in Saint Omer staat Rama (Kayije Kagame), een journaliste die aan een boek werkt over Medea en binnenkort moeder wordt. Haar research brengt haar naar Saint Omer, waar ze het proces bijwoont van Laurence Coly (Guslagie Malanga): een jonge vrouw uit Senegal die in Frankrijk filosofie studeert en zwanger wordt van een oudere Fransman. Ze houdt de zwangerschap en de geboorte verborgen, en laat de baby bewust achter op het strand om meegenomen te worden door de vloed. Tijdens haar proces beweert ze dat ze behekst en vervloekt was. De haast onvatbare daad van de vrouw roept allerlei ongrijpbare geesten uit Rama’s eigen verleden op. Vragen rond oorsprong en opvoeding, en of ze zelf geliefd en gewenst was door haar moeder.

Saint Omer is het fictiedebuut van bekroond documentairemaker Alice Diop, bekend van maatschappelijke Franse documentaires zoals Nous (2021). In 2016 volgde ze het proces waar de film op gebaseerd is. Met Saint Omer weet Diop geaccepteerde ideeën van perspectief, van subjectiviteit en objectiviteit uit te dagen. Saint Omer won al de Grand Prix voor beste film op het Filmfestival van Gent, de Grote Juryprijs in Venetië en staat op de longlist van vijftien lange, internationale speelfilms, waaruit de vijf nominaties worden gekozen voor de Oscar. In Nederland is de film geselecteerd voor het IFFR in Rotterdam.

 • Link naar de trailer vind je hier.
 • Vanaf 9 februari te zien
 • Frans gesproken, 122 min., 2022
 • 9+, angst
 • Voor meer informatie en tickets klik dan hier.

Workshop "C'est une chanson"

De workshop « C’est une chanson » kan nog enkele deelnemers verwelkomen. Het wordt geleid door Stéphanie Raimbault en vindt plaats op maandagavond, van 20.30 uur tot 22.00 uur.

Het is niet verplicht om aan het hele seizoen deel te nemen: u kunt zich ook voor een enkele sessie inschrijven, om uit te proberen…

De data van de volgende sessies zijn: 06 en 20 februari, 06 en 20 maart, 3 april
https://www.alliance-francaise.nl/apeldoorn/cursussen/cest-une-chanson/
Culturethèque
U weet toch dat u als cursist of lid van de Alliance française, zich gratis kunt abonneren op de virtuele bibliotheek Culturethèque. Als u de site niet kent, klik dan op de volgende link (Culturethèque - Présentation Culturethèque (culturetheque.com). U kunt de pagina lezen met het overzicht van de bronnen die worden aangeboden om u te ondersteunen bij uw leerproces van het Frans of om uw kennis van de Franse cultuur te verrijken.
Email Marketing Powered by MailPoet