Nieuwsbrief November 2022

Mocht u deze nieuwsbrief in het Frans willen lezen klik dan hier.

Het was een zeer gezellige openingsavond op 19 oktober 2022

Op onze 14 stoelen, zaten we in een kleine halfcirkel rondom Annemarie Brijder; we hebben geluisterd naar haar balades (in t’ Frans en in ’t Nederlands) over vragen & gebeurtenissen van het Leven; ze begeleidt zich op haar akoestische gitaar.
Een emotionele avond met soms een glimlach en soms een traan, bij het publiek.
annemarie

Het succes van het “Café Français”

Het Café Français is bedoeld voor informele ontmoetingen die we eens per maand organiseren, bij het Café Nova; het aantal bezoekers groeit nog steeds. Wie komt er?

Verschillende mensen met slechts één gezamenlijke hobby : gesprekken voeren in de Franse taal. Sommigen zijn Franstalig opgegroeid, anderen zijn volledig in de leer; iedereen heeft zijn eigen ervaringen en vertelt allerlei verhalen. Het mooie is dat alle bezoekers, van ieder niveau interessante en leerzame gesprekken kunnen voeren.

Om iedereen een kans te geven om minstens een keer deel te nemen, zal het Café Français de komende maanden afwisselend op donderdag of op vrijdag worden gehouden. Via onze Whatsapp groep kunnen we herinneringen sturen voor de aanstaande datum, wijzigingen doorgeven en inventariseren wie er aanwezig zullen zijn.

Het eerstvolgende Café Français zal op vrijdag 25 november vanaf 17:30 uur plaatsvinden; het adres is Café Nova, Marktstraat 20. e hopen dat onze “stamtafel” groot genoeg zal zijn; zo niet, dan schuiven we een tafel bij!

cafefrancais

Lezing "Uitdrukkingen en spreekwoorden rondom de tafelcultuur” 16 november 2022

Lezing "Uitdrukkingen en spreekwoorden rondom de tafelcultuur” door Marc Defossez (in het Frans)
Franse mensen hebben altijd al een liefdesvolle relatie met hun eten. Hun culinaire maaltijd is opgenomen in de UNESCO-lijst, al meer dan 10 jaar geleden. Niet verwondelijk dat hun dagelijkse taalgebruik vol zit met uitdrukkingen die oorspronkelijk in de keukens en aan tafel zijn ontstaan.

Hoe kunnen we je verlokken, je trek laten krijgen, je doen watertanden voor deze lezing?

Als je deze lezing wilt bijwonen en wilt deelnemen aan de kleine proeverij die erbij hoort, dan reserveren met het inschrijfformulier op de site en reageren vóór 11 november a.s.

Gigant: Franse film t/m 9 november

gigantfilm
Un Beau Matin is een persoonlijk en liefdevol Frans drama van Mia Hansen-Løve (Bergman Island). Haar nieuwe film is gesitueerd in haar geboortestad Parijs met in de hoofdrol Léa Seydoux (Crimes of the Future, No Time to Die) en gaat over de ironie van het leven.

Inspiratie voor het script haalde Hansen-Løve deels uit de ziekte van haar vader, waardoor het verhaal autobiografische elementen bevat.

De film ging dit jaar in première tijdens het Cannes Director’s Fortnight en won daar het Europa Cinemas Label voor Beste Europese film op Cannes 2022.s.

Concert à Zutphen le 13 novembre 15.00 uur
Hanze Projectkoor met Frans klassiek in de Buitensoos

In het programma ‘Gloria’ zingt het Hanze Projectkoor op 13 november in de Zutphense Buitensoos de mooiste werken voor koor en orkest uit het Franse repertoire van de vorige eeuw.

Buitengewoon interessant voor francofielen zijn de prachtige teksten van de grootste Franse dichters die aan deze werken ten grondslag liggen.
  • Zo is daar Faure’s toonzetting van het fraaie ‘Les Djinns’ (Arabische vuurgeesten) van Victor Hugo. Samen met het beroemde ‘Cantique de Jean Racine’ wordt dit werk vertolkt met orkestbegeleiding (in plaats van piano)
  • Fraai zijn ook Poulencs versies van de poëzie van Apollinaire en Paul Eluard. Hieronder neemt Figure Humaine een aparte plaats: het is een indrukwekkende ode aan de vrijheid voor 12-stemmig koor, geschreven tijdens de oorlog en door de RAF uitgestrooid boven bezet gebied. Poulenc lukt het op een wonderlijke manier in om Eluards tekst, die de kracht van de menselijkheid aanroept, in muziek om te zetten.
Onder de bevlogen leiding van Joost Hekel klinkt het ‘Gloria' van Poulenc voor sopraan, gemengd koor en groot orkest. Deze uiting van pure vreugde combineert religiositeit en humor (het ‘Laudamus te’ is geïnspireerd door een voetballende benedictijner monnik). De Apeldoornse sopraan Bernadeta Astari, die over de hele wereld optreedt, vertolkt de solo in het verstilde derde deel.

Klik hier voor de PDF over deze voorstelling

Bestel hier je kaartje!

singfrancais

C'est une chanson - nieuw atelier aangeboden vanaf januari 2023

In het 2e deel van het cursusjaar, van januari tot begin april, organiseren we ook een nieuw Atelier Chanson en deze keer in Apeldoorn, en met onze muzikale docente Stéphanie Raimbault.

• Locatie: De Stolp, Violierenplein 101, Apeldoorn - zaal 3
• Dag/tijd: op maandagavond van 20:30 tot 22:00 uur
• Data : 9 januari, 23 januari, 6 februari, 20 februari, 6 maart, 20 maart en 3 april 2023
• Niveau: kennis van de taal is makkelijk maar niet noodzakelijk
• Kosten volledige programma: € 90,-
• Kosten losse sessie: € 15,- voor leden, € 17,50 voor niet-leden.
• Minimaal 8 deelnemers,maximaal 13 deelnemers

U kunt al op onze website de winkel bezoeken om u in te schrijven.

Email Marketing Powered by MailPoet