Nieuwsbrief - maart 2023

Mocht u deze nieuwsbrief in het Frans willen lezen klik dan hier.
Met de maand maart bereikt het culturele seizoen 2022-2023 in Apeldoorn het einde. Mis de kans niet om in het Frans van gedachten te wisselen, voordat het mooie weer en de vakantie eraan komt!

Toekomstige Culturele Evenementen

Woensdag 22 maart

LET OP! Aanvang is 19.00 uur
Lezing van Giulia Franceschini over Art nouveau

L'Art nouveau is een kunststroming met een gigantische rijkdom, die zich op verschillende plaatsen en tijden en middels diverse technieken heeft gemanifesteerd. De stroming is te herkennen aan een aantal gemeenschappelijke kenmerken, ook al hebben niet alle kunstenaars zich van dezelfde technieken bediend noch dezelfde invloeden geïntegreerd.

Vrijdag 31 maart, vanaf 17.30 uur

Café français

Onze grote tafel wacht op ons in Café Nova: eromheen interessante mensen die in het Frans boeiende verhalen en unieke ervaringen delen.
cafefrancais
Café Nova, Marktstraat 20, 7311 LH Apeldoorn

Workshop "C'est une chanson"


De workshop « C’est une chanson » wordt geleid door Stéphanie Raimbault en vindt plaats op maandagavond, van 20.30 uur tot 22.00 uur. U kunt zich voor een enkele sessie inschrijven, om uit te proberen…
De data van de laatste twee sessies in 2023 zijn 20 maart en 3 april.

Filmrubriek

Medewerking van Marjolein Rotsteeg
Jaren 30, Parijs: nadat de jonge actrice Madeleine (Nadia Tereszkiewicz) wordt beschuldigd van moord op een beroemde filmproducent, lijkt haar carrière al voorbij nog voordat 'ie echt begonnen is. Met de hulp van haar beste vriendin en advocaat Pauline (Rebecca Marder) weet ze te bewijzen dat ze uit zelfverdediging handelde. Het blijkt het begin van een nieuw en zeer succesvol hoofdstuk in haar leven.

Link naar de trailer

Komedie
Regisseur: François Ozon
Frans gesproken, 102 min., 2023
Vanaf 16 maart
Voor meer informatie en tickets klik hier


Saint Omer
Centraal in Saint Omer staat Rama (Kayije Kagame), een journaliste die aan een boek werkt over Medea en binnenkort moeder wordt. Haar research brengt haar naar Saint Omer, waar ze het proces bijwoont van Laurence Coly (Guslagie Malanga): een jonge vrouw uit Senegal die in Frankrijk filosofie studeert en zwanger wordt van een oudere Fransman. Ze houdt de zwangerschap en de geboorte verborgen, en laat de baby bewust achter op het strand om meegenomen te worden door de vloed. Tijdens haar proces beweert ze dat ze behekst en vervloekt was. De haast onvatbare daad van de vrouw roept allerlei ongrijpbare geesten uit Rama’s eigen verleden op. Vragen rond oorsprong en opvoeding, en of ze zelf geliefd en gewenst was door haar moeder.

Saint Omer is het fictiedebuut van bekroond documentairemaker Alice Diop, bekend van maatschappelijke Franse documentaires zoals Nous (2021). In 2016 volgde ze het proces waar de film op gebaseerd is. Met Saint Omer weet Diop geaccepteerde ideeën van perspectief, van subjectiviteit en objectiviteit uit te dagen. Saint Omer won al de Grand Prix voor beste film op het Filmfestival van Gent, de Grote Juryprijs in Venetië en staat op de longlist van vijftien lange, internationale speelfilms, waaruit de vijf nominaties worden gekozen voor de Oscar. In Nederland is de film geselecteerd voor het IFFR in Rotterdam.

  • Link naar de trailer vind je hier
  • Met nagesprek (OKW) : 15 maart
  • Frans gesproken, 122 min., 2022
  • 9+, angst
  • Voor meer informatie en tickets klik dan hier.
Om te schuilen voor een storm vlucht Mia een Parijs' restaurant binnen, dat het volgende moment het doelwit is van een terroristische aanslag. Een tijd later komt Mia bij, gewond en zonder herinnering aan de gebeurtenis. In haar zoektocht naar wat haar precies is overkomen, sluit ze zich aan bij een praatgroep van overlevenden. Met een van de leden ,Thomas, die op het moment dat de hel losbrak, zijn verjaardag vierde met collega's, krijgt ze een bijzondere band. Langzaam maar zeker vallen voor Mia de puzzelstukjes op hun plaats.

Inspiratie van de film kwam ongetwijfeld van de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en nachtclub Bataclan - de broer van regisseur Alice Winocour was een van de overlevenden van de laatste. Maar met Mia als hoofdpersoon verelt Revoir Paris vooral een universeel verhaal van verlies, herstel en verbinding.

Klik hier voor een link naar de trailer

Vanaf 23 maart te zien
Frans en Engels gesproken, 105 min., 2022
12+, geweld, angst, grof taalgebruik

Voor meer information en tickets klik hier voor de website van Gigant.

Capsule culturelle

De quoi exercer votre langue et vos méninges… La phrase ci-dessous est appelée
« virelangue ».

Un virelangue, aussi appelé tourne-langue, fourche-langue, casse-langue ou trompe-oreille, est un groupe de mots, une phrase (ou un petit groupes de phrases) caractérisé(e) par sa difficulté de prononciation ou de compréhension orale, voire les deux à la fois. La plupart de ces phrases sont difficiles à comprendre et donnent l’impression d’être en langue étrangère.

Difficulté de prononciation
J’ai bu un bien bon verre de bien bon vin blanc vieux.

Difficulté de compréhension orale
Mon père est maire, mon frère est masseur.
peut être comprise comme:
Mon père est mère, mon frère est ma sœur.
Email Marketing Powered by MailPoet