Franse taal en cultuur

Alliance Française Deventer

Wij zijn druk bezig met de invulling van het nieuwe seizoen.

U kunt zich wel al aanmelden voor het nieuwe cursusseizoen.

 

Bienvenue - Welkom

Bij de Alliance Française Deventer kunt u een cursus Frans volgen op elk niveau. Onze cursussen zijn er voor iedereen, van beginners tot gevorderden. 
Wilt u ook meer weten over Franse cultuur, geschiedenis en actualiteit, dan vormen de culturele avonden een aangename aanvulling op de lessen. Wij organiseren lezingen, film- en muziekavonden en excursies. Daarmee brengt de Alliance Française Deventer de Franse taal en cultuur in Deventer en omstreken.

AF en 40-aine

Alliance Française en quarantaine!
Wie zich afvraagt waar dat Franse leenwoord vandaan komt is door bovenstaande titel geïnformeerd. Waarom veertig? Als in vroeger tijden van fatale besmetting verdachte mensen geïsoleerd moesten worden, duurde die afzondering veertig dagen. Hoewel men in Frankrijk het woord ook gebruikt, geeft men daar de voorkeur aan confinement van het werkwoord confiner. Dat is misschien wel realistischer want te vrezen valt dat ons confinement wel wat langer dan veertig dagen zal duren.
We denken dat we het virus aan China te danken hebben, maar uit bovenstaand plaatje uit een Astérix-album blijkt dat er in de Oudheid al een Romeinse wagenmenner was met de naam Coronavirus. Alle Romeinen in de buurt van het village peuplé d’irréductibles Gaulois hebben een naam die eindigt op -us. Dan lijkt het op latijn.

Vanwaar dit verhaal met die vreemde titel? Het bestuur van de Alliance Française Deventer vindt het belangrijk contact te houden met zijn leden en cursisten. U zult, na de quiz van verleden week, geregeld een Dernier Cri ontvangen met daarin een verkwikkende inhoud, soms een chanson, soms een filmpje, soms een citaat, soms enz….
En die hebben natuurlijk altijd iets te maken met Frans of met Frankrijk. Die rubriek hebben we de naam gegeven die boven dit stukje staat.

U vindt alles op de speciale pagina.

Wie hoort bij wie ??????

Nu de laatste bijeenkomst van dit seizoen is afgelast wegens de corona crisis, bieden wij onze leden en cursisten een gelegenheid aan om toch nog bezig te zijn met een Frans onderwerp in de vorm van een quiz. Het gaat er om een naam van een (min of meer) bekende Fransman (m/v) te combineren met zijn bijnaam.
Veel Fransen hebben in de loop der eeuwen een bijnaam gekregen, soms een pseudoniem, soms een minder vleiende karakterisering , vaak een erenaam. Het bekendste voorbeeld is wellicht Le Roi Soleil. Louis XIV kreeg die naam nadat hij als jongeling in een ballet de rol van Zonnekoning had vertolkt. Later stond die term voor de roem die hij als absoluut vorst heeft verworven.

De vragen kunt downloaden als PDF of Word bestand.
De opdracht is heel eenvoudig: in de linkerkolom staan in alfabetische volgorde de bijnamen van een aantal  historische figuren en kunstenaars; in de rechterkolom hun echte namen. U hoeft slechts de nummers in de linkerkolom te combineren met de namen in de rechterkolom. U krijgt alle tijd om de puzzel te maken: over een week ontvangt u een mail met de oplossing.

Hier vindt u de oplossing van de quiz.

Met dank aan de maker: Tinus Derks

Wat kunt u bij ons verwachten?

Cultureel programma

Op dit moment zijn we bezig met de samenstelling voor het seizoen 2020-2021.
Ieder seizoen verzorgen wij een aantrekkelijk programma met voor elk wat wils.

Si on Chantait

In verband met de corona situatie zijn we nog in gesprek of er veilige mogelijkheden zijn. Tot er duidelijkheid is, kunt u nog niet inschrijven.

In 2020 gaan we door met ons koor voor Franstallig repertoire in de breedste zin van het woord. Het koor staat onder leiding van Coert Bremmers, bevoegd muziekdocent en ervaren koordirigent uit Zwolle.

Filosofie cursus

Er wordt gewerkt aan de nieuwe serie voor het komene seizoen.
 
In januari 2021 starten we met deze nieuwe cursus onder de bezielende leiding van Jaap Gruppelaar.

Franse taalcursus voor beginners

U kunt nu ook overdag de beginnerscursus volgen!

2016 AF Logo seul pictoaf RVB

Cursusschema 2020 - 2021

Hier vindt u ons volledig overzicht van alle cursussen voor het komende seizoen.

Andere cursusmogelijkheden

Privélessen op elk gewenst niveau aan particulieren alleen of in kleine groepen. Groepslessen op elk gewenst niveau voor bedrijven en op locatie.

Onze partners